Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Καλό Σαββατοκύριακο


Ότι απέμεινε να  θυμίζει  το "Τροκαντερό".

.

H αισθητική του Ιερού Ναού Ταξιαρχών


H αισθητική του Ιερού Ναού Ταξιαρχών – Η ανατολική όψη

   Ο μητροπολιτικός μας ναός των Ταξιαρχών, πέρα από την  ιερότητα και την ιστορικότητά του, έχει και ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό:
 Λόγω της θέσης του στην καρδιά του παλιού χωριού η  πρόσβαση  σ’ αυτόν γίνεται από την ανατολική πλευρά σα να είναι η κύρια όψη του.
    Παρακολουθείστε την αισθητική του:
   Ο επισκέπτης ανεβαίνει από την κάτω Ερμιόνη. Στην τελευταία στροφή αντικρύζει το ναό στην κορυφή  του μικρού ανηφορικού δρόμου, του στρωμένου με παραδοσιακές πλάκες .
   Διακρίνει την ημικυκλική κόγχη του ιερού με τα στενά τυφλά αψιδώματα.    
    Ανηφορίζει πενήντα βήματα. Ούτε κοιτάζει αριστερά του την είσοδο του Μουσείου και τις προτομές των Μητσαίων. Προηγείται το προσκύνημα στο Ναό.
   Ζυγώνει. Aπό το παράθυρο του ιερού μέρα- νύχτα  φως ιλαρόν εκπέμπεται από το καντήλι. Σταυροκοπιέται.
  Δεξιά του   αγγίζει  τους  εντοιχισμένους καμπύλους δόμους με την αρχαία επιγραφή.( δεν μπορεί πλέον να τη διαβάσει)
  Αριστερά του στιβαροί οι ογκόλιθοι του αρχαίου περιβόλου,  τονίζουν τη διαχρονικότητα της ιερότητας του χώρου.
  Σηκώνει ψηλά τα μάτια στην εντοιχισμένη πλάκα που τον ενημερώνει για την ορκωμοσία των μελών  της Γ Εθνοσυνέλευσης.
 Πιο ψηλά του χαμογελούν τα χαριτωμένα εντοιχισμένα «ρόδια πινάκια».
   Στον ουρανό διαγράφονται  οδοντωτές οι άκρες της κεραμοσκεπής, σταυροί, αετώματα, αμβλείες γωνίες, πλάγιες γραμμές, καμπύλες.
   Και κάτω οι ήρεμες ευθείες γραμμές των τριών σκαλοπατιών, τριπλή υπογράμμιση της καλαίσθητης καγκελόπορτας, ενώνουν τους αρχαίους κύβους με την καμπύλη του χριστιανικού ιερού, συνδέουν το παρελθόν με το παρόν της μικρής μας πόλης.  
  Στις μεγάλες γιορτές σ’  αυτά τα πλατιά σκαλοπάτια στέκονται οι πιστοί που αναμένουν  την έξοδο της λιτανείας, ή παρακολουθούν  από κει σε υπερυψωμένο επίπεδο τη δέηση που τελείται στον κήπο των ηρώων Μητσαίων.

     Σταθείτε λίγο, προτού προσκυνήσετε τους Ταξιάρχες,  και απολαύστε την αισθητική  του καθεδρικού μας ναού.
                                                                       
                        Ήρα Φραγκούλη-Βελλέ

Φωτ. Αποτύπωση της ανατολικής όψης από τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής κ. Γιώργο Προκοπίου


Απόψε ξαναβγαίνει το φεγγάρι


Απόψε ξαναβγαίνει το φεγγάρι
 
Φαίνεται ήταν γραφτό
να ξεπουλήσουν την ζωή μας στο παζάρι
και τι μ’ αυτό;
απόψε ξαναβγαίνει το φεγγάρι.

Νάτο! Μέσα  από τα κύματα βρεγμένο
χρυσίζουν γύρω τα νερά
κογχύλι μαργαριταρένιο
από βυθοτόπια αμμουδερά.

Αθόρυβα όλο κι ανεβαίνει
στο απέραντο του ουρανού
αγόγγυστα, αιώνες μένει
μυστήριο θρύλου ζωντανού.

Γλιστράει κάνοντας κορδέλες
πάνω από τις αυλές και τα χαγιάτια,
τις ταπεινές τις χαμοκέλες
και των πλουσίων τα παλάτια.

Ματιές από τα παραθύρια
ρίχνει ξεδιάντροπα κλεφτές,
των ανθρώπων βλέπει τα χαΐρια
βλέπει τις πλάτες τις κυρτές.

