Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Για ένα πέταγμα














Ένα χειροποίητο παιδικό  παιχνίδι, από έναν παππού, στον κάμπο της Ερμιόνης.
Ένα αεροπλάνο για  χαμηλές πτήσεις, λίγο πιο πάνω από τις κότες και τα κουνέλια..
Για ένα πέταγμα ψυχής, με τόσο απλά υλικά..

Ρίνα Λουμουσιώτη 

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά - θύματα της ολλανδικής Καθολικής Εκκλησίας

«Συμπάσχουμε με τα θύματα και τους ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη»
Ζητούν τώρα συγγνώμη. Αναρωτιόμαστε, πως μπορείς  να συμπάσχεις   με ένα παιδί που του  έχουν βίασει το σώμα και την ψυχή και ποιά συγγνώμη...

Σε δεκάδες χιλιάδες ανέρχονται τα παιδιά – θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της ολλανδικής Καθολικής Εκκλησίας από το 1945, σύμφωνα με την τελική έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας, στην οποία επικρίνεται η συγκάλυψη του εγκλήματος από την Εκκλησία και η κουλτούρα της σιωπής.


Σε δεκάδες χιλιάδες ανέρχονται τα παιδιά – θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της ολλανδικής Καθολικής Εκκλησίας από το 1945, σύμφωνα με την τελική έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας, στην οποία επικρίνεται η συγκάλυψη του εγκλήματος από την Εκκλησία και η κουλτούρα της σιωπής.Η επιτροπή Deetman υπολογίζει ότι 10.000 ως 20.000 ανήλικοι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, ενώ βρίσκονταν υπό την φροντίδα ιδρυμάτων της Καθολικής Εκκλησίας, όπως ορφανοτροφεία, οικοτροφεία και καθολικά κολέγια μεταξύ του 1945 και του 1981. Τα παιδιά αυτά υπέστησαν διάφορες μορφές σεξουαλικής κακοποίησης, από πολύ ελαφρές ως τις πιο σοβαρές,

Το θαύμα του 4θέσιου δημοτικού στον Φουρφουρά Ρεθύμνου

"Υπάρχει πάντα στην παιδική μας ηλικία μια στιγμή που ανοίγει μια πόρτα και μπαίνει το μέλλον."
Graham Green, Βρετανός συγγραφέας
"Όποιος μεγάλωσε στη φυλακή, τη φυλακή θυμάται. Όποιος μεγάλωσε στο παλάτι, το παλάτι θυμάται.                                                                                            
Ινδική παροιμία
Σε κάθε σχολείο ανάμεσα στους δέκα-είκοσι δασκάλους υπάρχει και ένας που ξεχωρίζει. Ένας δάσκαλος που τον θυμόμαστε για χρόνια μετά, μέχρι τα γεράματα μας, με αγάπη και αληθινή συγκίνηση. Ένας δάσκαλος που κατάφερε να τρυπώσει στο άβατο της παιδικής μας ψυχής και έφερε ένα εντελώς νέο φως. Και χάρη σ' αυτό το "Δεύτε λάβετε φως" - φως μικρού κεριού ή ολόλαμπρου ήλιου δεν έχει σημασία -  μέσα στην κυνικότητα και στην αδιάφορη καθημερινότητα του ενήλικα, που μοιραία όλοι μεταμορφωθήκαμε, διασώζεται και αχνοφέγγει ακόμα ό,τι καλό διαθέτουμε εντός μας.
Σε ένα μικρό χωριό του ορεινού Ρεθύμνου, τον Φουρφουρά, οι γιοί και οι κόρες των 560 μόλις κατοίκων του δέχτηκαν την ευεργεσία μιας αναπάντεχης τύχης. Χωρίς να το ξέρει, κάποιος βαριεστημένος δημόσιος υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας σφράγισε πριν από λίγα χρόνια τον διορισμό στο χωρίο τους ενός τέτοιου ξεχωριστού δασκάλου, του Άγγελου Πατσιά.
Ο νεαρός δάσκαλος δεν είδε αυτόν τον διορισμό του στην άκρη του πουθενά σαν μια καταναγκαστική προσγείωση, σαν δυσάρεστο πάρεργο εν όψει μιας ευνοϊκότερης μετάθεσης ή σαν μια ευκαιρία για ατελείωτη ραστώνη

.
Φουρφουράς.tv 3ος Κύκλος από fon1972

Αντιθέτως!  Διέθεσε και διαθέτει μέχρι σήμερα ό,τι φωτεινότερο κρύβει η ψυχή του. Μακριά από κάθε λογική κέρδους - βλέπε αντιπαροχή υπό την μορφή μισθού, προσωπικής προβολής και ό,τι παρόμοιο σκεφθεί ο κακοπροαίρετος νους μας - άνοιξε στους ολιγάριθμους μαθητές του την αυλαία ενός εντελώς καινούργιου κόσμου, χαρίζοντας τους την σπάνια ευκαιρία να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.
Στην άκρη το "εβδομαδιαίο πρόγραμμα"
Και τι δεν έκανε ο ευφάνταστος αυτός δάσκαλος! Και πρώτα από όλα έγκαιρα πήρε την ορθή και γενναία απόφαση να αποδράσει από τα ασφυκτικά όρια του γραφειοκρατικού «Εβδομαδιαίου Προγράμματος»  που ορίζει το Υπουργείο Παιδείας. Στο δικό του σχολείο αποφάσισε πως κράτος και εξουσία θα είχαν οι ανάγκες και οι νόμοι της παιδικής ηλικίας και όχι το στενάχωρο πλαίσιο του

... όχι από την Καισαρεία!

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη   Το εργαστήρι του Αη-Βασίλη...

