Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

"Στις διαδρομές..των Μεταλλωρύχων και Λιγνιτωρύχων Πελοποννήσου" Ημερίδα στην Ερμιόνη Κυριακή 25 ΙουνίουΠολύς κόσμος στην αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα στην Ερμιόνη


Με μεγάλη επιτυχία αναβίωσε και φέτος το έθιμο του Κλήδονα, το βράδυ της Παρασκευής 23 Ιουνίου στο λιμάνι της Ερμιόνης. 
Πλήθος κόσμου, όχι μόνο από την Ερμιόνη αλλά από όλη την περιοχή ήρθε για να δει τα δρώμενα .


Μια από τις ωραιότερες εκδηλώσεις του καλοκαιριού.
Οι διοργανωτές, ο χοροδιδάσκαλος , οι νέοι μας ακόμα  μια φορά έκαναν το έθιμο αυτό της Ερμιόνης ξεχωριστό. 
Πολλοί τολμηροί, μικροί και μεγάλοι, τήρησαν το έθιμο και πήδηξαν πάνω από τη φωτιά για να εξορκίσουν το κακό, όπως αναφέρει η παράδοση.
Όσοι το παρακολουθήσαμε φύγαμε γεμάτοι  όμορφες εικόνες.


Πολύ σημαντική ήταν η ενημέρωση του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας για τη "Δωρεά Μυελού των Οστών - Δώρο Ζωής" που έγινε πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. .
Και του χρόνου!
Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης

δε δίψαγα

ζωγραφικό έργο τής Σοφίας Βλάχου

'Οταν σου ζήτησα νερό, δε δίψαγα.
Η πεθυμιά ήταν
της προσφοράς την προθυμία
να απολαύσω. 

Αργύρης Χιόνης


Έλλη Βασιλάκη

Γιάννης Γεωργόπουλος: Η ενημέρωση των πολιτών και οι ευθύνη της πολιτείας για την πρόληψη των πυρκαγιών.

Αγαπητές συνδημότισσες, Αγαπητοί συνδημότες, φίλοι παραθεριστές και επισκέπτες της Ερμιονίδας.
Η εποχή του καλοκαιριού έφτασε. Ήδη διανύουμε την αντιπυρική περίοδο (1 Μαΐου - 31 Οκτωβρίου). 
Είναι αναγκαίο όλοι ατομικά να γνωρίζουμε τους κανόνες πρόληψης και αντιμετώπισης του καταστροφικού φαινομένου των πυρκαγιών. 
Η πρόληψη και η γνώση έχουν αποδειχθεί ως οι καλύτεροι σύμμαχοι ενάντια στα καταστροφικά φαινόμενα. 
Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη μάχη ενάντια στη μάχη κατά της μάστιγας της πύρινης λαίλαπας. 
Η πολιτική προστασία έχει δώσει στη δημοσιότητα, προς τους πολίτες, σαφείς και εύκολα κατανοητές οδηγίες για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του φαινομένου της δασικής πυρκαγιάς.

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Σήμερα το έθιμο του Κλήδονα στην Ερμιόνη


