Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Αλλίμονο σε κείνες τις δυόμιση γενεές που θα τους λάχει το λαχνί.


 Η ζωή μας είναι υπόθεση δύσκολη και τραχιά.

Απέναντι σε κάθε χαρά που δοκιμάζουμε, στέκεται αναγκαία μία ισόποση λύπη. 

Ο άνθρωπος που δεν πληρώνει την κάθε ηδονή του με ίση σε ποσότητα αλγηδόνα, ζει μια ζωή αφύσικη. 

Δηλαδή ψεύτικη ως τη ρίζα της. 

Και ότι θα ρθεί η μέρα, ο dies irae που λέγανε, που αυτή την ψευτιά θα την πληρώσει με τον αφανισμό του από τον πλανήτη μας. 

Αλλίμονο σε κείνες τις δυόμιση γενεές που θα τους λάχει το λαχνί.


      Δημήτρης Λιαντίνης - Γκέμμα

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Μαντώ Κομμά: Τα χρόνια της ζωής μου στο ραφείο του Κώστα και της Λούλας μου


Το ραφείο του Κώστα και της Λούλας


Οκτώβριος.

Ένας μήνας απολύτως ιδιαίτερος. Αρχές του μήνα , το 1958, οι γονείς μου παντρεύονται και ανοίγουν το ραφείο.

Και οι δυο μαθαίνουν την τέχνη της ραπτικής, το ψαλίδι όπως έλεγαν τότε,  στην Αθήνα σε ηλικία 20 χρονών.

Το ραφείο λειτουργεί μισό αιώνα, 46 ολόκληρα χρόνια.

Μαθητές και μαθήτριες στο ράφτη, μαθήτριες στη μοδίστρα.

Αντώνης Σκούρτης ( ο Μάσας ), Γιάννης Ψαθάς, Αργύρης Καίσαρης, Αντώνης Φοίβας, Αργυράκης Σαρρής,

Θωμαΐς Βασιλείου, Δήμητρα Γούτου, Αργυρούλα Βρεττού ( οι παντελονούδες ), Βενετία Παλούκα, Ματίνα Κομμά του Μιχάλη, Ελένη Βογανάτση-Σκούρτη, Ματίνα Οικονόμου- Μερτύρη και άλλοι.
Ψυχής της παρέας ο Αντώνης ο Σκούρτης.

Οι πελάτες τους από την Ερμιόνη, το Ηλιόκαστρο, το Θερμήσι και το Λουκαίτι.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Βασίλης Γκάτσος: Δεν ξεχνάμε

ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

 Έφυγε από κοντά μας στις 14 – 12 – 2009.
Υπηρετούσε ως μόνιμος Υπαξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό, όταν έγινε το πραξικόπημα της χούντας τον Απρίλιο του 1967.

