Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Σας περιμένουμε απο σήμερα 13 /8 έως 16/8, στη γιορτή της φωτογραφίας..

Η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ» σας καλεί στην τρίτη έκθεση ερασιτεχνικής φωτογραφίας με θέμα «ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ».


Διάρκεια έκθεσης και διαγωνισμού φωτογραφίας, 13 – 16 Αυγούστου από 20.00 έως 23.30 στα Μαντράκια Ερμιόνης.

Στο πρόγραμμα της έκθεσης περιλαμβάνονται:
-Προβολή ασπρόμαυρων φωτογραφιών από το αρχείο του Στέφου Αλεξανδρίδη.

-Προβολή φωτογραφιών από τους εκθέσεις 2008 και 2009

 -Παρουσίαση του Ελβετού φιλέλληνα φωτογράφου ΦΡΕΝΤ ΜΠΟΥΑΣΟΝΑ, που πρώτος από το 1903 περιηγήθηκε και φωτογράφησε την Ελλάδα κατορθώνοντας με αυτό τον τρόπο να συμβάλλει στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης θετικά κατά την περίοδο του μεσοπολέμου.

- Παρουσίαση από τον κο Νίκο Κωνσταντινίδη, επιλογές έργων του «Φωτογραφικού Κύκλου» και αγαπημένων του φωτογράφων, το Σάββατο 14 Αυγούστου στις 10 το βράδυ.

 - Προβολή των πρώτων φωτογραφιών από το αρχείο που μόλις ξεκινήσαμε να δημιουργούμε συλλέγοντας φωτογραφίες συμπολιτών μας από την Ερμιόνη του χθες.

Σας περιμένουμε όλους στη γιορτή της φωτογραφίας..

Επίσης, σας ζητάμε να αναζητήσετε στα συρτάρια σας παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες..

H «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης»,
 έχει ξεκινήσει τη συλλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών , ώστε να δημιουργηθεί ένα πλούσιο αρχείο καταγραφής στιγμών της Ερμιόνης του χθες.

Βοηθήστε να αποτυπώσουμε την ιστορία μας.

Κάθε φωτογραφία έχει αιχμαλωτίσει εικόνες από το παρελθόν μας.

Το αρχείο αυτό όταν ολοκληρωθεί θα κατατεθεί σε δημόσιο φορέα του τόπου μας.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας μπορείτε να καλείτε στα παρακάτω τηλέφωνα 27540 31366- 27540 31103 6972425920- 6977587752- 6947402235
Καθώς και στο e-mail:protoenpoermionis@gmail.com  στην διεύθυνση του blog μας http://enpoermionis.blogspot.com

                   (Οι φωτογραφίες σας αφού αντιγραφούν, θα σας επιστραφούν.)

Για ποιους είναι ευκαιρία η κρίση;

Tης  Ξενιας Κουναλακη   kathimerini
«H κρίση είναι ευκαιρία». Να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να αναθεωρήσουμε τον άπληστο τρόπο ζωής μας, να γίνουμε ενάρετοι και αποτελεσματικοί, να ανασυγκροτήσουμε τον δημόσιο τομέα, να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του μεταπολιτευτικού ελληνικού κράτους. Το λέει συχνά ο πρωθυπουργός, το λένε και οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» (NYT). Αν τους πιστέψουμε, θα πρέπει να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που μας έπεσε η κρίση στο κεφάλι. Είναι κάτι σαν ευλογία. Και σε μας τους Ελληνες, τον περιούσιο λαό, έλαχε αυτή η τιμή να είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού η ύφεση φέτος δεν αποκλείεται να φτάσει το 4% του ΑΕΠ. Ωσαννά... «Οι πρακτικές που υιοθετούν οι καταναλωτές σε απάντηση της οικονομικής κρίσης θα μπορούσαν να τους κάνουν ευτυχέστερους. Νέες έρευνες για την κατανάλωση και την ευτυχία αποκαλύπτουν, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι νιώθουν πιο χαρούμενοι όταν δαπανούν τα χρήματά τους σε εμπειρίες και όχι σε υλικά αγαθά», γράφουν οι NYT σε πρόσφατο φύλλο τους. Ο συντάκτης του άρθρου ελπίζει πως «η τρέχουσα τάση τσιγκουνιάς είναι παροδική και ότι απλώς οι καταναλωτές θα προσαρμόσουν μακροπρόθεσμα τις καταναλωτικές τους συνήθειες, διερευνώντας τι είναι αυτό

