Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009


 Μια ζωντανή γοργόνα, «καπνισμένη» από τη ρύπανση, αντίστοιχη αυτής της Κοπεγχάγης, τοποθέτησε περιβαλλοντική οργάνωση στο Βερολίνο, με αφορμή τη σύνοδο για το κλίμα.


Eπιλογή: Αιμιλία Καλογεράκη photo@kathimerini.gr

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Βλάπτουν οι αλλοδαποί το ασφαλιστικό μας σύστημα;


  Σε μία μελέτη της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) που θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2010 θα αποδεικνύεται για πρώτη φορά ίσως και με αριθμούς ότι οι αλλοδαποί μπορεί και να βλάπτουν το ασφαλιστικό μας σύστημα. Σύμφωνα με την μελέτη για κάθε 18 μέρες που ασφαλίζεται το μήνα ένας Έλληνας νόμιμα (;) εργαζόμενος αντιστοιχούν 12 μέρες ασφάλειας το μήνα του νόμιμου αλλοδαπού εργαζόμενου. Οι αλλοδαποί, ακόμα και οι νόμιμοι, εύκολα συμφωνούν με τους εργοδότες να παίρνουν όλα τα λεφτά στο χέρι και να «γλυτώνουν» έτσι τους εργοδότες από το έξοδο της ασφαλιστικής τους κάλυψης. Κι αυτή δεν είναι η μόνη πλευρά που υπονομεύει τη θεωρία ότι «οι ξένοι συνεισφέρουν» στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Όσο αυξάνεται η ηλικία των μεταναστών και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης τίθεται επιτακτικά το θέμα τι έχουν συνεισφέρει στα ταμεία.

  Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ αλλά και άλλων ταμείων καταγράφουν τους τελευταίους μήνες περιπτώσεις αρκετών εργαζομένων από γειτονικές βαλκανικές χώρες που έρχονται στη χώρα για να κάνουν μερικά μεροκάματα και να «προσθέσουν» τα ένσημά τους σε αυτά που ήδη έχουν δουλέψει στις χώρες τους. Εφ όσον προέρχονται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τους καταβάλλει έστω και με λίγα ένσημα την κατώτερη σύνταξη για την οποία όμως δεν έχουν καταβάλλει εισφορές.   Ένας από τους λόγους που δεν υπήρχε στην Ελλάδα ο ανοιχτός και άγριος ρατσισμός κοινωνιών της Δύσης αλλά μάλλον ένας χαμηλόφωνος, υπόγειος ρατσισμός είναι ότι δεν είχαμε κάτι να μοιράσουμε με τους ξένους. Σε λίγο θα έχουμε!

του Τάσου Τέλλογλου
protagon.gr

Με το «Βραβείο ΝΙΚΗ», τιμάται ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας της NASA Δρ. Αθανάσιος Οικονόμου


Στον Έλληνα αστροφυσικό, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο και στέλεχος της NASA, Δρ. Αθανάσιο Οικονόμου, απονέμεται εφέτος το «Βραβείο Νίκη», του ερευνητικού και εκπαιδευτικού Ινστιτούτου “Athens Information Technology” (ΑΙΤ).

Η απονομή του Βραβείου «Νίκη 2009» θα γίνει τη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, στην Αθήνα, στη διάρκεια ειδικής τελετής, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Ταμείο Υποτροφιών, Βραβείων και Οικονομικής Βοήθειας Σπουδών του ΑΙΤ. Το Βραβείο θα απονείμει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Επίσημος ομιλητής θα είναι ο Dr. Jared L. Cohon, Πρόεδρος του κορυφαίου Αμερικανικού Πανεπιστημίου Carnegie Mellon University.
Μόνιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και συνεργάτης της NASA από το 1960, ο κ. Οικονόμου είναι υπεύθυνος σχεδιασμού του ειδικού εξοπλισμού για τα διαπλανητικά διαστημόπλοια που αποστέλλονται προς εξερεύνηση των πλανητών. Έχει σχεδιάσει το ρομποτικό εξοπλισμό που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται για τη λήψη και ανάλυση δειγμάτων από την επιφάνεια και το υπέδαφος του Άρη.
Με επιστημονικά όργανα του κ.Οικονόμου έχουν εξοπλιστεί τα διαστημόπλοια πολλών αποστολών της ΝΑSΑ στη Σελήνη, τον Άρη και τον Κρόνο.

