Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Και πάλι με τις γιορτές λαδιού - ελιάς και ροδιού και όποιες άλλες όμοιες

Αυτές οι γιορτές δεν έχουν την καταγωγή τους από τις θρησκευτικές μας εορτές. Οι ψαράδες γιόρταζαν του Αγίου Νικολάου, οι ποιμένες νομίζω του Αγίου Γεωργίου και οι γεωργοί του Αγίου Δημητρίου, αλλά υπήρχε και υπάρχει πλήθος άλλων εορτών θρησκευτικών. Ούτε έχουν σχέση με τον εορτασμό των πρώτων καρπών που αφιέρωναν στην εκκλησία. Ούτε με κάτι ιδιαίτερες μέρες, όπως ήταν η Καθαρά Δευτέρα για τους ψαράδες, τα καζανίσματα ή η μέρα του πατητηριού.
Έρχονται από τη γιορτή του Κρασιού στο Δαφνί. Τουριστική καταγωγή, για να μάθουν τα κρασιά μας και τον τρόπο διασκέδασής μας οι ξένοι.
Στη γιορτή οι αγρότες παρουσιάζονται με τα προϊόντα τους ο ένας δίπλα στον άλλον, αισθάνονται αλληλέγγυοι, νοιώθουν τη δύναμή τους. Εκτίθενται στον πελάτη και νοιώθουν τη χαρά της ανταλλαγής. Το κυρίαρχο στοιχείο είναι οι αγρότες, οι μεταποιητές και τα προϊόντα τους. Επίσης τα νοικοκυριά με τις δημιουργίες τους που πρωτοεισέρχονται στο χώρο της έκθεσης, της ανταλλαγής και του εμπορίου. Ο Δήμος είναι βοηθός, με τις υποδομές του. Γιορτή χωρίς Δήμο στέκει, χωρίς αγρότες και προϊόντα δεν στέκει. Αν οι αγρότες μας είχαν δυνατούς συλλόγους, συνεταιρισμούς και εταιρείες, δεν θα είχαν ανάγκη κανενός για να οργανώσουν αυτές τις γιορτές.
Δεν είναι χώρος διαγωνισμού ή και διαγκωνισμού εθελοντών, δεν είναι χώρος πολιτικής προπαγάνδας, δεν είναι χώρος προβολής. Μέτρο είναι τα χαρακωμένα από τον ήλιο λαμπερά πρόσωπα των αγροτών και τα ροζιασμένα χέρια πάππου προς πάππου, και η αγωνία τους, γιατί από κυρίαρχη τάξη των παππούδων μας, έγιναν ψηφοφόροι - παίγνιο στα χέρια πολιτικάντηδων που διέλυσαν την αγροτιά.

Επί των ημερών μας αρχίζουν και παίρνουν τη θέση τους στην εσωτερική και εξωτερική αγορά τα εξαιρετικά προϊόντα της χώρας μας. Σημαντικό εργαλείο κάθε τόπου είναι αυτές οι γιορτές προβολής και προώθησης των αγροτικών προϊόντων αλλά και προβολής γεύσεων, τρόπων μαγειρέματος, παρουσίασης. Μαζί τους και οι χοροί και οι μουσικές μας.
Και να υπάρχει και μετρήσιμο αποτέλεσμα και κριτική σκέψη. Ο Ανάβαλος έρχεται να ποτίσει 22000 στρέμματα. Θα ξαναγίνουν τα περίφημα μανταρίνια της Ερμιόνης, Θα ξαναγίνουν τα νοστιμότατα πορτοκάλια, θα ξαναφυτέψουμε τις δαμασκηνιές, τις αχλαδιές, τα σαγκουίνια, θα ξαναβάλουμε πεπόνια και ντομάτες, θα ξανακάνουμε τ' αμπέλια μας, και ένα σωρό άλλα.
Κάποτε οι δύο αυτές γιορτές που πρώτες θεσπίστηκαν θα γίνουν ένας γιορτινός Αύγουστος όλων των προϊόντων μας, ίσως ένα καλοκαίρι, ίσως ολόκληρος ο χρόνος. Γιατί αν έχουμε 100 ΚΤΗΜΑΤΑ με τα ειδικά προϊόντα τους, όπως σήμερα έχουμε το Κτήμα Κοντοβράκη με τα κρασιά, του Μπαϊρακτάρη με τα μέλια, κ.λ.π. όλο το χρόνο η Ερμιονίδα θα είναι μια γιορτή παραγωγική.