...στα εργοστάσια της σκλαβιάς στην Κίνα 
Οι υγειονομικοί όροι στις εταιρείες παραγωγής παιχνιδιών στην Κίνα είναι τρομακτικοί και αυτό δεν περιορίζεται στον τομέα των παιχνιδιών, αλλά σε όλα τα εργοστάσια παραγωγής. Τα παιχνίδια που αγοράζουμε δεν είναι φθηνά, αλλά είναι σίγουρα φτηνά για την παραγωγή τους στην Κίνα. Αυτό αφήνει ένα τεράστιο κενό, ακριβά παιχνίδια που παράγονται φτηνά, έτσι, μαντέψτε ποιος ωφελείται;
Το χειρότερο σχετικά με αυτό το θέμα είναι ότι οι εταιρείες που

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Αν ήθελαν ........

Του Βασίλη Γκάτσου
Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν τα μαθαίνουμε ποτέ. Γιατί η δημοσίευσή τους δεν επιτρέπεται, γιατί είναι προσωπικά δεδομένα.
Και πια είναι αυτά;
1.    Τι τέλη πρέπει να πληρώνει το κάθε ξενοδοχείο, νοικιαζόμενα δωμάτια κ.λ.π. στο Δήμο κάθε χρόνο. Πoια χρωστάνε, πόσα, και γιατί δεν μπορεί να τα εισπράξει ο δήμος.
2.    Το ίδιο τα μαγαζιά + για χρήση πεζοδρομίων και ό,τι άλλο.
3.    Ποιοι χρωστάνε το νερό, πόσα χρωστάει ο καθένας, πέρα από τον τελευταίο χρόνο.

Τα ως άνω είναι βασικά έσοδα του Δήμου και αφορούν κάθε νοικοκυριό, μαγαζί, επιχείρηση. Φυσικά ο δήμος δεν επιτρέπεται από τον νόμο να δημοσιεύει ατομικά στοιχεία. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει και να ξέρουμε νομίμως!
Αν ο δήμος Ερμιονίδας λοιπόν παρέλαβε οργανωμένα αρχεία και σωστές διαδικασίες μέτρησης από τους προηγούμενους δήμους, αν οργάνωσε μέσα στο χρόνο που έχει στην εξουσία τις δικές του υπηρεσίες σωστά, είναι πολύ απλό να δώσει αυτά τα στοιχεία νομίμως αλλά όχι ατομικώς.
Δηλαδή μπορεί το λογιστήριό του με ένα πάτημα του πλήκτρου να βγάλει καταστάσεις που απαντούν στα παρακάτω ερωτήματα:

Πρώτα για το τι παρέλαβε από τους δύο δήμους που συγχωνεύτηκαν:

1.    Επί συνόλου τόσων ξενοδοχείων το χ% δεν χρωστάει το τάδε τέλος κ.λ.π. και το υπόλοιπο χρωστάει συνολικά τόσα € που είναι το Ψ% των βεβαιωθέντων.
2.    Επί συνόλου τόσων επιχειρήσεων ενοικιασμένων

Σύγκλιση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιιόνης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
 ΕΡΜΙΟΝΗΣ                                            ΕΡΜΙΟΝΗ  16/12/2011               

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Για την σύγκλιση του  Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας κατά τις διατάξεις του άρθρου 88 του Ν. 3852/10
Προς :  Τον  κ. Δήμαρχο.
            Τους κ. Δημοτικούς Κοινοτικούς Συμβούλους Ερμιόνης.

Σας προσκαλώ σε τακτική συνεδρίαση που  θα γίνει  στο Δημοτικό Γραφείο Ερμιόνης την ημέρα  Τρίτη 20/12/2011 και ώρα 19:00 για συζήτηση και λήψη αποφάσεων, στα  παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1. Προέγκριση αδείας καταστήματος «αποθήκη χονδρικού εμπορίου εσπεριδοειδών και λοιπών αγροτικών προϊόντων» της κ. Δεβελέκου Γεωργίας του Αναργύρου.
2. Προέγκριση αδείας καταστήματος «πρατήριο άρτου με χώρο παρασκευής και πώλησης καφέ, αμιγές πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστικής με παρασκευαστήριο» της Ι.Καραγιάννης Ο.Ε.
3. Χορήγηση άδειας λειτουργίας μουσικής του καταστήματος «Yacht cafe» του κ.Δημαράκη Δημητρίου του Ανδρέα
4. Καθορισμός Δημοτικών Χώρων για εκμίσθωση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Απ' το χωράφι στο στομάχι μας σε τιμές κόστους

«Με τιμές «χωραφιού» από τα χέρια των αγροτών απευθείας στους καταναλωτές!» enet

Είναι το σύνθημα του πρώτου Προμηθευτικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού «Αλληλέγγυον», που πρόκειται να λειτουργήσει στην Αθήνα, πουλώντας ελληνικά αγροτικά προϊόντα και ελληνικά είδη διατροφής. Ο συνεταιρισμός δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα ανθρώπινο δίκτυο, που θα αναδεικνύει την ανθρώπινη εργασία μέσα από τη συνεργασία, την ισοτιμία, απαλλαγμένο από κάθε είδους εκμετάλλευση.

Προϊόντα όπως φασόλια, ρύζι, πατάτες, λεμόνια, πορτοκάλια, τραχανάς, χυλοπίτες, τσίπουρα, κρασιά, βιολογικά τρόφιμα, θα μπαίνουν στο καλάθι της νοικοκυράς απευθείας σε τιμές που θυμίζουν χωριό. Και όχι μόνο. Οι καταναλωτές θα μπορούν να φέρνουν και να ανταλλάσσουν χωρίς χρήματα τις δικές τους παραγωγές με προϊόντα από το «Αλληλέγγυον».