Λαϊκή Ιατρική στο Κρανίδι Αργολίδας

Επιμέλεια Έλλη Βασιλάκη

Τις αρρώστιες τις έστελνε ο Θεός κι ανάβανε τα καντήλια, για να τους κάνει καλά. 
Και περνούσανε κατ’ απ’ τον Επιτάφιο οι άρρωστοι και τα μικρά, για υγεία. Παίρνανε και λουλούδια και κεριά απ’ τον Επιτάφιο. Τα κεριά τ’ ανάβανε όταν βρόνταγε και άστραφτε και στο καράβι, αν έχει τρικυμία. Τα λουλούδια τα καίγανε και λιβανίζανε τον ματιασμένο και το πρόσωπο, όταν πρηζότανε. Λέγανε τότε ότι είχε ανεμοπύρωμα, κι αυτό ήτανε αγερικό. 
Τ’ ανεμοπύρωμα το στέλνανε οι νεράιδες.Παλιά, όσους είχανε ευλογιά, τους κλείνανε στα σπίτια και δεν αφήνανε κανένα να τους δει. Απ’ τα παράθυρα τους δίνανε ψωμί, φαΐ και μετά τους επήγανε στον Προφήτη Ελισσαίο, ένα ερημοκκλήσι έξω και τους κλείσανε μέσα. Κι ήσανε ‘κει οι συγγενείς και τους περιποιούσανε, αλλά για λίγο καιρό. Μετά είπανε ότι ο Προφήτης Ελισσαίος έδιωξε την αρρώστια.
Όταν ένα μωρό είχε σιδρωστιές από κάτω στον λαιμό, γιατί με το σήκωμα τ’ απότομο του ‘πεφταν οι σιδρωστιές κι έκλαιγε πολύ το παιδί, το ‘παιρνε μια πραχτική, του σταύρωνε τα χέρια πίσω, τα πόδια, και το κυλούσε στο κρεβάτι, το τύλιγε με φασκιά και γινότανε καλά.
Βότανα βράζουνε μέχρι τώρα.
Είν’ ένας απ’ την Τσακωνιά που τα κάνει αυτά. Και χέρια, πόδια, που σπάζουνε, τα δένει με μαλλί άπλυτο, με χαρτόνι, δεν βάζει γύψο και πιάνει το κόκαλο. Πολλοί εδώ δεν θέλουνε τους γιατρούς. Να, η μάνα μου, που ‘σπασε το πόδι της και δεν ήθελε να πάει σε γιατρό. Πήγε σε πραχτικό. Κι αυτός βράζει διάφορα βότανα.

Αργυρό και Χάλκινο βραβείο οι χυμοί Ροδάμυ στον διεθνή διαγωνισμό τροφίμων και ποτών Olymp Awards - Food and Drinks Competitions

Αργυρό και Χάλκινο Βραβείο για τους 100% Φυσικούς
Χυμούς Ροδάμυ στον διαγωνισμό ανώτερης ποιότητας τροφίμων και ποτών Olymp Awards - Food and Drinks Competitions

Ο 100% Φυσικός Χυμός Ρόδι και ο 100% Φυσικός Χυμός Μανταρίνι βραβεύτηκαν με Αργυρό Μετάλλιο στον διαγωνισμό ανώτερης ποιότητας τροφίμων και ποτών Olymp Awards - Food and Drinks Competitions. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό με θέμα την γευσιγνωσία μοναδικών προϊόντων του αγροτοδιατροφικού τομέα από διακεκριμένους κριτές του χώρου εστίασης.

Επίσης με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινάει την πορεία του και ο ανάμεικτος 100% Φυσικός Χυμός μας Ρόδι - Μανταρίνι με την βράβευση του με Χάλκινο Μετάλλιο στον ίδιο διαγωνισμό ανώτερης ποιότητας τροφίμων και ποτών Olymp Awards - Food and Drinks Competitions.
Οι 100% Φυσικοί Χυμοί Ροδάμυ
Κάθε συσκευασία χυμού Ροδάμυ αποτελείται από 100% Χυμό Φρούτων χωρίς προσθήκη συντηρητικών, ζάχαρης και πρόσθετων.
Παράγονται από φρούτα παραγωγής μας, τα ρόδια είναι της ποικιλίας Ερμιόνης που είναι πολύ γνωστή στην ελληνική αγορά φρούτων. Πρόκειται για ποικιλία που έχει ξεχωρίσει στην αγορά λόγω της γλυκιάς της γεύσης και των αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Χάλκινος ο "ΣΚΛΑΒΟΣ" του Κτήματος Κοντοβράκη.


Στον Πανελλαδικό διαγωνισμό  Athens Wine Awards 2017 πού έγινε την Κυριακή 18 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Divani  Caravel  ο Οίνος « ΣΚΛΑΒΟΣ» σε λευκό ξηρό του 2016 του Κτήματος Κοντοβράκη κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο ανάμεσα σε 170 διαφορετικούς οίνους από όλη την Ελλάδα.


