Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.
Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, που έχουμε έρθει στο σύνταγμα για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας. Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι οι λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να προέλθουν μόνο από εμάς.
Καλούμε όλους τους Αθηναίους, εργαζόμενους, ανέργους και νεολαία στο Σύνταγμα, και όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες και να πάρει τη ζωή στα χέρια της.
Εκεί στις πλατείες θα συνδιαμορφώσουμε όλα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να καταλήγουν και να παραμένουν στο Σύνταγμα.
Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται. Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας.

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ!
ΙΣΟΤΗΤΑ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!
Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ

Πανεπιστήμ​ιο Αιγαίου


Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (www.aegean.gr) έλαβε την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών, προκειμένου να σταματήσει η ανέγερση των δυο πυρηνικών εργοστασίων σε περιοχές της Τουρκίας. Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος εξαρτάται τόσο από την συμμετοχή σας όσο και από τη διάδοση του παρόντος μηνύματος.
Στην διεύθυνση  http://petition.aegean.gr/stopnuclearplants/  θα βρείτε το αναλυτικό κείμενο και θα έχετε τη δυνατότητα υπογραφής αυτού.

 Ευελπιστούμε στην υποστήριξή σας.

«Χαρίζουμε δώρα, Μοιράζουμε χαμόγελα»

Ένας πετυχημένος θεσμός αγάπης και προσφοράς
 Χαρίστε τα παιχνίδια σας στα παιδικά χωριά SOS
 Το πρόγραμμα «Χαρίζουμε δώρα, Μοιράζουμε χαμόγελα» συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, καθιερώνοντας τον πετυχημένο θεσμό αγάπης και προσφοράς.
Το Allou! Fun Park, ο αγαπημένος προορισμός διασκέδασης όλων, βρίσκεται ξανά κοντά στα παιδιά χαρίζοντας αυτό που ξέρει καλύτερα: παιχνίδια και χαμόγελα.
Ως το τέλος Σεπτεμβρίου με τη καθοριστική συμβολή των επισκεπτών του, θα συγκεντρώσει παιχνίδια και σχολικά είδη κάθε είδους τα οποία θα χαρίσει στα παιδιά των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα υπάρχουν δύο μεγάλα κουτιά σε κεντρικά σημεία του Allou! και του Kidom, στα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να τοποθετούν παιχνίδια και σχολικά είδη που είναι σε καλή κατάσταση και επιθυμούν να δωρίσουν.
Στη συνέχεια, η ομάδα του Allou! Fun Park, κατόπιν προσεγμένης διαλογής θα τα συγκεντρώσει και θα τα παραδώσει στα παιδιά των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, μοιράζοντας αληθινά χαμόγελα ελπίδας και αγάπης.

Τα μυστήρια της Γης

Μας ταξιδεύει η Έλλη Βασιλάκη
Ισπανία - ο κόκκινος ποταμός
Το ποτάμι Rio Tinto, στα βουνά Siera Morena της Ανδαλουσίας, στην Ισπανία είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τα παράξενα κοκκινο-κίτρινα νερά του. Τα αλλόκοτα χρώματα του οφείλονται στο γεγονός ότι περνάει από σημεία πλούσια σε διάφορα μεταλλεύματα και πετρώματα, τα οποία είναι υδροδιαλυτά (και αρκετά πλούσια σε οξέα) με αποτέλεσμα να έχει αυτές τις απίστευτες αποχρώσεις!
Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για την καταλληλότητα του νερού για οποιαδήποτε χρήση! Μόνο για να το βλέπουν οι επισκέπτες είναι !

Βολιβία - η μεγάλη αλμυρή λίμνη
Η λίμνη αυτή με την ονομασία Salar de Uyuni που βρίσκεται στα υψίπεδα της νοτιοδυτικής Βολιβίας, στην Νότια Αμερική είναι η μεγαλύτερη αλατο-λίμνη του κόσμου και βρίσκεται σε ύψος 3.656

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ο εχθρός

Τα ΜΑΤ παραμένουν σε εγρήγορση φοβούμενοι τα χειρότερα. Ο εχθρός μπορεί να βρίσκεται μόλις μισό μέτρο από κάτω σου.

(Φωτογραφία Βικτωρία Μαζεμένου, από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των "Αγανακτισμένων Πολιτών" στο Σύνταγμα)
πηγή

