Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ


ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ

 Στον μαγικό κόσμο της Ζυράννας Ζατέλη μας ταξιδεύει και αυτή τη φορά το νέο της βιβλίο. Το πάθος χιλιάδες φορές, όπου το φανταστικό περιπλέκεται με το πραγματικό, η ζωή αναμετριέται με τον θάνατο και καλά κρυμένα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια.

 ΄΄Τα πολύ παλιά τα χρόνια, στο ξεκίνημα των καιρών
και στο μακρινότερο σημείο της γης ήταν μια πόρτα.
  Μια κλειδωμένη πόρτα. Από όλες τις μεριές του κόσμου
ταξίδευαν άντρες και γυναίκες με κλειδιά στο χέρι για να ανοίξουνε την πόρτα. Μα η πόρτα δεν άνοιγε με τίποτα.΄΄
  Η Ζυράννα Ζατέλη γεννήθηκε το 1951 στο Σοχό Θεσσαλονίκης.
 Σπούδασε θέατρο στην Αθήνα, μα δεν ασχολείται παρά με το γράψιμο. Η "Περσινή Αρραβωνιαστικιά" είναι το πρώτο της βιβλίο με διηγήματα(1984). Ακολούθησε το "Στην ερημιά με χάρι"(1986), επίσης με διηγήματα, και το 1993 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της "Και με το φως του λύκου επανέρχονται", το οποίο μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σερβία και τη Λιθουανία

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Πλανκ αποκαλύπτει το αρχέγονο Σύμπαν


Ετος της αστρονομίας το 2009, και η αστρονομία έχει την τιμητική της. Η πρώτη ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή, με αντικείμενο μελέτης το αρχέγονο Σύμπαν, άρχισε να δίνει τα πρώτα άκρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Πλανκ, που εκτοξεύθηκε πριν από τέσσερις μήνες από τη διαστημική βάση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, άρχισε να στέλνει τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με τη θερμοκρασία της λεγόμενης κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου (Cosmic Microwave Background, CMB).
κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου είναι το πιο αρχέγονο ανιχνεύσιμο απομεινάρι φωτός στο Σύμπαν. Απελευθερώθηκε, όπως υπολογίζεται, «μόλις» 380.000 χρόνια μετά τη Μεγάλη Εκρηξη, όταν η θερμοκρασία του Σύμπαντος ήταν 3.000 βαθμούς. Σύμφωνα με τους εδικούς, η κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου, αν και αρκετά ομοιόμορφη, χαρακτηρίζεται από μικροθερμοκρασιακές διακυμάνσεις, πάνω στις οποίες έχουν αποτυπωθεί πληροφορίες από μια πολύ πιο αρχέγονη εποχή, την επονομαζόμενη «Εποχή του Πληθωρισμού».Πηγή Ελευθεροτυπία

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ  Στα πλαίσια του Μαζικού Αθλητισμού του Δήμου Κρανιδίου διεξήχθη την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου ο 2ος Ποδηλατικός Γύρος Ερμιονίδας που σημείωσε μεγάλη επιτυχία με συμμετοχή ποδηλατών από την Ερμιονίδα αλλά και από άλλες περιοχές της Αργολίδας.
  Οι ποδηλάτες συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στις 9:30 στην Κάτω Πλατεία Κρανιδίου. Τα παιδιά αγόρια – κορίτσια οδηγήθηκαν στην ευθεία του δρόμου εισόδου στο Κρανίδι (Βενζινάδικο Ξυφτέρη).
   Η εκκίνηση δόθηκε πρώτα για τα παιδιά, η συμμετοχή των οποίων φέτος ήταν μεγαλύτερη.(περίπου 70 αγόρια κορίτσια). Ο Τερματισμός έγινε στην Κοιλάδα.(εγκαταστάσεις Ναυταθλητικού Ομίλου).
Προπορεύονταν και έκλειναν την διαδρομή αυτοκίνητα του Δήμου και αυτοκίνητα της Τροχαίας Αργολίδας.

  Πρώτος από τα αγόρια τερμάτισε ο Βλαχόπουλος Παναγιώτης και από τα κορίτσια η Τζάθα Σοφία.