Η ιδέα δεν είναι καινούρια, έχει εφαρμοσθεί σε αρκετές χώρες, που βίωσαν την άγρια κερδοσκοπία των πολυεθνικών, την

"Αγάλματα - Νευρόσπαστα"

     Η Ιστορία της Μαριονέτας 

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη




Η τέχνη της Μαριονέτας γεννήθηκε στην Ελλάδα, περίπου τον 5ο αι. π.Χ. με την ονομασία "Αγάλματα - Νευρόσπαστα" (σπαστά νεύρα). Το 422 π.Χ. ο πλούσιος Καλλίας παρέθεσε δείπνο και επειδή αγαπούσε να επιδεικνύει τον πλούτο του, εβεβαιώθη ότι ένα περίτεχνα στρωμένο τραπέζι, το άφθονο κρασί και οι ωραίες γυναίκες δεν θα έλειπαν από το γλέντι. Αλλά το μεγάλο γεγονός του απογεύματος ήταν η παράσταση ``άφωνος΄΄ (παντομίμα) και ενός θεάτρου Νευροσπάστων.

Τα Νευρόσπαστα και οι θεατρικές παραστάσεις ήταν της ΄΄μόδας΄΄ μεταξύ των Ελλήνων όπως τουλάχιστον αναφέρεται από τους Έλληνες και Ρωμαίους συγγραφείς. Για πολλούς το θέατρο νευροσπάστων ήταν το σύμβολο της ανθρώπινης μοίρας. Επιφανείς κλασικοί συγγραφείς, φιλόσοφοι, θεολόγοι και επιστήμονες, όπως ο Πλάτων, ο Μάρκος Αυρήλιος, ο Κλεμέντιος ο Αλεξανδρινός, ο Ευσέβιος, ο Επίκτητος, ο Φίλωνας και άλλοι κάνουν συχνές περιγραφές για τις μαριονέτες και τον τρόπο που κινούνταν χρησιμοποιώντας τη λέξη ΄΄νευρόσπαστον΄΄ συνώνυμη της λατινικής λέξης marionette.
Ο Πλάτων στο βιβλίο του "Οι Νόμοι" κάνει αναφορά στις

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΜΥΡΙΣΑΙ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΝ (XIV,9)

Kάθε πρόοδος στο  η θ ι κ ό  επίπεδο
δεν μπορεί παρά να είναι αντιστρόφως  ανάλογη
προς την ικανότητα που έχουν 
η  δ ύ ν α μ η  κι  ο α ρ ι θ μ ό ς 
να καθορίζουν τα πεπρωμένα μας.
 
Οδυσσέας Ελύτης
  από τον "ΜΙΚΡΟ ΝΑΥΤΙΛΟ"
   

Κολάζ του Ελύτη  Έλλη Βασιλάκη

Μουσικούλα


Στίχοι: Δημήτρης Υφαντής Μουσική: Δημήτρης Υφαντής Πρώτη εκτέλεση: Τρίφωνο

ΕΣΠΑ ας ειν' και ρόγες

Του Βασίλη Γκάτσου

Όταν σου δίνουν, παίρνεις

Και το έργο των 295000 € για την ανάδειξη και αξιοποίηση του σπηλαίου Φράχθι δουλειά θα δώσει στην περιοχή μας. Επιτυχία το να ενταχθεί το έργο αυτό στα συγχρηματοδοτούμενα ΕΣΠΑ, αρκεί να μη μας μείνει η ταμπέλα ως ενθύμιο.
Υπάρχουν όμως δύο εκδοχές:
1.    Να γίνει η ανάδειξη, δηλαδή να γίνουν τα απαραίτητα έργα ασφαλούς πρόσβασης και επίσκεψης. Ωραία. Αυτό θα αυξήσει τους επισκέπτες; Αυτό θα φέρει έσοδα στην Ερμιονίδα; Το πιο πιθανό είναι τα έργα σύντομα να μπουν στη φθορά του χρόνου. Και το χειρότερο είναι να προσληφθεί και κανένας φύλακας να φυλάει το έρημο σπήλαιο και έτσι, αντί εσόδων, το όλο έργο να δημιουργήσει και επαναλαμβανόμενα έξοδα (προσφιλής τρόπος ανάδειξης). Δηλαδή επενδύθηκαν αυτά τα λεφτά και φέρανε έσοδα μηδέν, ή έξοδα τόσα. Άρα καλύτερα το σπήλαιο να έμενε όπως ήταν και τα λεφτά αυτά να μοιράζονταν σε φτωχές οικογένειες να ξεχρεώσουν μέρος του δανείου τους πρώτης κατοικίας. Πάλι θα πέφτανε στην τοπική αγορά με πιο αποτελεσματικό τρόπο.
2.    Να υπάρξει πραγματικός και μετρήσιμος σχεδιασμός αξιοποίησης του σπηλαίου. Πριν δεν μπορούσαν υπεύθυνα να το επισκεφτούν οργανωμένες ομάδες και μάλιστα μαθητές. Τώρα όμως το διαφημίζουμε, το επισκέπτονται τουρίστες, μαθητικές εκδρομές κ.λ.π., όπως γίνεται με τα σπήλαια Δυρού, Λιμνών κ.λ.π. Τώρα έχουμε μια διαχείριση δήμου ή

"όλα καλά, όλ΄ ανθηρά"

ΕΓΚΩΜΙΟΝ  ΣΥΝΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗΣ  ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ  ! 
 
λιμπιστό! χαράμι; χαλάλι... 

Μόλις έφυγε.
Η απάτη.
Ξέφυγε από τον έλεγχο της συνήθειας,
Της ανάγκης.
Ξεσκεπάστηκε κι έφυγε.
Τρέχοντας.
Αμίλητη.
Και πολύ θυμωμένη.
 
Η αγάπη,
Δικαιολογούσε το πάσο της,
Θριαμβολογούσε πάνω στο λάθος της,
Προσωρινά.
Υποψιασμένη εξ΄ αρχής (:ξεκίνημα και κανόνας).
Μόνη της πώς να σταθεί;
Τα μανταλάκια της χαθήκανε.
Θα την πάρει ο αέρας.
Δε θα χαθεί.
Κάπου θα βρει ν΄ απαγκιάσει.
Αλλά δε θα ΄ναι ΄δω.
Δε θα ΄ναι έτσι που την είχα εγώ.
Δε θα ΄ναι δικιά μας.
Στα δύο θα κοπεί.
Μία δικιά μου.