Βλέπει εξαθλιωμένους να σφαδάζουν,
ακούει οδυρμούς, και  χλαλοή
ανθρώπους βλέπει να ρημάζουν
άλλων ανθρώπων την ζωή.

Στρέφει το βλέμμα από την άλλη
φωτίζει τώρα αμυδρά,
χαμηλά σκύβει το κεφάλι
δείχνει  να μην αντιδρά.

Πλάγιασε αποκαμωμένο
κόκκινο στην άκρη του βουνού,
έδειχνε τόσο ντροπιασμένο
στη θέα ενός κόσμου αδειανού.

Φοβάμαι για σε φεγγάρι μου,
τρανό, πανώριο φως μου
 απ’ όσα είδες κι άκουσες
σορός μην πέσεις μπρος μου.

                        Ο ξέμπαρκοςΠαρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ζωγράφισε τον Παράδεισο και μπες μέσα


Προτείνει η Ροδούλα Δ.
Κράτα το τιμόνι της ζωής με σεβασμό και αξιοπρέπεια
 “Οι άνθρωποι συνηθίζουν να κατηγορούν τις περιστάσεις για την τροπή που παίρνει η ζωή τους. Προσωπικά, δεν πιστεύω στις περιστάσεις. Οι άνθρωποι που προοδεύουν σ’ αυτόν τον κόσμο είναι εκείνοι που ορθώνουν το αναστημά τους και αναζητούν τις κατάλληλες γι’ αυτούς περιστάσεις, και αν δεν τις βρουν, τις δημιουργούν οι ίδιοι”. – George Bernard Shaw
Μία από τις αγαπημένες μου ταινίες – ίσως και δική σας- είναι “ο κύκλος των χαμένων ποιητών”, που όταν την πρωτοείδα σε πολύ νεαρή ηλικία ήξερα ότι τα λόγια του εκπληκτικού καθηγητή -που υποδυόταν υπέροχα ο Ρόμπιν Γουΐλιαμς- στους νεαρούς εκείνου του συντηρητικού σχολείου, την Ακαδημία Γουέλντον, του 1959, μιλούσαν απευθείας στην καρδιά των σπουδαστών. Ήταν η προτροπή, ενός νέου καθηγητή του Κήτλινγκ, να “άδραξουν τη μέρα τους”, Carpe diem. Και επεξηγούσε: “κάντε τις ζωές σας ξεχωριστές”. “Βρείτε τα ονειρά σας κι ακολουθήστε τα”. “Νιώστε τη ζωή, πιείτε τη μέχρι την τελευταία σταγόνα”.
Σε μια εποχή, σε μια ακαδημία, που ο ψευτοσυντηρητισμός και η δήθεν σοβαρότητα επικρατούσε, αλλά και μια κοινωνία που λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο… Ξαφνικά τα παιδιά- ή κάποια απ’ αυτά “αφυπνίστηκαν” απ’ τα λόγια του καθηγητή που μιλήσαν

«Αρμάτα 2012» το Σεπτέμβριο στις Σπέτσες

Αναβιώνει η πυρπόληση του ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας

Σειρά εκδηλώσεων θα ακολουθήσουν την αναπαράσταση της πυρπόλησης του ομοιώματος της τούρκικης ναυαρχίδας, στη μνήμη της ναυμαχίας των Σπετσών στις 8 Σεπτεμβρίου του 1822, που αναβιώνει και πάλι φέτος, στο νησί της Μπουμπουλίνας.

Οι Σπέτσες, είναι μια από τις οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις, που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ιστορικών Αναπαραστάσεων, μαζί με τις Βρυξέλλες το Βέλγιο, το Δουβλίνο και το Κορκ στην Ιρλανδία, το Μπαϊλέν στην Ισπανία, το Σλάφκοφ στην Τσεχία, το Τιούκσμπερι στη Βρετανία και Ύδρα, στις οποίες γίνονται αντίστοιχες αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων.


Στις 8 Σεπτεμβρίου στις Σπέτσες γιορτάζει η Παναγία η Αρμάτα

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Δεν υπάρχει δικαιολογία

Του Βασίλη Γκάτσου
Στης εκκλησιάς τα σκαλοπάτια.