Τα Πρακτικά της συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος

Πηγή
 Αυτά είναι τα πρακτικά της 1ης ανοιχτής συνέλευσης της Πραγματικής Δημοκρατίας Τώρα στην πλατεία Συντάγματος. Πρακτικά κρατήθηκαν από τις 10.00μμ έως λίγο πριν την 1.00 τα ξημερώματα.
 Συνολικά, σε αυτό το χρονικό διάστημα, τοποθετήθηκαν 83 ομιλητές, ανάμεσά τους, άνεργοι, φοιτητές, εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές, άστεγοι, νοικοκυρές και πολλοί ακόμη. Τα πρακτικά παρατίθενται κατά χρονολογική σειρά τοποθετήσεων των ομιλητών, χωρίς να παρατίθενται προσωπικά στοιχεία τους, τα οποία και οι ίδιοι, πολλές φορές δεν τα ανέφεραν.Πολλές φορές, υπήρξαν προτάσεις οργάνωσης, άλλες φορές, κραυγές αγωνίας, άλλες, κραυγές καταγγελίας, πάντοτε όμως απόψεις σεβαστές και διατυπωμένες σε μια διαδικασία άμεσης Δημοκρατίας.
Τα πρακτικά της 1ης Συνέλευσης.
- Να υπάρξουν κατασκηνώσεις σε όλους τους ανοιχτούς χώρους της Ελλάδας, να δημιουργηθούν ομάδες εργασίας με σαφή κατανομή καθηκόντων και υποχρεώσεων.
- Έχουμε την ομορφιά μαζί μας, απέναντι στον μοχθηρό τραπεζίτη και τον κακό πολιτικό.
- Όποιος πολιτικός αδικεί, όποιος πολιτικός δεν σέβεται την λαϊκή εντολή, να πηγαίνει σπίτι του ή στην φυλακή.
- Είναι μια διαδήλωση ανοιχτή, μια συγκέντρωση όπου μιλώ και ανατριχιάζω με την εμπειρία
- Η Δημοκρατία τους, δεν εγγυάται ούτε την Ισότητα ούτε την Δικαιοσύνη.
- Να μείνουμε στο Σύνταγμα, έως ότου αποφασίσουμε πώς θα λύσουμε τα προβλήματά μας.
- Όταν ο κόσμος, όταν όλοι εμείς συζητάμε χωρίς φόβο, ο φόβος φωλιάζει σε αυτούς εκεί πάνω στο

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης: «Εδώ είναι Σπάρτη»


Η πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης γεμάτη νεολαίους διαδηλωτές.
Το πλακάτ που κρατάει διαδηλωτής, πάνω, αναγράφει «Εδώ είναι Σπάρτη»..

 (φωτ. Ass. Press, Reuters, ΑΠΕ)   Πηγή:enet

ΠΑΜΕ ΠΛΑΤΕΙΑ. Τελεία. Τέλεια.

όχι "Πάμε πλατεία;",  αλλά "Πάμε πλατεία."
κι ακόμα πιο σωστά: ΠΑΜΕ ΠΛΑΤΕΙΑ προς το παρόν, μιλάμε και ακούμε, ακουγόμαστε και μετά βλέπουμε και κάνουμε.
Αλλά να δούμε και να κάνουμε κιόλας. Μη και ξεχαστούμε στην επιστροφή μ΄ ένα μπουκάλι ρούμι...
Το πάρτι αρχίζει, μην κάνει νερά! Κοιλιά και να θέλει, δεν μπορεί πιά!
Στην πάντα να περάσει η παρέα μας!
Γιούχα για άλλους...
Για ΄μάς λεβεντιά...
κι " η πλατεία θα ΄ναι γεμάτη με το νόημα που ΄χει κάτι απ΄ τις φωτιές...
να ζητά πληροφορίες και υλικό, να φωτίσει τις αιτίες που μ' αφήνουνε μισό... και να δώσει και τις λύσεις που θα με κρατούν ορθό -κι από κλίση κι από κρίση κι από θάνατο αργό-...
Η πλατεία ήδη γεμάτη κι απ' το πρόσωπό σου κάτι έχει σωθεί στον αγώνα του συντρόφου, στην αγωνία αυτού του τόπου για ζωή, στα παιδιά και τους εργάτες , στους πολίτες, στους οπλίτες, στα πλακάτ και τη σκανδάλη που χτυπά, η συγκέντρωση ανάβει κι όλα είναι συνειδητά. "
θΕΛΛΗ αρετή και τόλμη η ξελεφτερία
ΒΑΣΙΛΑΚΗ
ΔΕ ΦΟΒΑΜΑΙ ΚΑΧΥΠΟΠΤΑ
ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΑΔΙΚΑ
ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ

Το πάρτι
Θέλω ένα βράδυ να κάνω ένα πάρτι
πάρτι από εκείνα τα παλιά

Αγανακτισμένοι -Ναύπλιο.

Πηγή Η πρώτη ελπιδοφορα συνάντηση έγινε στο Ναύπλιο μπροστά στο δημαρχείο της πόλης. Προσωπικά περίμενα πολύ λιγότερα άτομα να συγκεντρωθούν, αλλά προς μεγάλη μου έκπληξη είδα γύρω στους 100 ανθρώπους, όπου με αγωνιά για το μέλλον μας, διατύπωσαν άκρως ενδιαφέρουσες απόψεις,για το πως πρέπει να οργανωθεί και να δράσει η ομάδα αυτή.