Έρρωσθε βραδιάτικα!
Βασίλης Γκάτσος

Ανδριανός σε Σφυρή: Μέχρι τέλος του έτους τα τεύχη δημοπράτησης για τη μεταφορά νερού του Αναβάλου στην Ερμιονίδα



















argolikeseidhseis Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού απέστειλε επιστολή προς τον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Δημήτριο Σφυρή και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ενημερώνοντάς τους για την πορεία της υλοποίησης του έργου μεταφοράς νερού άρδευσης του Αναβάλου στο Δήμο Ερμιονίδας.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Ύστερα από επικοινωνία που είχα με τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη και τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτριο Ιατρίδη, στο πλαίσιο του διαρκούς μου ενδιαφέροντος για την πορεία υλοποίησης του αρδευτικού έργου του Αναβάλου, σας ενημερώνω ότι σε ό,τι αφορά το έργο μεταφοράς νερού άρδευσης στο Δήμο Ερμιονίδας, ολοκληρώθηκε η οριστική μελέτη και κατατέθηκε στις 5 Οκτωβρίου στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι στο στάδιο του ελέγχου και αμέσως μετά την ολοκλήρωση του, θα συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία δημοπράτησης.
Συγκεκριμένα:
Η «ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ» ανατέθηκε με την υπ’ αρίθμ. 6348/24.01.2011 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και

"Ροδάμυ" φυσικοί χυμοί φρούτων, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού



Τα αγροτικά μας προϊόντα και τα παράγωγά τους  πρέπει να τα προβάλουμε εκμεταλλευόμενοι όποια ευκαιρία μας δίνεται.
Οι γιορτές όπως της Ελιάς στο Κρανίδι, του Ροδιού στην Ερμιόνη, "Γεύσεις και όψεις" στο Πόρτο Χέλι είναι τέτοιες ευκαιρίες.
Συμμετέχοντας στη διοργάνωσή της γιορτής του Ροδιού  σαν "Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης"  και τις τρεις χρονιές επιμένουμε  πως δεν νοείται γιορτή παραγωγών χωρίς την παρουσίαση και την πώληση των προϊόντων τους.

Η όμορφη παρουσίαση από την κα Άμυ Μονά – Κολυμπάδη της εταιρείας Ροδάμυ στην  έκθεση "Γεύσεις και όψεις " που έγινε στο Πόρτο Χέλι τον Αύγουστο του 2014, είναι ένα καλό παράδειγμα.

Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης


Δωρεάν ίντερνετ σε 4.000 σημεία (Δείτε τους 304 «τυχερούς» δήμους)


Στα μέσα του 2015 εκτιμά το υπ. Υποδομών ότι θα είναι έτοιμο τα πρώτα 4.000 hotspot για την παροχή δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Δείτε τους 304 δήμος που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: 

Και μια ορθή απόφαση (κατά τη γνώμη μου πάντα)

Οι σημερινές γιορτές αγροτικών προϊόντων έχουν σκοπό, έχουν στόχο. Δεν είναι γλέντι γειτονιάς, ούτε γλέντι χωριού, δεν είναι πανηγύρι. Το πραγματικό πανηγύρι του λαδιού και της ελιάς είναι πάνω στη σκάλα, να μαζέψουμε όλη η οικογένεια τον ευλογημένο καρπό, να τραγουδήσουμε και να γελάσουμε με τη ψυχή μας. Αυτός καθ' αυτός ο ελαιώνας είναι γιορτή, όπως ήταν παλιά κι ο τρύγος και το πατητήρι. Ποια Κοινότητα και ποιος Δήμος εν ώρα τρύγου, θερισμού και ελαιώνα οργάνωνε παλιά γιορτές;
Οι σημερινές γιορτές αγροτικών προϊόντων είναι σκοπούμενες, δεν είναι εσωστρεφείς αλλά εντόνως εξωστρεφείς, κατ' απαίτηση της παγκοσμιοποιημένης πλέον αγοράς.

