Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Με λαμπρότητα και θεία κατάνυξη η κατάδυση του Σταυρού και της εικόνας -της βάπτισης του Χριστού - στην Ερμιόνη

Τα παιδιά που πήραν μέρος στο έθιμο και έπεσαν στη θάλασσα ήσαν οι εξής: 
Κρινής Ιωάννης (ανέσυρε τον Σταυρό) Κανελάκης Σπύρος (ανέσυρε την εικόνα) Λαλούσης Κυριάκος, Ζαλαβάρης, Δημήτρης,  Κομμάς Δημήτρης Τσέλος Ανδρέας, Προκοπίου Νικόλας, Χατζίδης Νικόλαος, Σκούρτης Πολυχρόνης, Κοτσοβός Γεώργιος, Γκάτσος ΕπιφάνειοςΚουτούβαλλης Μιχαήλ, Κονδύλης Ανδριανός.

Είναι όλοι τους συνομήλικοι και κληρωτοί, σύμφωνα με το έθιμο...

Περισσότερα:stamdamd.

Ο ερχομός του Ανάβαλου στο Δήμο Επιδαύρου είναι γεγονός

Ο ερχομός του Ανάβαλου στο Δήμο Επιδαύρου είναι γεγονός
ΑΝΑΒΑΛΟΣ: Ένα όνειρο πολλών δεκαετιών πραγματοποιείται στο Δήμο Επιδαύρου! Το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο αρδευτικό έργο που λαμβάνει χώρα στα γεωγραφικά όρια του Δήμου μας έρχεται σε μια εποχή ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον των καλλιεργειών, αφού οι κλιματολογικές αλλαγές και οι νέες συνθήκες που αυτές διαμορφώνουν, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για τις προοπτικές στη Γεωργία. 
Ο Δήμος Επιδαύρου κατόπιν αλλεπάλληλων ενεργειών και προσωπικής επιμονής και προσπάθειας του Δημάρχου Κωνσταντίνου Γκάτζιου, κατάφερε ώστε να υλοποιηθεί αυτό το μεγαλόπνοο έργο, διαψεύδοντας έτσι πολλές «Κασσάνδρες»! 

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

'Ολα έτοιμα για αύριο
Τα παιδιά του σταυρού :

Κυριάκος Λαλούσης, Σπύρος Κανελλάκης, Γιάννης Κρινής, Δημήτρης Κομμάς, Ανδρέας Τσέλλος, Φάνης Γκάτσος, Μιχ. Κουτούβαλης, Νίκος Προκοπιου, Γιώργος Κοτσοβός, Δημήτρης Ζαβαλάρης, Νίκος Χατζίδης και Χρόνης Σκούρτης.

Στόλισαν τραγουδώντας σήμερα τις βάρκες, θα περάσουν τραγουδώντας  το βράδυ όλα τα στενά της Ερμιόνης και το πρωί τραγουδώντας θα πέσουν στα παγωμένα νερά να  πιάσουν το σταυρό και την εικόνα.
Τιμούν με τη σειρά τους το  έθιμο της Ερμιόνης "Γιάλα γιάλα" και βιώνουν  αυτήν τη μοναδική εμπειρία.

Αύριο με το καλό!


Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ. ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

https://www.facebook.com/hermionida

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ.
ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΛΙΚΟΥ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Dr med. jean Marie Megevand επικεφαλής γενικής χειρουργικής του Νοσοκομείου Γενεύης παρουσία του Δημάρχου.
Το ΚΥ επισκέφθηκαν μαζί με το Δήμαρχο Δημήτρη Σφυρή για να παραδώσουν μια βαλίτσα με όργανα που έλειπαν από το ΚΥ, ώστε να βοηθήσουν στην εξυπηρέτηση των δημοτών.
Ο dr med jean Marie Megenand έχει κατοικία στο Πόρτο Χέλι και είχε εκδηλώσει την πρόθεση του στο Δήμαρχο να βοηθήσει, όταν το καλοκαίρι σε επίσκεψη του στο ΚΥ διαπίστωσε ότι έλειπαν απαραίτητα ιατρικά όργανα και εργαλεία.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ Dr Megevand για την ευγενική του χορηγία, όπως και κάθε φίλο χορηγό του Δήμου Ερμιονίδας, όσοι τους δύσκολους αυτούς καιρούς συμπαρίσταται με .οποιονδήποτε τρόποι στους Δημότες μας

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ


ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου
(Απόσπασμα από το αδημοσίευτο βιβλίο «ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ»)
Πράξη δεύτερη – Η Πρωτάγιαση

Η ακολουθία τελειώνει. Ο παπα - Μιχάλης σιγομουρμουρίζοντας την Απόλυση της Προσκομιδής και κάνοντας τις τελευταίες προετοιμασίες καλεί στο ιερό τα παιδιά, που θα τον συντροφεύσουν στην «πρωτάγιαση». Καμιά δεκαριά παιδιά στεκόμαστε τριγύρω του ακίνητα, σε στάση προσοχής κι αυτός αρχίζει να μας αναλύει «το σχέδιο δράσης».


-  Θα ξεκινήσουμε από τα τελευταία σπίτια στους Μύλους και κάνοντας δεξιά και αριστερά θα κατεβούμε ως τον Ταξιάρχη. Θα κατηφορίσουμε δεξιά προς τα Μαντράκια, στη νότια πλευρά της πόλης και γύρω στις 12:30 θα πρέπει να είμαστε στο Λιμάνι, για να αγιάσουμε το καράβι που θα φτάσει. (Ποιοι θα ’ναι οι τυχεροί να μπουν στο καράβι φέτος, αναρωτιέμαι…). Ο παπα – Μιχάλης  συνεχίζει:
-  Θα αγιάσουμε ύστερα τα σπίτια γύρω απ’ το Μπίστι και το Λιμάνι, δεν είναι δα και τόσα πολλά, και ανεβαίνοντας από τη δυτική πλευρά θα καταλήξουμε στο σπίτι μου. Σύμφωνοι; Καλή
Σήμερα περπατάει ο Σταυρός! κι εγώ μαζί του σκέφτομαι και παίρνω τη θέση μου στην …πομπή! Μπροστά ο παπα - Μιχάλης! Φορά το καφεκόκκινο πετραχήλι του! Είναι κεντημένο με χρυσοκλωστή και πιασμένο στη μέση του αριστερά, για να τον διευκολύνει στο περπάτημα. Έχει τον Σταυρό και τον βασιλικό στο χέρι. Ακριβώς δίπλα του το πιο σβέλτο παιδί της ομάδας μας, για να προλαβαίνει τις αστραπιαίες κινήσεις άγιασης του ιερέα, κρατά την αγιαστούρα. Ένα χάλκινο δοχείο με καλά επικασσιτερωμένο το εσωτερικό του, που περιέχει τον Αγιασμό. Σ’ αυτό βουτά ο ιερέας τον βασιλικό και ραντίζει τους νοικοκυραίους και όλα τα δωμάτια των σπιτιών, ενώ τα παιδιά ψάλλουν το «Εν Ιορδάνη».
Όσοι βρίσκονται εκείνη την ώρα στο σπίτι σταυροκοπιούνται με γρήγορες κινήσεις, «ανασπάζουν» τον Σταυρό και φιλούν το χέρι του ιερέα. Όταν το νερό του Αγιασμού λιγοστεύει, ο …υπεύθυνος γεμίζει την αγιαστούρα ξανά και ξανά.

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Ευθυμίου «Μόνο Λίγα Χιλιόμετρα, Ιστορίες για την Ιστορία» στο Ναύπλιο

Ο Δήμος Ναυπλιέων, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας και οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το βιβλίο της κ. Μαρίας Ευθυμίου (σε συνεργασία με τον κ. Μάκη Προβατά) Μόνο λίγα χιλιόμετρα, Ιστορίες για την Ιστορία. Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 6 μ.μ. στο Βουλευτικό.
Το βιβλίο παρουσιάζουν ο κ. Κωνσταντίνος Χελιώτης, Πρόεδρος του Ναυπλιακού Ιδρύματος Ιωάννης Καποδίστριας και ο κ. Νικόλαος Μπουμπάρης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας. Μαζί τους θα είναι και οι συγγραφείς.

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Και οι Ιταλοί από 1/1 πληρώνουν τις πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ

Από χθες 1/1, οι Ιταλοί πληρώνουν τις μικρές, διαφανείς πλαστικές σακούλες τις οποίες γεμίζει κανείς, με φρούτα και λαχανικά.


Το κόστος θα κυμαίνεται από 2 μέχρι 10 λεπτά του ευρώ για κάθε σακούλα και συνολικά, υπολογίζεται ότι οι πολίτες κάθε φορά που θα ψωνίζουν τρόφιμα, θα επιβαρύνονται με περίπου 30 λεπτά του ευρώ.
Πρόκειται για πρωτοβουλία που θα εξασφαλίσει υψηλότερα στάνταρντ σεβασμού του περιβάλλοντος και οι Ιταλοί δεν θα μπορούν για τα ψώνια αυτά να χρησιμοποιούν δικές τους, πλαστικές σακούλες.
Οι ενώσεις καταναλωτών βλέπουν θετικά την όλη πρωτοβουλία, αλλά παράλληλα τονίζουν ότι το συνολικό αυτό κόστος δεν θα έπρεπε να επιβαρύνει τους πολίτες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

http://ww.newsbomb.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ Ν.Ο.ΕΡ.


Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας

Αναθεωρήθηκε ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας που θα ισχύει από 1.1.2018

Με την κοινή υπουργική απόφαση αριθμ. Φ.80000/45219/1864 (ΦΕΚ Β' 4591/27-12-2017) των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, αναθεωρήθηκε ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας της αρ. Φ11321/ οικ.10219/688/4-5-2012 (Β’1506) κοινής υπουργικής απόφασης, με τον οποίο καθορίζονται τα ποσοστά αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη ή σωματική ή ψυχική ή πνευματική εξασθένηση ή η συνδυασμένη εμφάνιση τέτοιων παθήσεων ή βλαβών ή εξασθενήσεων, καθώς και οι υποτροπές αυτών. Η ισχύς της απόφασης αρχίζει την 1.1.2018.Έλλη ΒασιλάκηΤρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Τα ελληνικά έγιναν επίσημη ξένη γλώσσα στα Λύκεια του Βελγίου

Την εισαγωγή μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και λογοτεχνίας στις βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Βελγίου, προβλέπει η Χάρτα Συνεργασίας Συνεργασίας «Εισαγωγή σε Γλώσσα και Πολιτισμό», που υπογράφηκε πριν μερικές μέρες από τον υφυπουργό Παιδείας Κώστα  Ζουράρι και την υπουργό Παιδείας της Γαλλόφωνης Κοινότητας κα Marie – Martine Schyns.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται από έλληνες εκπαιδευτικούς του Συντονιστικού Γραφείου Βρυξελλών.

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Το μεσημέρι στην ΕΡΤ η παραδοσιακή Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης

Η καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, για μία ακόμη χρονιά, θα υποδεχθεί μουσικά τη νέα χρονιά.

Στη «χρυσοποίκιλτη αίθουσα» του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα, η διάσημη ορχήστρα θα ερμηνεύσει έργα του Johann Strauss πατέρα, του Johann Strauss υιού, του Josef Strauss, του Franz von Suppé και του Alfons von Czibulka.
Ειδικότερα, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤHD, καθώς και οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το μοναδικό αυτό εορταστικό μουσικό πρόγραμμα, που μεταδίδεται σε ολόκληρο τον κόσμο ταυτόχρονα με άλλους τουλάχιστον 90 τηλεοπτικούς και πάνω από 300 ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Ζωντανή μετάδοση
Πιστή στο εορταστικό ραντεβού της, η δημόσια ραδιοτηλεόραση μεταδίδει και φέτος ανήμερα την Πρωτοχρονιά (Δευτέρα 1η Ιανουαρίου) στις 12:15, την καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης, σε απευθείας σύνδεση με την αυστριακή πρωτεύουσα.
Τη συναυλία, που θα μεταδοθεί και διαδικτυακά από το www.ert.gr, παρουσιάζει για την Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο Μιχάλης Μεσσήνης.

Περισσότερα: apotis4stis5

Καλή χρονιά!


Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Παρουσίαση του νέου παραμυθιού της Ιωάννας Κυρίτση - Τζιώτη


ΝΑΥΠΛΙΟ

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018


Την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018 στις 12 το μεσημέρι στη Νέα Βιβλιοθήκη
 η Ιωάννα Κυρίτση - Τζιώτη παρουσιάζει το παραμύθι " Το πέταγμα της μέλισσας" 
από τις εκδόσεις Παρρησία σε εικονογράφηση της Πέρσας Ζαχαριά.

Μια ιστορία για μεγάλους και μικρούς.

Η συγγραφέας, εμπνευσμένη από τη μουσική του Ρώσου Νικολάι -Ρίμσκι Κόρσακοφ δίνει περιθώρια στη φαντασία να  πετάξει γρήγορα όπως ακριβώς πετούν οι μέλισσες.
Με τρυφερό, παραμυθένιο λόγο, ζωντανές εικόνες,βοηθά τα παιδιά να αναγνωρίσουν την αξία της συνεργασίας, της φιλίας, της αλληλεγγύης και να διασκεδάσουν με απρόσμενες περιπέτειες.
 

Η συγγραφέας 

Η Ιωάννα Κυρίτση-Τζιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας - Τμήμα Προσχολικής Αγωγής. Μετεκπαιδεύτηκε στο διετές Τμήμα Επιστημών Αγωγής στην Προσχολική Εκπαίδευση. Έχει πτυχίο Τ.Π.Ε υπολογιστών, β' επιπέδου και πτυχίο Γαλλικών του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Εργάστηκε σαν νηπιαγωγός στην Δημόσια Εκπαίδευση, σε Σπέτσες, Αρκαδία και σαν μέλος και υπεύθυνη Παιδαγωγικής Ομάδας Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Από το 2000 έχουν κυκλοφορήσει τουλάχιστον σαράντα βιβλία της για παιδιά και εφήβους. Ένα από αυτά έχει μεταφραστεί στα Κορεάτικα και κάποια στα Αγγλικά. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Unesco - Τμήμα Πειραιώς και Νήσων και από το Δήμο Σπετσών, για τη συγγραφική της δράση. Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

είσοδος ελεύθερη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
2752047315
6941601388

O κώδικας ηθικής των Ινδιάνων


Του Δημήτρη Τουτουντζή

Ξύπνα με το Φως του Ήλιου για να προσευχηθείς. Να προσεύχεσαι συχνά και μόνος. Το Μεγάλο Πνεύμα θα ακούσει, αρκεί να μιλήσεις.

Να δείχνεις κατανόηση γι’ αυτούς που έχασαν το δρόμο τους. Άγνοια, αλαζονεία, θυμός, ζηλοτυπία και πλεονεξία, ανθίζουν από μια χαμένη ψυχή. Προσευχήσου ότι θα βρουν καθοδήγηση.

Ψάξε μέσα σου, να είσαι ο εαυτός σου. Μην επιτρέπεις σε άλλους να δημιουργούν το μονοπάτι σου. Είναι δικός σου ο δρόμος και μόνο. Άλλοι μπορούν να περπατήσουν μαζί σου, αλλά κανένας δεν μπορεί να περπατήσει στη θέση σου.

Να συμπεριφέρεσαι στους καλεσμένους σου με σύνεση. Να τους σερβίρεις το καλύτερο φαγητό, δώσε τους το καλύτερο κρεβάτι και συμπεριφέρσου τους με εκτίμηση και τιμή.

Μην παίρνεις κάτι που δε σου ανήκει, είτε από κάποιον άνθρωπο, μια κοινότητα, ή τη φύση. Αν δεν το κέρδισες ή δεν στο χάρισαν, δεν σου ανήκει.

Να σέβεσαι ό,τι υπάρχει σε αυτόν τον πλανήτη, είτε ανθρώπους, είτε φυτά, είτε ζώα.

Τίμα τις σκέψεις άλλων ατόμων, τις επιθυμίες τους και τα λόγια τους.  Ποτέ μην διακόπτεις κάποιον, ή να τον χλευάσεις ή να τον μιμηθείς με αγένεια. Αναγνώρισε το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης κάθε ατόμου.

Ποτέ μην αναφέρεσαι σε άλλους με κακό τρόπο.  Η αρνητική ενέργεια που στέλνεις στο Σύμπαν θα πολλαπλασιαστεί όταν επιστρέψει σε σένα.

Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη  κι όλα τα λάθη μπορούν να συγχωρεθούν.

Οι κακές σκέψεις προκαλούν ασθένεια του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος.

Κάνε θετικές σκέψεις.

Η Φύση δεν είναι ΓΙΑ εμάς. Είναι ΚΟΜΜΑΤΙ μας. Είναι μέρος της παγκόσμιας οικογένειάς σου.