Το βραβείο παρέλαβε η υπεύθυνη του Κτήματος Κοντοβράκη Αδαμαντία Κωτσάκη. Αυτό είναι το δεύτερη διάκριση  πού κατακτάει το Κτήμα Κοντοβράκη αφού είχε προηγηθεί η βράβευση με ασημένιο μετάλλιο  το 2014 στην Θεσσαλονίκη του λευκού κρασιού «ΡΟΚΑΝΙΑΡΗΣ».
Λίγα λόγια για τον  «ΣΚΛΑΒΟ».
Ο «ΣΚΛΑΒΟΣ» είναι μια γηγενής παλαιά λευκή ποικιλία και αποτελεί αποκλειστικότητα της Πελοποννήσου πού καλλιεργείται σε μία περιοχή έξω από το Κρανίδι Ερμιονίδας στην περιοχή Βρέστεζα και σε υψόμετρο 250-300 μέτρων. Ο «ΣΚΛΑΒΟΣ» στην πράξη είναι πιο παραγωγικός .Στην μύτη χαρακτηρίζεται από τα βότανα ενώ στο στόμα είναι μαλακός με ευχάριστη οξύτητα.
Να ευχηθούμε την επόμενη χρονιά το 2018 να κατακτήσουν και το πλατινένιο μετάλλιο.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ:«Στις διαδρομές των Μεταλλωρύχων και Λιγνιτωρύχων Πελοποννήσου»Κυριακή 25 Ιουνίου 2017Δελτίο  Τύπου

Την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017, ώρα 10.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (Σχολείο Συγγρού) διοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Ερμιονίδας και το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, Ημερίδα με θέμα:

«Στις διαδρομές των Μεταλλωρύχων και Λιγνιτωρύχων Πελοποννήσου».

Γεωλόγοι, κοιτασματολόγοι, μεταλλειολόγοι αλλά και τοπικοί ερευνητές θα παρουσιάσουν την αρχή των υπογείων έργων στην νεότερη Ελλάδα, την ιστορία, τη λειτουργία, το εργατικό δυναμικό και το οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα των μεταλλείων Αγ.Ελισσαίου Νεαπόλεως Λακωνίας, των  εγχρώμων  μαρμάρων

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣKρανίδι 21/06/2017
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Την Τετάρτη 14 Ιουνίου στο Βουλευτικό του Ναυπλίου παρουσιάστηκαν οι βασικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές που θα προκύψουν στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην συνέχεια μας δόθηκε η ευκαιρία στα πλαίσια σύντομων παρεμβάσεων να παρουσιάσουμε τις θέσεις επί των προτεινόμενων αλλαγών αλλά και της υφιστάμενης κατάσταση στους ΟΤΑ. 

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΙΟΥ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ


Ο Πολιτιστικό σύλλογος Ερμιόνης «ΒΙΤΟΡΙΖΑ» σε απάντηση των πολλαπλών ερωτημάτων του κοινού εάν υπάρχουν καθίσματα, σας ενημερώνει ότι λόγο μεγάλης ζήτησης των εισιτηρίων για την συναυλία του Γιάννη Πάριου στις 11 Αυγούστου τα καθίσματα από 2500 αυξήθηκαν στα 5000. Επίσης σας υπενθυμίζει ότι το εισιτήριο δεν αντιστοιχεί σε κάθισμα.