Το Μάιο του 1967 ιδρύεται η αντιδικτατορική οργάνωση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ, κυρίως από μέλη του «Ομίλου Παπαναστασίου», η οποία  με σύνδεσμο τον Γεράσιμο Νοταρά δημιουργεί κλιμάκιο στο Πολεμικό Ναυτικό στο οποίο μετέχει ο Γιάννης. Το κλιμάκιο αυτό είναι η πρώτη οργανωμένη ομάδα στρατιωτικών κατά της χούντας.
Η Δημοκρατική Άμυνα ξεκινάει τη δράση της μοιράζοντας προκηρύξεις και από το Νοέμβριο του 1967 αρχίζει να τοποθετεί βόμβες, προσέχοντας πάντα να μην υπάρξουν αθώα θύματα.
Τον Ιανουάριο του 1968 συλλαμβάνονται τα πρώτα μέλη της και εξαρθρώνεται το κλιμάκιό της στο Πολεμικό Ναυτικό με τη σύλληψη 15 Υπαξιωματικών.
Μεταφέρονται στο καταδρομικό ΕΛΛΗ, όπου ανακρίνονται και βασανίζονται φρικτά. Φυλακίζονται στην Ψυτάλλεια και στο Κορυδαλλό.
Τον Ιούλιο του 1968 δικάζονται στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών και αποτάσσονται από το Ναυτικό.
Μετά από την πτώση της χούντας ο Γιάννης δεν επανέρχεται στο Ναυτικό και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.
Συμμετέχει στη Δημοκρατική Άμυνα η οποία συμπράττει με το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (Π.Α.Κ.) για την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.).
Στις 10 – 10 – 1974 δίδεται η ιστορική κοινή συνέντευξη Ανδρέα Παπανδρέου – Σάκη Καράγιωργα, όπου το Π.Α.Κ. και η Δημοκρατική Άμυνα αναγνωρίζονται ως συνιδρυτές και ισότιμοι εταίροι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ο Γιάννης ενθουσιωδώς αγωνίζεται για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα το οποίο στις πρώτες εκλογές, στις 17 – 11 – 1974, παίρνει ποσοστό 13.58% και εκλέγει 12 βουλευτές.
Θυμάμαι τον Γιάννη, πολύ αργότερα, να μου διηγείται ότι ο Γεράσιμος Νοταράς μπήκε στο γραφείο του Ανδρέα και του έφερε το μήνυμα, με ενθουσιασμό : «Πρόεδρε θρίαμβος, 13.58% !». Ο Ανδρέας σκεπτικός και συνοφρυωμένος δίνει την απάντηση : «Αυτό παιδί μου Γεράσιμε δεν οδηγεί στην εξουσία.». Από αυτή την απάντηση γεννήθηκε το ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως το βιώσαμε.
Στις 6 – 6 – 1975 εξωθούνται σε παραίτηση – διαγραφή τα 45 από τα 88 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όλα στελέχη της Δημοκρατικής Άμυνας, τα οποία συγκροτούν τη ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ.
Στα γραφεία της Σοσιαλιστικής Πορείας γνώρισα το Γιάννη.
Ήταν τότε ο βασικός δημιουργός της τοπικής εφημερίδας «ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ» και πήγαινα να τον δω για να κανονίσουμε την ύλη για να συνεχίσω την εκτύπωση. Μέσα στα μελάνια και τους πολύγραφους κινιόταν ενθουσιωδώς ανάμεσα σε ανθρώπους εξαιρετικού ήθους και πολιτικής σκέψης, που πρόσφεραν στη χώρα μας πολύ περισσότερα απ’ όσα έμειναν ως πολιτική τους παρακαταθήκη.
Πιστός στις αρχές των συντρόφων του, ποτέ δεν ζήτησε αναγνώριση ή κομματική διαδρομή.
Ψωμί έβγαζε όσο ήθελε με τα άξια χέρια του και το κοφτερό μυαλό του.
Παιδεία απέκτησε θαυμάσια έξω από σχολές και πτυχία.
Ελευθερία και ευημερία με σκληρή δουλειά και κοινωνική δικαιοσύνη ήταν το όραμά του, όραμα που υπηρέτησε με αρετή και τόλμη.
Η ζωή του ήταν αγάπη και στοργή προς τους δικούς του ανθρώπους, τους συντρόφους του στον αγώνα, τους φίλους του, τους συμπατριώτες του.
Ανιδιοτελείς όλες οι σκέψεις του κι ένα γάργαρο γέλιο επισφράγιζε την αγνότητα μικρού παιδιού.
Αυτά τα δώρα μας άφησε για να μας συντροφεύουν στο υπόλοιπο ταξίδι του βίου μας και το γάργαρο γέλιο του θα το ακούμε κάθε μέρα από τους ουρανούς της αγαπημένης του Ερμιόνης.