Πράγμα σίγουρα δύσκολο για την πρώτη αυτή επαφή,μα πολύ ελπιδοφόρο για τις επόμενες συναντήσεις ,που θα είναι και ποιο μαζικές και με μεγαλύτερο παλμό. Επόμενη συνάντηση ορίστηκε το Σάββατο 28/5 στο ίδιο σημείο, πάλι στις 18:00.Επιτέλους κάτι δείχνει πωςξυπνάμε...διαδώστετο !!!
Το link για να εγγραφείτε στην ομάδα είναι:http://www.facebook.com/event.php?eid=228203190528392
τις επόμενες μέρες, ίσως και αύριο το πρωί να είναι έτοιμη και η ιστοσελίδα της ομάδας,και φυσικά θα σας ενημερώσουμε.Επίδαυρος

«Πράσινο φως» από το ΚΑΣ στις εκδηλώσεις του Μικρού Θεάτρου στην Παλαιά Επίδαυρο
Αναμένεται η έγκριση για το Αρχαίο Θέατρο
Για τις εκδηλώσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου απομένει ακόμα η κατάθεση των αιτημάτων για τα σκηνικά και η ακόλουθη έγκρισή τους από το ΚΑΣ
Κανονικά, όπως έχουν προγραμματιστεί, θα πραγματοποιηθούν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών στο μικρό θέατρο της Παλαιάς Επιδαύρου, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Για τις εκδηλώσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου απομένει ακόμα η κατάθεση των αιτημάτων για τα σκηνικά και η ακόλουθη έγκρισή τους από το ΚΑΣ.
Όπως είναι ήδη γνωστό, στο μικρό θέατρο θα παρουσιαστούν, από 1η έως 23 Ιουλίου, οι εξής εκδηλώσεις:
• 1-2 Ιουλίου: Συναυλία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου. Ο γνωστός τραγουδοποιός παρουσιάζει τα τραγούδια του στη λιτή, πρωταρχική μορφή τους. Συμμετέχουν στο βιολί ο Μιχάλης Βρέττας, στο κοντραμπάσο ο Μιχάλης Καλκάνης και στο μπουζούκι, τζουρά και ούτι ο Νίκος Πασσαλίδης.
• 8-9 Ιουλίου: Η Μόνικα θα παίξει τραγούδια από τους δίσκους της

Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με θέματα αναπηρίας

πηγή: enet  αναμεταδότρια: ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
Διεθνής έκπληξη για την σιωπηλή κατάργηση του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με θέματα αναπηρίας «Emotion Pictures»
Η μη πραγματοποίηση φέτος έπειτα από τέσσερα συνεχόμενα χρόνια παρουσίας του διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με θέματα αναπηρίας “Emotion Pictures”, καταγγέλεται ως “απαράδεκτη” εξέλιξη από 40 διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και από περίπου 1000 Ελληνες και Ευρωπαίους που υπογράφουν κείμενο – έκκληση προς την ελληνική πολιτεία για την επανέναρξη του φεστιβάλ.
Το κόστος του φεστιβάλ ετησίως μετά βίας ξεπέρναγε τα 100.000 €. "Ακριβοί στα πίτουρα" για μιά ακόμη φορά οι κυβερνώντες μας...
Μήπως πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση της απόφασης μη χρηματοδότησης του φεστιβάλ; Το παράλογο της όλης υπόθεσης δεν έχει να κάνει μόνο με το μικρό σχετικό κόστος του φεστιβάλ, αλλά και με τον σιωπηλό τρόπο κατάργησής του. Περί αυτού, ο αυθόρμητος λόγος της καλλιτεχνικής διευθύντριας Μαίρης Παπαλιού που κλήθηκε να απευθύνει χαιρετισμό ως εκπρόσωπος του (καταργηθέντος!) Emotion Pictures στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών, είναι αποκαλυπτικός:
“Πρέπει να σας ανακοινώσω” τόνισε η Μ. Παπαλιού “ότι το Φεστιβάλ δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος τον Ioύνιο, διότι μοιάζει να καταργείται σιωπηρά από την ελληνική πολιτεία”.
Εξηγώντας τι εστί ... made in Greece σιωπηλή κατάργηση η καλλιτεχνική διευθύντρια αποκάλυψε στα έκπληκτα αυτιά των παρευρισκομένων ότι “κανένας αρμόδιος δεν μου ανακοίνωσε ποτέ επίσημα την κατάργηση του φεστιβάλ Emotion Pictures, ο ένας με έστελνε στον άλλο για να βρεθούν τα λίγα χρήματα που απαιτούνταν για να συνεχίσει να υπάρχει, άπαντες διαβεβαίωναν ότι τα λίγα χρήματα μπροστά στο παραγόμενο έργο θα βρεθούν, τελικά καθυστέρηση με την καθυστέρηση και διαβεβαίωση την διαβεβαίωση τα χρήματα δεν βρέθηκαν”.
Αξίζει να επισημανθεί ότι μεταξύ αυτών που υπογράφουν το κείμενο – έκκληση για την επανέναρξη του φεστιβάλ είναι άνθρωποι όπως ο Ρίτσαρντ Γκηρ, ο Ντάνιελ Ντεϊ Λιούις, ο Βιμ Βέντερς, ο Τζέιμς Άιβορυ, ο Ντάννυ Μπόυλ, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Πατρίς

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Εκτός και αν πρόκειται για απλό πείραμα προς εξαγωγή συμπερασμάτων

Του Βασίλη Γκάτσου
Η όποια ανακύκλωση, εθελοντική ή επαγγελματική αδιάφορο, έχει και τα οικονομικά της αλλά και ένα ισοζύγιο περιβαλλοντικό.