"Ψυχραιμία κύριοι της χρυσοπράσινης ανάπτυξης"

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

Photo: Nick Leonard
Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη
Δεν μπορώ πια τόσο χρυσάφι.
Facadoro παντού.
Και λεφτά από το Κατάρ για τα πάντα.
Για να κάνουμε πάρκα, να φτιάξουμε ομάδες και γήπεδα, να καίμε για να παράγουμε ενέργεια, να εκτρέφουμε φύκια και – γιατί όχι – για να βγάλουμε το χρυσάφι από τη στέρφα γη μας. Ο πρωθυπουργός της πράσινης ανάπτυξης, με μια θεαματική στροφή (U-turn), επαναπροσδιόρισε την ανάπτυξη στην Ελλάδα και της έδωσε άλλο νόημα.
Με την εμπιστοσύνη που δείχνουν στη χώρα μας οι εμίρηδες του Κατάρ θα επανακτήσουμε τη θέση που μας αρμόζει στο διεθνές στερέωμα, θα επανέλθουμε στις αγορές, θα δημιουργήσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας.

"Time: Πρόσωπο της χρονιάς ο ανώνυμος διαδηλωτής"

Που σε πολλές περιπτώσεις άλλαξε τη ροή των γεγονότων
Ορισμένοι από τους διαδηλωτές που έχει φωτογραφίσει το περιοδικό (πηγή φωτό Time).


Ορισμένοι από τους διαδηλωτές που έχει φωτογραφίσει το περιοδικό

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη


Ο ανώνυμος διαδηλωτής είναι το πρόσωπο της χρονιάς σύμφωνα με το περιοδικό Time, σε ένα έτος που σημαδεύτηκε από διαδηλώσεις και εξεγέρσεις, από τη Νέα Υόρκη ως την Αθήνα και την πλατεία Ταχρίρ ως την Πουέρτα δελ Σολ. Σύμφωνα με το περιοδικό η οργή του κόσμου εξαπλώνεται, ενώ οι διαδηλώσεις των απλών πολιτών είχαν σε πολλές περιπτώσεις αποτέλεσμα και άλλαξαν την πορεία των γεγονότων, όταν πχ. ξέσπασαν οι διαδηλώσεις στην Τυνησία και ξεκίνησε η Αραβική Άνοιξη.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

«Φευγαλέo ίχνος» απο το «σωματιδίου του Θεού»

Γενεύη  ΤΟ ΒΗΜΑ
Ενα «φευγαλέo ίχνος» του μποζονίου Χιγκς ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη. Προς το παρόν οι αρμόδιοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, μιλώντας απλώς για ενδείξεις και παραπέμπουν για πιο χειροπιαστά αποτελέσματα στη λεπτομερέστερη ανάλυση που θα ολοκληρωθεί το 2012.
Σύμπτωση στα δυο πειράματα
Το γεγονός ότι το «είδωλο» του σωματιδίου του Θεού εμφανίζεται

Το καινόν διατυπώνετε σε καινή γλώσσα

Ο Δήμος Ερμιονίδας δεν είναι για το νερό, τα σκουπίδια και τα λύματα. Αυτή η αντίληψη είναι πολύ παλιά.
Ο Καλλικράτειος Δήμος Ερμιονίδας:
1. Οφείλει να οργανωθεί, ώστε να είναι ένας αποτελεσματικός οργανισμός, αφού πρώτα καταστήσει όλη του τη λειτουργία μετρήσιμη. Προς όφελος των δημοτών του και όχι των υπαλλήλων του και των αιρετών.
2. Οφείλει να έρθει σε επαφή και να οδηγήσει προς το ίδιο όραμα όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.
3. Οφείλει να συμβάλει στη δημιουργία, την καινοτομία όλων, ή τουλάχιστον να μην την εμποδίζει.
4.Οφείλει να ελέγχει αυστηρά, αλλά δίκαια.
5. Οφείλει να διαφυλάσσει τη συνέχεια της συλλογικής προσπάθειας.

Το νερό, τα σκουπίδια, τα λύματα θα πάψουν να είναι σοβαρά προβλήματα μόνον όταν ο Δήμος γίνει ένας σοβαρός οργανισμός. Η γνώμη μου είναι ότι ο Δήμος μας συνεχίζει να ζει σε μια εποχή που οφείλουμε όλοι να αφήσουμε πίσω μας. Εκφράζεται με την ίδια γλώσσα, με τα ίδια γλωσσικά στερεότυπα με τα οποία εκφράστηκε όλη η Μεταπολίτευση. Και πότε θα διακρίνουμε ότι κάτι αλλάζει; Μα από τη γλώσσα που θα διατυπωθεί η αλλαγή!
Διαβάστε τα κείμενα των αιρετών που μέχρι τώρα με οποιαδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε θέμα ήρθαν στη δημοσιότητα και πιστεύω να πειστείτε. Αν πάλι κάποιο κείμενο ξεφεύγει, ας το επισημάνουμε.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος
 

Μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας για το 2012 από το Δ.Σ. του «Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης» με μια κάρτα "Κέντημα"..

Λεπτομέρεια από τσατσαροθήκη κεντημένη από τη Φωτεινή Σαλαμανίκα – Σκούρτη στις αρχές του 20ου αιώνα. 