Αποβλέπουν στο:

Να γίνει γνωστό το προϊόν προς τα έξω. Όχι να γίνει γνωστό το λάδι μας και τα εξ αυτού παρασκευάσματα σε αυτούς που είδη τα ξέρουνε, τα αυτοπαράγουν και τα αυτοκαταναλώνουν. Γι' αυτό φωνάζουμε επιλεγμένα μέσα που ξέρουν πώς να μεταφέρουν προς τα έξω μηνύματα. Γίνεται σε περίοδο που έχει ξένο κόσμο η Ερμιονίδα, και η γιορτή απλώνεται στα ξενοδοχεία, στα κότερα, στα μαγαζιά, παντού. Και αυτή η Περίοδος είναι ο Αύγουστος. Την Ερμιόνη την επισκέπτονται τον Αύγουστο τουλάχιστον 300 κότερα τη βδομάδα και φέρνουν για λίγες ώρες 2000 ξένους. Γιορτή σημαίνει να τους φέρεις όλους στο τόπο της γιορτής, ή να πας εσύ να τους βρεις στα κότερα. Και κακά τα ψέματα. ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ δεν περνάει από τα κότερα να πουλήσει κάτι τις.

Να έρθουν όλοι, παραγωγοί και νοικοκυριά, σε επαφή με τον πελάτη, να κάνουν εμπορική πράξη ανταλλαγής. Να αισθανθούν τη χαρά, ότι αυτό που παράγουν έχει ανταλλακτική αξία, το ζητάνε και το αγοράζουν πελάτες. Το νοικοκυριό να πουλήσει παρασκευάσματα και να νοιώσει τη χαρά ότι δεν έχουν μόνο αξία χρήσης, αλλά και ανταλλακτική. Ο κόσμος είναι διατεθειμένος να τα αγοράσει. Να αναρωτηθούν πώς αυτό που έφτιαξαν και έγινε ανάρπαστο στη γιορτή, πώς να το κάνουν βιοτεχνία ατομική ή συλλογική. Και δεν είναι καθόλου άσχημο μια νοικοκυρά που φτιάχνει ένα θαυμάσιο παρασκεύασμα, όχι μόνον από λάδι, να το πουλήσει στη γιορτή και να εισπράξει λίγα χρήματα. Να φέρω ως παράδειγμα τη Λέσβο όπου σχεδόν όλα τα γλυκά, μαρμελάδες, ζυμαρικά κ.λ.π. που πουλιούνται είναι του Συνεταιρισμού Γυναικών Μυτιλήνης.

Οι επισκέπτες να διαπιστώσουν με τα μάτι τους την ιστορικότητα των ελαιώνων μας, να δουν τον οικολογικό τρόπο καλλιέργειας και τόσα άλλα.

Τα περισσότερα περιζήτητα προϊόντα ξεκίνησαν από οικογενειακές παραδοσιακές συνταγές. Τα μπισκότα Παπαδοπούλου τα έφτιαχνε η γιαγιά στη Σμύρνη και στην Ελλάδα τα κάνανε επιχείρηση. Πουλήθηκε επί των ημερών μας η επιχείρηση σε ξένους, όμως η συνταγή ζει και βασιλεύει και είναι η βάση της επιχείρησης.

