Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Μια άλλη φωνή

Το όνομά της είναι Omer Goldman

Το όνομά της είναι Omer Goldman, είναι 19 χρόνων και δηλώνει αντιρρησίας συνείδησης του Ισραηλινού στρατού (Shministim).
Η Omer αρνήθηκε να καταταγεί στον στρατό και αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης. Ο πατέρας της μάλιστα, δεν είναι ένας οποιοσδήποτε γονιός. Διετέλεσε αναπληρωτής επικεφαλής της Μοσάντ, και εξακολουθεί να θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στον τομέα της ασφάλειας στο Ισραήλ.
Ο δικαστής ο οποίος έκρινε την υπόθεσή της, προσπάθησε να την πείσει να εγκαταλείψει την επιλογή της "asternersi" (αντιρρησίας συνείδησης αντί της στρατιωτικής θητείας ) λέγοντας της, "ίσως στα σημεία ελέγχου, μπορείτε να δώσετε καραμέλες στα παιδιά της Παλαιστίνης"(χωρίς ειρωνεία).
Η Omer απάντησε , "Τι προσφέρει μια καραμέλα αν αυτά τα παιδιά υπάρχουν εκεί σε εδάφη που δεν αναγνωρίζονται ως δικά τους; Πλήρης σεβασμός και αλληλεγγύη σε αυτά τα νιάτα". Μια απάντηση που της κόστισε 21 ημέρες στη φυλακή.  Η ίδια έχει κρατηθεί και πάλι στο παρελθόν, μετά τη συμμετοχή της σε ακτιβιστικές δράσεις ενημέρωσης και διαμαρτυρίας για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι λαμβάνει μέρος σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις από τα 16 της.
"Αρνούμαι να συμμετάσχω στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η χώρα μου. Η βία δε θα φέρει κανενός είδους λύση. Δε θα συμμετάσχω στη βία, κι ας γίνει ό,τι είναι να γίνει", δηλώνει η ίδια.
Τι λέει για τον πατέρα της; "Έχουμε τον ίδιο ακριβώς χαρακτήρα. Είμαστε επίμονοι και θέλουμε να φέρουμε εις πέρας αυτό για το

Μικρή ερωτική ιστορία


Σ΄αγαπω κι οτι εχεις αγαπησει θα το αγαπω..
Μουσικούλα σταλμένη απο τον Γιώργο Φασιλή 
Τον ευχαριστούμε

Δεν βλέπετε τίποτα άλλο;

  Της Έλλης Βασιλάκη
Το  εμπορικό επιμελητήριο μιας μικρής πόλης προσκάλεσε έναν ομιλητή για το δείπνο που διοργάνωνε κάθε χρόνο. Η οικονομική ζωή της πόλης δεν πήγαινε καλά , οι κάτοικοι ήταν απογοητευμένοι, και περίμεναν από αυτόν τον ομιλητή να τους ανεβάσει ψυχολογικά.
Ο ομιλητής κατά την παρουσίασή του, πήρε ένα μεγάλο λευκό χαρτί και έκανε μια μικρή μαύρη κουκκίδα στο κέντρο του. Στη συνέχεια σήκωσε το χαρτί μπροστά από τους παρευρισκόμενους και τους ζήτησε να του πουν τι βλέπουν.

Το φαινόμενο της Αγίας Θεοδώρας

Πρόταση της Μαίρης Φασιλή
Αγία Θεοδώρα Βάστα
Μνημείο και μαρτυρία μιας άλλης εποχής.
Η διαδρομή σας αποζημιώνει απλόχερα με τα ειδυλλιακά τοπία που σας προσφέρει. Όσο πιο πολύ πλησιάζει κανείς τόσο πιο έντονα ακούγεται το βουητό των νερών που αναβλύζουν από τα θεμέλια της εκκλησίας και το μυστήριο του μύθου κάνοντας τον να αισθάνεται δέος μπροστά στο θέαμα που αντικρύζει.

Το θαύμα απλώνεται μπροστά στα μάτια σας, κλειδώνοντας τα λόγια. Δεκαεπτά πελώρια δένδρα ξεπηδούν από τη στέγη της, ενώ από τα θεμέλιά της αναβλύζουν τα νερά ενός κεφαλαριού.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, 80 χρόνια ιστορίας σε 50 λεπτά εκπομπής

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη,   με την κα Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ.
Η σπουδαία Ελληνίδα μιλάει για όλα αυτά που έχει ζήσει. Την κατοχή, τον Μάη του '68, τις εξεγέρσεις στα γαλλικά προάστια, την Σορβόννη και βεβαίως τις συναντήσεις της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Φρανσουά Μιτεράν, τον Ζακ Σιράκ, τον Χέλμουτ Κολ.