Άλλο πράγμα είναι ένας κάδος με πλαστικό από την πόλη της Ελευσίνας να πάει στο ΚΔΑΥ Ελευσίνας που είναι δίπλα της και άλλο να φύγει από το Κρανίδι.
Με καμάρι ο Δήμος Ερμιονίδας γράφει ότι με ειδικό κάδο έφυγε ένα φορτίο 7 τόνων πλαστικού, και ένα φορτίο 8 τόνων χαρτιού για το ΚΔΑΥ Ελευσίνας. Η φρόνησις όμως απαιτεί από τον Δήμο Ερμιονίδας να δώσει ακριβή στοιχεία των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κίνησης αυτής.
Οικονομικά της αποστολής:
Ένα όχημα ειδικό έφερε τον άδειο ειδικό κάδο στο Κρανίδι από το ΚΔΑΥ Ελευσίνας. Γέμισε ο κάδος και πήγε πίσω στο ΚΔΑΥ.
Η αξία του πλαστικού είναι 210 € και του χαρτιού 240 €, το πολύ.
Το κόστος αυτής της μεταφοράς (μεροκάματο οδηγού, καύσιμα φορτηγού, διόδια, συντήρηση οχήματος, κέρδος) δεν μπορεί να είναι κάτω από 500 € για τη μεταφορά κάθε κάδου. Δηλαδή ξοδεύουμε 1000 € και εισπράττουμε 550 €, ενώ όλα τα υπόλοιπα έξοδα είναι εθελοντική εργασία, αλλά θα ήταν τουλάχιστον άλλα 550 € αν η συλλογή, ο διαχωρισμός και η φόρτωση στον κάδο γινόταν από αμειβόμενους επαγγελματίες (ιδιώτες ή υπαλλήλους του Δήμου).
Άρα αυτή η ανακύκληση ως οικονομική πράξη είναι ασύμφορη ακόμη και με εθελοντική εργασία. Δηλαδή μόνον με επιδότηση στέκει, ή με εθελοντική χρηματική εισφορά. Γι’ αυτόν τον λόγο οι φορείς που αναλαμβάνουν με κάδους την ανακύκλωση δεν απλώνονται σε μικρά χωριά και επαρχίες που είναι μακριά από τα ΚΔΑΥ, γιατί το κόστος είναι πολύ μεγάλο.
Αυτή είναι σήμερα η οικονομική πραγματικότητα.
Σημείωση: Αν ένα φορτηγό από την Ελευσίνα έφερε το άδειο κάδο και τον άφησε για να γεμίσει και ξαναήλθε μετά από 1 μήνα να τον πάρει και να τον ξαναφέρει, τότε έχουμε διπλά δρομολόγια και τα

λόγ-ι-α λόγια

Αυτογνωσία

Και κάποιος άντρας είπε, Μίλησέ μας για την Αυτογνωσία.
Κι εκείνος απάντησε λέγοντας:
Οι καρδιές σας γνωρίζουν σιωπηλά τα μυστικά των ημερών και των νυχτών.
Αλλά τ' αφτιά σας διψούν για τον ήχο της γνώσης της καρδιάς σας.
Θέλετε να γνωρίσετε με λόγια αυτό που γνωρίζετε από πάντα στη σκέψη.
Θέλετε ν' αγγίξετε με τα δάχτυλά σας το γυμνό σώμα των ονείρων σας.
Και είναι καλό που το θέλετε.
Το κρυφό πηγάδι της ψυχής σας πρέπει να αναβλύσει και να τρέξει κελαρύζοντας προς τη θάλασσα.
Και ο θησαυρός του άπειρου βάθους σας πρέπει να αποκαλυφθεί στα μάτια σας.
Δεν πρέπει όμως να υπάρχουν ζυγαριές για να ζυγίζουν τον άγνωστο θησαυρό σας. Και μη μετράτε τα βάθη της γνώσης σας με το βυθομετρικό κοντάρι ή το σχοινί.
Γιατί ο εαυτός είναι μια θάλασσα απεριόριστη και άμετρη.
Μη λέτε, "Βρήκα την αλήθεια", αλλά να λέτε, "Βρήκα μιαν αλήθεια".
Μη λέτε, "Βρήκα το μονοπάτι της ψυχής", αλλά να λέτε, "Συνάντησα την ψυχή που περπατούσε στο μονοπάτι μου".
Γιατί η ψυχή περπατά πάνω σ' όλα τα μονοπάτια.
Η ψυχή δεν περπατά πάνω σε μια γραμμή, ούτε μεγαλώνει σαν καλάμι.
Η ψυχή ξεδιπλώνεται, όπως ο λωτός με τα αναρίθμητα πέταλα.
___________________________________________________
(από το βιβλίο "ο προφήτης", του Χαλίλ Γκιμπράν)
 
Έλλη Βασιλάκη

Victor Marie Vicomte Hugo

Επιμ:Έλλη Βασιλάκη
· Η φιλοσοφία είναι το μικροσκόπιο της σκέψης.
· Ποιητής είναι κάποιος που σκέφτεται κάτι άλλο.
· Δεν είναι τίποτα να πεθάνεις. Είναι τρομακτικό να μη ζεις.
· Η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι η πεποίθηση ότι μας αγαπούν.
·Το να μην κάνεις τίποτα είναι η ευτυχία των παιδιών και η δυστυχία των γέρων.
·Τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της.
· Η φτώχεια οδηγεί στην επανάσταση, η επανάσταση στη φτώχεια.
· Η κοινωνία προετοιμάζει το έγκλημα. Ο εγκληματίας το διαπράττει.
· Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή.
· Όσο ψηλά κι αν κάθεται κανείς, κάθεται στον πισινό του.
· Για να είναι κανείς καλός ρήτορας, πρέπει να ασχολείται με κοινοτοπίες.
· Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μια βιβλιοθήκη, όπως οι ευνούχοι έχουν ένα χαρέμι.
· Οι άνδρες κυνηγούν. Οι γυναίκες ψαρεύουν.


