Σάββατο 13 Ιουνίου 2020
Παιδί με το γρατζουνισμένο γόνατο...Από το αρχείο του Αποστόλου Φραγκούλη
Από το αρχείο του Αποστόλου Φραγκούλη
« Παιδί με το γρατζουνισμένο γόνατο..
Κουρεμένο κεφάλι, όνειρο ακούρευτο…
…μορτάκι του άσπρου σύννεφου…»
( Οδυσσέας Ελύτης)
Μια μέρα του 1922 ή 1923 )
- Έλα, μικρέ, να σε φωτογραφήσω όπως είσαι!
Το γρατζουνισμένο σου γόνατο κρύβει η ποδίτσα σου, που μοναδικό στολίδι έχει την τσέπη- μπάλωμα από άλλο ύφασμα.
Και βέβαια δε φοράς παπούτσια. Όλα τα παιδιά ξυπόλυτα παίζετε.
Είσαι όμως μικρόσωμος, πού να σε βάλω να ψηλώσεις;
Έλα, είσαι αρκετά ελαφρύς, να σε ανεβάσω σε τούτο το ντενεκέ!
Θέλεις και το τσέρκι σου μαζί! Κράτα το. Γιατί όμως το ΄χεις δέσει με σχοινί;
Ο μικρός της φωτογραφίας είναι ο Μίχος Χρ. Φραγκούλης, (1916-1960)
Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας υπάρχει μόνο η σφραγίδα «φωτογράφος Στυλ. Θ. Χρυσοχοϊδης - στιγμιαίος»
Ήρα Φραγκούλη- Βελλέ
Aναρρίχηση στο Καταφύκι
Η λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Αρρένων Διδύμων την εικοσαετία 1859-1879
Η λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Αρρένων Διδύμων την εικοσαετία
1859-1879
Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου
Εισαγωγικά
Όπως είναι γνωστό με το Β.Δ. της 24ης -12-1841 έγινε συγχώνευση των Δήμων Ερμιόνης και Διδύμου σε έναν Δήμο με την ονομασία «Δήμος Ερμιόνης». Έτσι το Δημοτικό Σχολείο Αρρένων Διδύμου, για μια 15/ετία, ήταν το 2ο Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Ερμιόνης. Με νέο Β.Δ. στις 20 Αυγούστου 1866 «Περί διαιρέσεως του Δήμου Ερμιόνης…», που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 60/29-8-1866, ο ενιαίος Δήμος διασπάστηκε εκ νέου σε δυο Δήμους ήτοι Ερμιόνης και Διδύμων.
Στοιχεία της λειτουργίας του Σχολείου
Το σχολικό έτος 1859-1860, σύμφωνα με τον τριμηνιαίο έλεγχο (1860) της 1ης τριμηνίας, το Σχολείο Διδύμων είχε τον Ιανουάριο πενήντα πέντε (55) μαθητές, τον Φεβρουάριο πενήντα πέντε (55) και τον Μάρτιο πενήντα πέντε (55). Λειτούργησε σε κλάσεις, ενώ υπήρχε και συνδιδακτικό τμήμα, όπου φοιτούσαν δέκα (10) μαθητές. Οι μαθητές του σχολείου «φιλοτιμούνται εις την μάθησιν» είναι «εύτακτοι και ευπηθείς» και διδάσκονται Γραφή, Ανάγνωση, Αριθμητική και Χριστιανική διδασκαλία.