από παιδί πλάθω μελο-μπαρκάρονα

ΠΛΑΝΕΜΑ 
Έξω aπ΄ το παράθυρό μου,
Πάνω από τον ουρανό μου,
Τα μεσάνυχτα,
Βλέπω τα μικρά φωτάκια
Ταξιδιάρικ΄ αστεράκια
Ξεμακραίνοντας,
Να περνάν τ΄ αποπλάνα,
Μάλλον είναι περιπλάνα
Κι αφαιρένομαι. 
ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Isola San Giulio

Ένα «μαγικό νησί» βγαλμένο από παραμύθι

Προτείνει η ¨Ελλη Βασιλάκη 

Το νησί Isola San Giulio βρίσκεται κοντά στη λίμνη Orta, στην περιοχή του Πιεμόντε της βορειοδυτικής Ιταλίας και ξεχωρίζει για τις φυσικές ομορφιές που διαθέτει και τη γραφικότητά του.
Τόσο πολύ, μάλιστα, που με την πρώτη ματιά ο επισκέπτης νομίζει ότι βρίσκεται στην παραμυθένια Χώρα των Θαυμάτων!
Το Isola San Giulio είναι μικρό σε έκταση -μόλις 275 μέτρα μήκος και 140 μέτρα πλάτος- ενώ κρύβει πίσω του μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία…
Ο θρύλος λέει ότι o Άγιος Giulio ίδρυσε τον 4ο αι. μ.Χ. την 100ή εκκλησία του στη δυτική πλευρά του πανέμορφου χωριού Orta San Giulio.Σύμφωνα με το μύθο, η εμφάνιση του Αγίου στο νησί οφείλεται σε ένα… τεράστιο φίδι, το οποίο τρομοκρατούσε τους

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ "ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΡΩΤΟΥΓΕΝΝΑ"


13.12.11...Υπό τύπον αντίστροφης μέτρησης η σημερινή ημερομηνία

13.12.11... Υπό τύπον αντίστροφης μέτρησης η σημερινή ημερομηνία, μοιάζει να εναρμονίζεται και να συμμερίζεται την αγωνία όλων για τις ανακοινώσεις από το CERN σχετικά με το "Ιερό Δισκοπότηρο" της Επιστήμης: το μποζόνιο του Higgs. Εν αναμονή λοιπόν των μεγάλων(;) εξελίξεων. Γράφει ο κος Δημήτρης Νανόπουλος στην  σελίδα του στο Facebook
Όργιο φημών για το μποζόνιο Χιγκς,  χθές στο ΒΗΜΑ
Την Τρίτη θα γίνουν ανακοινώσεις για την πορεία των ερευνών
Λονδίνο 
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) θα ανακοινώσει αύριο την πορεία των ερευνών για το μποζόνιο Χιγκς. Η ανακάλυψη του σωματιδίου που θεωρείται το Ιερό Δισκοπότηρο της Φυσικής θα λύσει τον γρίφο για την ύπαρξη της μάζας στην ύλη.
Η επιστημονική κοινότητα περιμένει εναγωνίως τις αυριανές ανακοινώσεις και υπάρχει έντονη φημολογία ότι θα δημοσιοποιηθούν σαφείς ενδείξεις - αν και όχι αποδείξεις - για την ανακάλυψη του αποκαλούμενου και «σωματιδίου του Θεού».

Αδαής μεν Πατριωτική δε

Νέα πατριωτική αποκοτιά: Τα δεματοποιημένα σκουπίδια στα ξένα.
Του Βασίλη Γκάτσου

Είναι άραγε σύμφωνος και ο σύμβουλος περιβάλλοντος του Δημάρχου και της πατριωτικής Παράταξης;
Μα καλά, πέρα από το δυσβάστακτο κόστος, ξέρετε τι λέτε;

   1.    Πρώτα πρέπει να χαρακτηρίσετε τα δεματοποιημένα     σκουπίδια, γιατί δεν είναι πλέον οικιακά απορρίμματα, αφού περιέχουν μεικτό φορτίο το οποίο επί μήνες έχει υποστεί ανεξέλεγκτες διεργασίες σε αναερόβιες συνθήκες. Δηλαδή τα υπάρχοντα σε δέματα καλώδια, βαρέα μέταλλα, πλαστικά κ.λ.π. έχουν προφανώς εν μέρει διαλυθεί. Άρα πρέπει δειγματοληπτικά να πάρετε αντιπροσωπευτικά δείγματα, να κάνετε αναλύσεις και test εκπλυσιμότητας, ώστε να δώσετε στα απορρίμματα κωδικό σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο. Εργασία δυσκολότατη, πολύ ακριβή, που γίνεται βάσει νόμων και σε διαπιστευμένα εργαστήρια. Τα απόβλητα πλέον μπορεί να χαρακτηριστούν και ως επικίνδυνα και μετά ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Δηλαδή θα σας μείνουν αιωνίως εκεί ως επικίνδυνα. Ενώ έτσι πάντα υπάρχει η περίπτωση να γίνει ένα εργοστάσιο ή να υπάρξει ένας ΧΥΤΥ που

Ευεργετικά για τον Καταναλωτή - Προσοδοφόρα για τον Καλλιεργητή

Ο πλούτος των αρωματικών φυτών 

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη

Ευεργετικά για τον καταναλωτή, αλλά
και προσοδοφόρα για τον καλλιεργητή.
Οι Ευρωπαίοι θησαυρίζουν με τα δικά μας βότανα...
Τα αρωματικά φυτά και η αξιοποίησή τους είναι ένας τομέας που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, τόσο για τους γεωργούς όσο και για τους καταναλωτές. Μάλιστα, ως καλλιέργεια μπορεί να αποφέρει ένα σημαντικό εισόδημα και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.
Η Ελλάδα, αν και είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές της Ευρώπης σε χλωριδικό πλούτο, δεν έχει ακόμη ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και αξιοποίησης αυτής της "περιουσίας". "Υπάρχουν αρκετά κενά στην αλυσίδα παραγωγής, μεταποίησης και πώλησης των αρωματικών φυτών, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τελευταία", όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ερευνήτρια του ΕΘΙΑΓΕ, Ελένη Μαλούπα.
"Στην επικράτεια απαντούμε τουλάχιστον 6.308 αυτόχθονα είδη και υποείδη φυτών, που αντιστοιχούν στο 45-50% της συνολικής χλωρίδας της Ευρώπης και σχεδόν στο 80% της Βαλκανικής χλωρίδας", σημειώνει.Περίπου 750 από τα 5.700 είδη (13,2% της ελληνικής χλωρίδας), είναι ενδημικά του ελλαδικού χώρου, δηλαδή δεν συναντώνται πουθενά αλλού στο εξωτερικό. "Στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα αρωματικά φυτά, τα βότανα και τις ευεργετικές τους ιδιότητες έχει γίνει εντονότερο τα

