Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Κοιτάσματα της μνήμης, εκπομπές του ονείρου, της φαντασίας, της ελεγχόμενης συγκίνησης.

Μια φορά κι έναν καιρό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Ερμιόνης ( ΠΣΝΕ) «ΛΑΣΟΣ» ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας, δύναμη προόδου, αξία ανεκτίμητη, ξεχυνόταν ένα κύμα πολιτισμού.
Ως μέλος του, ως μέλη του – νέοι παθιασμένοι με τη φλόγα στο νου και στην καρδιά-μέσα από τη συμμετοχή και δραστηριοποίησή μας αποκτήσαμε τη δική μας κουλτούρα, βιώματα, εμπειρίες και χαρές πρωτόγνωρες, αποτυπώσαμε τις συμπεριφορές μας.
Με τη συλλογιστική προσέγγιση των θεμάτων που προέκυπταν βασιζόμενοι πάντα στην παραδοχή διαφορετικών αντιλήψεων, προθέσεων, νοοτροπιών, ιδιαιτεροτήτων, κοινωνικών συμπεριφορών εργαστήκαμε αλληλεπιδρώντας για την πρόοδο και τη λειτουργία του κοινωνικού μας συστήματος.



Η δράση μας είχε ποιότητα και αισθητική πολιτικού λόγου και πολιτιστικού έργου. Έτσι αποτυπώθηκαν οι συμπεριφορές μας. Παλέψαμε στις μέρες μας με παγιωμένες αντιλήψεις, νοοτροπίες και πρακτικές του τρόπου λειτουργίας του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος.

Παιχνίδια στην αυλή του σχολείου του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη


Παιχνίδια στην αυλή του σχολείου
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Μέχρι το 1970, αν θυμάμαι καλά, τα δημοτικά σχολεία στην περιφέρεια λειτουργούσαν πρωί και απόγευμα. Το πρωινό μάθημα ξεκινούσε στις 8:00 και τελείωνε στις 12:00, ενώ το απογευματινό πρόγραμμα διαρκούσε από τις 2:00 έως τις 4:00 τον χειμώνα και από τις 3:00 έως τις 5:00 το καλοκαίρι. Τετάρτη και Σάββατο απογευματινό μάθημα δεν κάναμε. Προτού, λοιπόν, χτυπήσει το κουδούνι «για μέσα» αλλά και στα διαλείμματα παίζαμε διάφορα παιχνίδια που δεν χρειάζονταν ιδιαίτερη προετοιμασία, καθώς ο χρόνος μας ήταν …περιορισμένος. Παιχνίδια διασκεδαστικά, «κερδοφόρα» ορισμένες φορές, που έδιναν αφορμή για πειράγματα και ζαβολιές, ενώ ταυτόχρονα η πλεονάζουσα ενέργειά μας διοχετευόταν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Θα περιγράψουμε ορισμένα απ’ αυτά!
1.   Λάδι – Ξίδι
Παιδιά, κυρίως της ίδιας τάξης, χωρίς «αριθμητικό περιορισμό», συγκεντρωνόμαστε στον τοίχο του σχολείου. Κολλάγαμε το ένα πάνω στο άλλο σε ευθεία γραμμή και αρχίζαμε να πιέζουμε πότε από τη μια μεριά και πότε από την άλλη, ξεφωνίζοντας «ξίδι», όταν πιέζαμε και «λάδι», όταν χαλαρώναμε. Κάποιες φορές λέγαμε και «λαδόξιδο» και τότε η πίεση μεταφερόταν γρήγορα από τη μια πλευρά στην άλλη και το αντίθετο. Ιδανικό παιχνίδι για τις κρύες μέρες του χειμώνα που μας χάριζε διασκέδαση και …ζεστασιά. Αργότερα σε κάποια σχολεία είχα δει το ίδιο παιχνίδι με την ονομασία «ζουμί».
2.   Τα χαρτάκια από τις καραμέλες

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ 15-16 ΙΟΥΝΙΟΥ


Βασίλης Γκάτσος: Και τώρα τι;

Και τώρα τι;

