Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

«Αντώνης Τρίτσης» – Η ολοκλήρωση του προγράμματος “πρόκληση” για το Δήμο μας

Κρανίδι, 12/06/2021

Ανακοίνωση

 Για το Δήμο μας το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι μια τολμηρή πρόκληση στην οποία απαντήσαμε με πολύ σκληρή δουλειά αφενός γιατί πιστεύουμε στη δυναμική του στρατηγικού σχεδιασμού στους ΟΤΑ και αφετέρου γιατί επενδύουμε σε έργα υποδομής. Κινηθήκαμε οργανωμένα, αναμετρηθήκαμε με τις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας και πετύχαμε μέσα σε πιεστικούς χρόνους να ανταποκριθούμε σχεδόν στο σύνολο των προσκλήσεών του.

 Ο Δήμος Ερμιονίδας, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, οι εργαζόμενοι, όλοι βάλαμε μεγάλη ενέργεια και ψυχή και ολοκληρώσαμε μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια με οραματική αντίληψη για την προοπτική του τόπου μας χτίζοντας στο καινούριο, σε νέες υποδομές που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

 Η δουλειά αυτή επετεύχθη με πολύ κόπο και με επαγγελματική ευσυνειδησία όλων όσων εργάστηκαν για τις προσκλήσεις του «Τρίτση». Αισιοδοξώ ότι η ωριμότητα και η τεκμηρίωση των προτάσεών μας θα αποτελέσουν το πρόκριμα για την ένταξη και την υλοποίηση πλήθους έργων στο Δήμο μας.

 Παρακάτω αναγράφονται αναλυτικά οι προτάσεις μας όπως, αυτές προτεραιοποιήθηκαν με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής :

Εκλογές Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης

 

Εκλογές Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης
Κυριακή 27 Ιουνίου 2021- ώρα 6:30 μμ
Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης ( Συγγρού )
 
 


Επιστολή Αναστασίου Γ.Γανώση

 Ερμιόνη 12/6/2021

Επιστολή Αναστασίου Γ.Γανώση

ΠΡΟΣΔήμο Ερμιονίδας                                                         ΚΟΙΝΟΠOIΗΣΗ: Κοινότητα Ερμιόνης

 

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την πρόταση του Κοινοτικού Συμβουλίου Ερμιόνης προς τον Δήμο για την πεζοδρόμηση τμήματος της παραλιακής οδού της Κοινότητας Ερμιόνης, πρόταση που δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση όλων να λυθεί επιτέλους το κυκλοφοριακό πρόβλημα των θερινών μηνών. Παρόλα αυτά όμως,επειδή  πρόκειται για ένα θέμα πολύ σοβαρό που δημιουργεί διαφορετικές ισορροπίες στην επαγγελματική ζωή αλλά και καθημερινότητα του τόπου και των πολιτών το θέμα θα έπρεπε να έχει έρθει σε ανοιχτή διαβούλευση με τους επαγγελματίες και κατοίκους της Ερμιόνης . Με αφορμή την πρόταση αυτή αλλά και κάποιων προβλημάτων που έχουν προκύψει με την χρήση των pillars και την εξυπηρέτηση των σκαφών θεωρώ σωστό και σκόπιμο να προκληθεί μια ανοιχτή συνάντηση από την μεριά του Δήμου και της Κοινότητας για την συζήτηση των παραπάνω θεμάτων.

Με εκτίμηση, 

Αναστάσιος Γ.Γανώσης

Επαγγελματίας στον κλάδο της εστίασης

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Βασίλης Γκάτσος: Αρκεί η ρύθμιση και απαγόρευση κυκλοφορίας για λίγες ώρες;

Πολύ θετικό που η Τοπική μας Κοινότητα επαναφέρει το «κυκλοφοριακό πρόβλημα» κατά τους θερινούς μήνες στο παραλιακό μέτωπο της Ερμιόνης κατά «τας ώρας αιχμής 20.00 – 01.30», για να απολαμβάνουν ντόπιοι και ξένοι τον περίπατό τους και ξένοιαστα να απολαμβάνουν το ποτό και το φαγητό τους, συνάμα με την Ερμιονίτικη φιλοξενία.

