Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

Παναγία η «Ερμιονίτισσα»! του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη




Παναγία η «Ερμιονίτισ
σα»!

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Ο δραστήριος ιερέας του ενοριακού ναού της Ερμιόνης «Κοίμησις της Θεοτόκου» π. Δημήτριος Αμπελάς είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει για τη συντήρηση της εικόνας (Κοιμήσεως) του τέμπλου του ναού, έργο του αγιογράφου Αδριανού Καρβελά (1865).

Αφαίρεσαν το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας, «πουκάμισο» το λένε, και με έκπληξη διαπίστωσαν ότι ο αγιογράφος απέδωσε με έμπνευση την ψυχή της Θεοτόκουπου συνήθως την βλέπουμε σαν βρέφος φασκιωμένο στα χέρια του Ιησού, σαν τρίχρονο κοριτσάκι ντυμένομε την ερμιονίτικη φορεσιά εκείνων των χρόνων!

Με ενθουσίασε ιδιαίτερα η άποψη του αγιογράφου και με εντυπωσίασε το «μάτι» του «ερευνητή» ιερέα, που εντόπισε το σημαντικό γεγονός!

Έτσι στα 23.564 Θεομητορικά Προσωνύμια που αναφέρει ο μακαριστός Μητροπολίτης Κορίνθου Παντελεήμονας Καρανικόλας από το Κρανίδι στο ομώνυμο βιβλίο του, προσθέτουμε με σεβασμό και εκείνο της Παναγίας της «Ερμιονίτισσας», ευλογία μεγάλη για τον τόπο μας.


Σημ. Η φωτο είναι της Θέλξης Ζερβού.

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Εγκρίθηκαν Υδάτινα Πεδία στο Πόρτο Χέλι και στην Ερμιόνη για πτήσεις υδροπλάνων

 


Έγινε η αρχή δημιουργίας Υδάτινων Πεδίων στην Πελοπόννησο με τα δυο πρώτα να εγκρίνονται στο Πόρτο Χέλι και στην Ερμιόνη κατόπιν αίτησης της εταιρείας "ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ Α.Ε."   

Η "ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ Α.Ε.", φορέας Διαχείρισης του Τουριστικού Λιμένα Ερμιόνης και του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών του Λιμένα Πόρτο Χελίου, σε στενή συνεργασία και με την πλήρη υποστήριξη του Δήμου Ερμιονίδας ανέλαβε τη σημαντικότατη πρωτοβουλία να  προχωρήσει στην έγκριση των δυο Υδάτινων Πεδίων (στο Πόρτο Χέλι και στην Ερμιόνη) τα οποία  θα αποτελούν πρωτοποριακές "πύλες εισόδου" τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους κατοίκους των περιοχών. 

Περισσότερα Capital.gr



Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Συνεχίζουμε …Μουσική Συνάντηση στον χώρο της έκθεσης φωτογραφίας, στα γραφικά σοκάκια μας στην Ερμιόνη


Στον χώρο της έκθεσης φωτογραφίας, στα γραφικά σοκάκια μας στην Ερμιόνη, υποδεχόμαστε τρεις κορυφαίους μουσικούς στις 18 και 19 Αυγούστου 2022 από τις 9:30 μ.μ.

Γιώργος Κοκκινάρης - Κοντραμπάσο
https://kokkinaris.com/

Ο Γιώργος Κοκκινάρης είναι κοντραμπασίστας, συνθέτης και μουσικός εκτελεστής με έδρα το Βερολίνο
και την Αθήνα. Ερμηνεύει έργα σύγχρονης μουσικής και αυτοσχεδιασμού. Έχει συνεργαστεί με ζωντανούς συνθέτες από την Ευρώπη (Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο), τις ΗΠΑ και τον Καναδά

Μια διαφορετική κάλπη θα βρείτε στο χώρο της έκθεσης φωτογραφίας..

 


..μια κάλπη κάτω απο αυτό το μπάνερ που ζητάει να ψηφίσουμε κατά προτεραιότητα, ποια θέματα νομίζει ο καθένας μας πως πρέπει να λυθούν άμεσα ή 
να προτείνει άλλα.

Στάσου λίγο λοιπόν  πρότεινε, φρόντισε  τον τόπο σου.

Τα θέματα που θα αναδειχθούν πρώτα, θα τα διεκδικήσουμε δυναμικά όλοι μαζί..

ΙΛΜΕ. Και φέτος η ξενάγηση στο αρχαίο Ποσείδιον.

 

Και φέτος η ξενάγηση στο αρχαίο Ποσείδιον 

 

Πραγματοποιήθηκε και φέτος το Σάββατο 13 Αυγούστου 2022 ο καθιερωμένος πλέον από το 2012 ιστορικός περίπατος στο Μπίστι με οδηγό την φιλόλογο Ήρα Φραγκούλη – Βελλέ.