Από Ιχνηλάτες

Πολύ σωστές οι επισημάνσεις για το λάδι.
Μέσα και από το βιβλίο μου προσπάθησα να δείξω την πορεία της ελαιοκαλλιέργειας στην Ερμιονίδα. Το συμπέρασμα είναι ότι ξεκίνησε ως καλλιέργεια που με ξένη εργασία κυρίως και ελάχιστη του ιδιοκτήτη άφηνε σημαντικό κέρδος και επί των ημερών μας έγινε ασύμφορη με ξένα χέρια, αλλά και με μικρό κέρδος για τον ιδιοκτήτη που τα κάνει όλα μόνος του. Αρχικά έριχναν τις ελιές με τα χέρια, τις περισσότερες στο χώμα, τις μετέφεραν με ζώα, και τα λιτρίβια ήταν ζωοκίνητα. Σήμερα έχουμε τεχνολογία της ελιάς θαυμαστή, μεγάλες παραγωγές, όλο και χαμηλότερη τιμή.
Αυτή όμως είναι η μοίρα των προϊόντων μαζικής παραγωγής, και από αυτήν δεν θα ξεφύγει ούτε το λάδι ούτε το ρόδι. Αυτή είναι η προσγείωση στην πραγματικότητα, όσο το λάδι μας έχει πελάτη τη μαζική κατανάλωση.
Το μέλλον είναι η μετεξέλιξη του σε brand name και premium προϊόν που απευθύνεται σε καταναλωτές που μπορούν και θέλουν να το πληρώσουν. Όχι βέβαια χωρίς κόπο και ρίσκο. Και σαμπάνια παίρνεις με 4 ευρώ το μπουκάλι αλλά και με 300 ευρώ. Τον δρόμο τον έχουν δείξει με επιτυχία νέα παιδιά.
Αλλιώς τα θαυμαστά βένια θα πάρουν τη θέση των ελιών μας, και θα μαγειρεύουμε κοκοροβένια στη «γιορτή του κέδρου».

Υπενθυμίζω πάντως ότι η ξερική καλλιέργεια της παραδοσιακής μας ελιάς Μανάκι, ως συμπληρωματική εργασία και εισόδημα, χωρίς νερά, λιπάσματα και φυτοφάρμακα, με εργασία 100% του ιδιοκτήτη, το μόνο κόστος που έχει είναι οι δακοπαγίδες. Και το λάδι αυτό είναι η βάση των brand name και premium.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος
 

Η 'οικολογία' της μικροπολιτικής

Και ξαφνικά μας προέκυψε μείζον θέμα, ανάλογο με το φύλο των Αγγέλων τη Βυζαντινή Εποχή.
Είναι το βένιο θάμνος ή δέντρο;
Καλύτερα οι οικολογούντες να ασχοληθούν με σοβαρότερο θέμα: Τα εξοχικά που φύτρωσαν στην καλλιεργήσιμη γη της Ερμιονίδας είναι θάμνοι ή δέντρα;

Βένιο ξεβένιο, θάμνος ή δέντρο ούτε οι οικολογούντες, ούτε η ΠΑΠΟΕΡ, ούτε ο Δήμος και οι παρατάξεις του, ούτε οι κομματικές οργανώσεις, ούτε «ο κλήρος και ο λαός» όπως λέγαμε παλιά δεν τολμούν με μια τους ανακοίνωση να πουν ευθέως το αυτονόητο:
Πόσα στρέμματα φωτοβολταϊκών είναι δίκαιο και σωστό να εγκατασταθούν στην Ερμιονίδα; Η απάντηση αρχίζει από ΜΗΔΕΝ στρέμματα έως ΟΛΗ η έκταση της Ερμιονίδας = γύρω στα 400000 στρέμματα.
Και στη συνέχεια: Σε ποιες ακριβώς θέσεις της Ερμιονίδας είναι δίκαιο και σωστό, αλλά και τεχνικά πρόσφορο, να γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις;
Αυτό σημαίνει ΑΠΟΦΑΣΗ και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ και ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ ΜΑΣ.
Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού, όμως ο όρος Κουτόφραγκος υπάρχει στα λεξικά, όχι όμως το Κουτοέλληνας.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος
 

ΕΔΟΥΑΡΔΟ ΓΚΑΛΕΑΝΟ - ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ

Και οι μέρες άρχισαν να περπατούν. / Και μας δημιούργησαν. /Και γεννηθήκαμε εμείς, τα παιδιά τους,/ είμαστε τα παιδιά των ημερών, / που πορευόμαστε / εξερευνώντας τη ζωή.
Αυτό το ποίημα των Μάγια αποτελεί την προμετωπίδα, αλλά και το πλαίσιο αναφοράς, του τελευταίου βιβλίου του μεγάλου Ουρουγουανού συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο. Εμείς, οι άνθρωποι, σε όλες τις εποχές της ιστορίας, σε όλα τα σημεία του χάρτη, είμαστε παιδιά των ημερών, παιδιά του χρόνου, είμαστε φτιαγμένοι από ζωντανή ύλη μα και από ιστορίες, από τα γεγονότα του παρελθόντος και του παρόντος. Και κάθε μέρα του χρόνου έχει να αφηγηθεί τη δική της ιστορία για τη μεγάλη ανθρώπινη περιπέτεια που έχει ξεκινήσει εδώ και χιλιάδες χρόνια και συνεχίζεται ώς σήμερα. Ο Γκαλεάνο γράφει λοιπόν το «προσωπικό του ημερολόγιο», αυτός, ένας εραστής της ιστορίας και ανιχνευτής του μίτου που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, της ουσίας που κρύβεται πίσω από το επίκαιρο, της οικουμενικότητας πράξεων και γεγονότων που ο απλός παρατηρητής των πραγμάτων προσπερνά χωρίς να ξεκλειδώσει τη σημασία τους.
Τριακόσιες εξήντα έξι αφηγήματα –ας μη λησμονούμε ότι το 2012

Παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Μιχάλη Γκανά στο Φουγάρο

Το Φουγάρο και οι εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ παρουσιάζουν το Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου 2012, στις 12.30 μμ τη νέα ποιητική συλλογή του Μιχάλη Γκανά με τίτλο Άψινθος, στη Βιβλιοθήκη Ανθός του Φουγάρου, στο Ναύπλιο.
Η Βιβλιοθήκη Ανθός, που λειτουργεί στο Ναύπλιο από το 2005, φιλοξενεί με αυτή την ευκαιρία την πρώτη της ανοικτή εκδήλωση μετά από τα εγκαίνια του Φουγάρου. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ποιητής και κριτικός Κώστας Κουτσουρέλης, ενώ θα τραγουδήσουν μελοποιημένα ποιήματα οι Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης.
Το Φουγάρο, ένας Τόπος Δημιουργίας και Έκφρασης, αποτελεί  ένα μεγάλο, Διαδραστικό Έργο Τέχνης που απευθύνεται στο νου και τις αισθήσεις. Φιλοδοξεί να γίνει Χώρος Ζωής και αγαπημένο Στέκι και με τη δραστηριότητά του να συνδράμει ουσιαστικά στο