Στις γιορτές αυτές ο κόσμος δοκιμάζει και αγοράζει. Είναι ευχάριστο να προσφέρεις δωρεάν για το προϊόν και τον τόπο σου, για φανταστείτε όμως και την ψυχολογία των επισκεπτών που απολαμβάνουν χωρίς να μπορούν να ανταποδώσουν; Νομίζετε ότι είναι ευχάριστο να περνάνε από όλους του μπάγκους και να μαζεύουν και να τρώνε τζάμπα; Εντάξει, θα υπάρχει και ένα στέκι που ένας σεφ ή μια ομάδα νοικοκυρών θα προσφέρουν κάτι πρωτότυπο σε ποσότητες δοκιμής.
Κάθε δύο χρόνια νομίζω ότι διοργανώνεται στην Πρωτεύουσα έκθεση - γιορτή ελιάς και λαδιού. Όσοι την επισκέφτηκαν παλιά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα είδαν ότι όλοι πουλούσαν, όλοι δοκίμαζαν, όλοι διαφήμιζαν κ.λ.π. Δεν ήταν: ελάτε να σας γεμίσουμε τη τσάντα.
Το λάδι και η ελιά τον Αύγουστο υπάρχουν. Οι φτιαχτές ελιές, τα παρασκευάσματα από λάδι και ελιά, το ίδιο το λάδι, υπάρχουν. Αλλά και τα δέντρα σπάνε από τις ελιές. Και μη ξεχνάμε ότι στα μέσα του μήνα αρκετές ελιές μανάκι και μεγαρίτικες μαυρίζουν, και τις μαζεύουμε για κοπανιστές κ.λ.π.
Με τα ρόδια υπάρχει πρόβλημα, γιατί δεν έχουν γίνει ακόμη. Το κύριο πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έχουμε  προϊόντα με βάση το ρόδι. Αν είχαμε χυμούς, γλυκά, ποτά, κ.λ.π. με βάση το ρόδι, δεν θα υπήρχε πρόβλημα να γίνει καλοκαιριάτικα η γιορτή.

Και να μη ξεχνάμε ότι και από τις δύο γιορτές δεν πρέπει να απουσιάζουν οποιαδήποτε άλλα παρασκευάσματα που έχουν ως βάση οποιοδήποτε αγροτικό μας προϊόν.

Με άλλα λόγια θέλει πολύ σκέψη η οργάνωση μιας γιορτής, θέλει κατ' έτος μετρήσιμα αποτελέσματα και ειδικούς που τα αξιολογούν, ώστε να επέμβουν επιτυχώς στην επόμενη γιορτή.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Γεωγραφικές συντεταγμένες στο Καταφύκι


Ξαφνικά χθες το Καταφύκι γέμισε παιδικές φωνές.
Δάσκαλοι και  μαθητές της  6ης τάξης του δημοτικού σχολείου Άργους, αποφάσισαν  το μάθημα γεωγραφίας αυτή τη φορά να το κάνουν στο φαράγγι.
Το διέσχισαν περπατώντας από τα Παπούλια και στον Αϊ Νικόλα έβγαλαν χάρτες και πυξίδες  για να βρουν το στίγμα τους.
Συντεταγμένες, ισημερινός,  πρώτος μεσημβρινός,  γεωγραφικό πλάτος, μήκος και οι απορίες τους αντιλαλούσαν στο φαράγγι.



Μάλλον δεν ξέρουμε τι θέλουμε

"Όμως αγανακτώ με το να μη μπορούσε να λύσει το πρόβλημα η Ελληνική πολιτεία με τα συντεταγμένα όργανα της και να το λύσει ένας ιδιώτης – επιχειρηματίας που θα φτιάξει ένα «πράσινο σημείο» στην Ερμιονίδα, με αντικείμενο την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση που η πολιτεία δε μπορούσε και να εμπιστευτούμε εύκολα κάποιον- όσο καλός να είναι στη δουλειά του – που έχει ως βασική επιδίωξη το κέρδος του."