Με εκτίμηση ,

Δ.Σ Π.Σ.Ε «ΒΙΤΟΡΙΖΑ»

ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Το θερινό ηλιοστάσιο, η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου στο βόρειο ημισφαίριο, αποτελούσε ανέκαθεν πολύ σημαντικό γεγονός για το ανθρώπινο γένος. Οι αρχαίοι πολιτισμοί διοργάνωναν πολυήμερες γιορτές για να τιμήσουν τον Ήλιο. 
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Ήλιος ήταν Τιτανίδης, παιδί του Υπερίωνα και της Θείας. Είχε δύο αδελφές. Την Σελήνη και την Ηώ.
Από τον 5ο π.Χ. αιώνα με την πλήρη επιβολή του δωδεκάθεου δεν θεωρείται αυτοτελείς θεότητα αλλά συγχέεται με τον Απόλλωνα. Για τον λόγο αυτό ο Απόλλων καλείται και Φοίβος που σημαίνει λάμπων Θεός. Εκτός όμως από την ελληνική μυθολογία αναφορές στον Θεό βρίσκουμε και σε άλλους λαούς. 


Συναντάμε λοιπόν τον Σαμάς των Βαβυλωνίων, τον Βαάλ των Ασσυρίων τον Ελ των Φοινίκων και των Χαναναίων, τον Μολώχ των Αμμωνιτών, τον Χιμώχ των Μωαβιτών, τον Άμμωνα Ρα και τον Φθά των Αιγυπτίων, τον Σούρυα των Ινδών, τον Μίθρα των Περσών, τον Σολ των Λατίνων, τον Γιαρίλα των Σλάβων, τον Μπελένος των Κελτών καθώς και τον θεό Ίντι στους Ίνκας και στους Ατζέκους.

Από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια ο άνθρωπος υποδέχεται το καλοκαίρι με φωτιές τη νύχτα του ηλιοτρόπιου, την πιο μικρή νύχτα του χρόνου για το Βόρειο Ημισφαίριο, με τον ήλιο να στρέφεται προς το καλοκαίρι. Η νύχτα της 21ης Ιούνη είναι αυτή που ανάβουν οι φωτιές, στο κατώφλι του καλοκαιριού. Οι φωτιές

ΣΔΕ (ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ) ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΕΧΡΙ 30-6-17


ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2107-2018
ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου – Παράρτημα Κρανιδίου λειτουργεί για δέκα συνεχή χρόνια στο Κρανίδι, στο φιλόξενο χώρο του Γυμνασίου Κρανιδίου. Ενημερώνουμε τους υποψήφιους μαθητές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την επόμενη σχολική χρονιά 2017-2018 ότι πρέπει να εγγραφούν μέχρι 30 Ιουνίου 2017. Σας περιμένουμε για ενημέρωση και εγγραφές καθημερινά 6:00 μ.μ – 9:00 μ.μ. στο Γυμνάσιο Κρανιδίου.
Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο Κρανιδίου και το Δήμο Ερμιονίδας, όσο και την σχολική κοινότητα του Γυμνασίου Κρανιδίου που όλα αυτά τα δέκα χρόνια στήριξαν το θεσμό του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και έδωσαν τη δυνατότητα οι απόφοιτοί του :

ΝΕΔΥΠΕΡ: ΚΥΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΠΕΣΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ- ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΝΕΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
Η Κυβέρνηση στις 12 Ιουνίου 2017, κύρωσε με ΚΥΑ την απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων,  ανοίγοντας το δρόμο για υπογραφή σύμβασης ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ.
Η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΦΟΔΣΑ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι το πρώτο βήμα αλλά η εξέλιξη αυτή  είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων  φορέων αλλά και αντιδράσεις αφού είναι γνωστές  οι θέσεις κάποιων Δήμων που στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ της 24ης Απριλίου  έκαναν λόγο για μη συμφωνία των περιεχομένων της προγραμματικής σύμβασης με  τον 

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Το ελληνικό χρέος, μια ευρωπαϊκή τραγωδία (βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους)


Το γαλλικό φιλμάκι "Το ελληνικό χρέος, μια ευρωπαϊκή τραγωδία"  εξηγεί με σύντομο και κατανοητό τρόπο πώς η ελληνική κρίση αφορά όλους τους Ευρωπαίους και όχι μόνο τους Έλληνες.

