Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Καλή Πρωτομαγιά

Φωτο "Ο Μάης στην άκρη του δρόμου.." προς τα Ευκάλυπτα.

 Κοιτάμε γύρω μας ξαφνιασμένα, θυμωμένα, φοβισμένα..
 Και με μια ντροπή.
 Ντροπή για το χρεωμένο που διαμορφώσαμε για τους νέους αύριο, κοιτώντας μόνο το πλαστικό μας τώρα.
 Δεν ξέρουμε αν είναι ο νόμος της φύσης, της φυσικής, όμως είναι νόμος.  
 Νομοτέλεια να πληρώνεις τα λάθη σου, με ανατροπές .
 Το δικό μας λάθος, ότι συναινέσαμε αδιαφορώντας και σιωπώντας για χρόνια..
 Βολεμένοι.
 Κι αυτοί που αποφάσιζαν για μας, δικοί μας..

Καλή Πρωτομαγιά..

Στο Ναύπλιο την Κυριακή 2 Μαΐου, ο Σ. Κούλογλου

  Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ναυπλίου (πρώην ΔΕΠΑΝ) διοργανώνει εκδήλωση που θα παρουσιάσει ο Σ. Κούλογλου το ντοκιμαντέρ « η εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου»
  Το ντοκιμαντέρ θα προλογίσει ο ίδιος ο δημιουργός Σ. Κούλογλου.
  Η προβολή θα γίνει την Κυριακή 2 Μαΐου και ώρα 8.30 μμ στο Βουλευτικό.
 "Ο μυστικός πράκτορας Τζον Πέρκινς, ο οποίος εργάστηκε στη δεκαετία του '70 σε πολυεθνική εταιρεία ως οικονομολόγος σε ειδικές αποστολές, μιλά για τα έργα και τις ημέρες της "αόρατης" αμερικανικής πολιτικής."

Ξεκινά η μεγαλύτερη στον κόσμο έρευνα για τις μακρόχρονες επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας στην υγεία

 morfou photo's
  Ίσως αυτή τη φορά οι επιστήμονες ξεκαθαρίσουν οριστικά αν υπάρχουν και ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στην υγεία, καθώς ξεκίνησε από σήμερα η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ διεθνώς σχετικά με το επίμαχο ζήτημα. Η μελέτη, με βρετανική πρωτοβουλία, θα καλύψει, σε εθελοντική βάση, τουλάχιστον 250.000 άτομα ηλικίας 18 – 69 ετών σε πέντε χώρες της Ευρώπης (Βρετανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία) και θα διαρκέσει μέχρι 30 χρόνια.  Η μελέτη, με την ονομασία "Cosmos", διαφέρει από προηγούμενες έρευνες που έχουν μελετήσει τη σχέση ανάμεσα στην χρήση κινητών τηλεφώνων και σε διάφορες παθήσεις (νευροεκφυλιστικές όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, καρκίνος κ.α.), επειδή αυτή τη φορά θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η συμπεριφορά των χρηστών.

Από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στο... Αρχαίο Στάδιο της Νεμέας

 Νεαρός αρχαιολόγος, ήρθε στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του '70 να ανασκάψει για να φέρει στο φως την πολιτεία του μυθικού Οδυσσέα ή έστω τα παλάτια του θρυλικού βασιλέα Φιλίππου του Μακεδόνα. Η τύχη όμως και το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας οδήγησαν τα βήματα του δρα Στίβεν Μίλερ στη Νεμέα, όπου έβαλε πλάτη και σκαπάνη για να ανακαλύψει το αρχαίο στάδιο της Νεμέας. «Από το 1973, που άρχισαν οι ανασκαφές, πολλές φορές δειλιάσαμε θέλοντας να σταματήσουμε το έργο αφού δεν φαινόταν να βγαίνει πουθενά, όμως, κάποια μικρά σημάδια και προπάντων η γνώση πως εκεί υπήρχε μια ολόκερη ιερή πολιτεία, μας έδιναν ελπίδα να συνεχίσουμε», δηλώνει ο δρ. Στίβεν Μίλερ, στο περιοδικό «Ελληνική Διασπορά», του ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο, Ιουστίνη Φραγκούλη.
  Και συνεχίζει: «Σκάβοντας με ιδιαίτερη προσοχή και πολλές φορές με τα χέρια, καταφέραμε να ανακαλύψουμε τρείς κίονες από το Ναό του Διός, το στάδιο της Νεμέας, τη σήραγγα που οδηγούσε τους αθλητές στο στάδιο και τα αποδυτήρια, όπου οι αθλητές άφηναν τα ρούχα τους για να μπουν γυμνοί στην αρένα».

