Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Παναργολικό κάλεσμα για να μην κλείσει το ΙΚΑ Κρανιδίου στο Ναύπλιο

Θα είμαστε όλοι οι Αργολιδείς, από την Ερμιονίδα, το Άργος και το Ναύπλιο, αύριο Κυριακή 2/10 στις 09:00 το πρωί στην πλ. Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο, σύσσωμος ο Δήμος Ερμιονίδας, οι φορείς και τα σωματεία για να παραδώσουμε το αγωνιστικό μας υπόμνημα, να διαμαρτυρηθούμε, κυριώς να ακουστεί δυνατά η φωνή μας. Δεν έχουμε δρόμο στην Ερμιονίδα, τα μνημόνια μας πήραν την εφορία και όλες τις υπηρεσίες μας, δεν θα αφήσουμε να μας πάρουν και το ΙΚΑ για να ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι.

Εμπρός όλοι μαζι ενωμένοι μέχρι την νίκη!

Ξεκινάμε όλοι μαζί οργανωμένα αύριο Κυριακή 2/10 από την πάνω πλατεία του Κρανιδίου στις 08:45 το πρωί.

καλόν Οκτώβρη νάχουμε!


Έλλη Βασιλάκη

1η έκθεση ανάδειξης των αργολικών προϊόντωνΣυνέντευξη τύπου διοργανώθηκε στο ΦΟΥΓΑΡΟ όπου για πρώτη φορά φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και το ΦΟΥΓΑΡΟ συνδιοργανώνουν έκθεση επίλεκτων προϊόντων από παραγωγούς της Αργολίδας, με σκοπό να γίνει ετήσιος θεσμός.
Στην συνέντευξη μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσσος Χειβιδόπουλος και ο υπευθυνος του ΦΟΥΓΑΡΟΥ Νικος Τσαγκαρέλης.
Στην έκθεση αυτή θα λάβουν μέρος 16 παραγωγοί οι οποίοι θα παρουσιάσουν στο κοινό τα προϊόντα τους, τα οποία καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα. Για πέντε ημέρες, από τις 5 έως και τις 9 Οκτωβρίου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν χυμούς, γαλακτοκομικά, τυροκομικά, κρασιά, μπύρες, μέλι, ελαιόλαδο, ζυμαρικά και γλυκά από όλη την Αργολίδα!

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Η δήθεν Αποκέντρωση που γίνεται Συγκένρωση

Του Βασίλη Γκάτσου
Θα ενθυμούνται όλοι στην Επαρχία μας τον ενθουσιασμό του Δήμου μας με τη διοικητική μεταρρύθμιση που την είπαν και αυτήν Αποκέντρωση.
Τότε διαλύονταν οι Νομαρχιακές Υπηρεσίες και ενσωματώνονταν οι Νομαρχιακοί Δημόσιοι Υπάλληλοι στις τότε νεοσύστατες Περιφέρειες και στους νέους διευρυμένους Δήμους.
Τότε ο Δήμος μας έκανε χαρά, γιατί του είχαν υποσχεθεί ότι 12 υπάλληλοι ειδικευμένοι και με πτυχία θα έρχονταν να ενισχύσουν τις Υπηρεσίες του Δήμου μας.

Φυσικά 12 τέτοιοι υπάλληλοι μαζί με το υπάρχον προσωπικό του ΙΚΑ, της Εφορίας κ.λ.π, αναβάθμιζαν πλήρως όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει Δήμος και Δημόσιο στην Ερμιονίδα. Με την προϋπόθεση της οργανικής σύνδεσης όλων αυτών.

Τους είδατε; Μη τους απαντήσατε;
Ούτε ένας για δείγμα δεν ήλθε στην Ερμιονίδα.