26 Φεβρουαρίου 1802 Besançon - 22 ΜΑΙΟΥ 1885, ποιητής, μυθιστοριογράφος και δραματουργός, η

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΠΑΡΑΓΩΓΗ (3)

Του Βασίλη Γκάτσου
Το παραγωγικό πρότυπο της Κρήτης.
Αν τη δεκαετία του 1950 ρωτούσες: τι παράγει η Κρήτη; Έπαιρνες γελώντας την απάντηση: Χωροφύλακες. Ήταν πολύ φτωχό μέρος, αποκομμένο από την Αθήνα. Δούλευαν σκληρά, πολύ σκληρά πάνω στα βουνά ως κτηνοτρόφοι, αλλά και κάτω στους κάμπους το ψωμί έβγαινε πολύ δύσκολα. Χώρια ότι τα έθιμα και η παράδοση έδειχναν ότι δεν συμβαδίζουν με τον σύγχρονο κόσμο. Έτσι το να τακτοποιηθούν κάπου σταθερά με ένα μικρό αλλά σταθερό μισθό (δεν έπαιρναν τότε οι χωροφύλακες και γενικά οι δημόσιοι υπάλληλοι παρά μόλις τα προς το ζην) ήταν σωτηρία. Παράλληλα ο αγέρωχος και υπερήφανος κρητικός έδινε ένα χαρακτήρα που τον θαύμαζε όλη η Ελλάδα.
Αυτή την παραδοσιακή κοινωνία ήρθε να την αλλάξει ο τουρισμός. Δεν της ‘άλλαξε όμως τα φώτα’ ο τουρισμός αλλά την φώτισε στο να δει ένα νέο παραγωγικό πρότυπο.
Στήριξε την τουριστική ανάπτυξη σε πολύ καλά ξενοδοχεία αλλά και σε μαζικού τουρισμού. Παράλληλα οι πόλεις της Κρήτης έγιναν πόλος έλξης. Τα Χανιά βουλιάζουν από κόσμο. Έχουν καταφέρει να έχουν τουριστική περίοδο 6 μηνών. Χαίρεσαι να κάθεσαι στις ταβέρνες τους και τα κέντρα όπου εκδηλώνουν όλη τους τη φιλόξενη διάθεση.
Δεν είναι όμως μόνον αυτό, δηλαδή ένα καλό τουριστικό παράδειγμα.
Προσάρμοσαν την αγροτική παραγωγή τους προς τη μεταποίηση με σκοπό να πουλάνε τα κρητικά προϊόντα στους τουρίστες. Σήμερα σχεδόν όλα τα εμπορικά και τουριστικά καταστήματα είναι κατάφορτα με κάθε είδους προϊόντα της κρητικής γης και της κρητικής τέχνης. Είναι μεγάλο μέρος η

Αστειατόριον του Γιώργου Σκαμπαρδώνη

Αναμετ:Έλλη Βασιλάκη
"Μύκονος: Το συμβολικό επέκεινα της αθηναϊκής φενάκης"

("Μακεδονία", 22/5/2011)
Ποια Μύκονος;
Όλο το νεοελληνικό μεταπολιτευτικό καρκατσουλιό της λαμογιάς του λεκανοπεδίου, των ψευδοστάρ, των πρωινατζούδων, των κωλοξέκωλων, του δικηγόρου-μοντελοπνίχτη, των αεριτζήδων με τις ρωμαϊκές βίλες και τις αδήλωτες πισίνες όπου έβρεχαν τα επαρχιακά ποδαράκια τους και των φτερωτών μπαρόβιων που δόξασαν τη Μύκονο με τα καμώματα και τις τιποτολογίες τους, καταρρέει θλιβερά.
Και είναι σημαντικό, διότι αυτό το ωραιότατο εξάλλου νησί, στο οποίο κάποτε πήγαινε ο Καραγάτσης να γράψει, είχε εξελιχθεί σε σύμβολο της παπαροσύνης των προηγούμενων ετών, που τη συνέθεταν όλες οι πολιτικές ταξιανθίες και που ενίσχυαν οι λαϊκοί γόητες και τα γκαραζοτεκνά, ώστε να ολοκληρωθεί η σχιζοφρένεια.
Διαβάζω ότι βίλες 2,5 εκατ. ευρώ πωλούνται τώρα στην τιμή του ενός εκατ. και γενικώς υπάρχει φοβερό ξεπούλημα των πάντων, τώρα που αναγκάστηκαν να πληρώσουν φόρους, να ξεχρεώσουν

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Τι είναι τελικά λογικό;