Δημοδιδάσκαλος του Σχολείου ήταν ο Κωνσταντίνος Πιπινόπουλος, Γ΄ τάξεως, απόφοιτος του Β΄ Διδασκαλείου Αθηνών και ο μισθός του ανερχόταν στις εξήντα (60) δραχμές μηνιαίως. Το διδακτήριο, ενώ βρισκόταν σε καλή γενικά κατάσταση, παρουσίαζε και πολλές ελλείψεις. Σύμφωνα με την έκθεση της επιθεωρητικής επιτροπής, που την υπογράφει ο πάρεδρος Α. Αντωνόπουλος και τα μέλη της παπα-Δημήτριος Μπάρδης και Αναγνώστης Αντ. Αντωνόπουλος, δεν υπάρχει το γραφείο της έδρας του διδασκάλου, λείπουν οι σανιδοπίνακες και τα παράθυρα χρειάζονται επισκευή. Ο αριθμός των μαθητών κάθε χρόνο αυξάνεται, ενώ ο διδάσκαλος εκτελεί με ευσυνειδησία τα καθήκοντά του. Για τους ανωτέρω λόγους η επιθεωρητική επιτροπή παρακαλεί τον Δήμαρχο Ερμιόνης Ιωάννη Γ. Οικονόμου, να φροντίσει για την ευπρέπεια του περιβάλλοντα χώρου του Σχολείου.
Το επόμενο σχολικό έτος 1860-1861, το Σχολείο είχε κατά τι λιγότερους μαθητές. Έτσι, σύμφωνα με τον τριμηνιαίο έλεγχο της 2ης τριμηνίας (1861), τον Απρίλιο ενεγράφησαν πενήντα (50) μαθητές, τον Μάιο πενήντα (50) και τον Ιούνιο σαράντα (40). Δημοδιδάσκαλος του Σχολείου παρέμεινε ο ίδιος, με μηνιαίο μισθό ογδόντα (80) δραχμές, ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία της λειτουργίας του Σχολείου παρέμειναν αμετάβλητα. Το τριμηνιαίο δελτίο έχει ημερομηνία 1 Ιουλίου 1861.
Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020
Σε σπίτια 50 μετανάστες από τη δομή της Ερμιονίδας. Ετοιμάζουν καταγγελίες για ρατσισμό
Δύο λεωφορεία με 50 μετανάστες αναχώρησαν το πρωί της Πέμπτης από το ξενοδοχείο Γαλαξίας, που λειτουργεί ως δομή μεταναστών στην Ερμιονίδα.Μάλιστα τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν άλλοι 150 μετανάστες.Τα 50 άτομα αναχώρησαν για άγνωστο προορισμό και πρόκειται να εγκατασταθούν στο εξής σε σπίτια.Εντωμεταξύ, το κλίμα στην Ερμιονίδα που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό δεν είναι καλό, ούτε από τη μεριά των ντόπιων, ούτε από την πλευρά των μεταναστών.
Μάλιστα το απόγευμα της Τετάρτης, όταν κλιμάκιο θέλησε να τους παραδώσει τρόφιμα, αρνήθηκαν να τα παραλάβουν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την στάση του Δήμου απέναντί τουςΣύμφωνα με πληροφορίες οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν το ξενοδοχείο Γαλαξίας φεύγοντας, άφησαν να εννοηθεί ότι θα προσφύγουν κατά του Δήμου και μερίδας πολιτών μέσω διεθνούς οργανισμού στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ισχυριζόμενοι ότι βίωσαν ρατσιστικές συμπεριφορές λόγω χρώματος.
Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020
Προσφορά του Μetropolitan Hospital στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου
Κρανίδι 11/06/2020
Δελτίο Τύπου
Παρουσία του Δημάρχου Ερμιονίδας, κ. Γ. Γεωργόπουλου, του Επιστημονικού Συντονιστή του Κ.Υ, κ. Ι. Μουστάκα, γιατρών και νοσηλευτών παραδόθηκαν στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, δύο μηχανήματα υψηλής διαγνωστικής αξίας, μετά από προσφορά του Μetropolitan Hospital, μέλους του ομίλου HHG (Υγεία, MetropolitanHospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ, CretaInterClinic).
O ημιαυτόματος αναλυτής παραγόντων πήξης-αιμόστασης, τύπου CLAnalyser δύναται να μετρά τις παραμέτρους πήξης του αίματος με πηκτικολογική και χρωματομετρική μέθοδο και ο αυτόματος αναλυτής ηλεκτρολυτών τύπου i-Smart που διενεργεί τις εξετάσεις καλίου, νατρίου και χλωρίου, χρησιμοποιεί λογισμικό Windows και είναι εξαιρετικά εύχρηστος και λειτουργικός.