Πού πήγαν; Γιατί φυσικά δεν απολύθηκαν ως περισσευούμενοι. Απορροφήθηκαν, όπως μας αρέσει να λέμε, από τις διάφορες

ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΦτάνει πια η υποβάθμιση της Ερμιονίδας

Υπάρχει τρόπος!!!
Αγαπητοί Συνδημότες, συνταυτίζομαι με τις κινητοποιήσεις και τις επικροτώ για την παραμονή του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στην Ερμιονίδα.
Με ξενίζει όμως η εμπλοκή μέσω δηλώσεων, πολιτικών και πολιτικών οργανώσεων για το θέμα αυτό.
Το κλειδαμπάρωμα του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Κρανιδίου και η δημιουργία γραφείου εξυπηρέτησης πολιτών, ξεκίνησε το 2013 με την υπ. αριθμ. 090/11/20.03.2013 απόφαση του διορισμένου από την συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ Διοικητή του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (ΦΕΚ 780 Β΄/04.04.2013), όπως αναφέρει στο εμπεριστατωμένο υπόμνημά του ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Σφυρής.
Θα μου πείτε ναι, αλλά αυτή η απόφαση μέχρι σήμερα δεν έχει εκτελεστεί!!! Δεν έκλεισε το υποκατάστημα του ΙΚΑ Κρανιδίου!!!
Θα απαντήσω. Αυτή η απόφαση ΑΝΕΣΤΑΛΛΗ!!! Δεν ανακαλέστηκε!!!
Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, που υποσχόταν ότι θα

όταν δεν υπήρχαν τάμπλετς, κινητά και βίντεογκέιμς

Summers-Without-Computers-12

τα καλοκαίρια εκείνα...

Δεν έχουν περάσει και πάρα πολλά χρόνια, από την εποχή που δεν υπήρχαν κομπιούτερ , κινητά τηλέφωνα και ψηφιακά παιχνίδια.
Κι όμως, θυμόμαστε λίγα από αυτή την εποχή.
Τότε που αντί για μοναχικότητα στο παιχνίδι και τη διασκέδαση, όλοι οι άνθρωποι – και κυρίως τα μικρά παιδιά – επέλεγαν την ομαδικότητα, τη φαντασία και τη συνεργασία για να περνάνε καλά.

Summers-Without-Computers-8
Οι περισσότεροι από μας έχουμε παιδικές αναμνήσεις από καλοκαίρια που έπρεπε να εφεύρουμε παιχνίδια με τους φίλους μας, που κοιμόμασταν το μεσημέρι αποκαμωμένοι και

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακοίνωση Δήμου Ερμιονίδας

Ο Δήμος Ερμιονίδας,
εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του για την επικείμενη αναστολή λειτουργίας του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Κρανιδίου από 17 Οκτωβρίου 2016, 
πραγματοποιεί στάση εργασίας από 11.00  έως 13.00, 
συμμετέχει στην προγραμματισμένη συμβολική κατάληψη 
την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 11:00 στο χώρο του ΙΚΑ Κρανιδίου και σας καλεί να παρευρεθείτε στη συγκέντρωση.

μιά απόφαση είναι...

Η Χειρότερη Απόφαση είναι η Μη Απόφαση

Αποτέλεσμα εικόνας για decision making


Κάθε στιγμή, συνειδητά ή ασυνείδητα, για θέματα μικρά (τι θα βάλω σήμερα) ή θέματα μεγάλα (πώς θα ζήσω), καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις.
Καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στη μία ή στην άλλη εναλλακτική, να ικανοποιήσουμε μία ανάγκη σε βάρος κάποιας άλλης ή να δώσουμε προτεραιότητα σε ένα συναίσθημά καταπνίγοντας ένα άλλο.

Η διαδικασία λήψης αποφάσεων για ορισμένους ανθρώπους αποδεικνύεται εξαιρετικά πολύπλοκη, χρονοβόρα και αναποτελεσματική. Αντί για το απλό «θέλω αυτό και άρα αποφασίζω αυτό», υιοθετούν μια πιο περίπλοκη λογική του τύπου «θέλω το ένα, θέλω και το άλλο, δυσκολεύομαι να διαλέξω, αδυνατώ να καταλήξω, δεν αποφασίζω».