Οι δημιουργοί της ταινίας μιλούν για το αποτυχημένο μοντέλο επιβολής νεοφιλελεύθερων πολιτικών καθώς και για την παραπληροφόρηση γύρω από την ελληνική κρίση.
Πατήστε το κουμπί "settings" για να δείτε το φιλμάκι με ελληνικούς υπότιτλους.
Συννεφάκια κειμενου, μεταφραση:
- 13:31 :
Ε. Τουσέν, επικεφαλής του επιστημονικού κλιμακίου της Επιτροπής για την Αλήθεια του Ελληνικού Χρέους. (παραθέτοντας Κέυνς): "Αν χρωστάτε 1000 ευρώ στην τράπεζα, έχετε πρόβλημα. Αν όμως της χρωστάτε ένα δισεκατομμύριο, το πρόβλημα είναι δικό της!"

Η ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ SEWOL ΟΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ 304 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗ Ν. ΚΟΡΕΑ


Δημήτρης Τουτουντζής.
Η εταιρία βαρέων ανυψωτικών και μεταφορών ALE ολοκλήρωσε την ανέλκυση και μεταφορά στην στεριά του ναυαγίου του Sewol χρησιμοποιώντας ένα αριθμό ρεκόρ από τρέηλερ, στο πλαίσιο μιας σύνθετης επιχείρησης διάσωσης που ξεκίνησε στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας τον Απρίλιο.
Με συνολικό βάρος 17.000 τόνων, το κουφάρι του πλοίου αποτέλεσε το βαρύτερο κομμάτι που μεταφέρθηκε ποτέ από τρέηλερ SPMT, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.
Στην ALE είχε ανατεθεί η εκτέλεση των εργασιών φόρτωσης του πλοίου, μετά το τραγικό του ναυάγιο τρία χρόνια πριν, όταν κι είχαν χάσει την ζωή τους 304 άνθρωποι, ανάμεσα τους και πολλοί μαθητές.Παρά το γεγονός ότι οι αρχικές εκτιμήσεις υπολόγιζαν το βάρος του ναυαγίου μεταξύ 11.000 και 13.000 τόνων, η

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟ ΚΩΣΤΗ ΣΚΟΥΡΤΗ (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)Είναι τρία χρόνια τώρα που στην Ερμιόνη έχει δημιουργηθεί μεγάλο ενδιαφέρον για τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Ομάδες διαφόρων ηλικιών συγκεντρώνονται, χορεύουν,  αναβιώνουν χορευτικές "παρτιτούρες" των προγόνων μας, γελούν, μα κυρίως  περνούν καλά πάντα πιασμένοι χέρι – χέρι με την ελληνική παραδοσιακή μουσική και κουλτούρα. Κύριος εμπνευστής και εμψυχωτής αυτών των δραστηριοτήτων είναι ένας νέος της Ερμιόνης, ο χοροδιδάσκαλος  Κωστής Σκούρτης.  
Με πάθος, υπευθυνότητα, σεβασμό στην παράδοση και ενθουσιασμό έχει βάλει φτερά στα πόδια των χορευτών δημιουργώντας την Χορευτική Ομάδα  Ερμιόνης (Χ.Ο.ΕΡ).
Θελήσαμε σαν Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης, αφού δυο μέλη από εμάς, η Αγγελική Μαντζαβίνου και η Ρίνα Λουμουσιώτη,  συμμετέχουν ενεργά σε ένα από τα χορευτικά τμήματα , να  γνωρίσουμε καλύτερα τον Κωστή  κάνοντας  μια φιλική κουβέντα μαζί του και να σας τον παρουσιάσουμε, παρ’ όλη τη συστολή του .
Κωστή:
Τι σημαίνει για σένα παραδοσιακός χορός;