Ακόμα η προσφορά αυτή, περιλαμβάνει τα απαραίτητα αντιδραστήρια για την ανάλυση μεγάλου αριθμού δειγμάτων που ανταποκρίνονται στις ειδικές απαιτήσεις της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, χάρη στην υψηλή τεχνολογία.
Ευχαριστούμε θερμά το Μetropolitan Hospital, μέλος του ομίλου HHG (Υγεία, Metropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ, CretaInterClinic) και συγκεκριμένα τον κύριο Σπυρίδη που στηρίζουν έμπρακτα την προσπάθεια μας για την ουσιαστική αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου.
Γραφείο Δημάρχου
ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ : Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ «ΜΥΛΟΣ» Της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
ΘΕΜΑ : Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ «ΜΥΛΟΣ» Της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
Η ΘΕΣΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
Την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν και η κατάρτιση των όρων δημοπρασίας για τη ΔΚ Ερμιόνης. Όπως επισήμανα στις παρατηρήσεις μου, είναι όχι μόνο απαραίτητο αλλά αναγκαίο, ο Δήμος μας να προχωρήσει άμεσα με όλες τις νόμιμες ενέργειες στην έναρξη των διαδικασιών για τη δυνατότητα ενοικίασής του, για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του και να σταματήσει επιτέλους η ολοκληρωτική του καταστροφή. Τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά λάθη, σοβαρές παραλήψεις, χάθηκαν ευκαιρίες να είχε ενοικιαστεί νωρίτερα και να μην έχει την «αποκρουστική» σημερινή εικόνα που μας ντροπιάζει όλους και τους αιρετούς και τους δημότες του Δήμου μας. Ήταν ένα κόσμημα για τη Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης και ευρύτερα για το Δήμο Ερμιονίδας. Δυστυχώς όμως και τώρα επαναλαμβάνονται σημαντικά λάθη που μπορεί να οδηγήσουν στη μη αξιοποίηση του. Τόνισα ότι πριν η Υπηρεσία και η Οικονομική Επιτροπή προχωρήσει στην κατάρτιση των όρων έπρεπε να είχαν προηγηθεί.
Τάσος Τόκας ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΩΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020
Ιδιαίτερα αξιόλογες προσπάθειες γίνονται το τελευταίο διάστημα από τις Κοινότητες Φούρνων και Κοιλάδας για την αξιοποίηση του Σπηλαίου Φράνγχθι και την βελτίωση της προσβασιμότητας του.
Στις 7 -01-2020 η Κοινότητα Φούρνων αποφασίζει ομόφωνα την Συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ερμιονίδας και της Κοινότητας Φούρνων σχετικά με το Σπήλαιο ΦΡΑΓΧΘΙ.
Προτείνει μάλιστα την άμεση δράση και την αξιοποίηση όλων των μέσων που διαθέτουν (τοποθέτηση σήμανσης, τουριστική προβολή μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, αξιοποίηση εθελοντών κλπ), για την προσβασιμότητα στο Σπήλαιο ΦΡΑΓΧΘΙ, η οποία κρίνεται άμεση και επιβεβλημένη λόγω της επερχόμενης έναρξης της Τουριστικής Περιόδου.
Στις 14-5-2020 η Κοινότητα Κοιλάδας αποστέλλει έγγραφο στον Δήμαρχο Ερμιονίδας σχετικά με το Σπήλαιο Φράγχθι και το μονοπάτι πρόσβασης.
Προτείνει να προχωρήσει ο Δήμος Ερμιονίδας σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την βελτίωση του μονοπατιού από την νότια πλευρά, να συνεργασθεί με το Υπουργείο Πολιτισμού για την τοποθέτηση πινακίδων, να δρομολογήσει τις ενέργειες για την σύνδεση δια θαλάσσης της Κοιλάδας με το Σπήλαιο και να προγραμματίσει την δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στο παλιό δημοτικό σχολείο της Κοιλάδας.