Η εκκλησιά πάει με τα σκαλοπάτια της. Παναγιά η Χρυσοσκαλίτισσα στην Κρήτη. Ανέβηκα στην εκκλησιά, λέμε, γιατί σχεδόν σ’ όλη τη χώρα ανεβαίνεις (ευχαρίστως) πολλά σκαλιά για να φτάσεις στις εκκλησιές. Όσο περισσότερα, τόσο πιο ευχάριστα. Κατά τας εκδρομάς, οι νεότεροι, είναι αλήθεια, αποφεύγουν τα πολλά τα σκαλοπάτια, αλλά οι μεγάλης ηλικίας, ακόμη και οι με προβληματική υγεία, με πείσμα τα ανεβαίνουν και ντάλα μεσημέρι. Γιατί είναι άθλημα, όπως η νηστεία, είναι τάμα, είναι και αμαρτία να τα αποφύγεις. Είναι κι ένα συμβολικό ανέβασμα στον Γολγοθά.
Αλλά και τα παιδιά παίζουν, οι γέροι κάθονται να ξαποστάσουν, στις εκκλησιάς τα σκαλοπάτια.

Γι’ αυτό οι ξηλώσαντες τα ιστορικά σκαλοπάτια του ναού των Ταξιαρχών έχουν ιερό χρέος να τα βάλλουν πίσω στη θέση τους με τα ίδια τους τα χέρια και ντάλα μεσημέρι.

Όσο για την Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες επιπόλαιες αποφάσεις οι οποίες βλάπτουν, συν τοις άλλοις, το κύρος του ΚΑΣ (διαβάστε παρακάτω από το site του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού). Είναι για να προστατεύει την πολιτιστική μας κληρονομιά και όχι να υπηρετεί την τρέχουσα σκοπιμότητα, ότι η ισοπέδωση της ιστορικής εισόδου θα διευκολύνει την προσέλευση των πιστών. Με αυτή τη λογική μπορεί να δεχθεί αίτηση από ειδωλολάτρες και αρχαιοελληνολάτρες, που να ζητάνε την κατεδάφιση του ναού των Ταξιαρχών, ώστε να καταστεί  δυνατή η άσκηση των λειτουργικών αναγκών των πιστών τους στον από κάτω ευρισκόμενο ναό της Δήμητρος Χθονίας. Είναι ίδιας τάξης αίτημα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος
Πέμπτη,30 Αυγούστου 2012Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποτελεί κορυφαίο γνωμοδοτικό, επιστημονικό όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού και από τους λίγους θεσμούς της Ελληνικής Πολιτείας, οι οποίοι εξασφάλισαν την καθολική υπερκομματική αποδοχή λειτουργώντας απρόσκοπτα επί δεκαετίες. Χάρη στο ενδιαφέρον των εκπροσώπων του Τύπου έχει καταστεί αναγνωρίσιμο και οι συνεδριάσεις του αναδεικνύουν θέματα ευρύτερου

Το μέλλον είναι παρόν

Γιατί όταν καίγεται το σπίτι του γείτονά σου κοντά είναι και ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ! μας γράφει φίλη,  προτείνοντας το πιο κάτω άρθρο.
 


Κάθε πρωί ανοίγω τα μάτια μου και το πρώτο που νιώθω είναι μια θλίψη ακαθόριστη. Σε λίγα δευτερόλεπτα και καθώς περνώ από τον ύπνο στη ζωή, το μυαλό αρχίζει να λειτουργεί και “σκανάρει” το είναι μου για να εντοπίσει την αιτία της θλίψης. Σηκώνομαι από το κρεβάτι με την καρδιά μαύρη σαν τη Χίο.
Δεν ξέρω πότε θα το ξεπεράσω όλο αυτό. Δεν είμαι αστός που θα πάει να κλειστεί στο κλουβάκι του στην πόλη και δεν θα βλέπει, θα ξεχάσει. Ζω στη φύση και έχω καθημερινή επαφή μαζί της.
Η φωτιά καίει ακόμα. Πέμπτη μέρα. Και οδεύει το μοναδικό της πια μέτωπο προς τα μέρη που ζω. Καίει το πευκοδάσος που διασχίζω όποτε αποφασίσω να κατέβω στην πόλη της Χίου. Ο πυκνός καπνός της μοίρας μας ταξιδεύει νότια κατά το Αιγαίο.
Η Χίος πυρπολήθηκε. Από τους πολιτισμένους καπιταλιστές που νοιάζονται για πράσινη ανάπτυξη και πράσινη ενέργεια. Από τους τεχνοκράτες πολιτικάντηδες πάσης κατηγορίας, που λένε παρλαπίπες ανάπτυξης.
Το μέλλον της Ελλάδας είναι παρόν στη Χίο. Όποιος έχει αμφιβολία ας κάνει λίγο υπομονή. Η χώρα θα καταστραφεί ολοσχερώς όπως το νησί μου. Θα ανεγερθούν παντού ξενοδοχειακά συγκροτήματα, θα εγκατασταθούν παντού καθρέφτες φωτοβολταϊκών και γιγάντιες ανεμογεννήτριες. Το λέγαμε τόσον καιρό αλλά δεν το είχαμε φανταστεί καθόλου έτσι.
Τη Χίο την αφάνισαν οι πολιτισμένοι άνθρωποι που νοιάζονται για το μέλλον της οικονομίας και μόνο. Οι πολιτισμένοι εγκληματίες με τις γραβάτες, που ταυτόχρονα με τα εγκλήματά τους μας πουλάνε και παραμύθια για  την προστασία του περιβάλλοντος και αγωνιούν δήθεν για το μέλλον του πλανήτη.
Ήδη μας είπαν πως κόστισε 4 εκ. ευρώ η επιχείρηση κατάσβεσης. Σε λίγο θα μας λένε ότι δεν συμφέρει να κάνουμε δασοπυρόσβεση μιας και δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τον “στρατηγό άνεμο”, οπότε θα φυλάμε τα χωριά και τις περιουσίες μόνο και ας γίνουνε κάρβουνο όλα τα υπόλοιπα. Ήδη τα κανάλια και οι εφημερίδες πέρασαν το μήνυμα ότι στη Χίο κάηκαν τα πολύτιμα μαστίχια που