Η εξίσωση για την τέλεια ρίψη πέτρας στη θάλασσα

tovima
 ΛΟΝΔΙΝΟ Μαθηματικοί από το University College του Λονδίνου δημιούργησαν μια εξίσωση η οποία υπόσχεται σε μικρούς και μεγάλους να πετύχουν τα περισσότερα δυνατά «βατραχάκια» (αναπηδήσεις) όταν πετούν πέτρα στη θάλασσα. Το μοντέλο που ανέπτυξαν συγκρίνει το βάρος και την ταχύτητα της πέτρας με την αντίσταση του αέρα και του νερού, καθώς και με τη βαρύτητα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η τέλεια ρίψη.
  Αν και η συγκεκριμένη μελέτη είχε ως κύριο στόχο της τη διασκέδαση, έχει και σοβαρές προεκτάσεις σε ό,τι αφορά τα πλοία που ταξιδεύουν σε άγριες θάλασσες αλλά και τον πάγο που αναπηδά επάνω στον σκελετό και στα φτερά των αεροσκαφών.
 Ο καθηγητής εφαρμοσμένων μαθηματικών Φρανκ Σμιθ, στον οποίο ανήκει η νέα εξίσωση, αναφέρει ότι το «κλειδί» για μια σωστή ρίψη είναι το να περιστρέφει το άτομο την πέτρα όπως την πετά. Ιδού οι συμβουλές του δρος Σμιθ: «Πάρτε μια πέτρα όσο το δυνατόν πιο λεπτή και ελαφριά. Πετάξτε τη με όσο περισσότερη δύναμη έχετε, όσο πιο οριζόντια μπορείτε και από πολύ κοντά στο έδαφος. Το να περιστρέφεται η πέτρα στον αέρα βοηθά πολύ στο να μειωθεί η αντίσταση του αέρα και έτσι επιτυγχάνονται οι περισσότερες δυνατές αναπηδήσεις».
 Σημειώνεται ότι το ρεκόρ στα «βατραχάκια» είναι τα 51 και το κρατά ο Ράσελ Μπίαρς, ένας

Το στοίχημα της ανθρωπιστικής ταυτότητας!

Tης Ριτσας Μασουρα    kathimerini
  Δύσκολο να ταξινομήσω χρονικά τις σκέψεις μου, αλλα χάριν συντομίας θα ξεκινήσω από τα πρώτα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου. Τότε που μας έλεγαν ότι εφεξής βασική υποχρέωσή μας είναι να είμαστε ευτυχισμένοι, να ζούμε διαρκώς μέσ’ την καλή χαρά, να χρησιμοποιούμε διάφορες «πονηρές» μεθόδους εύκολου πλουτισμού και επί ποινή βαρύτατης κοινωνικής τιμωρίας να αποστρέφουμε το βλέμμα από τη δυστυχία. Ηταν η εποχή της σταδιακής εισδοχής στη δεσποτική ευδαιμονία, την οποία την εμπλουτίσαμε με ελληνικές πατέντες και τελικά την... κατακτήσαμε με τη συνδρομή των ταγμάτων των δανειοληπτών. Αυτών που σήμερα παρατάσσονται μπροστά στους δανειστές - τραπεζίτες, κρατώντας σε εκπληκτική ευθυγράμμιση τις μεγαλεξανδρινές σάρισες.
 Το κυνήγι της ευτυχίας (the pursuit of happiness) αναφέρεται στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Γραμμένη από εμπνευσμένα άτομα που αντιλαμβάνονταν το κόστος και την υπεραξία της εργασίας, κατηύθυνε το αμερικανικό έθνος προς την ευτυχία μέσω της σκληρής εργασίας και της

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Ένα αστέρι πέφτει πέφτει..Περσείδες, βροχή διαττόντων και ευχές...

                  

Παντελής Θαλασσινός-Γιώτα Νέγκα-Σταμάτης Χατζηευσταθίου, 25 Αυγούστου στο Κρανίδι

Πανσέληνος του Αυγούστου
με συναυλία του
Παντελή Θαλασσινού.