επιλογές εις ανάμνηση

Της Έλλης Βασιλάκη
Χρόνη Μίσσιου
Σκεφτείτε, κύριε, αν μπορούσαμε να ξέρουμε την ατομική ιστορία, τα ονόματα, το χαμόγελο, τα όνειρα, τις αγάπες, τις επιθυμίες και τις δημιουργικές ικανότητες των εκατομμυρίων νεκρών των πολέμων, αν τους γνωρίζαμε σαν τ’ αδέρφια μας, σαν τους ανθρώπους που μεγαλώσαμε μαζί και ονειρευτήκαμε μαζί, τι διάσταση θα είχε για μας η ανθρώπινη ιστορία και πόσο άγρυπνοι και προσεχτικοί θα ήμασταν σε κάθε επιλογή της εξουσίας, σε κάθε ιδεολογική πρόταση… Αν η συνείδηση και η γνώση του ανθρώπου μπορούσε να φτάσει στο επίπεδο να ερμηνεύει μ’ αυτή την ανθρώπινη έγνοια την είδηση “εκατό χιλιάδες νεκροί” ή “ένας άνθρωπος βασανίζεται σε κάποιο άντρο της εξουσίας”…

                            “ΧΑΜΟΓΕΛΑ, ΡΕ… ΤΙ ΣΟΥ ΖΗΤΑΝΕ;”

Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει ευτυχισμένος μόνον σε σχέση ελευθερίας και ευτυχίας με τους συνανθρώπους του, σε συναισθηματική αρμονία με τον εαυτό του, αλλιώς γίνεται σκατό ανθρώπινο, το πιο άχρηστο και επικίνδυνο πράγμα δηλαδή, διότι και το σκατό των ζώων ακόμα είναι ευλογία θεού για τα λουλούδια και τα φυτά. Μόνο ο άνθρωπος, που τρώει και καταστρέφει τα πάντα, παράγει άχρηστα και επικίνδυνα πράγματα, και για τη φύση και για τη ζωή. 

“ΧΑΜΟΓΕΛΑ, ΡΕ… ΤΙ ΣΟΥ ΖΗΤΑΝΕ;” 

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Εκλογές αντιπροσώπων για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ερμιονίδας
                              
                                        Ανακοίνωση

Στην τελική ευθεία πέρασαν οι διαδικασίες για τη μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα, με τη διεξαγωγή της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, κορυφαίας και καθοριστικής σημασίας πολιτική διαδικασία, για τη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Στο τριήμερο της Συνδιάσκεψης ,30 Νοεμβρίου και 1-2 Δεκεμβρίου στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αναμένεται να διαμορφωθεί η φυσιογνωμία του νέου κόμματος της Αριστεράς, μετά το δημόσιο ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία που πραγματοποίησαν οι κατά τόπους οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ερμιονίδας καλεί τα μέλη του ,αλλά και όσους επιθυμούν να γίνουν μέλη, να λάβουν μέρος στη διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, που θα γίνει την Κυριακή 25 Νοέμβρη ως ακολούθως:
Ερμιόνη, Κτίριο Συγγρού 10:00-12:00
Φούρνοι, Δημοτικό σχολείο 12:30-14:30
Κρανίδι, Γραφείο ΣΥΡΙΖΑ Ερμιονίδας 15:00-17:30

Η Παρασκευή 23/11 είναι η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιοτήτων. Εγγραφές μελών μπορούν να γίνονται και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

τηλ. επικοινωνίας:  6974325449      

Τέτοια ακούν και βλέπουν οι Γερμανοί

Σχετικά με αυτή  την ανάρτηση απο την Π.Π.Σ.Ε. dimitriskamizis
 
     Χθες το μεσημέρι, στο πρώτο κρατικό τηλεοπτικό Γερμανικό κανάλι Das Erste, προβλήθηκε ρεπορτάζ για τις offshore εταιρείες που έχουν έδρα το Κρανίδι αλλά και το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου σε συσχετισμό. 
      Στο ρεπορτάζ προβλήθηκαν συνεντεύξεις του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου και του Δημάρχου Ερμιονίδας Δημήτρη Καμιζή. Οι εικόνες από το Κρανίδι και από παραθαλάσσιες πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες σχολιάζονται από την παρουσιάστρια αρνητικά και συνδέονται με τη διαφθορά στην Ελλάδα. 
     Ο Δήμαρχος σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι οι Δήμοι στην Ελλάδα δεν έχουν αρμοδιότητα για την είσπραξη των φόρων και ότι η θέση του είναι υπέρ της δίκαιης φορολόγησης όλων ανεξαιρέτως. 
   Σε σχετική επίσης ερώτηση απάντησε ότι λίγοι από τους πλουσίους ανθρώπους που έχουν στο Δήμο Ερμιονίδας τις εξοχικές τους κατοικίες έχουν κάνει κάποιες δωρεές στο Δήμο αλλά κυρίως στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου. Η σχολιάστρια προτείνει την μεγαλύτερη φορολόγηση των offshore εταιρειών στην Ελλάδα.
----------------------------------------------------------------
Και κατανοούν πλήρως το πάρτι που είχε στηθεί στη χώρα.
 Του Βασίλη Γκάτσου
Φαντάσου και να είχαν αρμοδιότητα είσπραξης φόρων οι ελληνικοί Δήμοι. Όλοι θα σκοτωνόμαστε ποιος θα πρωτογίνει αιρετός. Ευτυχώς που δεν έχουν κύριε δήμαρχε.
Όσο για τη θέση σας υπέρ της δίκαιης φορολόγησης όλων ανεξαιρέτως, δηλαδή υπήρχε περίπτωση να είσαστε κατά; Η πολιτική ΠΡΑΞΗ 30 χρονών τι έδειξε. Αυτό βλέπουν οι Γερμανοί, όπως και όλοι μας.
Πιστεύετε ότι ο δήμος μας θα αναπτυχθεί με τις δωρεές των μεγάλων εξοχικών;
Η Γερμανίδα παρουσιάστρια που έβγαλε το συμπέρασμα «Οι εικόνες από το Κρανίδι και από παραθαλάσσιες πολυτελείς

