Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

θΕΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ


Η αρχαιολόγος που έσωσε το Ναύπλιο

Η παλιά πόλη του Ναυπλίου, όπως την γνωρίζουν σήμερα τόσο οι κάτοικοι όσο και τα εκατομμύρια των επισκεπτών της, αποτελεί από το 1962 ένα «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» που κατάφερε να διασωθεί από την τσιμεντοποίηση, την αντιπαροχή και την ανεξέλεγκτη “ανάπτυξη” χάρη στον Νόμο και τους αγώνες μιας αρχαιολόγου.
Πρόκειται για την Ευαγγελία Πρωτονατάριου Δεϊλάκη, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που δεν δίστασε να συγκρουσθεί με τοπικά, επιχειρηματικά αλλά και πολιτικά συμφέροντα της εποχής προκειμένου να προστατεύσει αυτόν τον μικρό πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό θησαυρό από τη στρεβλή οικονομική και τουριστική ανάπτυξη που σάρωνε τη χώρα. Εφαρμόζοντας με περισσή αυστηρότητα τον Αρχαιολογικό Νόμο και τη “Χάρτα της Βενετίας”, επέβαλε κανόνες και περιορισμούς σε κάθε μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας στην

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Σαρωνίς Βατικιώτη - Γκάτσου: Για τον Αργύρη Παλούκα

Γράφει και σχεδιάζει η Σαρωνίς Βατικιώτη - Γκάτσου

Παρουσίαση του βιβλίου για τον Γιώργο Χειμωνά
"Αγάπη σαν ακολασία"
με επιλογή αποσπασμάτων και Εισαγωγή
από τον Αργύρη Παλούκα
από τις εκδόσεις Κριτική.


Ένα γρήγορο σκίτσο για τον ποιητή Αργύρη Παλούκα σχεδιασμένο από την Σαρωνίδα Βατικιώτη - Γκάτσου κατά την παρουσίαση του βιβλίου για τον Γιώργο Χειμωνά, που έγινε την 1η Δεκεμβρίου 2016, απόγευμα, στις 6 η ώρα, στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

Χωρίς καμιά εκζήτηση ή λογοτεχνίζουσα έμφαση, αλλά με την κομψότητα του πνεύματος που δεν φωνασκεί, οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι για την παρουσίαση του βιβλίου, μαζί με τον ποιητή Αργύρη Παλούκα, συνωμίλησαν με τον δημιουργό Γιώργο Χειμωνά για το έργο του και με όλους εμάς. Όσοι είχαμε την τύχη να βρεθούμε εκεί, γνωστοί ή φίλοι ή άγνωστοι μεταξύ μας, μετά την εκδήλωση φύγαμε σαν φίλοι από καιρό.

Ο ποιητής Αργύρης Παλούκας, με το βιβλίο του για τον Γιώργο Χειμωνά συστήνει τον δημιουργό σε μεγαλύτερους και νεώτερους, γνώστες ή μη γνώστες του έργου του. Τον επανασυστήνει διαλέγοντας αποσπάσματα για να υμνήσει την αγάπη, με έναν ύμνο στην "Αγάπη σαν ακολασία", τίτλο παρμένο από "φράση" του Χειμωνά μέσα από το έργο του.

Αγάπη τεντωμένη σαν χορδή τόξου -βιολιού που θα τινάξει τη δύναμή της τόσο μακριά, για να τη βυθίσει, βαθειά πληγή στα σπλάχνα. Αμείλικτη στην ωραιότητά της, με τη μεγαλύτερη αγνότητα μιας α-κολασίας - προνόμιο στην ατιμωρησία.


Σαρωνίς Βατικιώτη - Γκάτσου

Παρουσίαση βιβλίου 

Παρουσίαση βιβλίου 
«Το Κλαρινέτο» του Βασίλη Αλεξάκη
FOUGARO LE CAFÉ
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, 7 μ.μ.