Του Βασίλη Γκάτσου
Αν είμαστε κατά σε μια επένδυση, έχουμε χιλιάδες δικαιολογίες και αφορισμούς. Αλλά με τι την αντικαθιστούμε; Με γενικόλογα και αφορισμούς;
Ένα ιχθυοτροφείο όντως θέλει ανοικτή και με ρεύματα θάλασσα πολύ καθαρή, όχι για να την ρυπαίνει, αλλά γιατί αν δεν είναι καθαρή θα του αρρωσταίνουν και θα του ψοφάνε τα ψάρια. Έχουν κλείσει ιχθυοτροφεία, γιατί δεν ευδοκίμησαν σε μολυσμένα και ζεστά νερά, ενώ μερικές φορές έχουν μεταφέρει ασθένειες ψαριών στον φυσικό πληθυσμό ψαριών μιας περιοχής.
Η ρύπανση προέρχεται κυρίως από το περίσσευμα της τροφής που διαχέεται στη θάλασσα και από τα περιττώματα των ψαριών. Το κύριο κόστος είναι η τροφή, δηλαδή περίπου 3 – 4 κιλά τροφή για να παραχθεί ένα κιλό ψάρι. Είναι δυνατόν λοιπόν σε ένα κλάδο ανταγωνιστικό να σπαταλιέται με οποιονδήποτε επιπόλαιο και αντιεπιστημονικό τρόπο η τροφή; Δηλαδή ο ιχθυοτρόφος επιδιώκει από διαστροφή να μπαίνει μέσα; Τα περιττώματα των ψαριών μπορεί πέφτοντας κάτω από τα κλουβιά να δημιουργούν στον βυθό μια εστία συγκέντρωσης αλλά είναι χωνεμένη τροφή για άλλους οργανισμούς.
Είναι αυτονόητο από κακή χρήση, επιπολαιότητα, μη επίβλεψη να υπάρχει μόλυνση γύρω από τα κλουβιά, όμως πλήρως ανεπιθύμητη για τον ίδιο τον ιχθυοτρόφο. Μήπως σε ένα βουστάσιο επιδιώκει

Τετάρτη 25/05/2011 στις 19:00, συνεδριάζει η Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Για την σύγκλιση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας κατά τις διατάξεις του άρθρου 88 του Ν. 3852/10
Προς : Τον κ. Δήμαρχο.
Τους κ. Δημοτικούς Κοινοτικούς Συμβούλους Ερμιόνης.

Σας προσκαλώ σε τακτική συνεδρίαση που θα γίνει στο Δημοτικό Γραφείο Ερμιόνης την ημέρα Τετάρτη 25/05/2011 και ώρα 19:00 για συζήτηση και λήψη αποφάσεων, στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:
1. Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικής Κοινότητας.
2. Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικού Κοιμητηρίου.
3. Έγκριση διόρθωσης βεβαιωτικού καταλόγου τελών ύδρευσης – αποχέτευσης και τάφων.
4. Εφαρμογή δακοκτονίας μετά την αναμενόμενη παραγωγή ελαιολάδου.
5. Επέκταση Δημοτικού Φωτισμού.
6. Συντήρηση, βελτίωση και κατασκευή δημοτικών οδών.
7. Συγκρότηση επιτροπών (Πολιτισμού, Τουρισμού, Πολιτικής Προστασίας).
8. Αίτηση του κ. Δρούζα Νικολάου.
9. Αίτηση του κ. Βογανάτση Νικολάου.
10. Αίτηση του κ. Αλέξανδρου Τσαχ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΣΩΤΑΚΗΣ

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ; ευχαριστώ δεν θα πάρω.

Όλη η Ελλάδα έχει μπεί στους ρυθμούς του Καλλικράτη.. Όλη; ΟΧΙ!

Στο Βελβεντό συνεχίζουν και αντιστέκονται. Μια μικρή πόλη 4.000 κατοίκων που ΔΕΝ μπήκαν σε κανένα Καλλικρατικό Δήμο. Συνεχίζουν Μόνοι τους, χωρίς επιχορηγήσεις απο το κράτος. Με επιτροπές με Λαικές συνελεύσεις, με αγώνα για την προσταστία του άρθρου 102$2 του Συντάγματος. Ένα Σύνταγμα που έχει γίνει κουρελόχαρτο και ερμηνεύεται κατα το δοκούν απο την lifestyle παρέα που μας κυβερνάει.
Χθές το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Κουκουλόπουλος περιέγραψε με τις πιο μαύρες εικόνες την καταστροφή που έχει φέρει στου Καλλικρατικούς Δήμους αυτο το προχειρογραμμένο, αντισυνταγματικό, ανόητο εν τέλει πόνημα των Βρυξελών.
Στο Βελβεντό των 4.000 κατοίκων που ενωμένοι αντιστέκονται και συνεχίζουν το αυτοδιοικητικό τους πείραμα μίλησε χθές ο Μανώλης Γλέζος.
Με θέμα:«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ», κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των Βελβεντινών για περισσότερες από δυο ώρες.
Ο Μ. Γλέζος ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος Βελβεντού.
Ο κ. Μανώλης Γλέζος αναφέρθηκε στην ομιλία του στο θεσμό των λαϊκών συνελεύσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα. Αναφέρθηκε ακόμα στο δικαίωμα, βάση του Συντάγματος, που έχουν οι τοπικές κοινωνίες για την αυτοδιοίκησή τους. Τόνισε ότι το Βελβεντό αποτελεί ένα φάρο αντίστασης μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες και ότι θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα των Βελβεντινών για το δίκαιο αίτημά τους, της αυτονομίας του Δήμου τους.