  Στους νικητές απονεμήθηκακε από ένα ποδήλατο προσφορά της εφημερίδας ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ και του καταστήματος HOBYLAND.
  Τις απονομές έκαναν ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μάκης Πιτσάς και ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Κοιλάδας κ. Αντώνιος Αλεξανδρής ενώ παρών ήταν ο Τοπικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Φλωρής. Ο υπεύθυνος κ. Χρήστος Σκορδής ανήγγειλε τους 3 πρώτους νικητές κάθε κατηγορίας ή δε Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου των Νέων του Δήμου Κρανιδίου, κα Δήμητρα Κορδώνη έδωσε αναμνηστικό έπαινο σε όλους τους συμμετέχοντες. Σημαντική ήταν η παρουσία των γονέων των αθλητών.
  Στις 10 το πρωί δόθηκε η εκκίνηση για τους περίπου 80 ποδηλάτες της μεγάλης διαδρομής από την Κάτω Πλατεία. Παρόν στην εκκίνηση ήταν και ο Δημήτρης Σίδερης υποψήφιος στις Βουλευτικές Εκλογές. Οι ποδηλάτες πέρασαν μέσα από την Ερμιόνη συνέχισαν στην Πετροθάλασσα, Τζέμι και τερμάτισαν στο Πορτοχέλι μπροστά από το Λιμενικό Ταμείο στην Παραλία. Παρών ήταν ο Δήμαρχος Κρανιδίου κ. Δημήτρης Σφυρής.
   Οι καιρικές συνθήκες ήταν άριστες, η διαδρομή καταπληκτική μέσα σε πράσινη βλάστηση και με θέα την θάλασσα.
  Προπορεύθηκε αυτοκίνητο με επικεφαλής τον Γυμναστή Γιάννη Σκορδή ενώ την διαδρομή έκλεινε αυτοκίνητο του Δήμου.
  Στην διαδρομή υπήρχε κάλυψη τροχαίας και σήμανση. Νικητές αναδείχτηκαν:στους άνδρες ο Φώτης Βαμβακάς και στις γυναίκες η Μαρία Καρρά. Τους απονεμήθηκαν από ένα ποδήλατο προσφορά της εταιρίας Mindcompass και Λούζης ΕΠΕ. Την απονομή έκανε ο Υπεύθυνος Αθλητισμού του Δήμου κ. Χρήστος Σκορδής. Παρόντες ήταν η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κρανιδίου κα Μπρούστα Αιμιλία και η Πρόεδρος του Παιδικού Σταθμού κα Στρίγκου Άννα.
Σε όλους τους ποδηλάτες δόθηκε Αναμνηστικός Έπαινος από την Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου των Νέων κα Δήμητρα Κορδώνη. Στις διαδρομές υπήρχαν σταθμοί με γυμναστές και φυσιοθεραπευτή που προσέφεραν νερό στους Ποδηλάτες. Υπήρχε ιατρική κάλυψη. Όλοι οι ποδηλάτες έφεραν διακριτικά προσφορά της Εταιρίας real estate KALYPSIS - LYMPEROPOULOS.
   Σημαντική υπήρξε η συμμετοχή και συμβολή στην επιτυχία της διοργάνωση, της Ελληνικής Αστυνομίας τόσο του Ναυπλίου όσο και του Α.Τ. Κρανιδίου που λειτούργησε κάτω από τις οδηγίες του Υποδιοικητή του Α.Τ. Κρανιδίου κου Νίκου Νικολάου επίσης και των Λιμενικών Αρχών Πορτοχελίου, Ερμιόνης και Κοιλάδας οι οποίοι συνέβαλαν στην άρτια διεξαγωγή του αγώνα
   Όλοι οι συμμετέχοντες ευχαρίστησαν τον υπεύθυνο Αθλητισμού του Δήμου κ. Χρήστο Σκορδή τόσο για την όμορφη διαδρομή, όσο και για την άψογη διοργάνωση.
   Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε του χορηγούς της Οργάνωσης. MINDCOMPASS, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ, ΜΕΛΑΝΙ & ΧΑΡΤΙ, ΛΟΥΖΗΣ ΕΠΕ, ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΙ HOBYLAND, καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας DR T.V., 102.3 ΑΛΦΑ ΙΣΗΜΕΡΙΑ και ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ 101FM.
Το ραντεβού κλείστηκε για το Σεπτέμβριο του 2010 για τον 3ο Ποδηλατικό Γύρο Ερμιονίδας υποσχόμενοι εκπλήξεις για τους νικητές που θα είναι πλέον περισσότεροι ανά κατηγορίες και αριθμό.

Η σωστή διατροφή κατά του καρκίνου


Μπορεί η διατροφή να κάνει τη διαφορά σε ότι αφορά τον καρκίνο; Η σχέση μεταξύ πρόληψης καρκίνου και ειδικών διατροφικών συνηθειών είναι ακόμα αρκετά ασαφείς. Ακόμα και άνθρωποι με ευρείς γνώσεις υγείας που μοιάζει πως κάνουν τα πάντα σωστά, εμφανίζουν καρκίνο.


Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους παράγοντες κινδύνου όπως το οικογενειακό μας ιστορικό. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η σωστή διατροφή αποτελεί μέρος όσων μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε τις πιθανότητες με το μέρος μας-και το καλύτερο όφελος είναι ότι γνωρίζει κάποιος πως κάνει ότι μπορεί για την προαγωγή της υγείας του.
   Ένας οργανισμός που ακολουθεί καλή διατροφή και ξεκούραση είναι η καλύτερη διατροφική στρατηγική για να διατηρηθεί δυνατό το ανοσοποιητικό σύστημα. Να καταναλώνετε ποικιλία τροφών που παρέχουν φυσική επάρκεια βιταμινών, μετάλλων και φυτοθρεπτικών συστατικών, ειδικά αυτές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες C, E, βήτα καροτίνη και σελήνιο, αντιοξειδωτικά, που σύμφωνα με ορισμένες έρευνες μπορεί να βοηθούν ενδεχομένως στην πρόληψη νόσων συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου.
   Αυτές οι υγιεινές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αρχίσετε. Όλες περιέχουν τουλάχιστον 15% καθημερινής αξίας τουλάχιστον μιας από τις ανωτέρω βιταμίνες ή μέταλλα.
   Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα στον Καρκίνο μόλις δημοσίευσε τις τελευταίες συστάσεις για τη διατροφή και την άσκηση, για την πρόληψη του καρκίνου. Ακολουθούν 8 απλές συμβουλές από την έκθεση:
   Να είστε όσο πιο αδύνατος γίνεται, χωρίς να γίνετε λιποβαρής. Να ασκείστε για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.
   Να αποφεύγετε τα σακχαρούχα ροφήματα. Περιορίστε την κατανάλωση τροφών υψηλής πυκνότητας ενέργειας, ειδικά κατεργασμένων τροφών υψηλών σε πρόσθετα σάκχαρα, ή χαμηλών σε ίνες ή υψηλών σε λιπαρά.
  Να καταναλωνετε μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής αλέσεως και οσπρίων, όπως φασόλια.
  Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (όπως μοσχάρι, χοιρινό και αρνί) και αποφύγετε τα κατεργασμένα κρέατα.
  Αν καταναλώνετε αλκοόλ, περιορίστε τα ποτά σε 2 οι άντρες και σε 1 οι γυναίκες ημερησίως.
  Περιορίστε την κατανάλωση αλμυρών τροφών και κατεργασμένων με αλάτι.
   Μη χρησιμοποιείτε συμπληρώματα για την προστασία έναντι του καρκίνου.

Πηγές: Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα στον Καρκίνο.

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Έκθεση φωτογραφίας «O Μιρό της Μαγιόρκα» στο αεροδρόμιο


(1 Σεπτεμβρίου 2009 - 31 Μαΐου 2010)

«Το όνειρό μου, όταν θα μπορέσω να εγκατασταθώ κάπου, είναι να έχω ένα πολύ μεγάλο εργαστήριο, για να έχω χώρο και πολλούς πίνακες. Θα ήθελα να δοκιμάσω τον εαυτό μου στην κεραμική, στο τύπωμα, να έχω μία πρέσα.»

Χουάν Μιρό, Παρίσι, 1938

«O Μιρό της Μαγιόρκα», ονομάζεται η νέα σημαντική έκθεση φωτογραφίας που με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενεί το αεροδρόμιο της Αθήνας: Είναι μία μοναδική φωτογραφική περιήγηση στο εργαστήρι του σπουδαίου Καταλανού δημιουργού του 20ου αιώνα που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών να «ταξιδέψουν» στον προσωπικό χώρο δημιουργίας του Μιρό και να ζήσουν την ατμόσφαιρα του εργαστηρίου της Μαγιόρκα, μέσα από το φακό τριών σημαντικών φωτογράφων, των Ζαν Μαρί ντελ Μοράλ, Καταλά Ρόκα, και Χοακίν Γκόμις.


Η έκθεση στο αεροδρόμιο είναι τμήμα της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα έκθεσης Μιρό στην Ελλάδα, που διοργανώνει το Τελλόγλειο ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αποκλειστικό υλικό από το ίδρυμα Pilar i Joan Μirό της Μαγιόρκα και τη συμμετοχή σημαντικών μουσείων και φορέων πολιτισμού σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν το έργο του Μιρό μέσα από μία διαφορετική οπτική, παρατηρώντας τον προσωπικό του χώρο, όπου και δημιούργησε τα έργα του, γεμάτα από ποίηση, φαντασία, χρώμα, ρυθμό, μουσική.
Η έκθεση «Ο Μιρό της Μαγιόρκα» στο αεροδρόμιο παρουσιάζεται σε τρία στάδια:

Από 1 Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου θα φιλοξενηθούν οι φωτογραφίες του Ζαν Μαρί ντελ Μοράλ, από 1 Δεκεμβρίου έως 28 Φεβρουαρίου θα φιλοξενούνται οι φωτογραφίες του Καταλά Ρόκα και από 1 Μαρτίου έως και 31 Μαΐου, τα έργα του Χοακίν Γκόμις.
Την έκθεση θα μπορεί να επισκέπτεται το κοινό σε 24ωρη βάση, στο Επίπεδο Αφίξεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών / Είσοδος 1 (χώρος προσβάσιμος για όλους τους επιβάτες και τους επισκέπτες του αεροδρομίου).