Πηγή ana-mpa.gr

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

«ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ» ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Φίλες και φίλοι,
την Κυριακή 6.12. 09 ώρα 11.οο π.μ. θα συναντηθούμε στο Σταυρό Διδύμων, εκεί που έχει εγκαταστασταθεί ο δεματοποιητής και εκεί που καίγονται επιμελώς τώρα και εβδομάδες τα σκουπίδια για να συζητήσουμε για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ζητήσαμε, πήραμε, διαβάσαμε και αξιολογήσαμε σε < δεύτερη ανάγνωση >.
Η < πρώτη > είχε δημόσιοποιηθεί αμέσως στην ιστοσελίδα μας.
Καλό θα είναι να βρείτε τον χρόνο για μια ταυτόχρονη < αυτοψία > και ενημέρωσή μας αλλά και ενημέρωση συμπολιτών μας που τους καίει το ίδιο μεγάλο πρόβλημα.

Σας περιμένουμε

Εντοπίστηκε η μεγαλύτερη έκρηξη σούπερ-νόβα


Η μεγαλύτερη και πιο θεαματική έκρηξη άστρου που έχει γίνει ποτέ αντιληπτή, αποτελεί πιθανότατα μια σπάνια περίπτωση βίαιου θανάτου άστρου, που δεν αφήνει πίσω του μια μαύρη τρύπα ή ένα άστρο νετρονίων, σύμφωνα με τους αστρονόμους.

Το άστρο που εξερράγη, εκτιμάται ότι είχε μάζα τουλάχιστον 200 φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο μας και, με την έκρηξή του, διέσπειρε στο διάστημα διάφορα υλικά (ραδιενεργό νικέλιο, άνθρακα, πυρίτιο κ.α.) με μάζα συνολικά όσο 50 ήλιοι, τα οποία με τη σειρά τους κάποια μέρα θα γεννήσουν νέα άστρα.
 Η ασυνήθιστη έκρηξη, με την κωδική ονομασία SN 2007bi, διήρκεσε επί μήνες (όχι για εβδομάδες όπως συμβαίνει συνήθως με τις σούπερνόβα) και φαίνεται να είναι μια σπάνια έκρηξη "ασταθούς" σούπερνόβα, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστροφυσικών, συμβαίνει σε τεράστια άστρα που έχουν μάζα τουλάχιστον 140 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήλιου μας. Τα άστρα με μάζα πάνω από 100 ήλιους όπως ο δικός μας, είναι εξαιρετικά σπάνια.
Η ιδιομορφία της συγκεκριμένης έκρηξης σουπερνόβα είναι πως, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει συνήθως, δεν άφησε πίσω της ούτε μια μαύρη τρύπα, ούτε κάποιο πυκνό "αστρικό πτώμα", με την μορφή ενός άστρου νετρονίων.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή (40 φορές πιο φωτεινή από μια τυπική σουπερνόβα), που εξαφάνισε τελείως το άστρο, χωρίς να αφήσει το παραμικρό υπόλειμμα πίσω του.
Η έκρηξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2007 σε ένα μακρινό νάνο-γαλαξία από εικόνες που πήρε ένα ρομποτικό τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου Πάλομαρ του πανεπιστημίου Caltech στην Καλιφόρνια.
Η μελέτη του φαινομένου έγινε από τον αστροφυσικό Πίτερ Νιούτζεντ του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ των ΗΠΑ και τον καθηγητή αστρονομίας Άλεξ Φιλιπένκο του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature". Τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια του πλανήτη είχαν τον χρόνο να μελετήσουν την έκρηξη και να επιβεβαιώσουν ότι δεν έμοιαζε με καμία άλλη μέχρι σήμερα.