 Μαζί του η Γιώτα Νέγκα και ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου.


Την συναυλία συνδιοργανώνουν η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κρανιδίου "ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ" και ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας.


Είσοδος 10 ευρώ

Γαλαξιακή σύγκρουση εκατομμυρίων ετών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Η εντυπωσιακή εικόνα αποτελεί μια λεπτομερή αποτύπωση της σύγκρουσης δύο γαλαξιών η οποία ελήφθη από τρία τηλεσκόπια, Ηubble, Chandra και Spitzer της ΝΑSΑ. Στη φωτογραφία απεικονίζονται οι γαλαξίες Αntennae (έλαβαν το όνομά τους από τα μακριά «χέρια» τους που μοιάζουν με κεραίες) οι οποίοι απέχουν περίπου 62 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Η σύγκρουση των δύο γαλαξιών άρχισε πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
  Από τη σύγκρουση προέκυψε η «γέννηση» αμέτρητων νέων αστεριών, το μεγαλύτερο εκ των οποίων έχει ήδη πεθάνει σε μια έκρηξη σουπερνόβα εκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό του.
Με χρήση των τριών τηλεσκοπίων δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη σύνθεση. Το καθένα από τα τηλεσκόπια απέδωσε με διαφορετικά χρώματα τη σύγκρουση, δίνοντας τη δυνατότητα να γίνουν ορατά τα σημεία όπου θα σχηματιστούν νέοι αστερισμοί, ύλη η οποία διοχετεύεται σε μαύρες τρύπες, σύννεφα σκόνης καθώς και παλιά και νέα άστρα.

tovima

Νοητική προπόνηση για αγέραστο εγκέφαλο

   Η νοητική «προπόνηση» μπορεί να κρατήσει τον εγκέφαλο για πάντα νέο, σύμφωνα με μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Οπως είδαν οι ερευνητές ύστερα από πειράματα σε ηλικιωμένα ποντίκια, απλές νοητικές ασκήσεις όχι μόνο προλαμβάνουν, αλλά ακόμη και... σβήνουν τα «αποτυπώματα» που αφήνει ο χρόνος στον εγκέφαλο.

  Συγκεκριμένα, όπως έδειξαν τα πειράματα, όταν τα ζώα εξασκήθηκαν επί έναν μήνα στο να διακρίνουν διαφορετικούς ήχους, εμφάνισαν αλλαγές τόσο στη δομή όσο και στη λειτουργία των περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με την επεξεργασία των ήχων. Μάλιστα αυτού του είδους η... προπόνηση οδήγησε σε αύξηση κατά 20% στο κέντρο ακοής του εγκεφάλου των ανασταλτικών νευρώνων οι οποίοι καταστέλλουν τους εξωτερικούς ήχους (οι νευρώνες αυτοί εμφανίζουν μείωση

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ 3ΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΒΕΑCH VOLLEY «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΡΗΤΣΩΤΑΚΗΣ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ & ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΟΥΡΝΑΚΗ για άλλο ένα καλοκαίρι από 5 - 8 Αυγούστου βρέθηκε κοντά στους νέους της επαρχίας Ερμιονίδας διοργανώνοντας με μεγάλη επιτυχία το 3ο τουρνουά beach volley «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΡΗΤΣΩΤΑΚΗΣ». Οι συμμετοχές ήταν περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά δείχνοντας και τη μεγάλη απήχηση που έχει στη νεολαία της περιοχής. Καθ` όλη τη διάρκεια του τουρνουά η παραλία της Κουβέρτας πλημμύριζε καθημερινά από φίλους του αθλήματος για να παρακολουθήσουν τις προσπάθειες των αθλητών και αθλητριών πάνω στο φιλέ, κάτω από τον καυτό ήλιο.
  Τους αγώνες τίμησαν με τη παρουσία τους ο Δήμαρχος Ερμιόνης κ. Ανάργυρος Λεμπέσης, ο Αντινομάρχης κ. Γιάννης Μήτσας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος του ΔΑΚ Ερμιόνης κ. Γιάννης Κρητσωτάκης, ο Λιμενάρχης Ερμιόνης κ. Παύλος Ρέντας, ο Αντιδήμαρχος Ερμιόνης κ. Βασίλης Αϊβαλιώτης, η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ερμιόνης κ. Θεοδότη Σκλαβούνου, η Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης κ. Γιαγκιόζη Αναστασία οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Αθανάσιος Παπαφράγκου, Γεώργιος Μήτσου και Κωνσταντίνος Λαζάρου.
 Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν σ` όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης. Πρώτα απ` όλα στους συμμετέχοντες για το θέαμα που προσέφεραν όλο αυτό το τετραήμερο και στους διοργανωτές που για 7η συνεχή χρονιά έδωσαν τη δυνατότητα σε 123 νέους και νέες να συμμετέχουν σ` αυτό το πολύ