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Η Πειραματική Χορευτική Ομάδα «Φως» χορεύει στο Μετρό

Εμείς θα είμαστε εκεί σήμερα, αφού στην ομάδα  ανήκει και χορεύει και η δική μας Κική Βεντουρή Σέρφα

ΒΗΜΑ
Δύο ώρες γεμάτες ρυθμό, ευλυγισία και χάρη θα απολαύσουν απόψε (από τις 19.00 ως τις 21.00) οι Αθηναίοι στο μετρό του Συντάγματος. Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, ομάδες διαφορετικού προσανατολισμού (από την ελληνική παράδοση ως τον σύγχρονο αυτοσχεδιασμό, και από το φλαμένκο και το τάνγκο ως τον κούμπια και τη σάλσα) καλούν τους κατοίκους της πρωτεύουσας να γνωρίσουν τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει η τέχνη της κίνησης. Τα δρώμενα πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Τμήματος Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CΙD UΝΕSCΟ- του οποίου προεδρεύει ο Ελληνας Αλκης Ράφτης, πρόεδρος, παράλληλα, του θεάτρου «Δόρα Στράτου».
  Ενδεικτική της πρόθεσης των διοργανωτών να στρέψουν την προσοχή του κοινού στην τέχνη του χορού είναι η συμμετοχή της πειραματικής ομάδας «Φως» της Μαριάννας Παπαδοπούλου. Αποτελείται από ανθρώπους από 9 ως 65 ετών στους οποίους, όπως εξηγεί η ίδια, «μέσα από απλές κινήσεις περνώ τις βασικές αρχές του χορού ούτως ώστε, αν κάποια στιγμή θελήσουν να ασχοληθούν, να είναι σε θέση να τις χρησιμοποιήσουν». Η ομάδα θα συμμετάσχει με ένα χοροθεατρικό απόσπασμα από την παράσταση «Μια ζωή σε μια νύχτα». Οι χορογραφίες, τις οποίες υπογράφουν η Μαριάννα Παπαδοπούλου, η Καλλιόπη Κούρου και η Δάφνη Γκότση, αντλούν έμπνευση από τον σύγχρονο χορό, το μπαλέτο και τον αυτοσχεδιασμό και βασίζονται σε μουσικές ελλήνων συνθετών, όπως ο Σταμάτης Κραουνάκης , ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μάνος Λοΐζος κ.ά. Τα κείμενα της παράστασης υπογράφει η Καλλιόπη Δράκου.

Μια άλλη πρόταση για το «Πόθεν έσχες», απο την κα Βογανάτση

Με αφορμή το άρθρο του κ. Βασίλη Γκάτσου που αναρτήθηκε στο blog: Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης http://enpoermionis.blogspot.com/2010/04/blog-post_7716.html
αλλά και στο blog Εικονοσκόπιο news
http://eikonoskopionews.blogspot.com/2010/04/blog-post_866.html για τη σκέψη του πάνω στην είδηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ : υπό απόλυση ο διευθυντής πολεοδομίας Σύρου … παραθέτω την πρότασή μου.
Βέβαια εγώ δεν είμαι απλά περίλυπη για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας αλλά και αγανακτισμένη αφού έχω τεκμηριωμένη άποψη γι’ αυτήν την κατάσταση την οποία αν κατάλαβα καλά, οι γράφοντες αποδίδουν στον Οθωμανικό τρόπο Διοίκησης.
Να αναφέρω λοιπόν ότι εδώ και δύο χρόνια βρίσκομαι μπλεγμένη στα γρανάζια της Δημόσιας Διοίκησης, ότι έχω στα χέρια μου πληθώρα Δικαστικών Αποφάσεων με αντίδικο τη Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας που με δικαιώνουν για