Ο Αλιβάνιστος









Καλωσορίζουμε τον "Αλιβάνιστο" κο Νοταρά στη διαδυκτιακή μας γειτονιά.
Η πρώτη του ανάρτηση εδώ
Αγαπητοί  αναγνώστες,

Το  όνομα  του  ιστολόγιου  δεν  ήταν  δική  μου  ιδέα,  αλλά  ένα  απόφθεγμα  ανωριμότητας,   ενός  ιερέα,  υιού  ενός  υβριστή  και  ανθέλληνος  πατρός,  επίσης  ιερέως,  που  έχει την  αφέλεια  να  πιστεύει,  ότι  ο  καπνός  του  λιβανιού  ευφραίνει  την  καρδία  του  θεού,  και  όλα  αυτά  με  την   ανοχή  του  Πνευματικού  μας  ηγέτη  και  ολίγων  θρησκόληπτων   κατοίκων  της  Ερμιόνης!!!   Τώρα  πως  συμβιβάζετε  αυτό  με  την  συμπεριφορά  Του  Κυρίου,  ο  οποίος  κατά  την  ομιλία  του  στη  πόλη  της  Ναζαρέτ,  όταν  ειδοποιήθη   υπό  των   ακροατών  του,  ότι  έξω  τον  ζητούν  οι  γονείς  και  τα  αδέρφια  Του,  Αυτός  απήντησε, δεν  έχω  γονείς  και  αδέλφια,  εξορκίζοντας  την   οικογενειοκρατία,  από  το  πνεύμα  της  εκκλησίας.  Στους 

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ

Ονειρα γλυκά με… application.. 

Της Έλλης Βασιλάκη

Ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του ύπνου και επηρεάζει το «σενάριο» των ονείρων .Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και όπως φαίνεται και στον… ύπνο μας! Ο λόγος για την εφαρμογή Dream: ON για iPhone που δημιούργησαν ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Χερτφορντσάιρ, η οποία επιτρέπει στον κάτοχό της να δημιουργήσει το… τέλειο όνειρο.

Οδηγίες χρήσης


Η διαδικασία είναι απλή: ο χρήστης, λίγο πριν κοιμηθεί, ρυθμίζει την ώρα που επιθυμεί να ξυπνήσει και επιλέγει το ιδανικό «ονειρικό σενάριο» μέσω ενός ηχητικού «περιβάλλοντος». Πρόκειται για ήχους που παραπέμπουν σε ειδυλλιακά τοπία της εξοχής, σε πολύβουα αστικά κέντρα, σε συνταρακτικές διαστημικές περιπέτειες ή ακόμη και σε ήχους που επιτρέπουν τα «διαυγή

«Επανάσταση στον τομέα της εκπαίδευσης με τη βιοανάδραση»


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το  Σάββατο  1 Δεκεμβρίου 2012 στις 6.00μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου θα πραγματοποιηθεί επιμορφωτική συνάντηση με θέμα: «Επανάσταση  στον τομέα της εκπαίδευσης με τη βιοανάδραση»(αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών, ταχεία μάθηση, λιγότερο στρες και επιτυχία στις εξετάσεις)
Ομιλητές της εκδήλωσης: κ. Ελένη Κυριακοπούλου,ιατρός ομοιοπαθητικός, εκπαιδεύτρια του Ελληνικού Κέντρου Βιοανάδρασης.
κ.Παναγιώτα Φαλιέρου ,κοινωνική λειτουργός.
Οργάνωση εκδήλωσης:       
 Τα φροντιστήρια: «Θετικό» του κ. Ανδρέα Κρητικού
            «Έναυσμα» της κ.Μαρίας Σκλαβούνου
                                                                                            

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Βροχή














αλλά δεν  ισχύει  ότι  "μας σώζει"..
 Σήμερα στα Δίδυμα.

Οδηγία 60 της ΕΚ

Του Βασίλη Γκάτσου
Την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανοικτής διαβούλευσης των Προσχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής των Υδατικών Διαμερισμάτων Δυτικής, Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου, Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Ηπείρου Αττικής Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2011 κατ΄ εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα, ανακοίνωσε η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων ευχαριστεί θερμά τους φορείς και τους ιδιώτες που συμμετείχαν ενεργά στη διαδικασία με σχόλια, παρατηρήσεις και παρεμβάσεις, τα οποία αξιοποιούνται για την οριστικοποίηση των Σχεδίων Διαχείρισης.
Πηγή:www.capital.gr
Έκανε καμία παρέμβαση ο Δήμος μας για αυτό το θέμα; Δεδομένου ότι μπορεί βάσει της οδηγίας να παρεμβληθούν εμπόδια στον ερχομό του Ανάβαλου.
Σας ξαναθέτω υπ’ όψιν σχετικό παλιό μου άρθρο, αφού μετά το τέλος της διαβούλευσης πάμε για πλήρη εφαρμογή της οδηγίας μέρος της οποίας είναι και η καταγραφή των γεωτρήσεων και οι άδειες χρήσης νερού κ.λ.π. που έχουν ήδη αρχίσει.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ, ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
(Όσο γίνεται με απλά λόγια).

Η μέχρι τώρα πρακτική:

Το κάθε χωριό στη περιφέρειά του ανοίγει γεωτρήσεις και με ένα σύστημα αγωγών και δεξαμενών διοχετεύει το ‘πόσιμο’ νερό στον οικισμό του. Κατά κανόνα οι μετρητές που παρέχουν νερό στον καταναλωτή δεν λειτουργούν.
Κύρια αιτία νέων γεωτρήσεων είναι η εξάντληση των υφισταμένων, η εισροή μεγάλης ποσότητας θαλασσινού νερού, η ακαταλληλότητα του νερού λόγω οργανικού φορτίου, υπολειμμάτων λιπασμάτων κ.λ.π.
Το κάθε χωριό διαθέτει τα λύματά του κατευθείαν στη θάλασσα έτσι ως έχουν χωρίς καμία επεξεργασία ή σε μια ρεματιά και όπου πάνε. Τα ‘λύματα’ των χωριών δεν είναι μόνον του νοικοκυριού, αλλά και ό,τι άλλο ρίξουμε στην αποχέτευση, φυτοφάρμακα, χρώματα, διαλυτικά, κ.λ.π. Και τα βυτία, πριν τους βιολογικούς, άδειαζαν βόθρους και νύχτα πετούσαν το περιεχόμενο στη θάλασσα.
Ο κάθε αγρότης, ο κάθε κτηματίας νόμιμα ή παράνομα ανοίγει γεωτρήσεις για να καλύψει τις ανάγκες των καλλιεργειών του. Παράνομα βέβαια μπορεί να διαθέτει και νερό στην «αγορά των

Φωτοβολταϊκά

Με τον νομικό πυροσβεστήρα στο χέρι

Ο Δήμος είχε όλα τα δεδομένα εδώ και καιρό να επέμβει με απόφαση του και να πει πού θέλει τα φωτοβολταϊκά που του έχουν επιμεριστεί και να ορίσει και το μέγιστο μέγεθος μονάδας.
Μπορούσε επίσης να αποφασίσει, αυτό που αποφασίζουν κατά κανόνα όλοι οι Δήμοι: Δεν θέλουμε φωτοβολταϊκά στον τόπο μας και θα στραφούμε ενάντια των αποφάσεων της περιφέρειας και ενάντια των επενδυτών.
Στην πρώτη περίπτωση, θα νικούσε αν εφαρμοζόταν η απόφασή του και τα φωτοβολταϊκά έμπαιναν εκεί που ήθελε.
Στην δεύτερη θα νικούσε αν γινόταν σεβαστή η απόφασή του, ή αν νικούσε στο πεδίο της μάχης. Στην περίπτωση αυτή βέβαια ηθικό και δίκαιο να κοβόταν το ρεύμα προς της επαρχία μας.
Τώρα ποίος νικάει, ποίος χάνει.....
Το βέβαιο είναι ότι τώρα λες: αιφνιδιάστηκα (τάχατες), αλλά είμαι παρών και συντονίζω τη μάχη και ψηφίστε με ως αγωνιστή του βουνού. Αν είχες ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ θα έχανες σίγουρα ψήφους. Γι’ αυτό και η σύμπλευση συμπολίτευσης – αντιπολίτευσης στη μάχη του βουνού.
Το θετικό ήταν να υπήρχε προ καιρού σύμπραξη για μια δίκαιη και λογική ΑΠΟΦΑΣΗ του Δήμου Ερμιονίδας.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα σκουπίδια. Αντί να ληφθεί ΑΠΟΦΑΣΗ με σύμπραξη συμπολίτευσης – αντιπολίτευσης για επαγγελματική ανακύκλωση και κομποστοποίηση στον τόπο μας, που είναι δίκαιο και λογικό, κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε βλέποντας ότι κάπου μακριά μας, σε κάποιο βουνό της Πελοποννήσου θα φτιάξει η Περιφέρεια μια εγκατάσταση (αδιάφορο για μας αν είναι καύση ή ό,τι άλλο) που θα μας παίρνει με κάποιο κόστος ζωντανά τα σκουπίδια μας.
Ωραία οικολογία!
Άντε και καλά κρασιά.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

             

Πρόσκληση σε εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας:“Ο Ρόλος των Γυναικών στην Αραβική Άνοιξη»

Πρόσκληση σε εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας
“Ο Ρόλος των Γυναικών στην Αραβική Άνοιξη»
Παρασκευή 23/11/2012, Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23, Αθήνα)
Στο πλαίσιο της δράσης της για τα δικαιώματα των γυναικών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και με αφορμή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25/11), η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει την εκδήλωση «Ο ρόλος των γυναικών στην Αραβική Άνοιξη», την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου, ώρα 19:00, στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23, Αθήνα).
Θα μιλήσουν:
Ντορέττα Αστέρη, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας
Συμμετοχή των Γυναικών σε Διαδηλώσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και οι δράσεις αλληλεγγύης της Διεθνούς Αμνηστίας
Κλεοπάτρα Γιούσεφ, αιγυπτιακής καταγωγής ερευνήτρια σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και ισότητας των φύλων
«Η Αραβική Άνοιξη μέσα από τα μάτια των γυναικών. Ιστορίες Γυναικών από την Αίγυπτο»: Ανάλυση του ρόλου της γυναίκας από

Ισοκατανομή και ‘ισοκατανομή’.