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΘΟΣ υποδέχεται στο FOUGARO Le Café την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. τον πολυβραβευμένο συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη, ο οποίος θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Το Κλαρινέτο» από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΔΑΓΡΕΣ: Αναλαμβάνουμε ιδία δαπάνη την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων που βρίσκονται στους αιγιαλούς της Ερμιονίδας


dagreshttp://villadidimo.brodimas.gr/
Μια και η πολιτεία προσποιείται πως δεν έχει χρήματα να εκτελέσει απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας (2014) που έχει κρίνει ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΑ όλα τα κτίσματα που βρίσκονται στους αιγιαλούς.
Καλούμε τον Δήμαρχο κ. Σφυρή και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους τους απλούς δημότες να συμβάλλουν ενεργά ώστε να καταγραφούν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται στους αιγιαλούς του δήμου μας, ώστε η ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ να χρηματοδοτήσει τη πολιτεία για να τα κατεδαφίσει αμέσως.
Τα χρήματα θα διαθέσουν Ελληνοαμερικάνοι που άλλοι είναι μέλη και άλλοι φίλοι του σωματείου.
Καλούμε την αξιότιμη Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να επιληφθεί του θέματος διότι αποτελεί πρόκληση να μην εχει ακόμη υλοποιηθεί απόφαση της κτηματικής υπηρεσίας αριθμ. 2240/11-10-2004 που έχει κρίνει ως ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΑ αυθαίρετες κατασκευές σε τμήμα αιγιαλού ( 786,62) τ.μ. που έχουν γίνει στην θέση «ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ» Ερμιονίδας από τον Μηνά Κυριακού.
Αυθαίρετες κατασκευές που έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στη θάλασσα στους πολίτες.
ΠΑΥΛΟΣ ΔΑΓΡΕΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
«ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ»
6943570958

Έκθεση φωτογραφίας της Αγγελικής Γιαουτζόγλου στο Ναύπλιο


Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Προς Παύλο Δαγρέ

Αγαπητέ μου αυτό το απλό λέμε:

Γράφεις: "Τον συγχαίρουμε για την προσπάθεια που καταβάλει να ανατρέψει ιατρικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε πανεπιστημιακές Σχολές Ιατρικής των ΗΠΑ, ΚΑΝΑΔΑ, ΣΟΥΗΔΙΑΣ και δείχνουν ότι ο αμίαντος, όταν λαμβάνεται με πόσιμο νερό μπορεί να προσβάλει τα όργανα του πεπτικού συστήματος και να προκαλέσει ΚΑΡΚΙΝΟ στο ήπαρ το πάγκρεας και τους νεφρούς."

Ε, αφού έχεις αυτές τις μελέτες στα χέρια σου,  πήγαινε πρώτα να καταγγείλεις εκεί όπου κατά τις μελέτες που έχεις στα χέρια σου βλάπτεται η υγεία  πολύ περισσοτέρων, εκεί όπου υπάρχουν και αμιαντοσωλήνες αλλά και στοιχεία αναλύσεων που  θα διευκολύνουν το έργο σου. Και εκεί όπου ολόκληρη πόλη υδρεύεται από τον Αλιάκμονα. Βρίσκεις παράλογη την πρόταση;


Αν έχεις και μελέτες για το πόσο βλάπτεται η υγεία όταν το πόσιμο νερό είναι έστω και για ένα του στοιχείο εκτός προδιαγραφών, έχεις πεδίο λαμπρόν μπροστά σου, αφού γνωρίζεις ότι χρόνια τώρα το πόσιμο νερό στις βρύσες σχεδόν όλης της Ερμιονίδας είναι εκτός προδιαγραφών λόγω χλωριόντων, όμως ακωλύτως κυκλοφορεί στις βρύσες μας ανεξαρτήτως επιστημονικής ειδίκευσης των δημάρχων μας.
Τι θα συμβεί όταν το πίνουν παιδάκια άθελά τους;
Εδώ, επί πραγματικού γεγονότος, όπου το νερό είναι εκτός προδιαγραφών βάσει επισήμων αναλύσεων του Δήμου μας, τι έχει να μας πει η ειδικότητά σου;

Αν κατάλαβες από το κείμενο μου ότι προσπαθώ να ανατρέψω ιατρικές μελέτες, καληνύχτα!