Παιδιά απο το Δημοτικό Σχολείο Ερμιόνης σε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Βιολογικό


  Την Τετάρτη 21 Απριλίου η Γ ΄ Τάξη και το Β΄2 τμήμα του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης με τη συνοδεία των δασκάλων τους κ.κ. Έφης Τσιροπούλου, Χάρη Παπαδόπουλου και Σταθοπούλου Χαράς, στα πλαίσια του μαθήματος «Μελέτη Περιβάλλοντος» πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού Ερμιόνης. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος και υπεύθυνος για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού ο κ. Πάλλης Αντώνης, ο οποίος με απλά λόγια εξήγησε στους μικρούς μαθητές τη λειτουργία του. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν όλους τους χώρους, να δουν από κοντά όλα τα στάδια λειτουργίας του βιολογικού και να αντιληφθούν τη χρησιμότητα που έχει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο φόβος του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.

Απλά σε φωνάζει ο έφορος και σου λεει:

Αγαπητέ συμπατριώτη, κάνεις φορολογική δήλωση 20 χρόνια. Έχεις εισόδημα μόνο από μισθωτή εργασία και το δηλώνεις κανονικά. Το σύνολο μέχρι σήμερα είναι 400000 € καθαρά. Όμως βλέπουμε ότι το διάστημα αυτό, από το έντυπο Ε9, ότι αγόρασες μία κατοικία 200000 €, μετά μία εξοχική κατοικία 300000 €, μετά ένα οικόπεδο 500000 € και μέχρι τώρα αγόρασες και 3 αυτοκίνητα αξίας 100000 €.
Δέχομαι ότι και οι 400000 € σου περίσσεψαν να κάνεις αγορές, δηλαδή δεν βάζω τα χρήματα που ήθελες για να ζήσεις αυτά τα 20 χρόνια. Δικαιολόγησέ μου τα υπόλοιπα.
Ό,τι δικαιολογία και να πει ο συμπατριώτης θα πάρει την απάντηση: Ωραία, σου τα έδωσε ο πατέρας σου τα λεφτά, έκανες και δεύτερη δουλειά, κ.λ.π. αλλά ποτέ δεν τα δήλωσες ως εισόδημα για να πληρώσεις τους φόρους. Τα έβγαλες λοιπόν με κάποιον άγνωστο τρόπο. Γι’ αυτό ζητάμε και από όλες τις τράπεζες να μας ανοίξουν τους λογαριασμούς σου και όλο αυτόν τον έλεγχο τον επεκτείνουμε στους άμεσους συγγενείς σου. Αμέσως μετά θα σε καλέσουμε να πληρώσεις τα πρόστιμα και τους φόρους.
Το πιο πάνω παράδειγμα ουσιαστικά αφορά το εισόδημα ενός καθηγητή. Δεδομένου ότι στην πράξη εισέπραξε τα είκοσι χρόνια 400000 € αλλά χρειάστηκε για να ζήσει να ξοδέψει τα 300000€ σκέπτεται: Ένα σπίτι πήρα των 200000 € γιατί έκανα και λίγα φροντιστήρια, πούλησα και λίγο λάδι, μου έδωσε και ο πατέρας 30000 €. Βέβαια το καλύπτω, αν μου γίνει έλεγχος, γιατί έβγαλα 400000 €.