Πηγή:villadidimo.brodimas 
Των ενεργειακών πάρκων, ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών,  στον Δήμο μας .
Όμως, δεν είναι αυτό το θέμα.
Είναι άλλο, πολύ πιο μεγάλο και πολύ πιο σοβαρό!
Μιλάμε για το ‘φόρτωμα’  όλων των οχλουσών δραστηριοτήτων σε αυτή την περιοχή!
Και το θέμα δεν είναι η ισοκατανομή μόνον των ενεργειακών πάρκων, και μάλιστα μόνον των Ηλιακών, αλλά η ισοκατανομή όλων των οχλουσών δραστηριοτήτων στον Δήμο!
Για να γίνω σαφής:

Οι ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να ισοκατανεμηθούν, εγκαθίστανται μόνον όπου υπάρχει το κατάλληλο Αιολικό Δυναμικό. Τα Ηλιακά όμως μπορούν να ισοκατανεμηθούν, Πλαγιές και Ηλιος υπάρχουν σε όλο τον Δήμο.
Ισο, εν προκειμένω, κατά την γνώμη μου, σημαίνει ισοκατανομή της παραγόμενης ενέργειας. Και αφού στα Δίδυμα και το Ηλιόκαστρο έχουν εγκατασταθεί οι ανεμογεννήτριες, αλλιώς συνεισφέρουν  στην ενέργεια με τις ανεμογεννήτριες, λογικό και δίκαιο είναι, τα ηλιακά, τα φωτοβολταϊκά δηλαδή, να πάνε στον

Η σκάλα Μετόχι

Του Βασίλη Γκάτσου
«Σε κανένα αίτημα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας, σχετικά με αυτό το θέμα, δεν αναφέρεται γιατί ζητάει από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας να αποφασίσει για ένα χώρο που δεν του ανήκει. Ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στον Δήμο Ερμιονίδας.»

Είναι η φράση αυτή από το Δελτίο Τύπου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας.
Η ίδια η λέξη «Λιμενικό» ορίζει ότι το Ταμείο αυτό έχει αρμοδιότητα μόνο σε χώρους που επισήμως και σύμφωνα με τον νόμο χαρακτηρίζονται ως Λιμάνια. Ο υπάρχων μόλος στο Μετόχι όντως είναι μία θέση για να πιάνει με ασφάλεια η υδροφόρα, θέση η οποία μετεξελίχθηκε από την ανάγκη σύνδεσης της Ύδρας με την απέναντι ακτή, σε αυτό που λέμε σκάλα, δηλαδή θέση απ’ όπου δια θαλάσσης πηγαινοέρχονται άνθρωποι και εμπορεύματα. Δεν είναι όμως από νομική άποψη Λιμάνι και ως εκ τούτου το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας πολύ σωστά τον ονομάζει «χώρο» και πολύ σωστά δηλώνει αναρμοδιότητα και μεταθέτει στον Δήμο Ερμιονίδας την αρμοδιότητα του «χώρου» αυτού.
Αν αυτός ο «χώρος» γίνει νόμιμο Λιμάνι, τότε έχει αρμοδιότητα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει κινήσει καμία διαδικασία (παραγωγή εγγράφων), ώστε να μετεξελιχθεί αυτός ο «χώρος» σε νόμιμο Λιμάνι.
Σύμφωνα όμως με την ως άνω φράση, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας έπρεπε να δηλώσει αναρμοδιότητα ακόμη και στο να συζητήσει το αίτημα του Δήμου Ύδρας, πόσο μάλλον να γνωμοδοτήσει ή να αποδεχθεί σχέδια κ.λ.π.
Όμως όχι μόνον έγινε ολόκληρη συζήτηση, αλλά ακόμη και στο δελτίο τύπου εκφράζονται κρίσεις και απόψεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας για το όλο θέμα.
Όντως λοιπόν διαπιστώνεται η προχειρότητα και η εμπλοκή πολλών αναρμοδιοαρμόδιων.

Άρα δύο είναι τα ζητούμενα:
1). Υπάρχει νομική μορφή που ο χώρος αυτός να επιτρέπει την

Παρατηρητήριο;

Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας Ο.Τ.Α.

Δεν πρόκειται για παρατηρητήριο ούτε για ελεγκτήριο, διότι δεν παρατηρεί, δεν ελέγχει απλώς, ούτε γνωμοδοτεί απλώς. Δεν λέει στον ΟΤΑ ότι κατόπιν παρατηρήσεως και ελέγχου η γνώμη μας είναι η τάδε. Παίρνει μέτρα και φροντίζει να υλοποιηθούν. Είναι δηλαδή Τρόικα.... επαναφοράς στο σωστό δρόμο. Όχι φυσικά συνιστώντας τη λήψη δανείου για να λυθεί το πρόβλημα.
Μακάρι να είναι έτσι. Γιατί μπορεί κάλλιστα να είναι μία νέα Διεύθυνση που θα αμείβεται για να παρατηρεί απλώς, σύμφωνα με την ελληνική δημόσια πρακτική.
Δύσκολα τα πράγματα για τον Καλλικράτη.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Αιρετοί και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων τους

Του Βασίλη Γκάτσου
 
Μια λίγο έως πολύ ουδέτερη ματιά.