Βασίλης Γκάτσος

Σε έναν αποδεικτικό αγρό στα Ίρια Aργολίδας 90 ποικιλίες μαρουλιού νέας γενιάς

Τις καινοτοµίες των γενετιστών του κολοσσού Rijk Zwaan στα φυλλώδη λαχανικά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οι παραγωγοί που επισκέφθηκαν το τριήµερο 16-18 Νοεµβρίου τον αποδεικτικό αγρό που δηµιούργησε η εταιρεία στο κτήµα του Βαγγέλη Λυκουρέντζου στα Ίρια Αργολίδας. Είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται στην Ελλάδα ένας τόσο εκτεταµένος αποδεικτικός αγρός και η Agrenda ταξίδεψε στην Αργολίδα για να καταγράψει πιο σύγχρονες εξελίξεις στον τοµέα της σαλάτας και του µαρουλιού και να τις παρουσιάσει σε ειδικό αφιέρωμα στο περιοδικό Fresher, που βρίσκεται στα περίπτερα όλης της χώρας.

Μεταξύ των καινοτοµιών που εντυπωσίασαν τους ανταποκριτές του περιοδικού Fresher στα Ίρια ήταν το brand name Salanova, που αποτελεί µία σηµαντική εξέλιξη για όλους τους τύπους σαλάτας. Οι Salanova έχουν περισσότερα φύλλα ανά τεµάχιο και γίνονται  έτοιµη  σαλάτα απλά µε το κόψιµο του κεντρικού στελέχους (one cut ready).

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Τάσος Λάμπρου : Επιστροφή του τέλους 80% στους Δημότες – Καταναλωτές ύδρευσης


Προς: Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Δ. Σφυρή

Κοιν.: Γ.Γ.Α.Δ. Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου
κ. Διονύσιο Παναγιωτόπουλο.

Κρανίδι 29/11/2016

Θέμα: Επιστροφή του τέλους 80% στους Δημότες – Καταναλωτές ύδρευσης

Κύριε Δήμαρχε, έχουν περάσει 25 μέρες από την έκδοση της απόφασης του Υφυπουργού Εσωτερικών, η οποία αναρτήθηκε στο ιστολόγιο της Βουλής των Ελλήνων και η Διοίκηση της ΔΕΥΑΕΡ δεν έχει συμμορφωθεί επί της συγκεκριμένης απόφασης ώστε να γνωστοποιήσει στους Δημότες, τον τρόπο της επιστροφής του παράνομου τέλους 80% στους καθυστερημένους λογαριασμούς ύδρευσης των ετών 2012, 2013 και 2014 για την Ερμιόνη, την Θερμησία και το Ηλιόκαστρο, το οποίο παρανόμως έχει επιβάλλει και προεισπράξει.
Αφού εσείς αγνοήσατε τις αποφάσεις 80/2007 και 148/2008 του Δήμου Ερμιόνης, που με βάσει αυτές θα έπρεπε να εκδώσετε τους καθυστερημένους λογαριασμούς ύδρευσης των ετών 2012, 2013 και 2014 για την Ερμιόνη, την Θερμησία και το Ηλιόκαστρο, δίχως το παράνομο χαράτσι του 80%, σας επισυνάπτω αποσπάσματα αυτών,
και σας συνιστώ να συμμορφωθείτε άμεσα με την υπ. αριθμ. 2629/01-11-2016 απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών, να επιστρέψετε τα ευρώ στους Δημότες και να μην τους κρατάτε σε ομηρεία.

Πρωτοβουλία Ενεργών Αιρετών Ερετών.