Erich Fromm, «Η Τέχνη της Αγάπης»

«Η αδυναμία να δημιουργήσεις αγάπη, είναι ανικανότητα»


Τι σημαίνει όμως δόσιμο;

Όσο κι αν φαίνεται απλή η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, ωστόσο είναι γεμάτη από αμφισβητήσεις και περιπλοκές.
Η πιο διαδομένη παρεξήγηση είναι εκείνη σύμφωνα με την οποία υποτίθεται ότι δόσιμο σημαίνει χάσιμο, παραχώρηση, να στερείσαι κάτι, να θυσιάζεις κάτι. [...]

Για το δημιουργικό χαρακτήρα, το δόσιμο έχει μια ολότελα διαφορετική σημασία.
Το να δίνεις είναι η πιο υψηλή έκφραση του δυναμισμού.
Στην ίδια την πράξη του δοσίματος νιώθω τη δύναμή μου, τον πλούτο, την ικανότητά μου.

Αν ρωτάς για τον πόνο δεν θα σου ειπώ.

Κοιτώντας…

Κοιτώντας το σκούρο κυανό σου
ανατρίχιασμα προσπαθώ
να το ακούσω. Τι θέλεις να ειπείς;
Αν ρωτάς για τον πόνο
δεν θα σου ειπώ.
Δεν τον λένε οι λέξεις.

(Πρέπει κι ο ίδιος ο Θεός
ν’ απορεί πώς της γης η τροχιά
Δεν ξεστράτισε από το βάρος του).

Αυτός ο ορίζοντας ήταν
μεγάλος για όλα τα πράγματα.
Χωρούσε ανέμους, χωρούσε νεφέλες,
χωρούσε μετέωρα. Μοναχά
για τον πόνο ήταν μικρός.

                                            ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ (1911-1991)
από τη συλλογή του "Συνάντηση με τη θάλασσα"
1991 - εκδ. "Τρία φύλλα",
2012 - εκδ."Ποταμός"

Έλλη Βασιλάκη

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΑΧΥΠΛΟΪΑΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙ


ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ:ΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Δελτίο τύπου
1) Η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Ερμιονίδας δίνει καθαρό το στίγμα της διεκδίκησης από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας. Ζητάμε την ανάκληση της απόφασης σχετικά με το κλείσιμο του υποκαταστήματος, διεκδικούμε την συνέχιση της λειτουργίας ως υποκατάστημα πέρα από την 17η Οκτωβρίου 2016 και δηλώνουμε ότι θα συνεργαστούμε με τη διοίκηση του ΙΚΑ για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή λειτουργία του ως υποκατάστημα στο σημερινό οικονομικοκοινωνικό περιβάλλον επί των αιτημάτων που θα προβάλει η διοίκηση του Ιδρύματος.

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Γιάννης Ανδριανός Δελτίο τύπουΝαύπλιο, 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY
Επίσκεψη Ανδριανού και Κέλλα με κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου και συνάντηση με εκπροσώπους του Δήμου Ερμιονίδας για το ΙΚΑ.
Στο πλαίσιο της πρόσφατης περιοδείας κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας στην Αργολίδα, ο  Βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Ανδριανός, ο Βουλευτής Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας και στελέχη του κόμματος επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου όπου διαπίστωσαν τα σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του, και συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Δήμου Ερμιονίδας με τους οποίους συζήτησαν το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την σχεδιαζόμενη κατάργηση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στο Κρανίδι και άλλα τοπικά ζητήματα.
Επισημαίνεται ότι ο κ. Ανδριανός έχει αναδείξει τα ως άνω ζητήματα με επανειλημμένες παρεμβάσεις στη Βουλή.

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κρανίδι 26/09/2016

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΚΑ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Διαφωνούμε με την κατάργηση του Υποκαταστήματος ΙΚΑ- ΕΤΑΜ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ και τη μετατροπή του σε Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης (Υ10/32/09.09.2016 απόφαση της Υποδιοικήτριας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) για τους παρακάτω λόγους:

1.      Το Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο θα υπάγεται οργανικά στο Υποκατάστημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ΝΑΥΠΛΙΟΥ, θα παρέχει κατά βάση πληροφορίες σε ασφαλισμένους, συνταξιούχους και εργοδότες για κάθε ζήτημα αρμοδιότητας του Υποκαταστήματος και θα παραλαμβάνει αιτήσεις, τις οποίες στη συνέχεια θα προωθεί  για διεκπεραίωση στο αρμόδιο Υποκατάστημα. 

Στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η διαχείριση των απορριμμάτων Πελοποννήσου

Ο κύβος ερρίφθη! Ύστερα από χρόνιες διαμάχες και αμφιταλαντεύσεις, η Κυβέρνηση αποφάσισε, διά των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, την ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η υπογραφή της σχετικής σύμβασης θα γίνει μέσα σε ένα δίμηνο και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υποχρεώνεται να κάνει διαχείριση των απορριμμάτων ή, εν πάση περιπτώσει, να τα υποδέχεται, μέσα σε ένα πεντάμηνο από την υπογραφή της σύμβασης. Προφανώς, ισχύουν οι όποιες τροποποιήσεις έγιναν αποδεκτές από τις δύο πλευρές, την Κυβέρνηση και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κατά τις σχετικές συζητήσεις.
Η εκτίμηση είναι πως ο δρόμος θα είναι μακρύς και τα προβλήματα που θα πρέπει να ξεπερασθούν μεγάλα, αλλά - χωρίς αμφιβολία - φαίνεται πως έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα, που προσδιορίζει την κατεύθυνση διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, δηλαδή την κεντρική διαχείριση.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας, όταν υπήρχε η πεποίθηση πλέον πως δεν προωθείται η τοπική διαχείριση και αυτό διότι οι 20 από τους 26 Δήμους της Πελοποννήσου δεν είχαν κάνει τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση, τάχθηκε υπέρ της κεντρικής διαχείρισης.

"Η ζωή είναι μια δουλειά..."Α'. "...τον ρώτησα αν ήξερε, γιατί δεν είχα ξανακούσει τίποτα για τον κύριο ντε Ρεστώ.
"Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό. Ο κόμης είναι του θανατά. Είναι μια απ' αυτές τις τρυφερές ψυχές οι οποίες, μη γνωρίζοντας τον τρόπο να σκοτώσουν τον πόνο τους, αφήνονται να τους σκοτώσει αυτός.
Η ζωή είναι μια δουλειά, ένα επάγγελμα που πρέπει κανείς να κάνει τον κόπο να το μάθει. 
Όταν ένας άνθρωπος έχει μάθει τη ζωή δοκιμάζοντας πολλές πίκρες, η ίνα του δυναμώνει κι αποκτά ένα είδος ευλυγισίας, που του επιτρέπει να κυβερνά την ευαισθησία του. Κάνει τα νεύρα του ατσάλινα ελατήρια που λυγίζουν χωρίς να σπάνε. Αν έχει γερό στομάχι, ένας άνθρωπος που έχει προετοιμαστεί έτσι μπορεί να ζήσει τόσο πολύ, όσο οι κέδροι του Λιβάνου, τα περίφημα δέντρα..."

Β'. "...Έχω παρατηρήσει, κυρία μου, είπε ο Ντερβίλ στην υποκόμισσα ντε Γκρανλιέ σ' έναν τόνο εκμυστήρευσης, ότι υπάρχουν ορισμένα ηθικά φαινόμενα στον κόσμο που δεν τα προσέχουμε αρκετά.
Επειδή είμαι εκ φύσεως παρατηρητικός τύπος, επιχειρούσα πάντα άθελά μου, να αναλύσω τις οικονομικές υποθέσεις που χειρίζομαι και στις οποίες παίζουν μεγάλο όλο τα πάθη.
Μού προκαλεί λοιπόν θαυμασμό και μια πρωτοφανή πάντα έκπληξη το γεγονός ότι οι αντίδικοι μαντεύουν σχεδόν πάντα τις κρυφές προθέσεις και τις σκέψεις που έχει μέσα του ο ένας για τον άλλον. Συναντάς πολλές φορές ανάμεσα σε δύο εχθρούς την ίδια διαύγεια πνεύματος, την ίδια δύναμη ψυχικής ενόρασης μ' αυτήν που υπάρχει ανάμεσα σε δυο εραστές που διαβάζουν ο ένας την ψυχή του άλλου.
Έτσι, όταν βρεθήκαμε ο ένας απέναντι στον άλλον, η κόμισσα κι εγώ, κατάλαβα ξαφνικά την αιτία της αντιπάθειας που είχε για μένα, κι ας έκρυβε τα αισθήματά της κάτω από την πιο χαριτωμένη ευγένεια και προσήνεια. Ήμουν ένας άνθρωπος που αναγκαστικά θα μάθαινε τα μυστικά της ' και είναι αδύνατον σε μια γυναίκα να μη μισήσει έναν άντρα μπροστά στον οποίο είναι υποχρεωμένη να κοκκινήσει από ντροπή..."