2ο φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην Ύδρα


Μην τα βάζετε με τα παιδιά !... η αφέλεια και η ευστροφία τους μας αφοπλίζει

Σταλμένο απο  τη Ροδούλα Δ.
 
Ένα μικρό κορίτσι μιλούσε με το δάσκαλο της για τις φάλαινες.
Ο δάσκαλος είπε ότι είναι φύση αδύνατο μια φάλαινα να καταπιεί έναν άνθρωπο,
γιατί αν και είναι ένα πολύ μεγάλο θηλαστικό, ο λαιμός του είναι πολύ μικρός.
Το μικρό κορίτσι επισήμανε ότι μια φάλαινα είχε καταπιεί τον Ιωνά.
Ενοχλημένος ο δάσκαλος επέμεινε, ότι μια φάλαινα δεν μπορεί να καταπιεί έναν άνθρωπο.
Τότε το μικρό κορίτσι είπε, " Όταν θα πάω στον παράδεισο, θα ρωτήσω τον Ιωνά."
Και ο δάσκαλος τη ρώτησε " Και αν ο Ιωνάς έχει πάει στην κόλαση?"
Και η μικρή απάντησε " Τότε θα τον ρωτήσεις εσύ !"  

  
  
Μια μέρα μια πιτσιρίκα καθόταν και έβλεπε τη μητέρα της που έπλενε τα πιάτα στον νεροχύτη. Ξαφνικά παρατήρησε ότι η μητέρα της είχε αρκετές λευκές τρίχες, που έκαναν αντίθεση στο καστανά

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

''Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι''

Στο Τορόντο στις 5 Σεπτεμβρίου η παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή ''Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι''Στις κινηματογραφικές αίθουσες προβάλλεται από την περασμένη Τρίτη το επίσημο trailer της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», η οποία ως γνωστόν έχει επιλεχθεί στο επίσημο πρόγραμμα του προσεχούς διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Τορόντο (6-16 Σεπτεμβρίου).

Στο Τορόντο η ταινία του Γ. Σμαραγδή θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της, ενώ περίπου έναν μήνα αργότερα, στις 11 Οκτωβρίου, θα αρχίσει να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες σε διανομή Feelgood Entertainment.

Ενα από τα πιο σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ της αμερικανικής ηπείρου, το Φεστιβάλ του Τορόντο, όπως πάντα έτσι και εφέτος έχει να παρουσιάσει ένα ιδιαιτέρως εντυπωσιακό πρόγραμμα, με τις τελευταίες ταινίες (εκτός άλλων) του Τέρενς Μάλικ («To the wonder»), του Ρόμπερτ Ρέντφορντ («The company you keep») αλλά και του Κώστα Γαβρά («Tο

Κοινωνικό φροντιστήριο στο Ναύπλιο

Στις δύσκολες μέρες της κρίσης, η κάθε τοπική κοινωνία βρίσκει τρόπους να παραμένει ενωμένη και να συνεχίζει να λειτουργεί κάτω από αντίξοες συνθήκες, προασπίζοντας το δικαίωμα των οικονομικά ασθενέστερων, στην Παιδεία.
Στο πλαίσιο λοιπόν της κοινωνικής αλληλεγγύης, ο Δήμος Ναυπλίου με τη συνεργασία εθελοντών Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, ξεκινάει από τις 3 Σεπτεμβρίου, τις εγγραφές στο «Κοινωνικό Φροντιστήριο» για μαθητές Γυμνασίου -Λυκείου, που θα λειτουργήσει με σκοπό την μαθησιακή υποστήριξη των μαθητών που αντιμετωπίζουν κοινωνικό – οικονομικά προβλήματα .
Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να παραλαμβάνουν και να καταθέτουν σχετικές αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Γραμματεία της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου (οι αιτήσεις υπάρχουν και σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του δήμου: www.nafplio.gr)