Να ευχαριστήσω τους 73 συμπατριώτες που ψήφισαν τις γραπτές ιδέες - προτάσεις που ανέπτυξα λεπτομερώς. Είμαι βέβαιος ότι πολλαπλάσιοι των υπολοίπων παρατάξεων τις αποδέχονται, τις συζητούν και θα τις προωθήσουν μέσω του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και των Συμβουλίων των τοπικών μας Κοινοτήτων.
Συνοπτικά:
1. Για πρώτη φορά διατυπώθηκε σαφώς μέσα από την παράταξη της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ  η πρόταση ότι ανάπτυξη της Ερμιονίδας σημαίνει ανάπτυξη όλων. Μοχλός ανάπτυξης είναι το πόσιμο και το νερό άρδευσης για ΟΛΟΥΣ, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.
Καλώς ή κακώς περίπου 9000 πρωτευουσιάνοι και αλλοδαποί αγόρασαν γη και έκτισαν στην Ερμιονίδα. Πλούσιοι, μέσοι και φτωχοί. Με γεμάτα τα εξοχικά τετραπλασιάζεται ο πληθυσμός της Ερμιονίδας. Όλοι συμπατριώτες μας.
Το 30% της καλλιεργήσιμης γης μας, ανήκει πλέον σε αυτούς. Δεν μας το πήρανε. Το πουλήσαμε "αξιοποιώντας" την ακίνητη περιουσία μας.
Δεν είναι αγελάδες προς άρμεγμα, που θα αφήνουν τα λεφτά τους στον τόπο μας, ζώντας με δύο πλαστικές δεξαμενές, χωρίς λύση αποχέτευσης, χωρίς νερό για το κτήμα τους, μη μπορώντας και να τα νοικιάσουν με αυτές τις βασικότατες ελλείψεις. Το εξοχικό έχει ζωή, όταν είναι σαν τα παλιά ερμιονήτικα περιβόλια, δηλαδή μικρός παράδεισος με τη στέρνα με τα χρυσόψαρα, σήμερα με την πισίνα που το νερό της πάει και αυτό για πότισμα. Το ίδιο τα ξενοδοχεία, τα νοικιαζόμενα δωμάτια κ.λ.π. Μόνον τότε μπορούν να δίνουν ζωή και στον τόπο μας.
Οι 73 με τη ψήφο τους μού αναγνώρισαν την πατρότητα αυτής της διευρυμένης πρότασης, την αναπτυξιακή προοπτική της, τόσο για τον πρωτογενή τομέα όσο και για τον τουρισμό.

Φλωρής Μανώλης: ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Ευχαριστήρια Επιστολή


Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,
Αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω θερμά για την εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό μου στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 και για την τιμή που μου κάνατε να με εκλέξετε για μια ακόμα φορά Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Ερμιονίδας.
Ευχαριστώ τον επικεφαλής της παράταξής μας κ. Τάσο Λάμπρου και τους συνυποψήφιους μου για τον ειλικρινή και έντιμο προεκλογικό αγώνα που δώσαμε.
Παραμένοντας πιστός στις αρχές και τις θέσεις μου, σας διαβεβαιώνω ότι θα ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη που μου δείξατε και θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις προκειμένου να επιτύχουμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας.

Με Εκτίμηση
Φλωρής Μανώλης

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχές στους μαθητές για τις πανελλήνιες εξετάσεις!

Αγαπητά μου παιδιά,
τις επόμενες ημέρες, δίνετε μια από τις σημαντικότερες μάχες της ζωής σας. Αύριο οι κόποι και οι προσπάθειες χρόνων που καταβάλατε θα κριθούν. Το αποτέλεσμά τους, είναι οι ανταμοιβή σας. Δώστε τον καλύτερο εαυτό σας, χωρίς άγχος και ανασφάλεια! Το μέλλον είναι μπροστά σας, μην σκύψετε ποτέ το κεφάλι, πάντα να αγωνίζεστε με κόπο και σκληρή δουλειά για να πετυχαίνετε τους στόχους σας. Μην ξεχνάτε πως η κοινωνία μας, χρειάζεται πάνω από όλα σωστούς και έντιμους πολίτες. Όλοι σας είστε απαραίτητοι για το μέλλον αυτής της Χώρας. Επιστήμονες ή τεχνίτες, επιχειρηματίες ή υπάλληλοι όλοι θα συμβάλλεται στο αύριο. Μην σκύψετε ποτέ το κεφάλι! Η ζωή είναι ένας αδιάκοπος αγώνας, σ’ αυτόν τον αγώνα να αγωνίζεστε πάντα με αξιοπρέπεια και ήθος!!!
Αύριο ξεκινήστε Δυνατά!!! Εμείς, οι γονείς σας, οι καθηγητές σας και οι φίλοι σας θα είμαστε πάντα δίπλα σας!

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος
Γιάννης Γεωργόπουλος

Ο Απόλλωνας Γλύκας συμμετέχει σε Ομαδική Εικαστική Έκθεση

 Ειρήνη Γκόνου
Απόλλωνας Γλύκας
Λυδία Δαμπασίνα
Νάντια Καλαρά
Ηλιοδώρα Μαργέλλου
Ηλίας Παπαηλιάκης
Shiva Lynn Burgos (US/UK)
Marion Tampon- Lajariette (FR/CH)

Επιμελήτρια: Δρ Εύα Κέκου
ιστορικός τέχνης, θεωρητικός πολιτισμού και επιμελήτρια εκθέσεων
Βοηθός επιμελήτριας: Πολυξένη Μιχαλοπούλου

Λουτρό των Αέρηδων
Κυρρήστου 8, Αθήνα

Εγκαίνια έκθεσης: 8/6/2019 'Ωρα: 11:30-15:00

Η έκθεση ανακινεί θέματα και θέτει ερωτήματα που σχετίζονται με την έννοια του ταξιδιού, την «αρχή» και το «τέλος» ως σύμβαση και ως υπαρξιακή διάσταση. Θίγει επίσης έννοιες που αφορούν τη μη γραμμική αφήγηση της Οδύσσειας, όπως αυτή εκδηλώνεται στο ομηρικό έπος, μέσα από τις αφηγηματικές τεχνικές του, εμπλουτίζοντας την προφορική αφήγηση ως ιστορικό τεκμήριο.

Ευχές του Δημάρχου Ερμιονίδας προς τους μαθητές των Πανελλαδικών εξετάσεων


Αγαπητοί μαθητές & μαθήτριες

   Αύριο με την έναρξη των Πανελλήνιων εξετάσεων ολοκληρώνεται ένας μόνο από τους σταθμούς της ζωή σας, που θα θυμάστε πάντα με νοσταλγία και χαμόγελο. Τελειώνει η περίοδος της ξενοιασιάς και της παιδικής αθωότητας και αρχίζει η περίοδος της ανεξαρτησίας, της δημιουργικότητας και της υλοποίησης των ονείρων σας.
   Ακολουθήστε τα όνειρά σας. Συγκεντρωθείτε στο στόχο σας και διεκδικήστε το μέλλον σας με αισιοδοξία, με σιγουριά, με πίστη στις δυνάμεις σας.
   Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι ένας μόνο από τους σταθμούς. Διώξτε το άγχος, αντιμετωπίστε αυτή τη δοκιμασία με ηρεμία, με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά. Δεν έχετε να αποδείξετε τίποτα και σε κανέναν.
   Πιστεύω σ’ εσάς. Μπορείτε να πετύχετε τους στόχους σας, να δώσετε σχήμα στη φαντασία σας, να διαμορφώσετε το μέλλον που ονειρεύεστε και που σας αξίζει.
   Εύχομαι σε όλους και όλες, ολόψυχα, “καλή επιτυχία”.
Δημήτρης Σφυρής
Δήμαρχος Ερμιονίδας

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Η ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Γιάννης Γεωργόπουλος
ΔΗΜΑΡΧΟΣ :ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ


1. Μαχαίρας Εμμανουήλ     540
2. Φασιλής Γεώργιος           517
3. Μπίμπας Αριστείδης        421
4. Γκαμίλη -Σιάννα Ελένη    385
5. Πιτσάς Γέωργιος              380
6. Αντωνοπούλου Αντωνία   288
7. Τσαμαδός Ιωάννης            284

8.  Μερτυρης Ιωσήφ                 1107
9.  Μπαλαμπάνης Χρήστος        543
10 .Κουτούβαλης Διαμανός       432
11. Τσεγκής Γεώργιος                394

 Î— εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει

ΔΗΣΥΕΡ


1. Αποστόλου Πάνος               494
2. Φωστίνη-Πουλή Καλλιόπη  456
3. Αντωνόπουλος Ιωαννης       346
4. Μαυραγάνης Γεώργιος        361
5. Στρίγκου-Φωστίνη Αννα      335
6. Δημαράκης Αρης                 464
7. Δρούζας Χρήστος                442
8. Δημητρης Σφυρής ως επικεφαλής συνδυασμού

ΠΡΟΣΥΕΡ


Τάσος Λάμπρου ως επικεφαλής συνδυασμού.
1.   Λούμη-Γιανικοπούλου Αγγελική   345
2.   Φλωρής Εμμανουήλ                      312
3.   Μίζης Δημήτριος                           275
4.   Δαγρές Ιωάννης                             270
5.   Γούτος Λαζαρος(Ακης)                 577
6.   Κριτσωτάκης Ιωάννης                   472


ΝΕΔΥΠΕΡ

1.Τάσος Τόκας


ΔΗ.ΣΥ.ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ: Δημοτικοί Σύμβουλοι


1. Αποστόλου Πάνος              494
2.Φωστίνη-Πουλή Καλλιόπη  456
3.Αντωνόπουλος Ιωαννης       346
4.Μαυραγάνης Γεώργιος        361
5.Στρίγκου-Φωστίνη Αννα      335
6.Δημαράκης Αρης                 464
7.Δρούζας Χρήστος                442
8.Δημητρης  Σφυρής ως επικεφαλής συνδυασμού


https://orangespotters.blogspot.com

Δημοτικοί Σύμβουλοι ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ. (Τάσος Λάμπρου)

 
Εκλέγονται 
1.Λούμη-Γιανικοπούλου Αγγελική    345
2.Φλωρής Εμμανουήλ                        312
3.Μίζης Δημήτριος                             275
4.Δαγρές Ιωάννης                               270
5.Γούτος Λαζαρος(Ακης)                   577
6.Κριτσωτάκης Ιωάννης                     472
7.Τάσος Λαμπρου ως επικεφαλής συνδυασμού.

 https://orangespotters.blogspot.com/2019/06/blog-post_87.html

Δημοτικοί Σύμβουλοι από τη Δυνατή Ερμιονίδα (τελικό) ..11 έδρες


Σειρά εκλογής

Ε.Π. Κρανιδίου
1.Μαχαίρας Εμμανουήλ             540
2. Φασιλής Γεώργιος                  517
3. Μπίμπας Αριστείδης               421
4.Γκαμίλη -Σιάννα Ελένη           384
5. Πιτσάς Γέωργιος                     377
6. Αντωνοπούλου Αντωνία          288
7. Τσαμαδός Ιωάννης                  284

Ε.Π. Ερμιόνης

1. Μερτυρης Ιωσήφ                     1107
2. Μπαλαμπάνης Χρήστος           537
3. Κουτούβαλης Διαμανός           433
4. Τσεγκής Γεώργιος                    394

Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Κωνσταντίνος (Κώτσος) Αντ. Μήτσας



Κωνσταντίνος (Κώτσος) Αντ. Μήτσας

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Με τη συμπλήρωση της επετείου των 90 χρόνων από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Αντ. Μήτσα, ανδρείου αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού και απογόνου της ιστορικής ερμιονίτικης οικογένειας των Μητσαίων, δημοσιεύουμε σύντομο βιογραφικό σημείωμα, οφειλόμενο χρέος και αρμόζουσα τιμή για τις ηρωικές του υπηρεσίες προς την Πατρίδα.
Ο Κωνσταντίνος Μήτσας ήταν ο μικρότερος γιος από τα τέσσερα αγόρια (Δημοσθένης, Σταμάτης, Αθανάσιος) και ένα κορίτσι (Μαργαρίτα), που είχαν ο Αντώνης και η Μαριέτα Μήτσα.
Γεννήθηκε στην Ερμιόνη στις 14 Μαΐου 1863 και μετά τις εγκύκλιες σπουδές του κατατάχθηκε στον Στρατό (δεκανέας) την 1η Ιουλίου 1881 με Α.Μ. 4031. Στη συνέχεια, ύστερα από επιτυχείς εξετάσεις, το 1887 φοιτά στη Σχολή Υπαξιωματικών (Σ.Υ) του Στρατού και στις 15 Αυγούστου 1890 μετά την αποφοίτησή του ονομάζεται ανθυπολοχαγός Πεζικού.
Ο Κωνσταντίνος Αντ. Μήτσας πήρε μέρος σε τρεις πολέμους. Στον Ελληνοτουρκικό του 1897, τους Βαλκανικούς του 1912-1913 και τον πόλεμο του 1922. Την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων υπηρετεί στο 1ο Σύνταγμα πεζικού της ΙΙ Μεραρχίας, το οποίο στις 9/10/1912 είχε την παρακάτω συγκρότηση.
Διοικητής: Συνταγματάρχης Γεώργιος Μέξας
1ο Τάγμα: Ταγματάρχης Κωνσταντίνος Μήτσας
2ο Τάγμα: Ταγματάρχης Νικόλαος Δουμπιώτης
3ο Τάγμα: Λοχαγός Αλέξανδρος Τσιμπούκης
Έλαβε μέρος στις μάχες του Σαραντοπόρου (9 - 10 Οκτωβρίου 1912) και των Γιαννιτσών (19 - 20 Οκτωβρίου 1912) όπου κατέλαβε δύο εχθρικές σημαίες, ενώ στις μάχες της Μανολιάσας (1 - 3 Δεκεμβρίου 1912) παρ’ όλο που τραυματίστηκε, εξακολούθησε να μάχεται δένοντας μόνος του το τραύμα.
Αποστρατεύτηκε το 1922 με τον βαθμό του Υποστρατήγου. Προηγουμένως, όμως, ζούσε εξόριστος από την κυβέρνηση Βενιζέλου στη Σαντορίνη, εξ αιτίας των αντίθετων πολιτικών του απόψεων.
Το όνομα του Κωνσταντίνου Μήτσα είναι γραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους 1906 - 1907 του Δήμου Ερμιόνης με αυξ. αρ. 261, αριθμό Μητρώου Αρρένων 336 και επάγγελμα στρατιώτης.


Στην προσωπική του ζωή ο Κωνσταντίνος Μήτσας παντρεύτηκε

Τάσος Λάμπρου: Συγχαρητήρια επιστολή


Συγχαρητήρια επιστολή

Τρίτη 4/6/2019

Αγαπητές Συνδημότισσες, αγαπητοί Συνδημότες,
θα θέλαμε να συγχαρούμε τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο του Δήμου Ερμιονίδας κ. Γιάννη Γεωργόπουλο και να του ευχηθούμε καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στην εκτέλεση των καθηκόντων του.
Οι Δημότες του Δήμου Ερμιονίδας τον ανέδειξαν νικητή του 2ου γύρου των δημοτικών εκλογών και εξέφρασαν την βούλησή τους για αλλαγή στην διοίκηση του Δήμου.
Εμείς ως δημοτική παράταξη επαναλαμβάνουμε την δέσμευσή μας ότι θα ανταποκριθούμε στον διπλό θεσμικό μας ρόλο που επιβάλλει το πρόγραμμα Κλεισθένης, δηλαδή να στηρίξουμε την νέα Δημοτική Αρχή τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και σε επίπεδο λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου και παράλληλα να ασκήσουμε τον προβλεπόμενο έλεγχο όπως αυτός επιβάλλεται από τον κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
Ευχόμαστε να έχουμε καλή και δημιουργική συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Γεωργόπουλο, με το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και με τα Συμβούλια των Κοινοτήτων του Δήμου μας, με σκοπό όλοι μαζί να υπηρετήσουμε τον τόπο μας και να επιτύχουμε ένα καλύτερο αύριο για το Δήμο Ερμιονίδας.
Όλοι μαζί θα δουλέψουμε για την δικιά μας Ερμιονίδα.


Τάσος Λάμπρου
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
“Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας”
 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ TREASURE OF HELLAS


Η πόλη μας, η πόλη μου


Η πόλη μας, η πόλη μου
Τι είναι άραγε πόλη;
Είναι ένας ζων οργανισμός ή είναι ένας μηχανισμός που λειτουργεί ενάντια στις επιθυμίες και τις ανάγκες των κατοίκων της;
Είναι ένας κλειστός οίκος εμπορίου, που κάποιοι μόνο κερδίζουν ενώ οι υπόλοιποι υποφέρουν;
Είναι ένα αντικείμενο προς καταστροφή ή και εκμετάλλευση, όπως ήταν μέχρι σήμερα;
Είναι θύμα κακογουστιάς, αναρχίας, βρωμιάς, παρανομίας;
Αυτή είναι η πόλη μας;
Μια πόλη που η ποιότητα ζωής χάνεται σ’ ένα περιβάλλον με γνώμονα μόνο το κέρδος, όποιο κι αν είναι αυτό;

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ


ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
Κατηφορίζοντας βράδια, επί καθημερινής βάσεως, απ' τον σταθμό του ηλεκτρικού προς το σπίτι μου, μεσ' από μικρές, μισοσκότεινες παρόδους (αλλά κι η κεντρική λεωφόρος δεν πάει πίσω σε υποφωτισμό), και, συνειδητοποιώντας την φράση του γείτονά μου Χρήστου Γκ: - ''Βγαίνω στο μπαλκόνι, μισοσκότεινος ο δρόμος, δεν περνάει και ψυχή, νομίζω ότι είμαι σε χωριό...'', βυθίζομαι σ' ένα υποβλητικό σκοτάδι -συνοδό των επιστροφών μου στο σπίτι, στο οποίο έχω εθιστεί σχεδόν όλη μου τη ζωή -, μισού αιώνα και βάλε ιστορία.Τότε -παιδί-, ανηφόριζα βέβαια από ένα μικρό λιμάνι, τρεμόσβηναν τα φτωχικά φώτα των στύλων της Ηλεκτρικής, η θάλασσα ήταν σαν γεμάτη αναμμένα φυτίλια.. τρεμάμενα... καντηλιών.Τι κι αν κανά πλεούμενο με φωτισμένη πρύμνη έβαζε που και που ένα κόμα στα μαύρα μονότονα νερά; - το σκοτάδι παρέμενε ασύνορο. Μοναδική εξαίρεση τα φώτα από κανά δυο μαγαζάκια της παραλίας- καφενείο, ταβερνάκι-, τα οποία τ' άφηνα πίσω μου, ανηφορίζοντας. Με μάλωναν στο σπίτι, ίδίως άν είχα αργήσει -, χαμός. ΄Ομως εγώ λάτρευα το σκοτάδι, έβλεπα καλά σ' αυτό, μάθαινα να μη φοβάμαι. ΄Ηταν κι εκείνα τα τραγούδια που άκουγα απ' τα τζουκ μποξ, που ήταν ταμάμ με την περίσταση - ούτε παραγγελιά να τάχαν : ''Nύχτωσε χωρίς φεγγάρι, το σκοτάδι είναι βαθύ...'', που μούμαθαν από νωρίς την μοίρα των ταπεινών, πέστε και ξεγραμμένων. Κι αργότερα, επίτηδες διάλεξα το σπιτάκι όπου ζω τριάντα τόσα χρόνια, δίπλα σε δυο αντικρυστά μαγαζάκια, σε βουναλάκι τώρα, κι όχι σε μικρό λιμάνι. Με τα συντροφικά φωτάκια τους τη νύχτα, τις παρείτσες που περνούν, να μάς προστατεύουν κάπως απ' τους αυξανόμενους διαρρήκτες. Ν' απειλούν τους σκοτεινούς ίσκιους μέχρι να χαθούν. Και με τα άφοβα τραγουδάκια τους που ακούγονται, όπως παλιά: ''Αργό το βήμα μεσ' στη νύχτα...''


ΤΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