Το πρόβλημα όμως είναι άλλο, και είναι διαπιστωμένο ήδη από την εποχή που πρόεδρος της Κοινότητάς μας ήταν ο αείμνηστος Βελούδης. Και το πρόβλημα είχε διατυπωθεί σαφέστατα από τότε, και είχε δύο σκέλη:

Η εστίαση και τα κάθε είδους παραλιακά καταστήματα απλώνονταν και καταλάμβαναν σταδιακά όλους τους διαθέσιμους δημόσιους χώρους, τόσο προς τη θάλασσα, όσο και τους πεζοδρομιακούς, τους κολλητούς με τα παραλιακά σπίτια. Βέβαια οι χώροι είναι δημόσιοι και νόμιμα τούς νοικιάζει το κάθε κατάστημα, αλλά η ουσία είναι ότι είναι δημόσιοι. Η Κοινότητα δεν μπορούσε να μη νοικιάζει χώρους σε κάποιον, όταν νοίκιαζε στον διπλανό του κ.λ.π., αλλά η Κοινότητα ποτέ δεν σκέφτηκε (δηλαδή δεν κτύπησε το χέρι στο τραπέζι) ότι πρέπει ΠΡΩΤΑ να ορίσει άνετα πραγματικά χρηστικά πεζοδρόμια και πλατείες και μετά χώρους ενοικίασης.
Από αυτή την εποχή είχε αρχίσει να γίνεται έντονη και η κυκλοφορία οχημάτων στον παραλιακό περιφερειακό της Ερμιόνης (Λιμάνι – Μπίστι – Μαντράκια).

ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ-ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Σήμερα Πέμπτη 10/06/2021 και ώρα 6 μ.μ. έγινε έκτακτη συνεδρίαση στο Κοινοτικό μας Συμβούλιο με θέμα ”Πεζοδρόμηση τμήματος της δημοτικής οδού Μελίνας Μερκούρη από το ύψος του Ηρώου έως την οικία Ταρούση (πεύκο)” (δηλ. σχετική διευθέτηση του κυκλοφοριακού στην κεντρική αρτηρία του βόρειου λιμένα της πόλης μας).

Παρουσία της ολομέλειας των Κοινοτικών Συμβούλων και δυστυχώς της απουσίας όλων των Δημοτικών Συμβούλων της περιοχής Ερμιόνης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ.Ιωσήφ Γανώσης στην εισαγωγή του θέματος αναφέρθηκε στα κάτωθι:

Όπως όλοι γνωρίζουμε η κατάσταση του κυκλοφοριακού και εν γένει της συνύπαρξης κυκλοφορίας οχημάτων και πολιτών στον νευραλγικό χώρο του κεντρικού άξονα του βόρειου λιμένος και όλης της χερσαίας ζώνης, είναι ένα σοβαρό και ουσιαστικό πρόβλημα που χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εικόνα της πόλης μας και στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα για διάφορους λόγους, τους οποίους δε χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε και να υπενθυμίζουμε, καμία Δημοτική και Κοινοτική Αρχή δεν κατάφερε να επιλύσει.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2021-ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Η Κοινότητα Ερμιόνης συνεπής στις δεσμεύσεις της και στις υποχρεώσεις της με ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες της και μέσα στα στενά όρια που ορίζει ο Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας,

από Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 με δικά της συνεργεία, προσωπικά έξοδα των μελών της και την οικονομική στήριξη φίλων της επιμελείται της γενικής καθαριότητας στην πόλη μας.