Αλλά πού ξέρω εγώ πώς σκέπτεται ο έφορας; Αν μου πει ότι τα 300000 € τα δαπάνησα για να ζήσω και ότι μόνο 100000 μου μείνανε για αγορά και πού βρήκα τα άλλα 100000 € για να κάνω την αγορά μου τι θα του πω;
Αυτή την δεύτερη σκέψη κάνει κάθε τίμιος Έλληνας γιατί ακόμη και για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα το να βγάλει 50000 από φροντιστήρια ή από λίγο λάδι δεν τρέχει τίποτα. Όμως τον τρώει αυτή η αμφιβολία που έχει με τον έφορα και αυτό τον κάνει να μην είναι υπέρμαχος του πόθεν έσχες.
Τον έφορα όμως τον ενδιαφέρουν οι περιπτώσεις του πρώτου συμπατριώτη και όχι του καθηγητή. Ο καθηγητής γίνεται σύμμαχος του συμπατριώτη και εχθρός του έφορα γιατί φοβάται την δική του περίπτωση. Και επειδή η περίπτωσή του είναι ίδια περίπου με το 80% των Ελλήνων που και με ευρωπαϊκά κριτήρια είναι εντάξει, με το φόβο και τη σιωπή του γίνεται ουσιαστικά συνένοχος του υπολοίπου 20% των Ελλήνων. Έτσι απαθώς παρακολουθεί να υποβάλλουν ως μέσο ετήσιο εισόδημα 10000 € (!!) οι ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας μας.
Τώρα λοιπόν που κάνουμε τις φορολογικές μας δηλώσεις δεν βλέπω πουθενά γραμμένο και μάλιστα με μεγάλα γράμματα στο σχετικό βιβλιαράκι οδηγιών συμπλήρωσης της δήλωσης (και ποτέ βέβαια δεν γράφτηκε) το ποιο απλό πράγμα του κόσμου: ΦΙΛΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΕ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΠΙΑΝΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ, ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΟΤΕΡΩΝ, ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ.
Μόνο τότε, αν γινόταν δημοψήφισμα το 80% του λαού θα ήταν υπέρ του πόθεν έσχες. Όσο η εφορία σαφώς και υπευθύνως δεν ενημερώνει, από φόβο, άγνοια και σύγχυση, όλοι είμαστε κατά του πόθεν έσχες, εις βάρος της χώρας μας, του συμφέροντός μας, και εις υγείαν των αγριώς παραοικονομούντων.
Αλλά υπέρ του πόθεν έσχες τάσσονται κατά κανόνα σοβαροί δημοσιογράφοι καλών εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας. Σπανίως ο τοπικός τύπος και ποτέ οι τοπικές κομματικές οργανώσεις και τα τοπικά κομματικά στελέχη, οι Δήμοι, οι Κοινότητες, που πρέπει να εξειδικεύσουν το θέμα για την περιοχή τους και μόνον.