Με λίγο φως στους ώµους

          
                                           Αφιέρωµα στον Μιχάλη Γκανά
  «Με λίγο φως στους ώµους» τιτλοφορείται το ντοκιµαντέρ για τον ποιητή Μιχάλη Γκανά, που προβλήθηκε στο 9ο Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Θεσσαλονίκης και στο 1ο Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Χαλκίδας, όπου τιµήθηκε µε το Δεύτερο Βραβείο και το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας (θα προβληθεί απόψε στις 24.00 από την ΕΤ1). Οι µεταπολεµικές περιπέτειες του τόπου θα αφήσουν βαθιά τα ίχνη τους στη ζωή και το έργο του ποιητή Μιχάλη Γκανά.
  Ηπειρώτης στην καταγωγή  από ένα χωριό στα σύνορα µε την Αλβανία  θα βρεθεί µικρό παιδάκι στο κέντρο των εµφύλιων συγκρούσεων για να καταλήξει για έξι χρόνια στις λαϊκές δηµοκρατίες. Επιστρέφει για λίγο στο χωριό και µετά πάλι εσωτερικός µετανάστης στην Αθήνα, για σπουδές και βιοπορισµό. Αργότερα, το 1978, αυτά τα δύο σηµαδιακά «ταξίδια» θα αποτυπωθούν στην ποιητική συλλογή «Ακάθιστος δείπνος» και στο πεζό «Μητριά πατρίδα» που αποσπάσµατά του προδηµοσίευσε την ίδια χρονιά στην περιοδική έκδοση «Χρονικό». Παράλληλα η Αθήνα  η νέα πατρίδα ιχνογραφεί αργά αλλά σταθερά, τα δικά της σηµάδια στη ζωή και το έργο του Μιχάλη Γκανά.

tanea

ΑΠΟΨΕ


ΑΝΑΔΥΣΗ 1991 ΑΘ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ


ΑΠΟΨΕ

Πάρε με βραδυά στην αγκαλιά σου,
Κανάκεψέ με.

Δως μου μιά γουλιά απ΄τη σκοτεινιά σου,
Φυγάδευσέ με.

Κάνε με να νιώσω αλλιώς,
Προστάτεψέ με.

Μάθε μου νυχτιά τα μυστικά σου,
Πονήρεψέ με.

Κράτα με σφιχτά στη χαλασιά σου
Και πλάνεψέ με.

Δείξε μου ποιός είναι, ποιός
Και ξάφνιασέ με.

Απόψε.

Λες κι η μοναξιά θα φύγει,
θα χαθεί,
θα φοβηθεί...
απόψε
___________________________________________

ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Περί Ι.Λ.Μ.Ε. και Ερμιονικού Συνδέσμου

Του Γιάννη Δημαράκη

Περί Ι.Λ.Μ.Ε. και Ερμιονικού Συνδέσμου


Με αφορμή την επιστολή του κ. Γεωργίου Νοταρά που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο «Ερμιονίδα: μας αρέσει – δεν μας αρέσει» την 6 – 8 – 2010 και η οποία αναφέρεται στον Ερμιονικό Σύνδεσμο, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης και εμένα προσωπικά θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα.