“Μπλε” Πανσέληνος στις 31 Αυγούστου – Οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Με εκδηλώσεις και δρώμενα σε όλη την Ελλάδα θα συνοδευτεί η “μπλε” πανσέληνος της 31ης Αυγούστου.
Ειδικότερα, 120 μνημεία σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουν ανοιχτά με85 εξ αυτών να φιλοξενούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις και προβολή κινηματογραφικών ταινιών, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.
Σημειώνεται πως η πανσέληνος της 31ης Αυγούστου είναι η δεύτερη μέσα στον μήνα που διανύουμε.
Στην Αττική προγραμματίζονται οι εξής εκδηλώσεις:
*Συναυλία «Ένα φεγγάρι του Αυγούστου» με την Τάνια Τσανακλίδου και την Ελένη Τσαλιγοπουλου στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου.
*Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων στη Ρωμαϊκή Αγορά
*Συναυλία της Αναστασίας Μουτσάτσου στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου
*Μουσική εκδήλωση της Μάρθας Φριτζήλα και του Τάκη Φαραζή στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.
*Προβολή της ταινίας «Αγέλαστος Πέτρα» Φίλιππου Κουτσαφτή στο Επιγραφικό Μουσείο
* Αρχαιολογικός χώρος Ιερού Ποσειδώνα στον Πόρο: Μουσική εκδήλωση με ρεσιτάλ πιάνου.
* Ανοιχτοί για το κοινό θα είναι οι χώροι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγάρων και Κάστρου Χώρας Κυθήρων.

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

* Αρχαιολογικά Μουσεία Σίφνου και Σύρου, Αρχαιολογικός Χώρος Κιονίων Τήνου: Στις 22:00 και στις 23:00 θα ακουστεί η

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Σχετικά με την καταγγελία μας για την «ιεροσυλία» στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Ερμιόνης


Όπως έχουμε αναφέρει  μετά από την  καταγγελία και την αναφορά μας (εδώ) για την κατά την γνώμη μας « ιεροσυλία» στον ιστορικό ναό μας, ήρθαμε  σε επικοινωνία με την αρχαιολογία Ναυπλίου η οποία μας παρέπεμψε στην αρμόδια  Υπηρεσία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων  στο Άργος και ο αρχαιολόγος κος Τσεκές ανέλαβε να μας ενημερώσει.
Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη μας διαβεβαίωσε από το 2009 που έγινε η ανάλογη αίτηση, υπογεγραμμένη από  πολιτικό μηχανικό ,  αρμόδιο  των εργασιών που γίνονται στον Ναό, και ότι οι εργασίες που έγιναν  και συνεχίζουν να γίνονται   είναι νόμιμες.

Επίσης μας ενημέρωσε  πως ο συμπολίτης μας κος Γεώργιος Νοταράς, είχε ήδη ξεκινήσει την δική του έρευνα για το ίδιο θέμα και είχε προσκαλέσει τον κο Τσεκέ στη σημερινή συνάντηση.
Στη συνάντηση μας αυτή σήμερα είχαν προσκαλεστεί και ήταν εκεί: Ο Παντελής Κολυμπάδης (αντιδήμαρχος),  ο κος  Ιωάννης  Κρητσωτάκη (πρόεδρος δημοτικής  κοινότητας Ερμιόνης) ο κος Γιάννης Σπετσιώτη (πρόεδρος Ερμιονικού Συνδέσμου) η κα  Ήρα Φραγκούλη – Βελλέ (πρόεδρος ΙΛΜΕ), ο Αντρέας Κρητικός .

Όλοι όσοι  βρεθήκαμε εκεί υποστηρίξαμε πως οι οποιεσδήποτε εγκεκριμένες μελέτες είναι άκυρες γιατί  δεν έχουν σεβαστεί την ιστορικότητα του χώρου.
Επίσης  συμφωνήσαμε να δρομολογηθούν  ενέργειες  που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την αποκατάσταση του Ιερού μας Ναού .
Φύγαμε με την πεποίθηση  πως μεθοδευμένα και ήρεμα μπορούμε να τα καταφέρουμε και να υπερασπιστούμε την ιστορία μας, όπως έχουμε υποχρέωση.

 Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης