Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Κοπάδι απο ψαρόνια..




Ένα τεράστιο κοπάδι από ψαρόνια πετάει μαζί σε σμήνος σχηματίζοντας με τη σειρά του μια εικόνα πουλιού, στον ουρανό της Πρίστινα. (REUTERS/Hazir Reka)

Χαρτογραφήθηκαν τα σύνορα του Ηλιακού Συστήματος


  Το διαστημικό σκάφος ΙΒΕΧ της NASA, που εξερευνά τις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος, βοήθησε σημαντικά τους επιστήμονες να δημιουργήσουν τον πρώτο χάρτη των «συνόρων» του ηλιακού μας συστήματος, μιας άγνωστης μέχρι σήμερα περιοχής, σε απόσταση περίπου 16 δισ. χλμ. από τη Γη, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό. Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν και δύο ελληνικής καταγωγής επιστήμονες.

   Το σκάφος -που είχε εκτοξευτεί τον περυσινό Οκτώβριο και διαγράφει μια μεγάλη ελλειπτική τροχιά γύρω από τον ήλιο- μελέτησε το σύνορο ανάμεσα στο ηλιακό σύστημα και τον υπόλοιπο γαλαξία μας, και διαπίστωσε ότι αποτελείται κυρίως από άτομα υδρογόνου, τα οποία κάποτε ήσαν φορτισμένα, αλλά τώρα έχουν ουδετεροποιηθεί. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας του ΙΒΕΧ, Ντέηβιντ ΜακΚόμας, τα νέα στοιχεία έχουν εντυπωσιάσει τους επιστήμονες, καθώς δεν ταιριάζουν σε καμία από τις μέχρι τώρα θεωρίες τους για τη συγκεκριμένη περιοχή, που βρίσκεται αρκετά πέρα από τον Πλούτωνα, τον τελευταίο πλανήτη του ηλιακού συστήματος.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Η πρόληψη «σύμμαχος» κατά της οστεοπόρωσης


  Περισσότερες απο 850.000 ελληνίδες πάσχουν σήμερα απο οστεοπόρωση, ενώ η ασθένεια απειλεί 1 ένα εκατομμύριο.

  Τα στοιχεία προκύπτουν από πανελλήνια έρευνα του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση
  Για την πρόληψη της νόσου οι επιστήμονες συστήνουν σωστή διατροφή, άσκηση, και περιπάτους με ηλιοφάνεια.
  Η οστεοπόρωση είναι σοβαρό μεταβολικό νόσημα, που εμφανίζεται κυρίως σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες θεωρούνται πιο ευάλωτες λόγω ορμονικών παραγόντων.
 Η νόσος, για γονιδιακούς λόγους, προτιμά τις καυκάσιες γυναίκες.

ΣΚΑΙ

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

ΦΑΣΙΑΝΟΙ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΟ



«Φασιανοί στη σαβάνα», αυτόν τον, προφητικό, τίτλο έχει το γλυπτό από μέταλλο που έπλασε ο εικαστικός Γκάρι Γκρεφ. Το έργο έχει ύψος σαράντα ποδών, βρίσκεται στο κράσπεδο που χωρίζει τα δύο κυκλοφοριακά ρεύματα στον αυτοκινητόδρομο «Εντσάντεντ», στη Βόρεια Ντακότα. Στην ίδια περιοχή σύντομα θα ξεκινήσει η κυνηγετική περίοδος του φασιανού.


ΕΘΝΟΣ

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Μια βιόσφαιρα για υγιεινή διατροφή

ΛΟΝΔΙΝΟ Η ποιότητα της τροφής αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητούμενα, αφού ο σημερινός τρόπος ζωής, καθώς και οι μέθοδοι τόσο της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής όσο και της βιομηχανίας των τροφίμων δεν βοηθούν καθόλου στην υγιεινή διατροφή των ανθρώπων. Η Ρhilips παρουσίασε μια πρωτοποριακή σε σύλληψη και σχεδιασμό οικιακή συσκευή, η οποία έχει στόχο να παρέχει στους ενοίκους ενός σπιτιού ολόφρεσκες και πάνω από όλα υγιεινές τροφές. Η βιόσφαιρα (φωτογραφία) είναι ένας φουτουριστικός στην όψη μηχανισμός, ο οποίος επιτρέπει σε κάποιον να καλλιεργεί μέσα στο σπίτι λαχανικά, φρούτα, αλλά και να εκτρέφει ψάρια, τα οποία στη συνέχεια θα καταναλώνει. Η βιόσφαιρα δεν είναι απλώς ένα οικιακό θερμοκήπιο και ενυδρείο, αφού προσφέρει και άλλες υπηρεσίες. Το οξυγόνο που απελευθερώνουν τα φυτά που καλλιεργούνται σε αυτή διοχετεύεται στο ενυδρείο για να αναπνέουν σωστά τα ψάρια και οι άλλοι οργανισμοί που θα βρίσκονται εκεί. Η δεξαμενή του ενυδρείου καθαρίζεται από γαρίδες, οι οποίες μπορούν επίσης να καταλήξουν στα πιάτα των κατόχων του. Επίσης, το νερό που χρησιμοποιείται στη βιόσφαιρα μπορεί να ανακυκλωθεί.

το ΒΗΜΑ

Έργο Ελληνίδας γλύπτριας στην Πύλη του Βραδεμβούργου



   Η Ακαδημία Καλών Τεχνών του Βερολίνου συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την 20η επέτειο της πτώσης του τείχους, τις οποίες διοργανώνει η γερμανική κυβέρνηση, με έργο της Ελληνίδας γλύπτριας Καλλιόπης Λεμού. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Deutsche Welle("DW"), πρόκειται για ογκώδη εγκατάσταση, που φέρει τον τίτλο «At Crossroads» ("Στο σταυροδρόμι"), και έχει στηθεί ακριβώς μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου.

   Θέμα του έργου, το οποίο αποτελεί μέρος μιας τριλογίας, είναι η λαθρομετανάστευση. Οι τουρκικές ψαρόβαρκες Uur - Τύχη, Umut - Ελπίδα, Akim - Αγάπη μου, Mavi - Θαλασσί και Buket - Μπουκέτο, τις οποίες είχαν πουλήσει οι ιδιοκτήτες τους σε λαθρεμπόρους - διακινητές, και αυτοί με τη σειρά τους τις χρησιμοποίησαν για τη μεταφορά λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, είναι ένα μέρος από την εγκατάσταση της γλύπτριας Καλλιόπης Λεμού.
  Άλλωστε, 9 αυθεντικές τέτοιες βάρκες, τις οποίες είχαν κατασχέσει οι ελληνικές λιμενικές αρχές, χρησιμοποίησε η γλύπτρια, ώστε να ολοκληρώσει την εγκατάστασή της στο Βερολίνο. Συνολικά, το έργο της καλύπτει επιφάνεια 180 τ.μ. και έχει ύψος 14 μέτρων. Τέσσερις από τις βάρκες είναι τοποθετημένες στο βάθρο της εγκατάστασης και σχηματίζουν έναν σταυρό, ένα σταυροδρόμι, όπως το αποκάλεσε η ίδια και το συνέδεσε με το Βερολίνο.
Τι συμβολίζουν οι τουρκικές βάρκες
  Το γιατί έγινε η συγκεκριμένη σύνδεση, το εξήγησε η ίδια: «Το Βερολίνο - είπε, μιλώντας στη «DW» - το θεωρώ σαν την πρωτεύουσα του - ίσως - ισχυρότερου ευρωπαϊκού κράτους. Και το σταυροδρόμι συμβολίζει τις αποφάσεις που παίρνονται εδώ για την Ευρώπη. Τις πολιτικές αποφάσεις. Αποφάσεις για τη μοίρα των λαθρομεταναστών, για την πολιτική με την οποία αντιμετωπίζουμε τους λαθρομετανάστες».
   Τόσο οι τέσσερις βάρκες στη βάση, όσο και οι άλλες πέντε που βρίσκονται η μία πάνω στην άλλη, είναι ενταγμένες σε έναν γκρι σκελετό, που μοιάζει με φρούριο. Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι πως οι βάρκες εξέχουν με τέτοιον τρόπο από τον σκελετό, ώστε να δίνουν την εντύπωση πως τον διαπερνούν, όπως «διαπερνούν», κάθε χρόνο, τα σύνορα ή το «τείχος» της Ευρώπης, οι εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες.
  Σε αυτόν το σκελετό οι βάρκες είναι κρεμασμένες ανάποδα. Κάπως αφύσικα, πλην όμως σαν τις αφύσικες συνθήκες, στις οποίες αναγκάζονται να ζήσουν οι λαθρομετανάστες. Η Καλλιόπη Λεμού τους γνωρίζει καλά από την ιδιαίτερη της πατρίδα τη Χίο: «Έρχονται κυριολεκτικά με την ψυχή στο στόμα: βρεγμένοι, πεινασμένοι». Κάπως έτσι θα πρέπει να είχαν έρθει και οι παππούδες της το 1922 ως πρόσφυγες από τη Σμύρνη. Αυτά τα βιώματα ώθησαν την Καλλιόπη Λεμού, που ζει εδώ και 38 χρόνια στο Λονδίνο, να ασχοληθεί με τους σύγχρονους πρόσφυγες.





                                                    Καλλιόπη  Λεμού



Απο διάφορες πηγές.

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Εικόνες του κόσμου..



Το ψάρεμα σε στύλους είναι ο παραδοσιακός τρόπος ψαρέματος στη Σρι Λάνκα. Οι στύλοι είναι συγκεκριμένοι και κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά, δίνοντας τη δυνατότητα σε αρκετές οικογένειες να έχουν ένα μικρό εισόδημα από το λιγοστό ψάρεμα στη θάλασσα.

(REUTERS/Carlos Barria)

Τάνγκο στην λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς.


Το πιο ισχυρό εξαγώγιμο προϊόν της κατοχύρωσε και με τη «βούλα» η Αργεντινή. Τα Ηνωμένα Εθνη δέχθηκαν ότι το τάνγκο είναι παραδοσιακός χορός της Αργεντινής και της Oυρουγουάης και η μουσική και οι στίχοι των τραγουδιών του προστέθηκαν στη λίστα της παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στη στέγη του Ουέστμινστερ παραμένουν ακτιβιστές της Greenpeace

  

 Τουλάχιστον 20 μέλη της Greenpeace παραμένουν από την Κυριακή στη στέγη του κτιρίου του βρετανικού Κοινοβουλίου, σε μία προσπάθεια να στρέψουν την προσοχή των πολιτών και των πολιτικών στην κλιματική αλλαγή, εν όψει της έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, σήμερα.

   Τα μέλη της οικολογικής οργάνωσης σκαρφάλωσαν στη στέγη του ανακτόρου του Ουέστμινστερ για να υποδεχθούν τους Βρετανούς βουλευτές με ένα μανιφέστο δώδεκα σημείων, με στόχο τον τερματισμό -ώς το 2030- της εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
  «Αλλάξτε πολιτική, σώστε το κλίμα» γράφει το πανό που έχουν κρεμάσει.
   Είκοσι από τους ακτιβιστές κατέβηκαν τα ξημερώματα και συνελήφθησαν από την αστυνομία για παραβίαση προστατευόμενου κτιρίου. Ωστόσο, άλλοι είκοσι παραμένουν, εφοδιασμένοι με ζεστά ρούχα, υπνόσακους και τρόφιμα.
   «Καθώς πλησιάζει η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (7-18 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη), παρουσιάζεται μια χρυσή ευκαιρία ώστε τα πολιτικά κόμματα να σκεφτούν πραγματικά το μέλλον και να αντιληφθούν τα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι επόμενες γενιές» δήλωσε ο Τζον Σάουβεν, στέλεχος της Greenpeace.

τα ΝΕΑ

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΡΟΔΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗ


  Με αισιόδοξη επιτυχία ξεκίνησε η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας το πρόγραμμα επισκέψεων Μελέτης/Μάθησης σε επιλεγόμενα αγροκτήματα, φυτώρια, υπηρεσίες ή εγκαταστάσεις, την Τρίτη 6 Οκτωβρίου.

 Την πρώτη πρόσκληση της προέδρου της ΕΝΑ Αργολίδας κ. Γεωργίας Δρόσου-Παγίδας μαζί με τους ένδεκα Νέους Αγρότες Αργολίδας, αξιοποίησαν και δύο νέοι από την ΕΝΑ Ευβοίας (Π. Κυριατζής, Μ. Φούτρας), ένας από την ΕΝΑ Λακωνίας και ένας από την ΕΝΑ Κορινθίας (Δ. Σχοινοχωρίτης). Επίσης μετείχε ο Αντιδήμαρχος Επιδαύρου κ. Ιωάννης Παπαργύρης, ο Αντινομάρχης Αργολίδας κ. Χρήστος Τσούλος και ο Γεν. Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ Λεωνίδας Πολυμενάκος. Μεταξύ των συμμετεχόντων διακρίναμε τον κ. Δ. Λαλιώτη, τον κ. Ι. Γκάτζο, τον κ. Α.Οικονόμου, τον κ. Γ. Τσώλη, τον κ. Γ. Παπανδριανό, τον κ. Α. Γάτσινο, τον κ. Α. Αγγέλου, τον κ. Ι. Δενεσάκη, τον κ. Κ. Καζά και τον κ. Χ. Μαρίνο. Οι συμμετέχοντες μετακινήθηκαν με 11 ΙΧ και αγροτικά αυτοκίνητα.
  Η επίσκεψη μελέτης πέτυχε την ενημέρωση για την ποικιλία ροδιού ΕΡΜΙΟΝΗ και ειδικότερα τον κλάδο ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ, που ανέπτυξε και διαθέτει ο φυτωριούχος κ. Σταμάτης Μερτύρης, από την Ερμιόνη. Ενώ η πάρα πολύ παραγωγική και διαφωτιστική συζήτηση έγινε κατά την διάρκεια του προσφερθέντος από τον κ. Σ. Μερτύρη γεύματος στην παραλία της Ερμιόνης.
  Ο κ. Α. Λεμπέσης, Δήμαρχος Ερμιόνης, έδωσε στην πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας κα Γ. Δρόσου-Παγίδα αντίγραφο αρχαίας τριήρους και την προσκάλεσε σε μια προσεχή συνάντηση-συζήτηση με τις νέες και νέους αγρότες της περιοχής.
  Η δραστηριότητα της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο επισκέψιμο ελαιοτριβείο του κ. Βαγγέλη Μελά, στο Λυγουριό, όπου ξεναγήθηκαν, είδαν σε οθόνη και άκουσαν την κα Αναστασία Μελά. Ευχάριστη εντύπωση προσέδωσαν οι λεπτομέρειες στην φιλοξενία με λικέρ ελιάς, γλυκό ελιάς, τραπεζομάντηλα με κεντητές ελιές κλπ αλλά και το πεντακάθαρο, προσεγμένο, λειτουργικό επισκέψιμο ελαιοτριβείο, το οποίο είναι ο καλύτερος πρεσβευτής ποιοτικών προϊόντων για την Ελλάδα και την Αργολίδα.

agronews

Βάδιζα στα σύννεφα και έψαχνα για χαμένα όνειρα.



Στον Λάζαρο με αγάπη.

Η παλιά Αθήνα (18ο 19ο αιώνα)

Σαν παλιά Αθηναία μας λέει και ευτυχώς Ερμιονίτισα εδώ και χρόνια λέμε εμείς, φίλη του μπλοκ, μας έστειλε πανέμορφες φωτογραφίες από την παλιά Αθήνα..


 
                                                                                     





Το Βυζάντιο και η αρχαία ελληνική σκέψη (Συμμετέχει ο κος Λίνος Μπενάκης )


   Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα Το Βυζάντιο και η αρχαία ελληνική σκέψη οργανώνεται από Megaron Plus τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου και ώρα 7 μ.μ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει μιάμιση ώρα πριν την έναρξη.


    Στη συζήτηση θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την αντιγραφή και τη μετάφραση των αρχαίων κειμένων, με το ρόλο των πνευματικών κέντρων της εποχής και με το έργο των διανοουμένων -Αράβων, Λατίνων, Βυζαντινών- κατά τις διάφορες αναγεννήσεις που γνώρισε ο κόσμος του Μεσαίωνα, σε Ανατολή και Δύση.
  Τη διεθνή αυτή συνάντηση θα συντονίσει η πρύτανις Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ (φωτογραφία) και συνομιλητές θα είναι η καθηγήτρια Χρύσα Μαλτέζου -Διευθύντρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, η Φρανσουάζ Μισό, καθηγήτρια του Κέντρου Σπουδών των Ισλαμικών Χωρών του Πανεπιστημίου Πάνθεον-Σορβόννη, Παρίσι Ι, ο Πέδρο Μπάδενας ντε λα Πένα, καθηγητής του Ινστιτούτου Πολιτισμών της Μεσογείου και της Πρόσω Ανατολής, της Μαδρίτης, ο Λίνος Μπενάκης, καθηγητής στο Κέντρο Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών και o Συλβέν Γκουγκενέμ, καθηγητής στην Ecole Normale Sup&279;rieure της Λυόν.


Μέγαρο μουσικής