Ο ετήσιος χορός των ψαρονιών

Όταν η φύση έχει κέφια, δημιουργεί τέχνη και μας προσφέρει εικόνες μαγευτικές. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι απλώς να τις θαυμάσουμε. Ο ετήσιος χορός των ψαρονιών, είναι ένα τέτοιο, τέλειο, παράδειγμα. Κάθε Φθινόπωρο, χιλιάδες ψαρόνια μαζεύονται στον ουρανό πάνω από τις ακτές της Σκοτίας και ξεκινούν να… χορεύουν! Πετούν προς όλες τις κατευθύνσεις και προσφέρουν ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Δημιουργούν μαγευτικούς καλειδοσκοπικούς σχεδιασμούς -και μάλιστα με τόσο μεγάλη ταχύτητα- που ακόμη και οι πιο πολύπλοκες μαθηματικές εξισώσεις δεν μπορούν να εξηγήσουν με ποιο τρόπο το καταφέρνουν.

Έλλη Βασιλάκη

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Πάει να μας τρελάνει η κρίση .....

Του Βασίλη Γκάτσου
Αλλά εσείς πάτε να μας αποτρελάνετε
 Απόσπασμα ψηφίσματος – απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερμιονίδας:
 «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας καταγγέλλει τα επαναλαμβανόμενα και δυσβάστακτα φοροδοτικά μέτρα της κυβέρνησης καθώς και τις διαδικασίες με τις οποίες λαμβάνονται και αποφασίζονται. Οι εργαζόμενοι και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί και συνταξιούχοι, οδηγούνται μέρα με τη μέρα στην ανέχεια και στην εξαθλίωση, χωρίς προοπτική, ενώ τα μεγάλα κεφάλαια είτε παραμένουν ασύδοτα είτε έχουν ήδη μεταναστεύσει. Το πολίτευμά μας έχει αλλοιωθεί αφού η βάση του και ο ακρογωνιαίος λίθος του δεν είναι πια η λαϊκή κυριαρχία όπως το πρώτο άρθρο του Συντάγματός μας ορίζει, αλλά η επικυριαρχία ξένων και διεθνών πολιτικών και οικονομικών οργανισμών ,χωρίς τουλάχιστον ο λαός να έχει αποφανθεί για αυτό και να το έχει εγκρίνει.  Κάτω από αυτές τις συνθήκες , έχει απολεστεί μέρος της εθνικής ανεξαρτησίας  της πατρίδας μας , πράγμα το οποίο πολλές φορές το ομολογούν και κυβερνητικά στελέχη. .....».

Έχει και συνέχεια αλλά αρκεί αυτό:

1.    Ποιας Κυβέρνησης; Του κυρίου Παπαδήμου; Δηλαδή τα δυσβάστακτα δεν τα παίρνει επί 2 χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που κυριάρχησε στον πολιτικό χώρο μετά την μεταπολίτευση με

Θυμίζεις Αθήνα γυναίκα που κλαίει


Απεβίωσε το Σαββάτο  η σημαντική και αγαπημένη στιχουργός Σώτια Τσώτου, έπειτα από διετή μάχη με τον καρκίνο αφήνοντας πίσω της πολύ σημαντικό έργο. Η πολιτική – σύμφωνα με επιθυμία της – κηδεία θα τελεσθεί αύριο Τρίτη στις 14:30 στο Α΄ Νεκροταφείο.
Η οικογένειά της επιθυμεί αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στο Χαμόγελο του Παιδιού.
Ένα απο τα πολλά τραγούδια που μας άφησε.
Στίχοι: Σώτια Τσώτου 
Μουσική: Χρήστος Γκάρτζος

Μερικά ερωτήματα που μένουν μονίμως αναπάντητα

Του Βασίλη Γκάτσου
Πρώτο ερώτημα: Η αρχή «Ο ρυπαίνων πληρώνει» πολύ πριν γίνει οδηγία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας είχε βρει εφαρμογή στην Ερμιονίδα. Το κάθε χωριό είχε τη χωματερή του και δεν πήγαινε τα σκουπίδια στη χωματερή άλλου χωριού. Στο Δήμο Κρανιδίου ξαφνικά δημιουργήθηκε μια κοινή χωματερή για τα σκουπίδια Κρανιδίου, Πορτοχελίου, Κοιλάδας και Φούρνων. Ποιος Δήμαρχος δήμου Κρανιδίου πήρε αυτή την απόφαση και πότε; Ποιος είναι ο αριθμός πρωτοκόλλου της;;

Δεύτερο ερώτημα: Ο χώρος αυτής της χωματερής έπρεπε να γίνει μεταξύ Κρανιδίου και Πορτοχελίου δηλαδή ανάμεσα στα δύο χωριά που μαζί με τα ξενοδοχεία και τα εξοχικά  τους παρήγαγαν πάνω από το 90% των απορριμμάτων του δήμου. Ποιος Δήμαρχος δήμου Κρανιδίου επέλεξε το χώρο της κοινής χωματερής στα Δισκούρια, δηλαδή τοποθεσία μεταξύ Ερμιόνης – Κρανιδίου;