Η παράταξή μας από το ίδρυσή της έχει αναδείξει την αναγκαιότητα της προβολής των αρχαίων και νεωτέρων μνημείων και περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους καθώς και την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (θρησκευτικός, καταδυτικός, κτλ.) με την ταυτόχρονη ανάδειξη της ιστορικής, πολιτιστικής κληρονομιάς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου (γεωγραφική θέση, μικροκλίμα, προϊόντα), με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Χρειάζεται άμεση αξιοποίηση επιχορηγήσεων για δράσεις μέσω του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε συνεργασία βεβαίως με τους αρμόδιους φορείς.
Η απαραίτητη δημιουργία μονοπατιών για την σύνδεση των αρχαιοτήτων και των μνημείων του Δήμου και οι επικοινωνιακές δράσεις για την ανάδειξη και προβολή των μνημείων και της ναυτικής παράδοσης του Δήμου, προϋποθέτουν ένα σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για δυναμική διεκδίκηση σημαντικού μέρους της τουριστικής αγοράς.
Στην συγκεκριμένη περιοχή τα μνημεία είναι πολύ σημαντικά όπως:
Α) Προϊστορικό Σπήλαιο Φράγχθι
Β) Προϊστορικός βυθισμένος οικισμός στον όρμο του Λαμπαγεννά
Γ) Μηκυναϊκός Πύργος στις Λαζες Φούρνων
Επίσης στο νότιο τμήμα του σπηλαίου υπάρχει το προστατευόμενο με τη συνθήκη Ramsar Έλος που αποτελεί σημαντική πηγή ζωής για αρκετά υδρόβια και αρπακτικά πουλιά.
Όλα αυτά δημιουργούν ένα σύνολο ιδιαίτερα σημαντικό και πρέπει ο Δήμος Ερμιονίδας να αδράξει την ευκαιρία και να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα πρόγραμμα με στόχο την τουριστική προώθηση της περιοχής μας με την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσα από τη δημιουργία μιας καινοτόμου προσέγγισης, η οποία θα προβάλλει τους ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους σαν έναν ολοκληρωμένο θεματικό προορισμό.
Έτσι εδώ μπορεί να προταθεί :
1) Η δημιουργία ειδικού φορέα μέσω του Ν.Π. Πολιτισμού του Δήμου Ερμιονίδας που θα συσταθεί για το σημαντικό θέμα της ανάδειξης και προώθησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
2) Η διαμόρφωση μιας σειράς διαδρομών περιήγησης ( πιθανά και εκπαιδευτικών) σε συνεργασία με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που θα συνδέουν σημαντικά μνημεία των αρχαιολογικών χώρων της Ερμιονίδας (Σπήλαιο Φράγχθι- Αρχαία Πόλη των Αλιέων-Αρχαιολογικοί χώροι Ερμιόνης).
3) Η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς τουρισμού για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού( πολιτιστικός) στην περιοχή μας
4) Η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση του σχεδίου.
Τάσος Τόκας
Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας
Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ
Τρίτη 9 Ιουνίου 2020
Βασίλης Γκάτσος:Τρία θέματα επ' ευκαιρία των καθαρισμών στην Ερμιόνη.
Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020
Η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta στην Αργολίδα εντοπίσθηκε στην Καραθώνα
Γι' αυτό το λόγο τοποθετήθηκε κλωβός προστασίας για την προστασία των αυγών σύμφωνα με οδηγίες από τον Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ.
Πρόκειται για την πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, στην ΑργολίδαΗ επώαση των αυγών διαρκεί 42-70 ημέρες και εκκολάπτεται το 60- 70% των αυγών. Έπειτα τα χελωνάκια που θα εμφανιστούν στην άμμο, μήκους κοντά στα 5 εκατοστά, θα ψάξουν το βράδυ το δρόμο προς τη θάλασσα.
Περισσότερα στο : palabourtzi