Του Βασίλη Γκάτσου
Και με την έρευνα - μελέτη του ΙΓΜΕ μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους.
Οι χωματερές της Ερμιονίδας, ακόμη και οι του Σταυρού, δεν είναι το μείζον πρόβλημα του τόπου μας. Και ο Δήμος πρέπει να τελειώνει, γιατί πλέον είναι πολύ μεγαλύτερη η δυσφήμιση του τόπου μας από τη ζημιά του περιβάλλοντος. Βλέποντας γίδια σε επίσημη μελέτη να τρώνε στους σκουπιδότοπους του Σταυρού, τι συμπέρασμα θα βγει;

Επίσης πρέπει να τελειώνουμε και με τη φαντασίωση του αγροτεμαχίου, του εξοχικού, των ακριβών ξενοδοχείων, των Μαρίνων, των γκολφ, των επαύλεων. Έχουμε την εμπειρία 40 τουλάχιστον ετών "τουριστικής ανάπτυξης". Οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν είναι χαμηλού μεροκάματου, χαμηλής ειδίκευσης (για την εποχή μάλιστα, τη σημερινή, χαμηλότατης ειδίκευσης), και η ουσιαστική απασχόληση δεν ξεπερνά τους δύο καλοκαιρινούς μήνες. Και χάριν αυτής της απασχόλησης, η οποία μάλιστα είναι και επιδοτούμενη από το Δημόσιο Ταμείο και το ΙΚΑ (επιδοτείται ο εργαζόμενος για τους μήνες ανεργίας του, αλλά στην πραγματικότητα επιδοτούνται εμμέσως οι τουριστικές επιχειρήσεις), έχουμε πουλήσει σχεδόν όλη την παραθαλάσσια γη μας, έχουμε δεσμεύσει τις ακτές μας, έχουμε πουλήσει μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης γης, έχουμε σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό στην Ερμιονίδα (κύριος δείκτης ανάπτυξης ενός τόπου) που είχαμε όταν είμαστε αποκλειστικά αγρότες και ψαράδες, δεν έχουμε νερό ούτε πόσιμο ούτε για πότισμα, και οι νέοι μας μορφώνονται για να

Τοποθέτηση του Π.Σ. Τάσου Τζανή στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 28-11-2016 για τον ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΌ του 2017.


Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι ,

θα ξεκινήσω την τοποθέτησή μου , με δύο διαπιστώσεις που έχουν ξανακουστεί τουλάχιστον τα δυο προηγούμενα χρόνια σε αυτό εδώ το Όργανο  , αλλά θεωρώ επιτακτική την ανάγκη να τις εμπεδώσουμε λίγο καλύτερα όλοι μας;

1)    Είμαστε το ανώτατο πολιτικό όργανο σε επίπεδο Περιφέρειας και όχι σώμα Ορκωτών λογιστών ή ελεγκτών .Καλούμαστε λοιπόν  να επιβεβαιώσουμε ότι ο Προϋπολογισμός  είναι πραγματικά ισοσκελισμένος, σωστά καταρτισμένος, αρμοδίως καταρτισμένος και έγκαιρος.    

           Όσον αφορά το σωστά καταρτισμένος ,με βάση την ΚΥΑ 23977/22-7-16 που είναι τροποποίηση του Ν 3852/10, αυστηροποιημένη, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο για προσθήκες ή αφαιρέσεις ή πολιτικές παρεμβάσεις στα επί μέρους κονδύλια.

            Όσον αφορά το αρμοδίως καταρτισμένος ,ότι έχει ακολουθηθεί η διαδρομή  κατ΄αρχήν προσχέδιο των Οικονομικών Υπηρεσιών, επεξεργασία του και επικυροποίηση της Οικονομικής Επιτροπής και κατάθεση στο Περιφερειακό .Συμβούλιο. για την υπερψήφισή του.