Έχουμε παρακολουθήσει τον προφορικό και γραπτό λόγο αιρετών. Ένα μοτίβο ξύλινης πολιτικής γλώσσας είναι κυρίαρχο με το οποίο οι μεν καταφέρονται κατά των δε: Έχετε ακέραια την ευθύνη, είστε συνυπεύθυνοι, σας έχει καταδικάσει η συνείδηση του κόσμου, ενεργήσατε εν κρυπτώ εξυπηρετώντας συμφέροντα (πάντα μη κατονομαζόμενα), είσαστε μαύρη αντίδραση, ενεργήσατε κατά του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών, ενεργήσατε  αποσιωπώντας τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, πράξατε εις γνώση σας παράνομα, εξυπηρετείτε ξένα συμφέροντα, ιδιωτικά συμφέροντα, καταστρέψατε τον τόπο. Και άλλα που δεν έχουν τελειωμό, τόσο που στέκει ως διπλωματική εργασία η μελέτη αυτών των φράσεων και αυτής της συμπεριφοράς.

Βλέποντας τα έργα και τα σχετικά έγγραφα όντως όχι μόνον υπάρχουν παραλήψεις, όχι μόνον έχουν γίνει έργα χωρίς περίσκεψη, αλλά και σήμερα ό,τι λειτουργεί και έχει σχέση με το περιβάλλον λειτουργεί και τεκμηριώνεται κατά τρόπο που θα προξενούσε τα γέλια στις ελεγκτικές αρχές της Γερμανίας, της Σουηδίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας κ.λ.π.

Να βγάλουμε λοιπόν το συμπέρασμα ότι τα εν λόγω πρόσωπα ενήργησαν και ενεργούν γνωρίζονταν σε κάθε λεπτομέρεια τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πράξεών τους, των ιδεών τους, των προτάσεων τους, των έργων τους; Άρα, και ως εκ τούτου, πράττουν εκ προθέσεως, εκ προμελέτης κ.λ.π.; Δηλαδή γνώριζαν με κάθε λεπτομέρεια τις επιπτώσεις μιας χωματερής στο περιβάλλον, τις επιπτώσεις από την καύση των υλικών, τις επιπτώσεις από τα λύματα, από τα επεξεργασμένα λύματα, από τα λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.λ.π.;
Κατηγορηματικά όχι.
Είναι όλοι τους, όπως και όλοι μας, μέρος του προβλήματος μιας χώρας που πέρασε από την αθώα αγροτική οικονομία σε μια βιομηχανική και στα γρήγορα μεταβιομηχανική εποχή χωρίς το ενδιάμεσο μιας αστικής τάξης πραγμάτων. Δηλαδή μας έτυχαν τα φαινόμενα και η διαχείρισή τους. Κατακλυστήκαμε ξαφνικά από όλα τα

...αντισυνταγματικό; Ε, και;

προτείνει η Έλλη Βασιλάκη
 γράφει ο Γιάννης Καλαμίτσης 
 
 

     ΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ;
Ενας απλός άνθρωπος, όπως και εκατομμύρια άλλοι Ελληνες. Πιστεύω σ’ αυτά που πιστεύουν οι περισσότεροι και αγωνιώ για τα όσα αγωνιούν κι αυτοί.
Προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται, αλλά δεν τα καταφέρνω.
     Ίσως επειδή είμαι κάπως «παραδοσιακός». Θυμάμαι και αναπολώ τις εποχές που όσοι ανέβαιναν στο βήμα της Βουλής, για να μιλήσουν, ήταν ικανότατοι ρήτορες. Και μιλούσαν από στήθους, όπως υποχρεώνει ο Κανονισμός της Βουλής, κι όχι από χαρτάκια.
Τώρα παρακολουθώ το Κανάλι της Βουλής και μπερδεύομαι ολωσδιόλου. Ολοι που ανεβαίνουν στο βήμα διαβάζουν το ποιηματάκι τους, το οποίο, τις περισσότερες φορές, τους το έχει γράψει κάποιος από το προσωπικό του γραφείου τους. Γι’ αυτό και δυσκολεύονται ακόμα και να το διαβάσουν.
Και ο προεδρεύων της Βουλής κάνει το κορόιδο και δεν ενοχλείται που παραβιάζεται ο Κανονισμός.
Πάει λοιπόν κι ο Κανονισμός της Βουλής. Τον ξεφτιλίσαμε.

      Οι δικαστές απέχουν από τα δικαστήρια. Πολλοί λένε πως αυτό είναι αντισυνταγματικό. Ε, και; Το μόνο αντισυνταγματικό είναι; Αυτή η κυβέρνηση των τριών καμπαλέρος το έχει κάνει το Σύνταγμα σουρωτήρι.
Τέσσερα άρθρα του Συντάγματος κατήργησαν οι συνταγματάρχες και όλοι καταλάβαμε πως μας κυβερνάει μια δικτατορία. Αναμενόμενο το να καταργήσει μια δικτατορία κάποια άρθρα του Συντάγματος. Αλλά μια εκλεγμένη «δημοκρατική» κυβέρνηση να παραβαίνει ένα ένα τα περισσότερα άρθρα του Συντάγματος πού ακούστηκε;

      Ξεκινήσαμε το 1974 με μια Προεδρευομένη Δημοκρατία και με την πρώτη Αναθεώρηση βρεθήκαμε να έχουμε έναν Πρόεδρο χωρίς αρμοδιότητες και να ζούμε σε μια Πρωθυπουργευόμενη Δημοκρατία.
Σήμερα, σε τι Δημοκρατία ζούμε; Πώς μπορεί να εξακολουθεί να λέγεται Δημοκρατία ένα καθεστώς που δεν έχει Σύνταγμα που να το σέβεται;

     Τα έχω χαμένα!
     Η πρώτη εξουσία, η νομοθετική, περιορίζεται στο να ψηφίζει, απλώς, νόμους που ετοίμασαν άλλοι, όπως η τρόικα.
     Η δεύτερη εξουσία, η εκτελεστική, βρίσκεται σε αδράνεια. Εκτελεί η τρόικα και οι Ράιχενμπάχ της.
     Η τρίτη εξουσία, η δικαστική, απέχει.