Τότε εμπιστευθείτε τις μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις του δήμου μας. Λαμπρό παράδειγμα τα αποτελέσματά τους στα σάπια δίκτυα νερού τα χιλιομπαλωμένα, στο μη πόσιμο νερό που πίνουμε χρόνια τώρα και το πληρώνουμε αντί να μας πληρώνει ο Δήμος που τον τιμάμε πίνοντάς το, στον τρόπο που λειτουργούν οι βιολογικοί σταθμοί επεξεργασίας λυμάτων, στην λαμπρή πορεία των μη κερδοσκοπικών Σφαγείων, στους ΧΑΔΑ με τις πυρκαγιές τους, στον Σταυρό με τα απ' όλα του, στην αποδοτικότατη και θαυμάσια οργανωμένη λειτουργία του Δήμου μας, στη θαυμάσια οργάνωση των οικισμών μας με οδούς και αριθμούς, και τόσα άλλα. Τον Δήμο μας δεν εμπιστεύονται οι πολίτες εκ των λαμπρών μη κερδοσκοπικών αποτελεσμάτων του.
Κύριε Λάμπρου ο χώρος Δεματοποίησης δεν ήταν κερδοσκοπική επιχείρηση. Ήταν μη κερδοσκοπική και μάλιστα Φορέας που τον αποτελούσαν Δήμοι της Πελοποννήσου. Και όμως εκεί πέταξε η πεφωτισμένη παράταξη για 4 χρόνια τα απορρίμματα της Ερμιονίδας χύμα. Αν ήταν ο χώρος ιδιωτική επιχείρηση θα το τολμούσατε; Αυτό το αίσχος πλήρωναν αδιαμαρτύρητα οι δημότες...... ανταποδοτικά.
Από τους σημερινούς συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης πόσοι είναι που έχουν επαγγέλματα και επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος; Νομίζω πάρα πολλοί και αρκετοί είναι πολύ καλοί στη δουλειά τους. Να μη τους εμπιστευτούμε λοιπόν!
Για ποια συντεταγμένη Ελληνική πολιτεία μιλάτε; Ποια συντεταγμένα όργανα; Ρίξτε μια ματιά στο ΕΣΥ Κρανιδίου που έχει δεχθεί τις μεγαλύτερες δωρεές από ιδιώτες ανάλογα με το μέγεθός του.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Πλούτος

Του Γιάννη Μακριδάκη 
Διανύουμε αυτές τις μέρες άλλη μία τεχνητή έξαρση της τεχνητής κρίσης. Τεχνητές εξάρσεις και κρίσεις ενός τεχνητού, ατελούς αλλά, το χειρότερο, ανόητου συστήματος, το οποίο, θεμελιωμένο επί του λάθους ορισμού του πλούτου, βρίσκεται δέσμιο στον φαύλο κύκλο των αντιφάσεών του και οδεύει ολοένα και πιο γρήγορα προς την πλήρη κατάρρευση.
Βεβαίως η κατάρρευση αυτή είναι προς το παρόν ελεγχόμενη και μάλιστα συμβαίνει με την μορφή καθίζησης, ώστε όσοι διαθέτουν περισσότερο από αυτόν τον λεγόμενο “πλούτο” χρήματος, να κονιορτοποιηθούν υστερότερα από τους άλλους, τους μη κατέχοντες αυτόν. Εκτός βεβαίως αν συμβούν κάποια φυσικά απρόοπτα, τα οποία όμως, όπως οτιδήποτε φυσικό, δεν αποτελούν πλέον ούτε καν φευγαλέα σκέψη στην καθημερινότητα των αποπροσανατολισμένων ανθρώπων.
Επειδή όμως ο άνθρωπος, λόγω της ξέφρενης εξέλιξής του, την οποίαν επιτυγχάνει έχοντας επικεντρώσει την ενέργειά του προς την λάθος αυτήν κατεύθυνση, έχει αποκτήσει πλέον την δυνατότητα να προξενεί εκτεταμένες και μη αναστρέψιμες καταστροφές στον πλανήτη, ταυτόχρονα με την ελεγχόμενη κατάρρευση της πυραμίδας του χρηματοοικονομικού συστήματος καταρρέει και το οικοσύστημα, ανεξέλεγκτα όμως αυτό λόγω της χαοτικής και ασύληπτης από τον