       2)   Ο  Προϋπολογισμός  δεν είναι τίποτα περισσότερο από  ένα τεχνικό  εργαλείο με βάση την συγκεκριμένη νομολογία που προανέφερα, αυστηροποιημένη πολύ περισσότερο από πριν, ομογενοποιημένη πανελλαδικά , έτσι ώστε να παράγεται το ίδιο πολιτικά συμπέρασμα πανελλαδικά, να γίνεται ευκολότερος ο έλεγχος ,να υπάρχει συγκρισιμότητα μεταξύ ομοειδών Οργανισμών (π. χ. μεταξύ Περιφερειών) και να υπάρχει διαχρονική

Οι Κρανιδιώτες τίμησαν τον ήρωα Παπαρσένη Κρέστα

parapolitikaargolida
Ο Δήμος Ερμιονίδας και το Δημοτικό Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου διοργάνωσαν διήμερο εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση των 193 ετών από τη θυσία του γενναίου Κρανιδιώτη ήρωα Αρσενίου Κρέστα Ιερομονάχου και των πεσόντων στα Δερβενάκια στον Άγιο Σώστη στις 27 Νοεμβρίου 1822.


Το Σάββατο τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο στο Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου στο Κρανίδι και ακολούθησε τρισάγιο, κατάθεση στεφάνων και απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές των σχολικών μονάδων της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου, στην πλατεία Παπαρσένη.Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε  Επίσκεψη-Προσκύνημα στην Ιερά Μονή <<Κατακεκρυμμένης>> Άργους όπου τελέστηκε θεία  λειτουργία σε ανάμνηση του γεγονότος του αποκλεισμού του Παπαρσένη στη Μονή, του απεγκλωβισμού του τη νύχτα με τους στρατιώτες του και τη μετάβασή του στους Μύλους της Λέρνης. Στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του Ήρωα Αρσενίου Ιερομονάχου που βρίσκεται στο προαύλιο του Αγίου Σώστη στα Δερβενάκια.
 

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει στο Άργος

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας θα προβληθούν στον Δον Κιχώτη (Καλαμαρά 4, Άργος).
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν Πέμπτη 1 και Παρασκευή 2 Δεκέμβρη, θα ξεκινήσουν στις 9 μ.μ. και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Πέμπτη 1 Δεκέβρη, 9 μ.μ.:
Κύβος - Αλέξανδρος Σκούρας, 24'
Φιλοκτήτης - Ο μύθος ενός ξένου – Κατερίνα Καλκετενίδη, 16'
H Xέλγκα είναι στο Λούντ – Θέλγια Πετράκη, 20'
----Διάλειμμα----
Ρήξη Τυμπάνου -  Κιν/φικο Εργαστήριο Κ.Λ. Ηλιούπολης, 19'
Αλεπού – Ζακλίν Λέντζου, 28'

Δεν μπορείς να δωροδοκήσεις έναν Η/Υ !!

ΑΠΟΨΕΙΣ 
του Ανδρέα Δρυμιώτη*

Πρόταση του Γιώργου Μπόλμπου


«Υου cannot bribe a computer!» 
 
 Πράγματι, «δεν μπορείς να δωροδοκήσεις έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή». Η «ατάκα» αυτή είναι η αγαπημένη φράση του απερχόμενου Προέδρου της Εσθονίαs, Τοomas Hendrίk Ilves, ο οποίος συμπληρώνει δέκα χρόνια (2 Θητείες) στην Προεδρία της Χώρας. Με αυτό το αξίωμα, έχουν ουσιαστικά καταργήσει την προσωπική επαφή του πολίτη με τουs δημοσίους υπαλλήλους και κατά συνέπεια τη δυνατότητα «συναλλαγήs». Κατά τη διάρκεια του 10ετούς Θητείας του, υπήρξε ραγδαία εξάπλωση όλων των ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τουs πολίτες. Έτσι, η Εσθονία πέτυχε τη σχεδόν απόλυτη ψηφιακή εξυπηρέτηση του πολίτη. Μόνο σε τρεις περιπτώσειs  απαιτείται η φυσική σου παρουσία: Για να παντρευτείς, για να πάρειs  διαζύγιο και στην αγοραπωλησία ακίνητης περιουσίας. Όλες οι υπόλοιπεs δραστηριότητες γίνονται από το σπίτι ή τη δουλειά μέσω ίnternet.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

΄΄Λύκειο Επιδαύρου΄΄ : Ένας νέος πολιτιστικός θεσμός θα ξεκινήσει το καλοκαίρι στην Αργολίδα