Πιστή στις δεσμεύσεις της καθημερινώς από γειτονιά σε γειτονιά, αυλόπορτα προς αυλόπορτα αποψιλώνει, σκουπίζει και ασβεστώνει ώστε και την φετινή χρονιά η πόλη μας να παρουσιάσει το καθαρό πρόσωπό της στους συμπολίτες μας και στους επισκέπτες μας.

Ευελπιστούμε στη συμμετοχή της προσπάθειάς μας απ’ όλους τους συμπολίτες μας, τους επαγγελματίες της πόλης μας και ειδικότερα του τουριστικού τομέα και στην αρωγή της Δημοτικής Αρχής.

Επίσης ενημερώνουμε ότι και φέτος το καλοκαίρι από 16 Ιουνίου ημέρα Τετάρτη και κάθε Κυριακή και Τετάρτη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται αυτοκίνητο της Κοινότητας με εθελοντή στις περιοχές της Παναγίας και των Ταξιαρχών, ώστε να εξυπηρετεί μοναχικούς συμπολίτες μας και άτομα τρίτης ηλικίας στην αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων τους. Παράλληλα δε, και στην αποκομιδή διάφορων απορριμμάτων γενικής καθαριότητας.

Ευχόμαστε σε όλους καλό καλοκαίρι, καλές δουλειές, προσοχή και υγεία για τον κάθε συμπολίτη μας!



Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ «Το Ελληνικό Σχολείο (Σχολαρχείον) Κρανιδίου»

 ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Το  Ελληνικό Σχολείο (Σχολαρχείον) Κρανιδίου»

Α) κατά τον 19ο αιώνα (1840 – 1899) και

Β) κατά τον 20ο αιώνα (1900 – 1929)

 

Στο πλαίσιο της έρευνάς μας για την Ιστορία της Εκπαίδευσης της Ερμιονίδας κατά τον πρώτη εκατονταετία (1829 – 1929) του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους εκδόθηκε, σε δύο τεύχη, το νέο μας βιβλίο, καρπός μακροχρόνιων ερευνών, όπου καταγράφεται η ενενηντάχρονη Ιστορία του Ελληνικού Σχολείου Κρανιδίου

Στο πρώτο τεύχος περιγράφεται η σύσταση του Σχολείου (1840) και η 60/χρονη πορεία του κατά τον 19ο αιώνα (1899), ενώ το δεύτερο περιέχει την 30χρονη διαδρομή του (1900 - 1929) μέχρι την κατάργηση του θεσμού των Ελληνικών Σχολείων.

Το βιβλίο έχει έντονο κρανιδιώτικο χρώμα και άρωμα, απόσταγμα της μελέτης των πρωτογενών εγγράφων, των διασωθέντων διηγήσεων αλλά και «των διδακτηρίων που αντιστάθηκαν στον χρόνο» και αποτέλεσαν ζωηρές προκλήσεις του νου και της καρδιάς μας. Τις μοιραζόμαστε με χαρά μαζί σας και ευχόμαστε Καλή ανάγνωση!

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρουν στις βιβλιοθήκες Ερμιόνης και Κρανιδίου καθώς και στην Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη. 

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου


Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Σημαδούρες στο Μπίστι στις Μπανιέρες

 


Μια και η Τοπική μας Κοινότητα παίρνει μέτρα για το κυκλοφοριακό στην Ερμιόνη (καιρός ήτανε), να υπενθυμίσω ότι από τη νότια παραλία, από περίπου την Δεύτερη Μπανιέρα του Μπιστιού μέχρι την Πρώτη στου Μαστρογιάννη στην είσοδο των Μαντρακιών, πριν ορισμένα χρόνια τοποθετείτο σε απόσταση από τη παραλία 50 έως 100 μέτρα μια σειρά σημαδούρων κόκκινων που απαγόρευαν να πλέουν σκάφη στο χώρο που όριζαν. Έτσι έκαναν όλοι  ξέγνοιαστα μπάνιο και ιδιαίτερα οι Ερμιονίτες που ως ναυτικοί πάνε αρκετά βαθιά και κατά μήκος του Μπιστιού.