Ο Ερμιονικός Σύνδεσμος με αυτεπιστασία χρησιμοποιώντας χρήματα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ιδρύματος Βουδούρη και δωρητών μελών του Ερμιονικού Συνδέσμου αποκατέστησε την κατεστραμμένη ιστορική οικία Οικονόμου με σκοπό τη δημιουργία Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου το οποίο ιδρύθηκε το 1999. Το κόστος της αποκατάστασης της οικίας ανήλθε στο ποσό των 65.000.000 δρχ. Τα πέντε από τα επτά σημερινά μέλη του Δ.Σ του ΙΛΜΕ υπήρξαν και ιδρυτικά μέλη του, μεταξύ αυτών και εγώ προσωπικά. Τα ιδρυτικά μέλη του ΙΛΜΕ μετά από διαβουλεύσεις – συζητήσεις συνδιαμόρφωσαν το καταστατικό του συλλόγου. Ο κ. Νοταράς που ήταν και αυτός ιδρυτικό μέλος του ΙΛΜΕ προφανώς γνωρίζει καλά αυτές τις διεργασίες αφού έχει αποδεχθεί και προσυπογράψει ο ίδιος το καταστατικό του ΙΛΜΕ. Επομένως η μομφή του κ. Νοταρά ότι το παρόν Δ.Σ. και εγώ προσωπικά δεν έχουμε καν αναγνώσει το καταστατικό του συλλόγου δεν χρήζει ούτε διάψευσης ούτε σχολίου, αφού οι ίδιοι υπήρξαμε οι δημιουργοί του καταστατικού του.

Όσον αφορά την επικριτική φράση του κ. Νοταρά περί «ποδηγέτησης» του ΙΛΜΕ από τον Ερμιονικό

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Τα... πεφταστέρια του Αυγούστου

 H «Bροχή των Περσίδων» είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα που προσφέρει ο νυχτερινός ουρανός τις δύο πρώτες εβδομάδες του Aυγούστου.
  Στη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του Aυγούστου έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε ένα από τα υπέροχα θεάματα που προσφέρει απλόχερα ο νυχτερινός ουρανός. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα πλούσια βροχή διαττόντων που εμφανίζεται απαρέγκλιτα κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο, με τη μέγιστη έξαρσή της κατά τις πρωινές ώρες της 12ης Aυγούστου με την πτώση 75-150 μετεώρων κάθε ώρα. H βροχή αυτή ονομάζεται «Bροχή των Περσίδων» επειδή αυτά τα μετέωρα φαίνονται ότι προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Περσέα και οφείλονται στα σωματίδια της σκόνης που αφήνει πίσω του ο κομήτης Σουίφτ-Tατλ.
  Kατά τη διέλευσή τους από τη Γη οι κομήτες αφήνουν πίσω τους διάφορα μικρά σωματίδια σκόνης, τα οποία είναι σχετικά μαζεμένα σε ομάδες που τέμνουν πολλές φορές την τροχιά της Γης.

9-12/8 /1953 ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ

Της Έλλης Βασιλάκη
12 Αυγούστου 1953: Καταστροφικός σεισμός πλήττει τα Επτάνησα, με αποτέλεσμα 871 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 1.690 να τραυματιστούν και 145.052 να μείνουν άστεγοι. Ζάκυνθος και Ιθάκη υφίστανται ολοκληρωτική καταστροφή.
Την Κυριακή, 9 Αυγούστου 1953 γίνεται ο πρώτος μεγάλος σεισμός με επίκεντρο τον Σταυρό Ιθάκης (μέγεθος 6.4).
Ο δεύτερος, (μεγέθους 6.8), σημειώνεται στις 11 Αυγούστου με δέκα μετασεισμούς την ίδια μέρα (οι δύο μεγαλύτεροι είχαν μέγεθος 5.3 και 5.1).
Στις 12 Αυγούστου το πρωί, ημέρα Τετάρτη, ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 5.2 είναι απλώς το προμήνυμα για την καταστροφή που θα ακολουθήσει (ώρα 09:23:52 Greenwich).
Ο σεισμός της μέρας εκείνης, μεγέθους 7.2 είναι ο καταστροφικότερος στην Ιστορία της Κεφαλονιάς (η έντασή του έχει προσδιοριστεί ως X+), και ένας από τους καταστροφικότερους στη σεισμική ιστορία της Ελλάδας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέρα καταγράφηκαν ισχυροί σεισμοί και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Πύργος, Αμαλιάδα, Πάτρα -μεγέθους 6.3-, Καλάβρυτα, Αγρίνιο). Η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος (που είχαν ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς της 9 και 11/8) ισοπεδώθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά: 27.659 από τις 33.300 οικοδομές κατέρρευσαν - μόνο 467