Δελτίο τύπου

O βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας παραβρέθηκε στην    εκδήλωση  που διοργανώθηκε στο ΄΄Φουγάρο ΄΄ ,  το βράδυ  της  Παρασκευής   25 Νοεμβρίου , με θέμα την παρουσίαση του ΄΄Λυκείου Επιδαύρου΄΄.
 Πρόκειται για ένα σημαντικό νέο πολιτιστικό – εκπαιδευτικό   θεσμό που θα ξεκινήσει με πρωτοβουλία   του Φεστιβάλ Αθηνών- Επιδαύρου,  με  την υποστήριξη του Δήμου Επιδαύρου, της Περιφέρειας, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ( Σχολή Θεατρικών Σπουδών  Ναυπλίου) και άλλων φορέων.
 Στη σημασία του θεσμού αυτού αναφέρθηκε ο  καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ  κ. Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ο οποίος ανέλυσε τη φιλοσοφία   και τους στόχους του ΄΄Λυκείου Επιδαύρου΄΄.
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, από τη στιγμή που ανέλαβε ως

Αμίαντος. Επισήμως από την ΕΥΔΑΠ

Του Βασίλη Γκάτσου
Προς ενίσχυση των όσων έγραψα.
Ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι από την χρήση προϊόντων αμιαντοτσιμέντου (στην αγροτική Ερμιονίδα παρουσιάζεται σε σκέπαστρα, σε καπνοδόχους και πολύ περιορισμένα σε σωλήνες νερού).
Ο κίνδυνος είναι να ζεις σε περιβάλλον στενόχωρο όπου έχει τοποθετηθεί κυρίως αμίαντος ως μονωτικό στη φυσική του μορφή. Όσοι έχουμε δουλέψει σε βαριές βιομηχανίες, όσοι έχουν δουλέψει σε πλοία, γνωρίζουν ακριβώς τι εννοώ, γιατί ΟΛΟΙ έχουν χρησιμοποιήσει αμίαντο. Εξ αυτών κινδυνεύουν οι έχοντες μακροχρόνια παρουσία σε τέτοιο περιβάλλον και όχι περιστασιακή.
Κίνδυνος υπάρχει για τους τεχνίτες που η δουλειά τους είναι η κατεργασία του αμιαντοτσιμέντου, όταν μάλιστα δεν έπαιρναν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Όταν ο τεχνίτης κόβει με τον τροχό τον αμιαντοτσιμεντοσωλήνα ή τις αμιαντοτσιμεντόπλακες δημιουργεί γύρω του ένα νέφος πολύ μικρών ινών αμιάντου μήκους της τάξης δεκάτων ή εκατοστών του μm (εκατομμυριοστού του μέτρου) που το εισπνέει ο ίδιος τακτικότατα, αφού αυτή είναι η δουλειά του. Και δεν προστατεύεσαι με μια απλή μάσκα σκόνης που δεν μπορεί να συγκρατήσει τόσο μικρές ίνες.

Τα παρακάτω λοιπόν είναι από την ΕΥΔΑΠ. Όσοι πιστεύουν ότι με εισαγγελείς θα ψάξουν για ευθύνες στις δημοτικές μας αρχές κ.λ.π. ενεργώντας υπέρ της υγείας μας, λόγω ολίγων σωλήνων αμιαντοτσιμεντοσωλήνων στα Δίδυμα, γιατί δεν ενεργούν με αυτόν τον τρόπο για την υγεία όλης της Πρωτεύουσας; Την στιγμή μάλιστα που η ΕΥΔΑΠ έχει δίκτυα αμιαντοτσιμενοσωλήνων και κάνει μάλιστα και σχετικές αναλύσεις;

(Και δεν χαρακτηρίζω, απλώς πληροφορώ υπεύθυνα εξ ειδικότητος και επαγγελματικής εμπειρίας, ώστε να πλησιάζουμε την πραγματική διάσταση των πραγμάτων).

Βασίλης Γκάτσος
Χημικός