 

Τόπος συνάντησης αυτή τη χρονιά το παλαιό φανάρι (φάρος) του Μπιστιού,που τοποθετήθηκε με τη φροντίδα της δημοτικής Αρχής κοντά στη θρυλούμενη Σκάλα του Γαλάτη.

 

Η κα Ήρα θύμισε στους παρευρισκόμενους συμπερπατητές την τραγική ιστορία του Ιθακήσιου Φιλικού, Νικόλαου Γαλάτη, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 1819 στη βόρεια παραλία της Ερμιόνης, σύμφωνα με τη διήγηση του ιστορικού Ιωάννη Φιλήμονα και την προφορική παράδοση.

 


Σταθήκαμε στον πρώτο σταθμό, στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, το οποίο είναι κτισμένο εντός του ενετικού τείχους. Έγινε ιστορική αναφορά για τους ενετοτουρκικούς πολέμους, όταν ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής κήρυξε τον πόλεμο κατά των Ενετών. Έτσι ο Κασίμ Πασάς του Μοριά ξεκίνησε να κατακτήσει και το κάστρο της Ερμιόνης και έκαψε τους πύργους της ενετικής οχύρωσής του. Επομένως από το 1540 και μετά ξεκινά η πρώτη τουρκική κυριαρχία στην Ερμιόνη.

 

Με πολύ ενδιαφέρον παρατηρήσαμε τη μαρμάρινη βάση σε μορφή βωμού, η οποία βρίσκεται σήμερα εντός του βυζαντινού τείχους της Ερμιόνης και χρονολογείται τον 2ο ή 3ο αι. μ.Χ. Στην επάνω πλευρά της βάσης υπάρχουν ίχνη δύο πελμάτων. Η επιγραφή της βάσης σε νεοελληνική απόδοσηαναφέρει:

 


«Το σώμα που διαλύθηκε διά παντός και η ψυχή που πρόσφατα αναλήφθηκε στον Όλυμπο άφησε στους συγγενείς σφοδρή λαχτάρα. (Αυτός είναι) ο σπουδαίος ανδριάντας της γενναιότητας και της σύνεσης του Λουκίου, που ήταν κάποτε ιερεύς και αγωνοθέτης και ταυτόχρονα άρχων. Τον έστησε η αγαπημένη του γυναίκα με ψήφισμα βουλής.» Γεωργία Κατσαγάνη. «Έμμετρες επιγραφές της Αργολίδος». Έκδοση Πανεπιστημίου Αθηνών, Σαριπόλειο Ίδρυμα 2015.

 

Οι επιγραφές εντός του τείχους συνδέθηκαν με τη λατρεία της θεάς Δήμητρας, ναός της οποίας αποκαλύφθηκε κάτω από το ναό των Ταξιαρχών.

 


Επόμενη στάση στην πλατεία του Μπιστιού, όπου κείτονται τα ερείπια του δαπέδου του αρχαίου περίπτερου, δωρικού ναού, του αφιερωμένου στον Ποσειδώνα ή την Αθηνά. 

 

Η ξενάγηση στη νότια πλευρά του Μπιστιού επικεντρώνεται στην ερμιονίτικη πορφύρα, την αλιεία της και τα αρχαία πορφυρεία. Η πληροφορία του Πλουτάρχου για την ύπαρξη ερμιονίτικης προρφύρας στα Σούσα, την περσική πρωτεύουσα, όταν ο Μέγας Αλέξανδρος την κατέκτησε είναι πραγματικά άξια θαυμασμού.

 

Ο μύλος των Μητσαίων, οι 13 αρχαίες στέρνες με το κυκλικό στόμιο, οι λαξευμένες πάνω στα βράχια, το αρχαίο μνήμα και η σπηλιά της Βιτόριζας, λεκτική παραφθορά ίσως της αρχαίας μυθικής θεότητας με την ονομασία «Βριτόμαρτις», αποτέλεσαν ιδιαίτερα στοιχεία της ξενάγησης.

 

Για άλλη μια φορά «Ήρα σ’ ευχαριστούμε».