Τρίτο ερώτημα: Η χωματερή αυτή ξεπλενόταν από τις βροχές και το ρυπαντικό φορτίο πήγαινε προς τη θάλασσα της ευρύτερης Πετροθάλασσας ουσιαστικά στο Δήμο Ερμιόνης ή στα σύνορα των δύο Δήμων. Χιλιόμετρα μακριά από το Πορτοχέλι, Κρανίδι, Κοιλάδα, Φούρνοι. Η καπνιά από τη καύση των σκουπιδιών, έπνιγε τον Κάμπο των Αγίων Αναργύρων και την Ερμιόνη. Η φωτιά δύο φορές ξέσπασε στον Κάμπο των Αγίων Αναργύρων και έκαψε μεταξύ άλλων και τα ιστορικά πανέμορφα πεύκα στα Βουλγαρέικα. Ποιος Δήμαρχος Κρανιδίου εγγράφως ή προφορικώς ζήτησε ποτέ συγνώμη από τους κατοίκους Ερμιόνης για αυτά που άδικα υφίσταντο; Ποιος δήμαρχος Κρανιδίου νοιάστηκε να μεταφέρει τη χωματερή κάπου στην Κορακιά που ήταν ένα σημείο λογικό για να πάρει τις επιπτώσεις των σκουπιδιών του δήμου το κάθε χωριό του αναλογικά με τα σκουπίδια του και όχι η Ερμιόνη;

Τέταρτο ερώτημα: Ποιος δήμαρχος δήμου Κρανιδίου πήρε την απόφαση να

«πόρτες»

«Παλαμήδης», το ελληνικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα για τάβλι παγκόσμιος πρωταθλητής για το 2011!!  Της Έλλης Βασιλάκη

Ο δημιουργός του Παλαμήδη
Νικόλαος Παπαχρήστος
Το διάστημα από 18 έως 26 Νοεμβρίου 2011 διεξήχθη στο Τίλμπουργκ της Ολλανδίας ο 16ος ετήσιος διαγωνισμός επιτραπέζιων παιχνιδιών για προγράμματα υπολογιστών, αλλιώς γνωστός και ως ολυμπιάδα προγραμμάτων παιχνιδιών ( Computer Olympiad ), με 59 συμμετέχοντες σε 18 αγωνίσματα. Παράλληλα διεξήχθη και το 19ο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκάκι σε υπολογιστή με 14 συμμετοχές σε τρεις παραλλαγές του παιχνιδιού. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν τα καλύτερα προγράμματα από όλον τον κόσμο για δημοφιλή επιτραπέζια παιχνίδια όπως σκάκι, τάβλι, ντάμα, γκο κλπ. και συναγωνίστηκαν μεταξύ τους για τον τίτλο του «Ολυμπιονίκη». Η Ολυμπιάδα διεξάγεται από το 1989 παράλληλα με το συνέδριο Advances in Computer Games και έχει ως σκοπό την ανάπτυξη και προβολή της έρευνας στο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης στα παιχνίδια.
Στο φετινό διαγωνισμό και ειδικότερα στο αγώνισμα του ταβλιού (backgammon, οι αντίστοιχες ελληνικές «πόρτες») συμμετείχε και το πρόγραμμα Παλαμήδης που αναπτύχθηκε στην ερευνητική ομάδα Τεχνητής Νοημοσύνης του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από τον κ.Νικόλαο Παπαχρήστου, υποψήφιο διδάκτορα, υπό την επίβλεψη του Επίκ. Καθηγητή κ. Ιωάννη Ρεφανίδη.

πίσω στο σπίτι τους οι «μαγεμένες»(;)

Οι Γάλλοι κλέψανε τις Μαγεμένες & τώρα τους πληρώνουμε για να μας φτιάξουν αντίγραφά τους    Της Έλλης Βασιλάκη

Οι «Μαγεμένες» —Las Incantadas στη σεφαραδίτικη διάλεκτο για τους Εβραίους, «Είδωλα» για τους Χριστιανούς—, που βρίσκονται ξενιτεμένες στο Παρίσι, επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη για να τοποθετηθούν και πάλι εντός του 2012 στο κέντρο της πόλης απ’ όπου φυγαδεύτηκαν πριν από 150 χρόνια με προορισμό το Παρίσι.
Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης, έπειτα από επίμονη αναζήτηση, κατάφερε να εξασφαλίσει το χρηματικό ποσό που απαιτούσε το Λούβρο για να κατασκευάσει αντίγραφα των αγαλμάτων και να τα παραχωρήσει μαζί με τις μήτρες των εκμαγείων στη Θεσσαλονίκη.
Το ποσό (180.000 ευρώ) θα διαθέσει εξ ολοκλήρου, ως δωρεά στον τόπο καταγωγής της, η εκ Θεσσαλονίκης διεθνής επιχειρηματίας κ. Έλενα Αμβροσιάδου. Με τον τρόπο αυτόν δίνει τέλος στο χρόνιο αίτημα για την επιστροφή των αγαλμάτων στη γενέτειρά της.
Οι «καλοκυράδες της αγοράς», επονομαζόμενες «Καρυάτιδες» της Θεσσαλονίκης, που χρονολογούνται στη ρωμαϊκή εποχή (2ος αιώνας π.Χ.) αποτελούσαν τμήμα κορινθιακής κιονοστοιχίας («Στοά ειδώλων») στη νότια είσοδο της Αρχαίας Αγοράς (βόρεια της Εγνατίας Οδού).