Νομίζω πως εκτός των άλλων , παραδοσιακός/ελληνικός χορός με μια λέξη για μένα, σημαίνει ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. Και να εξηγήσω τι εννοώ… Κάθε είδος καλλιτεχνικής ενασχόλησης όπως το τραγούδι, το θέατρο, η ποίηση , ο κινηματογράφος, ο σύγχρονος χορός κ.α. προσφέρουν στο κοινό μια καινούρια δημιουργία, ένα καινούριο ερέθισμα , μια καινοτόμα ίσως ιδέα. Για μένα οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί και τα τραγούδια μέχρι και σήμερα νομίζω πως είναι ένα μονοπάτι με κρυμμένους θησαυρούς της παράδοσης μας που όσο περπατώ ανάμεσα του και τους ανακαλύπτω, βρίσκω αντικείμενα που με γοητεύουν πολύ περισσότερο συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη καλλιτεχνικής ενασχόλησης. Και το πιο θαυμαστό είναι ότι αυτά τα κρυμμένα αντικείμενα έχουν να κάνουν με μια ζώσα πραγματικότητα μιας τόσο αυθεντικής παρελθοντικής εποχής που δεν μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο. Αυτός είναι ο λόγος που στην μέχρι τώρα μικρή μου πορεία προσπαθώ να συνδέσω αυτούς τους κρυμμένους θησαυρούς της παράδοσης με άλλα στοιχεία, όπως το θέατρο. Και λέω το θέατρο γιατί κατ’ εμέ είναι εκείνο που έχει κρατήσει ακόμη και σήμερα αυθεντικά αρχέγονα στοιχεία μέσα του, στοιχείο κοινό με τους ελληνικούς χορούς.  Για αυτό σας λέω , οι παραδοσιακοί χοροί εκτός από κίνητρο, εκτός από μάθηση και νοσταλγία για την ζωή των προγόνων μας , είναι κυρίως για μένα το αγαπημένο μου έναυσμα για δημιουργία.

Πότε πρωτοχόρεψες ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς;

Είμαι πεπεισμένος πως από το Νηπιαγωγείο κάτι θα είχα ‘’χαζοχορέψει’’. Η αγαπημένη μου θεία, Βιβή Σκούρτη, που είχα την τύχη να βρεθεί στο πλευρό μου και από την ιδιότητα της δασκάλας, είμαι σίγουρος πως είχε διακρίνει κάτι από το χορευτικό μου ‘’μεράκι’’.

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Ερμιονίδας με χαρά σας ενημερώνει ότι η πρώτη φάση συνεργασίας μας με την ιστοσελιδα http://www.greekgastronomyguide.gr/ του συγγραφέα και περιηγητή Γεωργίου Πίττα, που αποσκοπεί στην ανάδειξη της γαστρονομίας της Ερμιονίδας http://www.greekgastronomyguide.gr/ermionida/ βρίσκεται στο τέλος της. Έχουν καταγραφεί ήδη σε 18 άρθρα –εκκρεμούν άλλα 4 άρθρα- σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής, όπως οι ταρσανάδες της Κοιλάδας,οι υπεραιωνόβιες ελιές της Ερμιονίδας, το σπήλαιο Φράγχθι, τα αρχοντικά του Κρανιδίου, ενδεικτικά εδέσματα, χαρακτηριστικοί παραγωγοί και ένας σημαντικός αριθμός κέντρων εστίασης.
Η καταγραφή αυτή, που είναι η πρώτη φάση της συνεργασίας μας, έχει σαν στόχο την συγκέντρωση όλων εκείνων των αξιοθεάτων και των επιχειρήσεων που παράγουν προϊόντα και παρέχουν υπηρεσίες στο πεδίο της γαστρονομίας. Η γαστρονομία παντού στον κόσμο και προσφάτως και στην Ελλάδα εξελίσσεται σ’ έναν καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης της πολιτισμικής και τουριστικής ταυτότητας κάθε τόπου.
Οι παρουσιάσεις των πρώτων άρθρων μέσα στον Ιούνιο θα γίνουν και στην Αγγλική γλώσσα γεγονός που θα βοηθήσει την προβολή και στους αλλοδαπούς επισκέπτες μας. Μέσα στον Ιούλιο θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του περιεχομένου της συνεργασίας στο Κρανίδι μας καθώς και ο προγραμματισμός των επόμενων φάσεων, οπόταν και θα σας ειδοποιήσουμε.
 Υ.Γ Σας ευχαριστούμε για την προβολή αυτής της προσπάθειας από τις ιστοεσελίδες σας. Θα σας παρακαλούσαμε όμως να γίνει με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί πλήρως και τον σκοπό του Δήμου. 
Στον τέλος κάθε παρουσίασης να παραπέμπεται στο άρθρο του Δήμου και στην πηγή greekgastronomyguide.gr  όπου υπάρχει το σύνολον των άρθρων κατά κατηγορία, αλλά και συνολικά, με τις διευθύνσεις, θέσεις στο χάρτη, ώστε ο καθε επισκέπτης της ιστοσελίδας και του τόπου να έχει μιά πλήρη εικόνα της γαστρονομίας της περιοχής.