 H έκθεση «O Μιρό της Μαγιόρκα» τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και της Ισπανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Γενική ευθύνη έκθεσης: Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά. Επιμέλεια έκθεσης: Μάριος Ελευθεριάδης. Επιστημονική επιμέλεια: Μαρία Λουΐζα Λαξ (Ίδρυμα Μιρό της Μαγιόρκα)

Πηγή φωτό: ιστοσελίδα ΔΑΑ www.aia.gr .

Νέος δίσκος της Δήμητρας Γαλάνη..«ΠΙΞΕΛ»


   H τελευταία δισκογραφική δουλειά της Δήμητρας Γαλάνη, αποτελεί τη δημιουργική συνάντηση μίας καταξιωμένης ερμηνεύτριας με αξιόλογους δημιουργούς της νεότερης γενιάς.

  Μεταξύ αυτών και οι Παύλος Παυλίδης, Βασιλικός, Ντίμι Φέιζ, Ηλίας Κατελάνος, Μαρσό, Ολγα Κουκλάκι, Γιοσεμπού, Χρυσόστομος Μουράτογλου, Κων/νος Βήτα, «Ιμάμ Μπαϊλντί», «Ματίς», Σιάνα, Φρίντομ οφ Σπιτς, «Μπαχοφόντο».
  Ολοι οι παραπάνω δημιουργοί πήραν αγαπημένα τραγούδια από τη δισκογραφία της ερμηνεύτριας και τα μεταμόρφωσαν, φορώντας τους ένα νέο, πιο σύγχρονο μουσικό ένδυμα.

  Θα ακούσετε το «Χειροκρότημα» σε τζαζ ρυθμούς, το «Ζω» με ηλεκτρονικό ήχο, «Τα χάρτινα» σε μία βαλκανική ραπ εκδοχή κ.ά. Τολμηρό εγχείρημα για τη Δήμητρα Γαλάνη. Τολμηρό, αλλά πετυχημένο.
   Ερμηνεύτρια: Δήμητρα Γαλάνη.

Συνθέτες: Γ. Χατζηνάσιος, Δ. Γαλάνη, Γ. Σπανός, Σ. Κορκολής, Σ. Κραουνάκης κ.ά.

Στιχουργοί: Κ. Τριπολίτης, Λ. Νικολακοπούλου, Π. Καρασούλος κ.ά.
 
 
Πατήστε εδώ στερεότυπα..

Ο Δ. Παπαϊωάννου και το «Πουθενά»


Ο Δ. Παπαϊωάννου, έτοιμος για την εναρκτήρια παράσταση στην ανακαινισμένη κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

«Πιστεύω ότι ζούμε μια ανυπεράσπιστη ζωή. Και νομίζω ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την παράνοια ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να γίνουμε πιο έξυπνοι διαχειριστές της αυτοοργάνωσής μας, σε σχέση με εμάς και σε σχέση με αυτό που λέμε Φύση».

Λίγες ημέρες πριν από την πρεμιέρα του νέου του έργου με τίτλο «Πουθενά», στο εντυπωσιακά ανακαινισμένο Εθνικό Θέατρο

«Στο «Πουθενά» δεν υπάρχει ούτε εχθρότητα ούτε συμφιλίωση, αλλά μια ευχή για ένωση».
 
  Στις 14 Οκτωβρίου έχουν οριστεί τα εγκαίνια του εντυπωσιακά ανακαινισμένου κτιρίου Τσίλερ. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου -μαζί με τον Coti K., τον Ζάφο Ξαγοράρη, τον Αλέκο Γιάνναρο και τον Θάνο Παπαστεργίου- κατασκευάζει ένα έργο αξιοποιώντας απογυμνωμένους τους καινούργιους μηχανισμούς της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Είκοσι έξι ερμηνευτές μετρούν και αναμετρούνται με τις διαστάσεις και δυνατότητες του χώρου σε μια ειδικά σχεδιασμένη χορογραφία που δεν θα μπορεί να παρουσιαστεί πουθενά αλλού. «Πουθενά» και ο τίτλος της. Μισή ώρα η διάρκειά της. Στην πρόβα που παρακολουθήσαμε, πέρασαν δυο ώρες χωρίς να το καταλάβουμε. Σταγκόνια, προβολείς και σώματα συναντώνται σε έναν μη τόπο.Απο συνέντευξη στην Μαρια Κατσουνακη
 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