Αναβολή της γιορτής Ελιάς και Ελαιολάδου στο Κρανίδι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΡΑΝΙΔΙ 17/10/2014

Ο Δήμος Ερμιονίδας και η Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου αποφάσισαν την αναβολή της γιορτής Ελιάς και Ελαιολάδου, που λαμβάνει χώρα στο
Κρανίδι συνήθως το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου και την μεταφορά της την εβδομάδα μετά το Πάσχα του 2015.
Η απόφαση λήφθηκε με γνώμονα την καλύτερη διοργάνωση, την εξωστρέφεια του χαρακτήρα της γιορτής και την μεγαλύτερη δυνατή
συμμετοχή και επισκεψιμότητα.

Ο εφιάλτης της Περσεφόνης


Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Το τραγούδι – ύμνος της εξέγερσης των Κούρδων

Το τραγούδι – ύμνος της εξέγερσης των Κούρδων είναι το «Qerin».
Qerin στην κουρδική γλώσσα είναι η λέξη κραυγή, φωνή αγωνίας, ουρλιαχτό και θρήνος μαζί.
Είναι η λέξη που αποτυπώνει τα συναισθήματα των Κούρδων, τόσο σήμερα όσο και στα πέτρινα χρόνια των διωγμών από όλα τα καθεστώτα της περιοχής που δεν ενδιαφερόταν κανένα άλλο κράτος.
Από τις χούντες της Τουρκίας έως τον Ερντογάν έως τον Σαντάμ και άλλους πολλούς.
Η μουσική και οι στίχοι του τραγουδιού είναι από τον γνωστό Κούρδο τραγουδιστή Ντελίλ Ντιλανάρ (Delil Dilanar).
Μέσα σε λίγο διάστημα έγινε το τραγούδι ύμνος για τους μαχητές της Κομπάνι αλλά και στους Κούρδους διαδηλωτές στην Τουρκία.
Η μουσική του, που άλλωστε είναι πολύ οικεία στα ελληνικά αυτιά, σε συνδυασμό με την ερμηνεία και τους στίχους που έγραψε κάνουν ένα σύνολο που αποτελεί γροθιά στο στομάχι.
Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπαμα από τους στίχους και ακούστε το συγκλονιστικό τραγούδι της εξέγερσης των Κούρδων:
«Η κραυγή από την Κομπάνι ζητά βοήθεια
Εγώ φωνάζω βοήθεια

Τι σημασία έχει αν είσαι Αλεβίτης
Σουνίτης ή Γιαζίντι

Δεν καταλαβαίνεις ότι σκοπός τους είναι
να καταστρέψουν τους Κούρδους και το Κουρδιστάν

Η κραυγή από την Κομπάνι ζητά βοήθεια
Εγώ φωνάζω βοήθεια

Είμαι από το Σιντζιάρ (Γιααζίντι)
Ζητώ βοήθεια

Είμαι αρχαίος, σοφός και δυνατός
Είμαι Κούρδος
Φωνάζω βοήθεια

Αδέρφια σηκωθείτε και αντισταθείτε
Ετοιμαστείτε για την ύστατη μάχη
Ελευθερία η θάνατος

Ως πότε θα γυρνάμε από μέρος σε μέρος διωγμένοι
Φωνάζω βοήθεια

Είναι θέμα τιμής και υπερηφάνειας
ξεσηκωθείτε».
Γιάννης Λακούτσης

Νέα προσπάθεια για τα απορρίμματα

Οποιαδήποτε προσπάθεια για να λυθεί το θέμα των αστικών μας απορριμμάτων, των ανακυκλώσιμων, αλλά και των μπαζιών οικοδομικών εργασιών (που το ξεχνάμε συνέχεια), να λυθεί εντός της Ερμιονίδας, έχει προαπαιτούμενα:

Η αρχή είναι "Ο Ρυπαίνων Πληρώνει". Δεν υπάρχει αρχή "Ο Ρυπαίνων τα πετάει στον γείτονα".
Πριν λοιπόν καθοριστεί ο εντός της Ερμιονίδας νέος χώρος που θα δεχθεί την όποιας μορφής εγκατάσταση υπάρχει ανάγκη μιας τεκμηριωμένης εισήγησης πολύ απλής: Τι αστικά απορρίμματα, τι ανακυκλώσιμα τι μπάζια παράγει ο κάθε οικισμός το καλοκαίρι και τον χειμώνα και τι τα εξοχικά ανά Κοινότητα.
Από κει βγαίνει ποιος ρυπαίνει. Και αν το καλοκαίρι το Πορτοχέλι με τα εξοχικά του παράγει 100 φορές περισσότερα απορρίμματα κ.λ.π. από το Ηλιόκαστρο, ε, αυτό να πληρώσει και όχι το Ηλιόκαστρο.
Γιατί όλοι θέλουν να προσέλθουν και να βρουν λύση χωρίς να φέρνουν μαζί τους στοιχεία;
Έκτος και αν θέλουν να παράγουν από κοινού επιστολές προς ΥΠΕΚΑ και Περιφέρεια, περιγράφοντας τους καημούς της Ερμιονίδας, που εκ των προτέρων ξέρουν που θα καταλήξουν.
Όποιον ρωτήσετε στην Ερμιονίδα για το ως άνω θέμα θα σας απαντήσει ότι τα περισσότερα αστικά απορρίμματα, ανακυκλώσιμα και μπάζια παράγονται στον χώρο των παλαιών Κοινοτήτων Κρανιδίου, Πορτοχελιού, Ερμιόνης, Κοιλάδας. Το πόσο από τον καθένα χώρο μπορεί να μη το ξέρουν, αλλά θα σας πουν ότι τα άλλα χωριά συνολικά δεν παράγουν σχεδόν τίποτα.

Ας προσέλθουν όλοι λοιπόν διακηρύσσοντας, εκάστη παράταξη, το αυτονόητο: Ο χώρος, οι οι χώροι που θα δεχθούν όποιας μορφής εγκαταστάσεις για αστικά απορρίμματα, ανακυκλώσιμα και μπάζια θα βρίσκονται υποχρεωτικά εντός των χώρων των τεσσάρων αυτών Κοινοτήτων. Και από τη συζήτηση θα προκύψει αν θέλουμε οριστική λύση διαχείρισης εντός της Ερμιονίδας, ή προσωρινή εντός, μέχρι να λειτουργήσει ο σχεδιασμός της Περιφέρειας. Και εδώ προσκομίζονται στοιχεία που να πείθουν.

Χωρίς μία τέτοια κοινή διακήρυξη τι θα συζητήσουν; Μόνο τη κολοκυθιά μπορούν να παίξουν.

Γιατί πλέον έχετε όλοι καταλάβει ότι λύσεις που πάνε τα απορρίμματα σε ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ εκτός Ερμιονίδας δεν υπάρχουν, και η λύση του εξωτερικού είναι για κλάματα.
Όσο για τη λύση του Περιφερειακού σχεδιασμού είναι πολύ ακριβή για την Ερμιονίδα, πέρα του πότε θα υλοποιηθεί, πέρα του ποια θα είναι τελικά αυτή.


Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΛΑΔΑ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ κ. Δ. ΣΦΥΡΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Γ.Γ. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ κ. Γ. ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Δελτίο τύπου

ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δελτίο τύπου 
ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

ΤΜΗΜΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ                             

ΚΡΑΝΙΔΙ, 16/10/2014



Αγαπητοί συμπολίτες του Κρανιδίου,

Μετά τα αποτελέσματα των Δημοτικών εκλογών 2014 συμμετέχω στο τοπικό συμβούλιο Κρανιδίου, ως μέλος της αντιπολίτευσης.
Επίσης συμμετέχω στο Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Ερμιονίδας και θέλω να ευχαριστήσω τους Συμβούλους της Αντιπολίτευσης και των άλλων Συνδυασμών που με επέλεξαν ως μοναδικό μέλος της Αντιπολίτευσης στο συμβούλιο.
Από όποια θέση συμμετέχω, θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ με ευθύνη και ανιδιοτέλεια για το καλό του τόπου μας, και έχω υποχρέωση και καθήκον να σας ενημερώνω για τη δραστηριότητά μου σε κάθε συμμετοχή.