Σας ευχαριστώ ο Δήμαρχος 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Δ.Κ. ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ κ. ΜΑΝΩΛΗ ΤΡΙΓΚΑΚΗ ΣΤΟΝ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΛΟΥΜΗ


Απάντηση στην επιστολή του Γιάννη Λούμη σχετικά με τις κερκίδες του Πορτοχελιακού.

Κύριε Λούμη,

            Είναι γνώριμο το ήθος και το ύφος της επιστολής σας, μόνο που ο υποβολέας σας παρέσυρε να εκτεθείτε συνυπογράφοντας ανακρίβειες για τις δηλώσεις μου την Τετάρτη στις 16/06/2017 που αφορούσαν την τοποθέτηση κερκίδων στο Δημοτικό γήπεδο Πορτοχελίου, Οι δηλώσεις μου έγινα ΠΡΙΝ την έναρξη των εκδηλώσεων της καλοκαιρινής εορτής του Δημοτικού Σχολείου Πορτοχελίου και όχι στο ΤΕΛΟΣ όπως ψευδώς αναφέρετε στην επιστολή σας. Αυτά για τη δική σας ενημέρωση, για την αξιοπιστία των δηλώσεων μου οι οποίες είναι πάντοτε απλές και κατανοητές και τέλος για να ασχοληθείτε περισσότερο με θέματα ουσίας και όχι προσωπικής μισαλλοδοξίας.

            Σαν πρόεδρος της Δ.Κ.Πορτοχελίου και μέλος της Δημοτικής Αρχής είμαι υποχρεωμένος, όπως άλλωστε κάνω σε κάθε εκδήλωση να ενημερώνω για τα πεπραγμένα στο Πορτοχέλι. Αυτή είναι η θεσμική μου υποχρέωση και κανένας δεν μπορεί να μου την στερήσει ή να την υπερβεί, όπως προσπαθείτε να κάνετε, εκμεταλλευόμενος τη θέση του προέδρου του Πορτοχελιακού.

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


Η Αγάπη είναι η Πεμπτουσία της ζωής  
Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Υπάρχει μια εξαιρετικά ισχυρή δύναμη, για την οποία η επιστήμη δεν έχει βρει μέχρι τώρα μια επίσημη εξήγηση. Είναι μια δύναμη που συμπεριλαμβάνει και κυβερνάει όλους και βρίσκεται ακόμη και πίσω από οποιοδήποτε φαινόμενο υπάρχει μέσα στο σύμπαν και δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη από εμάς. Αυτή η οικουμενική δύναμη είναι η ΑΓΑΠΗ
    Όταν οι επιστήμονες έψαχναν για μια ενοποιημένη θεωρία του σύμπαντος, ξέχασαν την πιο ισχυρή αόρατη δύναμη.
    Η Αγάπη είναι φως, που φέγγει εκείνους που την προσφέρουν και τη λαμβάνουν.
    Η Αγάπη είναι βαρύτητα, επειδή κάνει κάποιους ανθρώπους να έλκονται από άλλους.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΟΥΤΟΣ : ΕΤΣΙ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΠΕ


 Περισσότερα : http://www.ribandsea.com/face/3063-va...