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Ο Μέγας Αλέξανδρος στη γη των Κελτών

                                               
Ο Μέγας Αλέξανδρος στη γη των Κελτών
                      Βλαντισλάβ Μπάγιατς
                       Εκδόσεις Κέδρος

Της Αγγελικής Μαντζαβίνου

Φέτος, με το τέλος των μαθημάτων, η μητέρα ενός μαθητή μου, του Αλέξανδρου, μου χάρισε το βιβλίο “Ο Μέγας Αλέξανδρος στη γη των Κελτών” με υπότιτλο “Ο δρυΐδης από τη Σιγγιδώνα”.

Η έκπληξη μου όταν είδα τον τίτλο ήταν μεγάλη. Για τους Κέλτες η σκέψη μου πήγαινε στην Ισλανδία και τι σχέση έχει μάυτό ο Μεγαλέξανδρος; Όσο για τους δρυΐδες όσο αφελές κι αν ακούγεται από τον Αστερίξ τους πρωτογνώρισα.

Το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα, με πολλές και τεκμηριωμένες υποσημειώσεις, μεταφέρει πολύ παραστατικά την εποχή, το κλίμα και τη ζωή των Κελτών και κυρίως του δρυΐδη Γιόαν Μπρέκλιεν αρχηγού των Σκορδίσκων στη Σιγγιδώνα (περί το Βελιγράδι), τον οποίο γνώρισε ο Αλέξανδρος όταν πριν εκστρατεύσει για την Περσία πήγε στα βόρεια της Μακεδονίας να τα εξασφαλίσει.

Σύμφωνα με το βιβλίο ο δρυΐδης Γιόαν Μπρέκλιεν είχε συνεχή επαφή με τον Αλέξανδρο και μετά τον Αριστοτέλη επηρέασε τη φιλοσοφία του και τις πράξεις του.

Γενικά το βιβλίο έχει πολύ ενδιαφέρον και σε κρατάει, αν και σε κάποια σημεία, ξαναδιάβαζα περιόδους ξανά και ξανά για να καταλάβω για ποιόν μιλάει- ίσως φταίω εγώ, ίσως η μετάφραση.

Πάντως η άποψη που υποστηρίζει ο Βλαντισλάβ Μπάγιατς για την εξέλιξη της πορείας του
Αλεξάνδρου και των πράξεών του μου έδωσε μια άλλη οπτική για τη θρυλική προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και με “φώτισε”περί των Κελτών και των δρυιδών.

Ήρθε η ώρα της γεωργίας

Ήρθε η ώρα της γεωργίας


Έπαθλο, Σπύρος Καχριμάνης

Αν κάποιοι πρέπει να κλαίνε για αυτά που θα φέρει η κρίση (και θα φέρει πολλά), αυτοί δεν είναι οι αγρότες.
Αν παράγαμε αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, ήμασταν χρηματιστές, ή … είχαμε καράβια, καλά θα κάναμε να τα βάφαμε μαύρα.
Όμως, ειλικρινά, γιατί πρέπει να νοιώθει απόγνωση ο αγρότης;
Μήπως γιατί πρόκειται ο κόσμος να σταματήσει να τρώει;
Μήπως γιατί έπεσαν οι τιμές στα λιπάσματα και στο πετρέλαιο; Μήπως γιατί υπάρχει υπερπροσφορά στο επάγγελμα;
Μήπως γιατί η χώρα μας δεν διαθέτει ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή διατροφικών προϊόντων;
Ας σκεφτούμε ψύχραιμα και ας κάνουμε αντικειμενικές συγκρίσεις του γεωργικού επαγγέλματος με άλλα. Είναι απολύτως σίγουρο πώς η γεωργική παραγωγή θα συγκεντρώσει τις υψηλότερες βαθμολογίες. Καλά, θα μου πείτε, είναι τόσο ιδανικές οι συνθήκες;
Και τότε γιατί δεν αποτυπώνεται αυτό στο εισόδημα του γεωργού; ΟΧΙ, κατηγορηματικά όχι, οι συνθήκες είναι άθλιες και πράγματι, το εισόδημα είναι τραγικά μειωμένο.