Μπράβο στην Άμφισσα που δέχτηκε να πάρει τα απορρίμματα της Ριβιέρα - Ερμιονίδας και να τα θάψει στον δικό της ΧΥΤΑ, δηλαδή στη δική της γη.
Μπράβο και στην Αττική που παλιά είχε δεχθεί να θάψει μέρος αυτών στον ΧΥΤΑ της Φυλής που βρίσκεται στη Δυτική Αττική, το πιο υποβαθμισμένο περιβαλλοντικά μέρος της Αττικής, μπράβο που αναγνώρισε η Αττική την πολιτισμική μας ανωτερότητα που δεν καταδέχεται να θάψει υγειονομικά τα απόβλητά της στην ιερή γη της Ερμιονίδας.
Ας τα ξαναθυμηθούμε λίγο, γιατί η μνήμη έχει κοντά ποδάρια στην Ερμιονίδα. Δεν ενδιαφέρουν τα πρόσωπα, οι διοικούντες κ.λ.π., αλλά τα στάδια και ο νοών νοείτω:
Στάδιο 1ον: Δύο μεγάλες χωματερές, Δήμου Κρανιδίου και Δήμου Ερμιόνης, συγκεντρώνουν απορρίμματα και μπάζα. Τα μισοθάβουν και κάθε τόσο αυτοαναφλέγονται! Δύο ντουμάνια περιζώνουν κυρίως την Ερμιόνη, γιατι ο δήμος Κρανιδίου έχει φροντίσει να φτιάξει τη χωματερή του στα σύνορα με την Ερμιόνη, στα Δισκούρια.
Περιέργως ο τουρισμός όχι μόνο δεν επηρεάζεται, αλλά οι παραλίες στην Ερμιόνη είναι ντίγκα και τα εξοχικά επίσης ντίγκα, λες και τους ενθουσιάζε η αυτανάφλεξη! (απλά ξεχείλιζε το χρήμα στις τσέπες). Την ίδια εποχή μια "κηλίδα" περί τα 3 στρέμματα με τόνους επιπλεόντων αντικειμένων είχε εγκατασταθεί σχεδόν μόνιμα στον κόλπο της Κάπαρης. Προερχόταν από τις χωματερές Ύδρας και Πόρου, που την εποχή αυτή ήταν ρουκουτίμες: Δηλαδή τα σκουπίδια πετάγονταν σε μια απότομη ακτή και κατέληγαν στη θάλασσα και τα ελαφριά ταξίδευαν.... Την ίδια εποχή, μεγάλοι λάκκοι σε κτήματα από όπου είχε βγει το ιερό χώμα της πατρίδος μας και είχε πουληθεί σε εξοχικά, δέχονταν με ταμπέλα μπάζα και απορρίμματα για να ξαναγεμίσουν!
Το να μαζέψεις τα σκουπίδια και τα μπάζα χύμα και να τα πετάξεις στις χωματερές είναι το απλούστερο πράγμα του κόσμου!Γι' αυτό και δεν υπήρχε πρόβλημα με τα σκουπίδια, και τα χωριά μας ήταν καθαρά. Το πρόβλημα όμως είχε μεταφερθεί στις χωματερές.
Στάδιο 2ον: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε τέρμα αυτή η κατάσταση και να φτιάξετε ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων), με στεγανές μεμβράνες από κάτω κ.λ.π. και να τα θάβετε κατά στρώσεις εκεί, αλλιώς θα πέφτουν γερά πρόστιμα.
Η Ερμιονίδα δεν καταδέχτηκε να φτιάξει ΧΥΤΑ, που δεν ήταν κάτι το ακριβό, και να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, δεδομένου ότι δεν επιτρεπόταν και η εξαγωγή αποβλήτων από τα όρια της Ερμιονίδας.