Η παράγραφος 4 του άρθρου 120 του Συντάγματος λέει:
Η τήρηση του παρόντος Συντάγματος
επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων
που δικαιούνται
και υποχρεούνται
να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε
επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.

Αυτό το άρθρο δεν έχει καταργηθεί ως σήμερα.
    

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Το πρώτο τροχαίο ατύχημα στην Ελλάδα

Ημερα Μνημης Θυματων Τροχαιων Ατυχηματων, η 18η  Νοεμβριου. Με την ελπιδα οτι, ολοι μας θα ευαισθητοποιηθουμε και θα αλλαξουμε τις συνηθειες μας προς μια ποιο ασφαλη και υπευθυνη οδηγηση, ας θυμηθουμε το πρωτο αυτοκινητιστικο ατυχημα στη χωρα μας.
 Μαιρη Φασιλη. 
«Με επτά αυτοκίνητα θρηνούμε θύματα, φανταστείτε να γίνουν 70…»
Το πρώτο αυτοκινητιστικό τροχαίο, και μάλιστα θανατηφόρο ατύχημα, που αναφέρεται στην Ελλάδα έγινε την Κυριακή 4 Μαρτίου 1907 και ώρα 11.30 περίπου επί της Λεωφόρου Συγγρού, μετά την Πύλη του Αδριανού στο ύψος του εργοστασίου ΦΙΞ, υπό τις ακόλουθες συνθήκες, όπως μας τις περιέγραψαν οι εφημερίδες της εποχής εκείνης.
"Ο πρίγκηψ Ανδρέας μετά της συζύγου του Αλίκης και του Υπασπιστού του Μεταξά, οδηγούσε το αυτοκίνητό του στη λεωφόρο Συγγρού για να μεταβεί στο Παλαιό Φάληρο και εκείθεν εις Πειραιά. Όπισθεν και σε απόσταση 30-40 μ. ακολουθούσε το αυτοκίνητο του Νικολάου Σιμόπουλου Υπουργού, Βουλευτού Φθιώτιδος.

Όταν τα δυο αυτοκίνητα ευρίσκοντο προ της γέφυρας και πλησίον του Ζυθοπωλείου Φιξ, ο Σιμόπουλος ηθέλησε να υπερβεί το αυτοκίνητο του Πρίγκηπος, αυξάνων κατά τι την ταχύτητα του αυτοκινήτου του. Η οδός ήτο ελεύθερη από πεζούς και το αυτοκίνητο του Σιμόπουλου αφού προσπέρασε το προπορευόμενο, κατέλαβε το δεξιό της οδού και έβαινε κανονικώς επί της λεωφόρου. Ξαφνικά μία γυναίκα ευρισκόμενη με ένα παιδί επί του πεζοδρομίου εισήλθε επί της λεωφόρου και ευρέθη αντιμέτωπη με το αυτοκίνητο του Σιμόπουλου. Αυτός βλέποντας τον προφανή κίνδυνο ηθέλησε δι’ ελιγμών ν’ αποφύγει την μετά της γυναικός σύγκρουση, πλην όμως η άτυχη γυναίκα φοβηθείσα δεν εσταμάτησε αλλά έτρεξε να περάσει στο απέναντι πεζοδρόμιο με

στο έλεος της λευτεριάς, της ελπίδας, του φόβου, της λύτρωσης, της τύχης, του Θεού; ...

Έλλη Βασιλάκη
λογοτεχνείας το ανάγνωσμα:
 
 
—  Δεν καταλαβαίνω, Δάσκαλε, είπε ο Σαριπούτο· πάλι μας μιλάς με παραβολές.
—  Θα καταλάβεις στο γυρισμό, Σαριπούτο. Τώρα, σας είπα, είναι πολλά νωρίς. Χρόνια ζω τη ζωή και τον πόνο του ανθρώπου, χρόνια μεστώνω· ποτέ δεν είχα φτάσει, σύντροφοι, σε τόση ελευτερία. Γιατί; Γιατί πήρα μια μεγάλη απόφαση.
—   Μια μεγάλη απόφαση, Δάσκαλε; Έκαμε ο Άναντα κι ανασήκωσε το κεφάλι, έσκυψε, φίλησε το άγιο πόδι του Βούδα· ποια απόφαση;
—  Δε θέλω να πουλήσω την ψυχή μου στο Θεό, σε αυτό που λέτε εσείς Θεό· δε θέλω να πουλήσω την ψυχή μου στον Πειρασμό, σε αυτό που λέτε εσείς πειρασμό· δε θέλω να πουληθώ σε κανένα. Είμαι λεύτερος! Χαρά σε αυτόν που ξεφεύγει από τα νύχια του
Θεού και του Πειρασμού, αυτός, αυτός μονάχα λυτρώνεται.
—  Λυτρώνεται από τι; έκαμε ο Σαριπούτο κι ο ιδρώτας έτρεχε από το μέτωπό του· λυτρώνεται από τι; Ένας λόγος απόμεινε στα χείλια σου, Δάσκαλε, και σε καίει.
—  Δε με καίει, Σαριπούτο, με δροσίζει· δεν ξέρω, συμπαθάτε με, αν αντέχετε, αν μπορείτε να τον ακούσετε χωρίς να σας κυριέψει τρόμος.
—  Δάσκαλε, είπε ο Σαριπούτο, πάμε στον πόλεμο, μπορεί να μη γυρίσουμε· μπορεί να μη σε ξαναδούμε· φανέρωσέ μας το στερνό