 από τη νουβέλα "Γκομπσέκ"
του Ονορέ ντε Μπαλζάκ (1799 - 1850)
 
μτφ. Ακακία Κορδόση,
εκδ. Καστανιώτης, 1996 
 
'Ελλη Βασιλάκη

ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ»: ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

Ο «Ερμιονικός Σύνδεσμος» ανακοινώνει ότι καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων στην αξιολόγηση απονομής του 1ου βραβείου Αριστείας «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ» ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2016. Υποψηφιότητες που τυχόν υποβληθούν μετά την ημερομηνία αυτή θα συμμετάσχουν αναγκαστικά στην αξιολόγηση του επομένου έτους. Η επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων αποτελείται από τον Πρόεδρο του «Ερμιονικού Συνδέσμου» και από τα τακτικά μέλη του, Ακαδημαϊκό Κυρία Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη και Δρα Θεόδωρο Κατσικάρο.

Περισσότερες πληροφορίες για το βραβείο Αριστείας «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ» θα βρείτε εδώ.

Χελώνες ..... Ερμιόνης. Καλοκαίρι 2016

Κάποτε ήσαν σπάνιο είδος.
Σήμερα έχουμε καμιά δεκαριά στο Μπίστι που ζουν και βασιλεύουν. Επίκτητες, γιατί μικροί ποτέ δεν είδαμε χελώνα στο Μπίστι.
Πολύ περισσότερες στο πευκοδάσος στο Γκουριμέσι μεταξύ των δύο δρόμων.
Πολλές στα κτήματα στη Ντάρδιζα.
Πολλές στο Κρόθι, αν κι εκεί ποτέ δεν λιγόστεψαν.
Πάρα πολλές και μεγάλες στο Μαυρονήσι. Μια ολιγόωρη περιπλάνηση στην πυκνότατη πλέον βλάστησή του και θα συναντήσετε τουλάχιστον 10. Από κει και η φωτογραφία.

Επιπλέον βλέπουμε γερακίνες (μοιάζουν πολύ με μικρό αετό) να εποπτεύουν τον Κάμπο της Ερμιόνης και να εφορμούν.

Στο ρέμα του Καταφυκιού στην Κορίτα ολόκληρη σκαμμένη πολιτεία από ασβούς.

Να θυμίσω ότι παλιά είχαμε χελώνες στα σπίτια, λέγανε οι γιαγιάδες μας ότι τις είχαν για τα φίδια.
Στο κήπο του σχολείου Συγγρού 3-4 χελώνες με μήκος γύρω στο μέτρο! Ούτε θαλάσσιες να ήτανε.
Μία τεράστια στην αυλή του Γιώργα.
Μία στης Μαριγούλας της Μπογιατζούς.
Χάθηκαν όλες.

Αλλά και στη θάλασσα έχουν αυξηθεί.