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Ερμιονίδα Κερδοφόρες μπίζνες μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος του λαού της περιοχής

Η άγρια αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. - με τη «βούλα» της ΕΕ, περνάει ως οδοστρωτήρας πάνω στα δικαιώματα και τη ζωή των λαϊκών οικογενειών. Με τη στήριξη και των φορέων της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης της Αργολίδας προωθεί και στην περιοχή αυτή την καταστροφή παραδοσιακών κλάδων στη βιομηχανία, στη μεταλλουργία, στον ιματισμό, στο δέρμα, στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, από επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στους τομείς Real Estate και τις υδατοκαλλιέργειες. Με την αλλαγή χρήσης γης, την καταπάτηση και τη λεηλασία δημόσιων χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων, ορεινών όγκων, δασών, μεγάλων τμημάτων ακτογραμμής, καταστρέφουν το περιβάλλον, εκτινάσσουν την ανεργία και τη φτώχεια, με οδυνηρές επιπτώσεις στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα και στο Νομό Αργολίδας.
Xιλιάδες τόνοι σκουπιδιών και λυμάτων εναποθέτονται στο σταθμό μεταφόρτωσης στη θέση Σταυρός Κλάδεμα στο τοπικό διαμέρισμα Δίδυμα και στη λίμνη βοθρολυμάτων στον Κάμπο Κρανιδίου, του Δήμου Ερμιονίδας, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και γενικότερα το περιβάλλον, με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.
Μεγάλες κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις Real Estate που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αφού αγόρασαν με εξευτελιστικές τιμές χιλιάδες στρέμματα γης από τους αγρότες - που μέχρι τότε δεν επιτρεπόταν να κατασκευάσουν ούτε καλύβι - προχώρησαν στη δεύτερη φάση του σχεδίου τους. Το πολιτικό προσωπικό ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, με τον αντιδραστικό νόμο 2508/1997 και υπουργικές αποφάσεις, υλοποιώντας τις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, διαμόρφωσαν και παρέδωσαν στο κεφάλαιο 6 Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ) στην Ερμιονίδα (3 στο Κρανίδι και 3 στην Ερμιόνη) με αυξημένο συντελεστή δόμησης για εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης και εκτός οικισμών προ του 1923, καθώς και εκτός οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκους - με την κατασκευή επικίνδυνου τμήματος παρακαμπτήριου δικτύου από τον κεντρικό οδικό άξονα, εκτινάσσοντας στα ύψη τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων από την εκμετάλλευση της γης στην περιοχή.
Μεγάλες κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αφού αγόρασαν με εξευτελιστικές τιμές χιλιάδες στρέμματα γης από τους αγρότες - που μέχρι τότε δεν επιτρεπόταν να κατασκευάσουν ούτε καλύβι - προχώρησαν στη δεύτερη φάση του σχεδίου τους... (φωτ. μακέτας από ανάλογη δραστηριότητα στην Κύπρο)
Mόνο στο Κρανίδι δραστηριοποιούνται 178 οφ σορ εταιρείες!Σε αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο, οι καπιταλιστές, τα μονοπώλια, οι επιχειρηματικοί όμιλοι Real Estate εκμεταλλεύονται μεγάλες εκτάσεις - φιλέτα στην Ερμιονίδα, όπως στη Δέλπριζα, στο Δορούφι, στο Σαλάντι, στο Μετόχι, στο αεροδρόμιο στο Πόρτο Χέλι, στην Πετροθάλασσα, στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονα Κρανιδίου κ.α., αποκομίζοντας τεράστια κέρδη ακόμη και την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης.
Η αλλαγή χρήσης γης με την άναρχη επέκταση τουριστικών μονάδων και υδατοκαλλιεργειών στον ήδη επιβαρυμένο Αργολικό Κόλπο, οι τεράστιες ελλείψεις σε νερό για ύδρευση και άρδευση, σε υποδομές συλλογής και επεξεργασίας σκουπιδιών και λυμάτων επιδεινώνουν τη ζωή των εργαζομένων, των φτωχών ψαράδων, των αγροτών, των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων που δραστηριοποιούνται στην αλιεία, στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στον τουρισμό με μικρά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Η προκλητική δράση της εταιρείας «Dolphin Capital Investors Ltd» και της θυγατρικής της «Mind Compass Overseas Limited», από κοινού με τους φορείς της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης - Δήμος και ΔΕΥΑ Ερμιονίδας, πρώην ΔΕΥΑ Κρανιδίου, Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου - σε βάρος των εργαζομένων, των κατοίκων και του περιβάλλοντος της περιοχής στην Ερμιονίδα είναι χαρακτηριστική:
Xιλιάδες τόνοι σκουπιδιών και λυμάτων εναποθέτονται στο σταθμό μεταφόρτωσης στη θέση Σταυρός Κλάδεμα στο τοπικό διαμέρισμα Δίδυμα και στη λίμνη βοθρολυμάτων στον Κάμπο Κρανιδίου, του Δήμου Ερμιονίδας, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και γενικότερα το περιβάλλον, με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία
Η συμμαχία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ενέκρινε κατά πλειοψηφία, στις 21 Νοέμβρη 2011, τη διάτρητη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για τουριστική μονάδα στην περιοχή Δέλπριζα του Δήμου Ερμιονίδας, στην οποία περιλαμβάνει την αύξηση της έκτασης από 739,5 στρέμματα στα 1.364,2 στρέμματα για την κατασκευή ξενοδοχείου (721 κλινών) και γηπέδου γκολφ (18 οπών σε 600 στρέμματα), με φορέα την εταιρεία «Mind Compass Overseas Limited», θυγατρική της χρηματιστηριακής εταιρείας «Dolphin Capital Investors Ltd», παρά την απορριπτική εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Αργολίδας και τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί στους εργαζόμενους, στους κατοίκους και το περιβάλλον της περιοχής.Το παραλήρημα του αντιπεριφερειάρχη Αναστάσιου Χειβιδόπουλου, στη γραπτή εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (ΠΣΠ), για την έγκριση της ΜΠΕ για την τουριστική μονάδα στην περιοχή Δέλπριζα, είναι χαρακτηριστικό για το χυδαίο - αντιδραστικό πλαίσιο που