 

Ερμιόνη 17-08-2022

Τίνα Αντωνοπούλου

Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ

Ταχ. Δ/νση: Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης, ΤΚ 21051 Ερμιόνη. Τ. 2754032095

Ηλεκτρ. Δ/νση: i.l.m.ermionis@gmail.com  Ιστοσελίδα: https://mouseioermionis.com  

ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΙ «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ» - ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 19&21/8 ΚΡΑΝΙΔΙ

 




ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ ΑRTIKI ΟΙ "ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ”

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας που έκανε αίσθηση στο θεατρόφιλο κοινό πέρυσι το καλοκαίρι, επιστρέφει για δύο ακόμα παραστάσεις, την Παρασκευή 19 και την Κυριακή 21 Αυγούστου, στις 9 μ.μ. στο Κρανίδι

Αρχετυπικές γυναικείες μορφές της αρχαίας τραγωδίας, που είτε ανέτρεψαν τη μοίρα τους, είτε ανατράπηκαν από αυτή.

 

Είσοδος: 8€


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 698 698 2224

Η παράσταση εντάσσεται στο μεταφεστιβαλικό κύκλο το 9ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘEATΡOY“ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ” 

Πολυχώρος ΑRTίκι Μαράικε Ηλιού ντε Κόνινγκ, περιφερειακός δρόμος Κρανιδίου-Ερμιόνης 

Παρασκευή 19 & Κυριακή 21/8 στις 9μ.μ.

ΕΚΑΒΗ-ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ-ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ-ΗΛΕΚΤΡΑ-ΑΤΟΣΣΑ-ΜΗΔΕΙΑ-ΦΑΙΔΡΑ-ΑΝΤΙΓΟΝΗ… αρχετυπικές γυναικείες μορφές της αρχαίας τραγωδίας, που είτε ανέτρεψαν τη μοίρα τους, είτε ανατράπηκαν από αυτή.

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Βραδιά αφήγησης στα σοκάκια της Ερμιόνης με τη Μαντώ Βελλέ σήμερα στις 9.00μ.μ.


"Ιστορίες της τύχης... και της ατυχίας!"
Βραδιά αφήγησης στα σοκάκια της Ερμιόνης με τη Μαντώ Βελλέ
17 Αυγούστου 9.00 μ.μ.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού φωτογραφίας .

Θα συνεχίσουμε τη βραδιά με νέο μουσικό σχήμα.

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

´Ηρα Φραγκούλη Βελλέ: Δεκαπενταύγουστος στο παλιό φανάρι.

     Δεκαπενταύγουστος στο παλιό φανάρι.

                   Μια πράξη αντίστασης στην ιταλική κατοχή

Αυτό το καλοκαίρι ο  «ιστορικός περίπατος στο Μπίστι» ξεκίνησε από τον παλιό μας Φάρο, στημένο πλέον στο βορεινό λιμάνι, κοντά στη Σκάλα του Γαλάτη. Μαζί με τις όλες τις θύμησες που συνδέονται με το « φανάρι μας» σας μεταφέρω κείμενο που δημοσίευσε ο αείμνηστος Παντελής Μήτσου στην εφημερίδα «Ερμιονίδα», τ. 32, του 1978.

Αφιερωμένο στη μνήμη του και σ όλους τους τότε ερμιονίτες νέους και την ηρωική αντίστασή τους.


Ήρα Φραγκούλη Βελλέ







Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Καλό σου ταξίδι Χρήστο

 


Έφυγε ένας ωραίος άνθρωπος. 

Ο Χρήστος ο Μπαλαμπάνης.

Καλό σου ταξίδι Χρήστο..

..Προβλέψιμο το τέλος της παράστασης ...

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ
Ξεχείλιζε το θέρος στο νησί.
Η θάλασσα σπινθήριζε στο βάθος.
Στην παραλία ένα πλήθος ετερόκλητο-
πάλι καλά που βρήκαμε τραπέζι.
Ένα κορίτσι σαν το γάλα μες στις μύγες
παράδωσε τη λίστα με τα ψάρια.
Σηκώθηκα να ρίξω μια ματιά.
Ευρύχωρο το μαγαζί, στους τοίχους
αρμένιζαν καράβια αραγμένα.
Και τότε πρόσεξα στο γυάλινο κελί
το βλέμμα του αστακού που μου μιλούσε.
''Αυτόν'', υπέδειξε ένα άγνωστο παχύδερμο
με ανοιχτό πουκάμισο και δασωμένο στήθος.
Προβλέψιμο το τέλος της παράστασης.
Απ' το περίοπτο γυαλί στην κατσαρόλα.
Χίλιες φορές τινάχτηκε ψηλά.
Χίλιες φορές σπαρτάρησε πριν φύγει.
Ο ήλιος κατηφόριζε στην θάλασσα.
Τρεμόσβηνε το βαλς των πιρουνιών.
Ήταν η ώρα η καλή των οδοντογλυφίδων.
Φόρεσα τα γυαλιά μην προδοθώ
πως έκρυβα στο βλέμμα μου βαθιά
το βλέμμα του αστακού, το ραγισμένο.


Χάρης Μελιτάς
 
 
Το επέλεξε η Έλλη Βασιλάκη