ΠΗΓΗ:

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ὕμνος τῆς Ἀγάπης

Α´ ἐπιστολὴ Παύλου πρὸς Κορινθίους (ιβ´ 27 - ιγ´ 13)

για άλλους υπενθύμιση, για άλλους πληροφορία,
για τους περισσότερους ελπίζω στάση ζωής
(ανθρωπιστικά, όχι θρησκοληπτικά)
_________________________________

πρόταση απεξάρτησης ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
 
Αδέλφια μου, […]ο Θεός άλλους έθεσε να ποιούν θαύματα, άλλους θεραπείες, άλλους να προστατεύουν τους αδυνάμους και ασθενείς, σε άλλους έδωσε χαρίσματα κυβερνήσεως και σε άλλους χαρίσματα ξένων γλωσσών. Δεν είναι όλοι απόστολοι, ούτε όλοι προφήτες, ούτε όλοι διδάσκαλοι. Δεν είναι όλοι θαυματουργοί, ούτε όλοι θεραπευτές, ούτε όλοι ομιλούν και διερμηνεύουν ξένες γλώσσες. Εσείς επιδιώκετε με ζήλο τα καλύτερα χαρίσματα, και για τούτο το λόγο σας δεικνύω μία οδό ανώτερη:
Εάν υποθέσομε ότι ομιλώ τις γλώσσες των ανθρώπων, ακόμη και των αγγέλων, δεν έχω όμως αγάπη, οι λόγοι μου ακούονται ως χάλκινος κώδωνας ή αλαλαγμός κυμβάλου. Και εάν έχω το χάρισμα της προφητείας και κατέχω όλα τα μυστήρια του Θεού και όλη τη γνώση, και εάν ακόμη έχω όλη την πίστη, ώστε να μετακινώ όρη, δεν έχω όμως αγάπη, δεν είμαι τίποτε. Και εάν διαθέσω τα υπάρχοντά μου στους πτωχούς, και εάν παραδώσω το σώμα μου για να καώ, δεν έχω όμως αγάπη, δεν ωφελούμαι σε τίποτε από αυτές τις θυσίες.

Εκείνος ο οποίος αγαπάει είναι μακρόθυμος κι ανεκτικός, είναι καλωσυνάτος, ευργετικός και ωφέλιμος, δε ζηλοφθονεί, δεν υπερηφανεύεται, δεν φέρεται με αλαζονεία και προπέτεια, δεν πράττει άσχημα, δε ζητεί τα δικά του συμφέροντα, δε ερεθίζεται από θυμό και οργή, δε σκέπτεται ποτέ κακό κατά του πλησίον, ούτε λογαριάζει το κακό που έπαθε από αυτόν. Δεν χαίρεται όταν βλέπει να γίνεται αδικία, χαίρεται όμως όταν βλέπει την αλήθεια να επικρατεί. Η αγάπη τα πάντα ανέχεται, στα πάντα εμπιστεύεται, για πάντα ελπίζει, τα πάντα υπομένει.
 
Η αγάπη ποτέ δεν εκπίπτει αλλά μένει πάντοτε ισχυρή: τα χαρίσματα είτε είναι προφητείες θα καταργηθούν, είτε είναι ξένες γλώσσες θα παύσουν, είτε είναι γνώση θα καταργηθεί και αυτή. Διότι τώρα εν μέρει και όχι τέλεια γνωρίζουμε και προφητεύουμε, όταν όμως έλθει το τέλειον, τότε το μερικό και ατελές θα καταργηθεί. Όταν ήμουν νήπιο, ως νήπιο μιλούσα, ως νήπιο σκεπτόμουν, ως νήπιο συλλογιζόμουν. Όταν όμως έγινα άνδρας, κατήργησα πλέον εκείνα τα νηπιώδη. Διότι τώρα βλέπομε όπως σε ένα κάτοπτρο θαμπά και μας μένουν ανεξήγητα αινίγματα. Όταν όμως έλθει το τέλειο, θα ιδούμε φανερά και καθαρά, όπως πρόσωπο με πρόσωπο. Τώρα γνωρίζω μόνον ένα μέρος της αλήθειας, τότε όμως θα λάβω τόσο τέλεια γνώση, όσο με γνωρίζει ο Παντογνώστης.

Αυτά θα γίνουν, τώρα δε μένουν η πίστις, η ελπίς, η αγάπη, αυτά τα τρία: μεγαλύτερη δε από αυτά είναι η αγάπη.