Έρρωσθε

Βασίλης Γκάτσος

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

«Πόθεν έσχες» Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση από τον κο Βασίλη Γκάτσο

Υπό απόλυση ο διευθυντής πολεοδομίας Σύρου
 Με απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου της Νομαρχίας Κυκλάδων.
 Υπό απόλυση ο διευθυντής πολεοδομίας Σύρου στην αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται και η Μύκονος, με απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου της Νομαρχίας Κυκλάδων.
 Ο Δημήτρης Μπουτούρης είχε 635.000 ευρώ σε καταθέσεις, μετοχές και οικόπεδο σε περιοχή φιλέτο της Σύρου.
 Την τύχη του αναμένεται να έχουν και άλλοι υπάλληλοι της πολεοδομίας Σύρου καθώς έχουν βρεθεί στην κατοχή τους εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

  Διαβάζοντας την ως άνω είδηση, σκέφτηκα ότι η περιοχή των ως άνω νήσων έχει περίπου τον ίδιο αριθμό «εξωπαράκτιων» εταιριών και την ίδια εκρηκτική οικιστική ανάπτυξη με την επαρχία Ερμιονίδος. Βρίθει δε λαογραφικών μουσείων, βιβλιοθηκών, δημαρχιακών και άλλων μεγάρων και η πνευματική κίνηση είναι όντως αξιόλογη.
 Στην τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας πώς σας φαίνετε η παρακάτω πρόταση που μου την μετέφερε συμπατριώτης, όχι αγανακτισμένος, αλλά περίλυπος για το κατάντημά μας:
 Σύμπασα η συμπολίτευση και αντιπολίτευση των δύο δήμων της Επαρχίας Ερμιονίδος και οι νομαρχιακοί της σύμβουλοι, με κοινό έγγραφο - διάγγελμα να ζητήσουν από την Εφορία να κινητοποιήσει τον «μηχανισμό πόθεν έσχες» (μάλιστα σχετικώς ελαστικά) όχι μόνο για κρατικούς λειτουργούς σαν τον ως άνω διευθυντή αλλά για όλους τους κατοίκους της Ερμιονίδας και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο; Τι θα λέγατε να το συνυπογράψουν και όλες οι κομματικές τοπικές οργανώσεις:
 Έτσι για να αποδείξουμε στο Πανελλήνιον ότι μία ένδοξη επαρχία, αντάξια των προγόνων της, αρχαίων, βυζαντινών και νεοελλήνων, παίρνει την πρωτοβουλία να αυτοελεγχθεί δίνοντας πρώτη το φωτεινό παράδειγμα στη χώρα; Η Ερμιονίδα είναι η τελευταία περιοχή της Ελλάδας που το 1540 πέφτει στα χέρια των Τούρκων. Ας είναι και η πρώτη που αποτινάσσει την οθωμανική παράδοση διοίκησης.
Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος
 
 

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Ζωγράφος 3 ετών

Ξεκουράζεται ανάμεσα στους πίνακές της η μικρή -μόλις 3 ετών- ζωγράφος, Αελίτα Αντρέ. Η καλλιτέχνιδα από την Αυστραλία δεν εκθέτει για πρώτη φορά.
 Έργα της βρίσκονται σε συλλογές σε Ευρώπη και Ασία και μάλιστα πρόσφατα ένας πίνακας της πουλήθηκε για 26.000 δολάρια.

(REUTERS/Mick Tsikas)


Eπιλογή: Αιμιλία Καλογεράκη photo@kathimerini.gr

Εν μεγάλη Ελληνική αποικία, 200 π.Χ. (Δ.Ν.Τ...)

Κωνσταντίνος Καβάφης 1928

Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Αποικία
δεν μέν’ η ελαχίστη αμφιβολία,
και μ’ όλο που οπωσούν τραβούμ’ εμπρός,
ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός
να φέρουμε Πολιτικό Αναμορφωτή.

Όμως το πρόσκομμα κ’ η δυσκολία
είναι που κάμνουνε μια ιστορία
μεγάλη κάθε πράγμα οι Αναμορφωταί
αυτοί. (Ευτύχημα θα ήταν αν ποτέ
δεν τους χρειάζονταν κανείς.) Για κάθε τι,
για το παραμικρό ρωτούνε κ’ εξετάζουν,
κ’ ευθύς στον νου τους ριζικές μεταρρυθμίσεις βάζουν,
με την απαίτησι να εκτελεσθούν άνευ αναβολής.

Έχουνε και μια κλίσι στες θυσίες.
Παραιτηθείτε από την κτήσιν σας εκείνη·
η κατοχή σας είν’ επισφαλής:
η τέτοιες κτήσεις ακριβώς βλάπτουν τες Αποικίες.

"Μακριά και...αγαπημένοι"