Βασίλης Γκάτσος

ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΚΗΣ ΓΗΣ ΣΤΟ ΦΟΥΓΑΡΟ

ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΚΗΣ ΓΗΣ ΣΤΟ ΦΟΥΓΑΡΟ

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016
1η έκθεση ανάδειξης των αργολικών προϊόντων
Για πρώτη φορά φέτος, το ΦΟΥΓΑΡΟ εγκαινιάζει στις εγκαταστάσεις του την ετήσια έκθεση επίλεκτων προϊόντων τοπικών παραγωγών της Αργολίδας.
Στην έκθεση αυτή, που γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα λάβουν μέρος 20 παραγωγοί οι οποίοι θα παρουσιάσουν στο κοινό τα προϊόντα τους, τα οποία καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα. Για πέντε ημέρες, από τις 5 έως και τις 9 Οκτωβρίου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ζυμαρικά, χυμούς, μέλι, κρασιά, γλυκά κουταλιού, γαλακτοκομικά και τυροκομικά από όλη την Αργολίδα!
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

«Βρίσκει κανείς λύτρωση διαβάζοντάς τον»

Με αφορμή την κυκλοφορία της ανθολογίας με κείμενα του Γιώργου Χειμωνά, Αγάπη σαν ακολασία (εκδ. Κριτική), θέσαμε στον Αργύρη Παλούκα, ο οποίος επέλεξε τα αποσπάσματα και έγραψε την εισαγωγή του τόμου, μερικές ερωτήσεις για τη σχέση του με το έργο του σημαντικού πεζογράφου και μεταφραστή.
Του Κώστα Αγοραστού
Πηγή: bookpress
Στον τόμο Αγάπη σαν ακολασία ανθολογείτε Γιώργο Χειμωνά. Ποιος είναι ο κοινός τόπος αυτών των αποσπασμάτων, πέραν του προφανούς, της αγάπης, δηλαδή;
Κοινός τόπος των κειμένων είναι το όραμα ενός συγγραφέα, που δεν το εγκαταλείπει ούτε στιγμή, πιστός σαν σκυλί σε αυτό.
Μπορεί να ονομάζετε την αγάπη «προφανή τόπο», όμως δεν είναι καθόλου, ούτε ως έννοια και πρακτική στην ίδια τη ζωή, αλλά ούτε και ως θεματική της παρούσας ανθολόγησης. Δεν εφευρέθηκε, δεν

Ερμιόνη: Οικονομικό Καλοκαίρι 2016

Του Βασίλη Γκάτσου
 
Μπορεί ο Άγιος Κοτέριος ο Παλαμαριάρης να έκανε το θαύμα του και φέτος, αλλά το θαύμα αγγίζει μόνον λίγα μαγαζιά. Από κει και πέρα άστα να πάνε.
Οι πινακίδες οι ξεχασμένες "Ο πωλών τοις μετρητοίς κι ο πωλών επί πιστώσει", "Απαγορεύεται το ΩΕΣΙ" (ευγενικά δεν το γράφανε καθαρά ΦΕΣΙ), "Δεν δίδεται πίστωση", "Όχι βερεσέ" επανέρχονται. Ελλείψει χρημάτων και επειδή οι περισσότερες δουλειές δεν τα βγάζουν πέρα, έχει σχηματιστεί μια οικονομική πυραμίδα όπου ο από πάνω χρωστάει στον από κάτω. Παραδίδει ο παραγωγός προϊόν, ο αγοραστής πληρώνει ένα μικρό μέρος της αξίας του και το υπόλοιπο, όταν το πουλήσει, αν το πουλήσει και πάει λέγοντας. Και αυτή η πυραμίδα δεν καταρρέει μονομιάς. Κατερρέει ο καθένας μόνος του, όταν σφίξει η θηλιά, και αυτή η κατάρρευση είναι σιωπηλή, ό,τι χειρότερο δηλαδή. 

Η εποχή που τα εξοχικά και η οικοδομή στήριζαν τον τόπο παρήλθε.

Η θάλασσα μόλις που μπορεί να θρέψει λίγες οικογένειες. Για τον επιούσιο και μόνον.

Πίδακες νερού κάτω από τους πάγους εντόπισε στην «Ευρώπη» στο φεγγάρι του Δία η NASA

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώνεται η θεωρία πως ένα από τα μεγάλα φεγγάρια του Δία κρύβει κάτω από κέλυφος του πάγου έναν ωκεανό αλμυρού νερού.
Κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης αποψινής συνέντευξης Τύπου της NASA, η οποία και πυροδότησε έντονη φημολογία, η αμερικανική υπηρεσία παρουσίασε ισχυρές ενδείξεις για πίδακες υδρατμών, που εκτινάσσονται σε ύψος εκατοντάδων χιλιομέτρων από ρωγμές στον πάγο του φεγγαριού.
Το εντυπωσιακό φαινόμενο έγινε αντιληπτό από τη NASA το 2012, με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Hubble, αλλά έκτοτε οι ειδικοί δεν είχαν καταφέρει να το εντοπίσουν ξανά.