Το μέτρο αυτό σταμάτησε και έτσι έχεις την αίσθηση ότι τα κότερα και τα σκάφη, ιδιαίτερα τα ταχύπλοα, μπορεί να έρθουν κατά πάνω σου. Δεν αρκεί η υποχρέωση τους να πλέουν 100 μέτρα από την ακτή. Οι σημαδούρες βοηθούσαν και στη διαπίστωση ότι ο χώρος τους παραβιάζεται από τα σκάφη.
Ας το ξανασκεφτούν οι αρμόδιοι.

Βασίλης Γκάτσος

ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔIAΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

  


Την προηγούμενη εβδομάδα, κάναμε αποδεκτή την εισήγηση της διοίκησης του Δήμου για τη μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Άμφισσας μετά την πρόσφατη υπουργική απόφαση που καθορίζει υποχρεωτικά την αποδοχή αυτής της επιλογής.

Άρα το ταξίδι των απορριμμάτων συνεχίζεται.... μετά την Αθήνα, την Κόρινθο, την Αττική, τώρα στην Άμφισσα. «Το ταξίδι συνεχίζεται» με διαφορετικούς κάθε φορά αποδέκτες και με διαφορετική μεθοδολογία, είτε ΧΥΤΑ, είτε ΚΔΑΥ με την ανάλογη αναγκαία προδιαλογή στην πηγή. Μία δεκαετία που πλήγωσε τον τόπο μας, ματώσαμε όλοι με πράξεις και με παραλείψεις,που τις περισσότερες φορές την Κύρια ευθύνη είχε η Κεντρική Διοίκηση που δεν έλυνε οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, ο Δήμος μας αιμορραγούσε και αιμορραγεί οικονομικά για να ανταπεξέλθει από τους πρώτους στην αναγκαιότητα της διαχείρισης, ενώ κάποιοι άλλοι Δήμοι ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούν τις παράνομες χωματερές, 1.000.000 ευρώ είναι το ελάχιστο ετήσιο κόστος της μόνο διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αυτονόητο ήταν η θετική μας ψήφος για τη μεταφορά των απορριμμάτων, δεν υπήρχε άλλη νόμιμη λύση, δεν είχαμε τη δυνατότητα άλλης επιλογής και στην συνέχεια οι παρατηρήσεις μας αυτονόητες:

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Βασίλης Γκάτσος : Τι ωραία λοιπόν!

 Μπράβο στην Άμφισσα που δέχτηκε να πάρει τα απορρίμματα της Ριβιέρα - Ερμιονίδας και να τα θάψει στον δικό της ΧΥΤΑ, δηλαδή στη δική της γη.

Μπράβο και στην Αττική που παλιά είχε δεχθεί να θάψει μέρος αυτών στον ΧΥΤΑ της Φυλής που βρίσκεται στη Δυτική Αττική, το πιο υποβαθμισμένο περιβαλλοντικά μέρος της Αττικής, μπράβο που αναγνώρισε η Αττική την πολιτισμική μας ανωτερότητα που δεν καταδέχεται να θάψει υγειονομικά τα απόβλητά της στην ιερή γη της Ερμιονίδας.

Ας τα ξαναθυμηθούμε λίγο, γιατί η μνήμη έχει κοντά ποδάρια στην Ερμιονίδα. Δεν ενδιαφέρουν τα πρόσωπα, οι διοικούντες κ.λ.π., αλλά τα στάδια και ο νοών νοείτω:

Στάδιο 1ον: Δύο μεγάλες χωματερές, Δήμου Κρανιδίου και Δήμου Ερμιόνης, συγκεντρώνουν απορρίμματα και μπάζα. Τα μισοθάβουν και κάθε τόσο αυτοαναφλέγονται! Δύο ντουμάνια περιζώνουν κυρίως την Ερμιόνη, γιατι ο δήμος Κρανιδίου έχει φροντίσει να φτιάξει τη χωματερή του στα σύνορα με την Ερμιόνη, στα Δισκούρια.
Περιέργως ο τουρισμός όχι μόνο δεν επηρεάζεται, αλλά οι παραλίες στην Ερμιόνη είναι ντίγκα και τα εξοχικά επίσης ντίγκα, λες και τους ενθουσιάζε η αυτανάφλεξη! (απλά ξεχείλιζε το χρήμα στις τσέπες). Την ίδια εποχή μια "κηλίδα" περί τα 3 στρέμματα με τόνους επιπλεόντων αντικειμένων είχε εγκατασταθεί σχεδόν μόνιμα στον κόλπο της Κάπαρης. Προερχόταν από τις χωματερές Ύδρας και Πόρου, που την εποχή αυτή ήταν ρουκουτίμες: Δηλαδή τα σκουπίδια πετάγονταν σε μια απότομη ακτή και κατέληγαν στη θάλασσα και τα ελαφριά ταξίδευαν.... Την ίδια εποχή, μεγάλοι λάκκοι σε κτήματα από όπου είχε βγει το ιερό χώμα της πατρίδος μας και είχε πουληθεί σε εξοχικά, δέχονταν με ταμπέλα μπάζα και απορρίμματα για να ξαναγεμίσουν!
Το να μαζέψεις τα σκουπίδια και τα μπάζα χύμα και να τα πετάξεις στις χωματερές είναι το απλούστερο πράγμα του κόσμου!Γι' αυτό και  δεν υπήρχε πρόβλημα με τα σκουπίδια, και τα χωριά μας ήταν καθαρά. Το πρόβλημα όμως είχε μεταφερθεί στις χωματερές.
Στάδιο 2ον: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε τέρμα αυτή η κατάσταση και να φτιάξετε ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων), με στεγανές μεμβράνες από κάτω κ.λ.π. και να τα θάβετε κατά στρώσεις εκεί, αλλιώς θα πέφτουν γερά πρόστιμα.
Η Ερμιονίδα δεν καταδέχτηκε να φτιάξει ΧΥΤΑ, που δεν ήταν κάτι το ακριβό, και να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, δεδομένου ότι δεν επιτρεπόταν και η εξαγωγή αποβλήτων από τα όρια της Ερμιονίδας.

Έλεγχος rapid test την Πέμπτη 10/06/2021στο Πορτοχέλι Ερμιονίδας, από την Κινητή Ομάδα Υγείας (ΚΟΜΥ) Αργολίδας.

 Κρανίδι, 08.06.2021

Ανακοίνωση

Σας ενημερώνουμε πως την Πέμπτη 10/6/2021, και ώρες  10.00 – 14.00,κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αποτελούμενο από την Κινητή Ομάδα Υγείας (ΚΟΜΥ) Αργολίδας, θα βρίσκεται στo Πορτοχέλι, στον χώρο έξω από το Ιατρείο της Κοινότητας Πορτοχελίου, για δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

Ο ιός βρίσκεται παντού και οφείλουμε σαν Δήμος να κρατάμε τα επίπεδα υπό έλεγχο.

Ελπίζουμε σε μια σημαντική προσέλευση των δημοτών ώστε να προκύψει μια έγκυρη ”εικόνα” της πορείας της πανδημίας στον Δήμο Ερμιονίδας. Κάθε ένας και κάθε μία από εμάς μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην κοινή προσπάθεια. Μια πτυχή αυτής της προσπάθειας, είναι η παρακολούθηση της διασποράς του covid-19 στην κοινότητα και η εκτίμηση του λεγόμενου ”δείκτη θετικότητας”.

Η προστασία της υγείας των δημοτών είναι πρώτη μας προτεραιότητα και κάνουμε ότι είναι αναγκαίο ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο την διασπορά του ιού.