1.     ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ: Συνεδρίαση της 07/10/2014
Ομόφωνα αποφασίστηκε η χορήγηση αδειών για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για ενδιαφερόμενους επαγγελματίες. Επίσης ομόφωνα αποφασίστηκε το θέμα επανακαθορισμού αφετηριών και στάσεων του Κτελ Αργολίδας στο Κρανίδι, να συζητηθεί σε επόμενο συμβούλιο.

2.     ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Δ.Ε.Υ.Α. ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ της 06/10/2014
Ομόφωνα αποφασίστηκε η επιλογή εκπροσώπων της Δ.Ε.Υ.Α. σε τράπεζες και λοιπές υπηρεσίες σύμφωνα με τις υποδείξεις της πλειοψηφίας για την ομαλή λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. Επίσης ομόφωνα αποφασίστηκε η Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. να ζητήσει διακανονισμό από τη Δ.Ε.Η. οφειλής 153.000 € πιθανότατα σε 60 δόσεις με 3.000 € τη δόση.
Διαφώνησα και καταψήφισα την πρόταση για πρόσληψη Γενικού Διευθυντή της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. και γραμματέα του Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. δεδομένου ότι η Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. οφείλει χρήματα και δε θα πρέπει να φορτωθεί με περισσότερο κόστος η επιχείρηση. Δεν λήφθηκε υπ’ όψιν η διαφωνία μου και οι προσλήψεις εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία.




Με εκτίμηση,
Σπύρος Γ. Ζόγκας
Τοπικός Σύμβουλος
Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου

Αίτηση για Σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να αντιμετωπισθεί το θέμα των απορριμμάτων.



Δελτίο τύπου
Πέμπτη  16-10-2014
ΠΡΟΣ
κ. Δημαράκη  Αριστείδη
Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
του Δήμου Ερμιονίδας

Θέμα :

Κύριε Πρόεδρε,
Κάνοντας χρήση του άρθρου 67, παράγραφος 2 του  Νόμου 3852 /2010, στο οποίο ορίζεται σαφώς ότι η σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να γίνει όταν το ζητήσει το 1/3 τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου ή το σύνολο των συμβούλων της μειοψηφίας. παρακαλούμε να συγκαλέσετε  το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στον Νόμο, μετά την αίτησή μας, με θέματα της ημερήσιας διάταξης:

α)  Οι βασικές κατευθύνσεις της νέας Δημοτικής Αρχής στο     θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στο Δήμο μας και ποιες είναι οι   άμεσες ενέργειες που έχετε προγραμματίσει για την επίλυση του μεγάλου αυτού ζητήματος.

 β) Να μας ενημερώσετε σχετικά με την πρωτοβουλία ιδιώτη επιχειρηματία να δημιουργήσει «πράσινο σημείο» στα όρια της Δ.Κ. Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  :
                                                                Γεωργόπουλος Ιωάννης
                                                           Λάμπρου Αναστάσιος                                
                                                  Τόκας Αναστάσιος                                
                                  Λυμπερόπουλος Κώστας                                       
                                                Γανώσης Ιωσήφ                                                 
                                                        Σιάνα-Γκαμίλη Ελένη 
                                                      Μαχαίρας Μανώλης
                                                              Μπαλαμπάνης Χρήστος
                                                               Αντωνόπουλος Αντώνης
                                                    Κρητικός Ανδρέας
                                                                Πουλής Γιώργος
      

Ομάδα Χορευτικού


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Πολιτιστικός – Eξωραϊστικός Σύλλογος Κοιλάδας  «Φράγχθι » 
οργανώνει ομάδα Παραδοσιακών χορών Ενηλίκων και μαθητών Λυκείου!
Όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο: 6946333537