Βασίλης Γκάτσος

Η 10η Γιορτή Ελιάς & Ελαιολάδου στο Κρανίδι

 


Κρανίδι, 15.11.2022

Δελτίο Τύπου

Με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η 10η Γιορτή Ελιάς & Ελαιολάδου, το τριήμερο Παρασκευή 11, Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Νοεμβρίου στο Κρανίδι, σε συνεργασία με την Κοινότητα Κρανιδίου, το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοια, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Μια γιορτή που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της ελαιοκομικής περιόδου και έχει καθιερωθεί ως θεσμός που σκοπό έχει την ανάδειξη, την προβολή και την προώθηση του Ελαιολάδου και της Ελιάς της Ερμιονίδας, την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής και την προτροπή των κατοίκων για απασχόληση με την τοπική παράδοση και τα αγροτικά προϊόντα μας.

Μια γιορτή για το Ελαιόλαδο Κρανιδίου, πιστοποιημένο ως προϊόν Π.Ο.Π (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης),ένα πολύτιμο δώρο της φύσης στον Τόπο μας!

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΤΙΚΙ ΚΡΑΝΙΔΙ: ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΖΕΥΓΑΡΙ" ΤΩΝ ΝΤ. ΦΟ-Φ. ΡΑΜΕ- Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022, 20.00

 


ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΤΙΚΙ ΜΑΡΑΙΚΕ ΗΛΙΟΥ ΝΤΕ ΚΟΝΙΝΓΚ - ΚΡΑΝΙΔΙ

ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2022-2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Φιλοξενούμενη θεατρική Παράσταση «ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΖΕΥΓΑΡΙ»

τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022, ώρα 20.00, Θέατρο ARTίκι Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, περιφερειακός δρόμος Κρανιδίου-Ερμιόνης.

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας με χαρά παρουσιάζει τη δεύτερη φιλοξενούμενη θεατρική παράσταση για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023.

H σπαρταριστή κωμωδία «ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΖΕΥΓΑΡΙ», σε ελεύθερη διασκευή του Γιώργη Κοντοπόδη, από το έργο των Ντάριο Φο – Φράνκα Ράμε, την ερχόμενη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 στην Ερμιονίδα, για μία μόνο παράσταση! 

Μια γιορτή γέλιου, που για 7 χρόνια ξεσήκωσε και διασκέδασε χιλιάδες θεατές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, με τον Κρητικό και την Ιταλίδα, να συνομιλούν με τους θεατές για συζυγικά προβλήματα, απιστίες και έρωτες… Μην τη χάσετε!

 

Τιμή εισιτηρίου: 10€
Τηλέφωνο κρατήσεων: 698 698 2224

Δημήτρης Παπαϊωάννου: INK -  H προπώληση άρχισε

 

Δημήτρης Παπαϊωάννου: INK
To πολυαναμενόμενο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

12 - 27.01.2023
H προπώληση άρχισε
Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο κορυφαίος καλλιτέχνης, σκηνοθέτης, χορογράφος, εικαστικός και περφόρμερ που μαγεύει το κοινό στα μεγαλύτερα φεστιβάλ και θέατρα ολόκληρου του πλανήτη με τις υβριδικές δημιουργίες του και τις αισθητικά αποκαλυπτικές εικόνες του, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το «ΙΝΚ». Ένα έργο πλημμυρισμένο νερό, που θέτει σε δοκιμασία σώμα και ψυχή, μια τολμηρή καταβύθιση στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης επιθυμίας που τιμήθηκε στην Ιταλία με το βραβείο Ubu 2020–21 («Καλύτερη ξένη παράσταση που παρουσιάστηκε στην Ιταλία»).   
 
Το έργο ανεβαίνει στις 12, 13, 14, 15, 19, 20, 21, 26 και 27 Ιανουαρίου 2023 στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη και αποτελεί συμπαραγωγή του Δ. Παπαϊωάννου και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η προπώληση για όλες τις παραστάσεις άρχισε στις 14 Νοεμβρίου.