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος


ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ (1Η ΦΑΣΗ)-ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

 Η Κοινότητα Ερμιόνης ικανοποιημένη από τις ενέργειες του Προϊσταμένου της Λιμενικής Αρχής, Λιμενάρχη κ. Δημητρίου Παππά για την απαγόρευση στάσης και στάθμευσης των αυτοκινήτων στους δύο λιμενοβραχίονες του βόρειου λιμένος με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας, είναι πρόθυμη να συμβάλλει σε οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζονται ώστε οι πολίτες μας και οι επισκέπτες μας να απολαμβάνουν με τον καλύτερο τρόπο τη χρήση του λιμένος.

Ευελπιστούμε και εκ μέρους του Δήμου Ερμιονίδας ότι η επέκταση της κυκλοφοριακής ρύθμισης που θα προτείνει η Κοινότητά μας (1η, 2η και 3η φάση) θα είναι προς τη σύμφωνη γνώμη που επιθυμούν η μεγάλη πλειονότητα των συμπολιτών και των επισκεπτών μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΙΩΣΗΦ ΓΑΝΩΣΗΣ



Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Βιβή Σκούρτη:Το άχθος της γης

Το άχθος της γης 

Τη γονιμότητα της γης οι άνθρωποι την εμπιστεύθηκαν στους θεούς. Οι αρχαίοι μας είχαν προστάτιδα τη Θεά Δήμητρα

Ο (σίτος), το σιτάρι πρωτοκαλλιεργήθηκε στη γη του Τίγρη και Ευφράτη, συμβόλιζε τη θυσία και ενέπνευσε την ιδέα του αέναου κύκλου της ζωής.

Προηγείτο το όργωμα του χωραφιού με το αλέτρι που το έσερνε είτε κάποιο ζώο ή ο άνθρωπος. Τον μήνα Οκτώβρη με τις πρώτες βροχές όταν η γη μαλάκωνε ακολουθούσε η σπορά. Περνούσε ο χειμώνας, ερχόταν με τη σειρά της η άνοιξη, μεγάλωναν τα στάχυα, έδενε ο καρπός και σειρά είχε ο θερισμός με το δρεπάνι, να πάρουν οι άνθρωποι τον χρυσό καρπό τους και στη συνέχεια  το αλώνισμα, το λίχνισμα με το δικράνι, το κοσκίνισμα, το σάκιασμα και τα γεννήματα στο μύλο για άλεση-κοπή των καρπών στις μυλόπετρες.

Το αλεστικό δικαίωμα αντιστοιχούσε στα 3/12 του αλέσματος. Πλήθος εκφράσεων λαϊκής σοφίας σκιαγραφούν τον μυλωνά και τη μυλωνού•

«Θεωρία επισκόπου και τύχη μυλωνά»

Και έφτανε ο Ιούνιος ο επονομαζόμενος θεριστής, η μάχη της σοδειάς, η εποχή του «θέρου», η συγκομιδή δηλαδή του σταριού για να εξασφαλιστεί το ψωμί της χρονιάς.

«Αρχές του Θεριστή, του δρεπανιού μας η γιορτή»

1. 4/7/1948  αναγνωρίζω: Μιχ. Δεληγιάννη, Νίκο Δέδε, Τάσο Λιναρδόπουλο και με τους φιόγκους η κόρη του Σοφία, Αντρέας Κομμάς, Μανώλης Σκούρτης, Σίλβεστρος Μπουκουβάλας, Κυριάκος Βλάσσης, Αντώνης Κοτταράς, Νίκος Φοίβας, Βαγγέλης Μουτσάτσος

Στυλίτης


Στίχοι -Μουσική:Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Από το Κάστρο της Φολεγάνδρου

Αλέξης Σιδερής -Τραγούδι Χρήστος Ψαρομήλιγκος -Βιολί Έλενα Καρούση -Κιθάρα, Τραγούδι