Κώστας Γαβράς: Η ιστορία του Παρθενώνα, το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ του χωρίς λογοκρισία

Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Κώστα Γαβρά για τον Παρθενώνα, το πιο σημαντικό μνημείο στον κόσμο, χωρίς λογοκρισία.
Το ντοκιμαντέρ που έφτιαξε πριν μερικά χρόνια ο Κώστα Γαβράς για τον Παρθενώνα, είχε περάσει και κάποιες περιπέτειες.

Αιτία κάποιες ιστορικά επιβεβαιωμένες σκηνές που έδειχναν καλόγερους να προβαίνουν σε καταστροφές μνημείων του Παρθενώνα, κάτι που είχε οδηγήσει και σε αντιδικία της εκκλησίας με τον σκηνοθέτη. Η εκκλησία απαιτούσε από τον δημιουργό να αφαιρέσει τις επίμαχες σκηνές.

enallaktikos 

Εικόνες του Σεπτέμβρη

Στην Ερμιόνη.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

EΡMIONH. Καλοκαίρι 2016

ΤΟ ΜΠΙΣΤΙ
Του Βασίλη Γκάτσου


Μπορούμε να φανταστούμε Ερμιόνη χωρίς Μπίστι;
Και φέτος γέμισε προσκόπους οι οποίοι/ες κατά παράδοση επαναοριοθέτησαν δρομάκια και χώρους με μικρές πέτρες, άβαφες αυτή την φορά (βλέπε φωτογραφίες). Μήπως αυτή η οριοθέτηση με μικρές ασβεστωμένες πέτρες που τόσο πολύ ταιριάζει στο Μπίστι πρέπει να λάβει μόνιμο χαρακτήρα και να συντηρείται όλο τον χρόνο; Αυτό συμβαίνει ήδη στο δρομάκι προς τον Άγιο Νικόλα με μέριμνα του άξιου συμπατριώτη μας που φροντίζει το ξωκλήσι. 

Επιπλέον το Μπίστι, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του, δηλαδή χωρίς, έστω και εν μέρει, να μετατραπεί σε επίσημο αρχαιολογικό περίκλειστο χώρο, χρειάζεται μια ήπια επέμβαση που θα αναδείξει τις αρχαιότητές του:

1. Απομάκρυνση όλων των αρχιτεκτονικών μελών που δεν ανήκουν στον χώρο του, δηλαδή να πάψει να χρησιμοποιείται ως υπαίθρια αρχαιολογική αποθήκη, γιατί σε λίγο θα γεμίσει μπλόκια που ο επισκέπτης θα τα θεωρεί ότι είναι αρχαιότητες του Μπιστιού.
2. Να αποκτήσει νέες καλαίσθητες εισόδους (βόρεια, νότια και κεντρική) και περίφραξη.
3. Να τοποθετηθούν και εσωτερικά ενημερωτικές πινακίδες π.χ. στον Μύλο, στον ναό του Ποσειδώνα, στα αρχαία Πορφυρεία, στις επιγραφές, στο τείχος, στον Άη Νικόλα.
4. Να στηριχθούν λίγο τα αρχαία τείχη και να αναδειχθούν. Π.χ. Στο κτίσμα με τους ογκόλιθους μπορούν να ανασυρθούν οι ογκόλιθοι που έχουν καταπέσει προς θάλασσα και να ανασυνταχθεί το κτίσμα (πρόκειται μάλλον για ισχυρό αμυντικό πύργο). Στο Φανάρι να τοποθετηθούν κυκλικά οι πέτρες που έχουν καταπέσει, ώστε να διακρίνονται σαφώς τα θεμέλια του εκεί ισχυρού κυκλικού αμυντικού πύργου.