Εξάρχεια, Σάββατο 14 Μαΐου O Δήμος Μούτσης ως αυτόπτης μάρτυρας

O Δήμος Μούτσης ως αυτόπτης μάρτυρας:

"Η γυναίκα καιγόταν και οι Ελληνάρες την κλέβανε"

Γωνία Καλλιδρομίου και Χ. Τρικούπη, υπάρχει ένα παλιό και γνωστό καφενείο «Η Μουριά» που χρόνια τώρα, κυρίως τα Σάββατα, μαζεύει κόσμο υποτίθεται με άποψη, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Εγώ συχνά πυκνά κατεβαίνω εκεί, γιατί επιπλέον μπροστά στη «Μουριά» και σε όλο το μήκος της Καλλιδρομίου, γίνεται και μια απ’ τις καλύτερες και μεγαλύτερες Λαϊκές με μπόλικη πραμάτια και πολύ κόσμο, κι εμένα κάτι τέτοια να πω τη μαύρη μου αλήθεια μ’ αρέσουνε. Έτσι, λοιπόν, αυτό το Σάββατο αποφάσισα να κατέβω
Ήταν περίπου 12.30, όταν ανεβαίνοντας τη Χ. Τρικούπη και βρισκόμενος στο ύψος του πεζόδρομου της Μεθώνης, κάπου 50 μέτρα πριν την Καλλιδρομίου, ακούω μια τρομερή έκρηξη, με φλόγες, καπνό και φωνές. Πλησιάζοντας, βλέπω μια μηχανή πεσμένη στο ρείθρο του πεζοδρομίου μπροστά στο καφενείο, λαμπαδιασμένη, κι η φωτιά από την έκρηξη να κατευθύνεται προς τους γωνιακούς ανθοπώλες, καίγοντας ανθρώπους και τέντες.

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας. Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Ο επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.
Στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση η καστανή αρκούδα, η μεσογειακή φώκια, η χελώνα καρέτα - καρέτα, η αγριόγατα, ο γυπαετός, η πέστροφα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται ο λύκος, το τσακάλι, ο ασβός, το ζαρκάδι και το ελάφι.
Convention On Biological Diversity

Αναμετ:Έλλη Βασιλάκη

Τιμή-ρεκόρ για το "'Ατακτο Εγγόνι" του Λύτρα

Αναμεταδότρια Έλλη Βασιλάκη
Έργα κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα περιελάμβανε η δημοπρασία "Greek Sale" του οίκου Sotheby's. Το "'Ατακτο Εγγόνι" του Νικηφόρου Λύτρα αγοράστηκε στην τιμή-ρεκόρ του 1.082.000 ευρώ, ένα από τα 82 έργα Ελλήνων ζωγράφων, τα οποία εκτέθηκαν και αποτελεί ρεκόρ για έργο Έλληνα ζωγράφου, παγκόσμια. Για το έργο αυτό εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους συλλέκτες και τελικά κατοχυρώθηκε σε ιδιώτη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι Έλληνας. Οι αρχικές εκτιμήσεις για την αξία του δεν ξεπερνούσαν τα 220.000 ευρώ. Έργο σχεδόν άγνωστο, καθώς από το τέλος του 19ου αιώνα βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή στην Αμερική (είχε παρουσιαστεί σε πανελλήνια έκθεση το 1888 και όπως φαίνεται από μία μαυρόασπρη φωτογραφία που διασώζεται, ο Λύτρας έκανε κάποια πρόσθετη εργασία στον πίνακα, πριν τον πουλήσει).
Ο πίνακας παρουσιάζει μία γιαγιά με παραδοσιακή ελληνική φορεσιά να καλεί το μισοντυμένο εγγόνι της που έχει βγει στην αυλή για να παίξει. Ο θεσμός της οικογένειας είχε εξαιρετική σημασία για τον Λύτρα. Πολλά από τα έργα του, που αφορούν την καθημερινή ζωή, συνθέτουν μικρές ιστορίες σχετικά με τα παιδιά, τα νιάτα και την αίσθηση του χιούμορ τους.
Βιβή Παπαστεφάνου news.pathfinder.gr/culture

πλαστικές παγίδες - περιβαλλοντικό καθήκον

"βγαίν΄ η βαρκούλα του ψαρά, να πάει για σακούλες..."  _______________________
αναμεταδότρια ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

H EE θα πληρώνει αλιείς για να ψαρεύουν... πλαστικά
Σήμερα στη θάλασσα της Μεσογείου υπάρχουν περίπου 250 δισ. μικροσωματίδια πλαστικού

Μόνο στη Βόρεια Θάλασσα κάθε χρόνο περίπου 1 εκατ. τόνοι ψάρια πετιούνται ξανά στη θάλασσα
Ρίχνει άδεια... για να πιάσει γεμάτα η Κομισιόν.
Μία αντισυμβατική κοινοτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των συρρικνούμενων αποθεμάτων αλιευμάτων στη Μεσόγειο θάλασσα γίνεται πραγματικότητα, και το όφελος θα είναι διττό, καθότι αφορά τόσο τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, όσο και το εισόδημα των Ευρωπαίων αλιέων που επίσης... συρρικνώνεται.
Ο λόγος για ένα κοινοτικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στο να δώσει στους αλιείς και τους ιδιοκτήτες σκαφών τη δυνατότητα για εναλλακτικό εισόδημα με την αλιεία πλαστικών απορριμάτων από τη θάλασσα της Μεσογείου, για να μειωθεί η πίεση στα συρρικνούμενα αποθέματα αλιευμάτων.