 Εξωγήινοι είναι πιθανόν να υπάρχουν, όμως οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφύγουν οποιαδήποτε επαφή μαζί τους, εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών που είναι δυνατόν να προκύψουν, προειδοποιεί ο διάσημος Βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, σε εκπομπή που μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο Discovery Channel.
«Εάν οι εξωγήινοι μας επισκεφθούν, το αποτέλεσμα θα έχει βαρύτητα μεγαλύτερη απ’ όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάσθηκε στην Αμερική, κάτι που δεν ήταν επιτυχημένο για τους Ινδιάνους της Αμερικής», τόνισε ο επιστήμονας στην εκπομπή.
  «Οι εξελιγμένοι εξωγήινοι ενδέχεται να γίνουν νομάδες, αποβλέποντας στην κατάκτηση και τον αποικισμό των πλανητών στους οποίους προσεγγίζουν», περιέγραψε ο 68χρονος Χόκινγκ στην εκπομπή με τίτλο «Στο Σύμπαν με τον Στίβεν Χόκινγκ».
  Στην ερώτηση για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, ο διάσημος αστροφυσικός τόνισε «η μεγάλη πρόκληση είναι να μάθουμε με τι μοιάζουν στην πραγματικότητα οι εξωγήινοι».
  Οι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει πλειστάκις να έλθουν σε επαφή με πιθανούς εξωγήινους πολιτισμούς. Το 2008 η NASA εξέπεμψε στο διάστημα το τραγούδι των Μπιτλς «Across the Universe» προκειμένου να λάβει κάποιο μήνυμα φιλίας από εξωγήινες μορφές ζωής. Το μήνυμα αυτό αναμένεται να φθάσει στην περιοχή του Πολάρις το 2439.

ΑΝΑ ΜΠΑ

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Το πανέμορφο Καταφύκι είναι του άλλου κόσμου.

 Το πανέμορφο Καταφύκι είναι του άλλου κόσμου. Την μητέρας και της κόρης. Με το φύσημα του αέρα, με το κράξιμο των πουλιών, φόβος απλώνεται στη φύση, ότι μπορεί να ξανανοίξει το χάσμα που κατάπιε την Περσεφόνη. Ο Παυσανίας γράφει για τον ναό στον Πρώνα, τη στοά της Ηχούς, ότι, αν φωνάξεις, ακούς τη φωνή σου μετά τρεις φορές. Όμως αυτό συμβαίνει στο Καταφύκι, στην πραγματική είσοδο του Άδη.
 Την επόμενη φορά σταθείτε λίγο πριν το γεφύρι, στραφείτε προς τα βράχια και φωνάχτε γρήγορα και πολύ δυνατά Δα-μά-τερ. Τότε θα δείτε πώς οι αποστάσεις των γκρεμών είναι τέτοιες που μόλις πεις το τερ αστραπιαία σου φέρνει ο αντίλαλος αμέσως μετά το Δα. Αν φωνάξεις λέξη με δύο συλλαβές αργεί να έλθει η πρώτη. Με τέσσαρες μπερδεύεται η τέταρτη με την πρώτη. Φωνάζεις Δαμάτερ, αμέσως μετά πεντακάθαρα ακούς Δαμάτερ και μετά από τα μακρινά κοφτά βουνά, πέρα από το γεφύρι, πάλι Δαμάτερ ξεψυχισμένα, σαν φωνή από τον Άδη, σαν φωνή που ταξιδεύει. Γιατί τρεις συλλαβές θέλει η παράδοσή μας και τρεις φορές να ακουστεί το όνομα. Στην απόγνωσή της η Περσεφόνη φώναξε τη μάνα, όπως κάθε παιδί, με τέτοια ένταση που ο αντίλαλος πήρε ολόκληρο και καθαρό το όνομα και το έστειλε από βουνό σε βουνό της χώρας μας, να τ’ ακούσει η μάνα.
Αυτόν τον Θείο τόπο ας αισθάνονται ως ντροπή τους όσοι με τη στάση τους και τις υπογραφές τους θέλησαν από τόπο Θεών να τον κάνουν λεωφόρο αυτοκινήτων και ας τον αισθάνονται ως έπαινο ο Γιάννης Βαρκαρόλης που με τους συμπατριώτες Φουρνιώτες, τους πρώτους οικολόγους του τόπου μας, διέσωσαν αμόλυντο καταφεύγοντας στο Ε΄ του ΣτΕ.
Όταν, και, αν οι περιστάσεις το φέρουν με χαρά μαζί σας για καφέ στο γιοφύρι του Καταφυκιού.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

(Δική μας η χαρά !!)