skai.gr

Ο χαρταετός


Κι όμως ήμουν πλασμένη για χαρταετός. Τα ύψη μου άρεσαν ακόμη και όταν έμενα στο προσκέφαλο μου μπρούμυτα
τιμωρημένη ώρες και ώρες.
Ένιωθα το δωμάτιο μου ανέβαινε -δεν ονειρευόμουν- ανέβαινε
φοβόμουνα και μου άρεσε...
.... Άνθρωποι μ' ελαφρές ομπρέλες περνούσανε λοξά και μου χαμογελουσανε· κάποτε μου χτυπούσανε στο τζάμι: "δεσποινίς" φοβόμουνα και μου άρεσε.
Ήταν οι "πάνω άνθρωποι" έτσι τους έλεγα δεν ήταν σαν τους "κάτω"·είχανε γενειάδες και πολλοί κρατούσανε στο χέρι μια γαρδένια "μερικοί μισάνοιγαν την μπαλκονόπορτα και μου 'βαζαν αλλόκοτους δίσκους στο πικ-άπ...
...τι ωραία Θεέ μου τι ωραία
χάμου στο χώμα ποδοπατημένη
να κρατάω ακόμη μες στα μάτια μου
ένα τέτοιο μακρινό του παρελθόντος πένθος.
Οδυσσέας Ελύτης (Μαρία Νεφέλη)
(απαγγέλει συγκλονιστικά η Έλλη Λαμπέτη)Μόλις 20 εκατοστά και περιέχει 350 gigabyte ανθρώπινης πολύτιμης μνήμης.
  Η «Σφαίρα του Λαού» θα μεταφερθεί στην Κοπεγχάγη, ελπίζοντας να επηρεάσει με τις ιστορίες και τις εικόνες της τις αποφάσεις που θα παρθούν από τους ηγέτες για το περιβάλλον.

Eπιλογή: Αιμιλία Καλογεράκη photo@kathimerini.gr

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Ερμιόνη 3000 χρόνια (Απο έναν Ερμιονίτη..)

«Πράσινα» σπίτια;


  Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, δήλωσε στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου, ότι εξετάζεται η δυνατότητα να έχει κάθε σπίτι το δικό του σύστημα ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Η εκδήλωση του εν λόγω συνεδρίου είχε θέμα την θέμα «Αξιοποίηση ενεργειακών πηγών και προστασία περιβάλλοντος: Ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί».
 «Η έξοδος από την κρίση θα γίνει μόνο με την πράσινη ανάπτυξη, με όσους έχουν κερδίσει το συγκριτικό πλεονέκτημα στην πράσινη ενέργεια, στις μεταφορές, στη διαχείριση των απορριμμάτων» τόνισε η κ. Μπιρμπίλη.
  Στους βασικούς στόχους του υπουργείου Περιβάλλοντος, η κ. Μπιρμπίλη ενέταξε την υποστήριξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη στρατηγικών προσαρμογής.
Η υπουργός επίσης αναφέρθηκε, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 65% μέχρι το 2050, με ενδιάμεσους δεσμευτικούς στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανάτπυξη των ΑΠΕ.

econews.gr

45+ Η κρίσιμη καμπή


Λίγο μετά την κλιμακτήριο, λίγο πριν από την εμμηνόπαυση, οι ανάγκες της επιδερμίδας διαφοροποιούνται και η περιποίησή της αλλάζει. Ποιος είπε όμως πως η ομορφιά σταματά στα 40;
 Μέχρι πριν από λίγα μόλις χρόνια, η βιομηχανία της ομορφιάς, είτε από ατολμία είτε από λανθασμένη αντίληψη περί προτύπων, επέμενε να προωθεί τα αντιρυτιδικά προϊόντα της, το «βαρύ πυροβολικό» των εργαστηρίων της, βομβαρδίζοντάς μας με εικόνες νέων -εκνευριστικά νέων- γυναικών.
  Ξαφνικά όμως κάτι άλλαξε.
  Στη ζωή μας, ή μάλλον στις σελίδες των περιοδικών, εισέβαλαν η Αντι Μακ Ντάουελ και η Σάρον Στόουν, η Κιμ Μπάσιντζερ και η Ντέμι Μουρ. Λαμπερές σταρ και γοητευτικά μοντέλα κάποιας ηλικίας, που «νομιμοποίησαν» το δικαίωμα των ώριμων γυναικών στην ομορφιά. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία.
Σύμφωνα με τους ειδήμονες του μάρκετινγκ, οι γυναίκες που διανύουν στις μέρες μας τη δεκαετία 40-50 «ξαναγράφουν τους κανόνες».

Σεξουαλικά εγκλήματαΠερίπου 3.500 άτομα αποκλείστηκαν από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και MySpace, τα οποία έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτείας 'Αντριου Κουόμο.
 Ο ίδιος χαιρέτησε την απόφαση των δύο ιστοσελίδων να εφαρμόσουν το νόμο "e-STOP" που υιοθετήθηκε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης το προηγούμενο έτος για την καταπολέμηση των διαδικτυακών σεξουαλικών εγκλημάτων. Όπως τόνισε ο κ. Κουόμο "το Facebook και το MySpace εφάρμοσαν αποτελεσματικά το e-STOP για να βοηθήσουννα γίνει πιο ασφαλές το διαδίκτυο και έχει έρθει ο καιρός ώστε όλες οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης να διασφαλίσουν ότι δε θα υπάρξουν άλλα θύματα".

Διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας του Νational Geographic.Η εφημερίδα boston αναδημοσιεύει μερικές βραβευμένες φωτογραφίες απο το national geographic.   Οσοι αγαπάτε την τέχνη της φωτογραφίας
                               πατήστε εδώ

Επιτέλους χειμώνας..

Πως γίνεται να λέμε, με τόση ανάγκη για βροχή και κρύο, ότι ο καιρός χάλασε ..
 Ζεστά και στο σπίτι λοιπόν να χαρούμε τον χειμώνα που άργησε.

Μπιλιάρδο: Ο Κασιδόκωστας παγκόσμιος πρωταθλητής στο τρίσποντο


  Ο Φίλιππος Κασιδόκωστας είναι ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής του επαγγελματικού μπιλιάρδου, στο γαλλικό στυλ (τρίσποντο).
  Ο 26χρονος Έλληνας διεκδίκησε τον συγκεκριμένο τίτλο ανάμεσα σε 30 αθλητές που πήραν μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Λωζάνη. Μάλιστα, ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής στην πορεία του μέχρι την κατάκτηση του τίτλου κατάφερε να βγάλει νοκ-άουτ μεγάλα ονόματα όπως τον Βέλγο Eddie Merckx (δυο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή) αλλά και τον «θρύλο» του αθλήματος, τον Σουηδό Βlomdahl, ο οποίος έχει κατακτήσει πάνω από δέκα φορές τον συγκεκριμένο τίτλο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη φορά που Έλληνας αθλητής καταφέρνει να κατακτήσει παγκόσμια πρωτιά στο μπιλιάρδο σε επίπεδο ανδρών.

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Η αστρογειτονιά μας


Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου
Η σελήνη, σχεδόν πανσέληνος, βρίσκεται στα δυτικά των Πλειάδων στο βραδινό ουρανό. Καθώς περνάει η νύχτα, η σελήνη κινείται πιο κοντά στο αστρικό σμήνος. Αύριο το βράδυ, η σελήνη θα βρίσκεται στα ανατολικά του σμήνους.
Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου
Ακόμα κι αν είναι Δεκέμβριος, το θερινό τρίγωνο είναι ακόμα ψηλά στα δυτικά νωρίς το βράδυ. Το λαμπρότερο από τα τρία αστέρια είναι ο Βέγας στα δυτικά βορειοδυτικά. Ο Ντενέμπ είναι το πιο φωτεινό άστρο πάνω από τον Βέγα, ενώ ο Αλτάιρ λάμπει σε απόσταση μακριά και στα αριστερά του Βέγα.
Ο Άρης, ο κόκκινος πλανήτης, είναι 13° δυτικά του Βασιλίσκου (το αστέρι Regulus). Ανατέλλει περίπου 5 ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα και βρίσκεται ψηλά στα νότια νοτιοδυτικά στο λυκαυγές. Ο Άρης θα συνεχίσει να κινείται προς τον Βασιλίσκο μέχρις ότου αρχίσει την ανάδρομη κίνησή του στις 21 Δεκεμβρίου.
Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου
Πανσέληνος στις 9:32 π.μ.
Αυτό το βράδυ, το λαμπρό φεγγάρι βρίσκεται στο μέσο της νοητής γραμμής που συνδέει το δεξί μέρος της κεφαλής του Ταύρου με την άκρη του κέρατος.

Μπομπ Ντίλαν Τραγουδά τα Κάλαντα για τους άστεγους


  Ο Μπομπ Ντίλαν αναπολεί το παρελθόν του, με την παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα και τα αγαπημένα του τραγούδια, σε μία σπάνια συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε στο The Big Issue, το περιοδικό των αστέγων της Βρετανίας, και σε άλλες εφημερίδες δρόμου στη Βόρεια Αμερική.

  Ο 68χρονος τραγουδιστής προκάλεσε έκπληξη σε κοινό και κριτικούς με το τελευταίο του άλμπουμ που έχει τίτλο "Christmas in the Heart" και είναι μία συλλογή με κάλαντα και παραδοσιακά τραγούδια, ερμηνευμένα με τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή του. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις αστέγων σε ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες 80 χώρες. Ερωτηθείς γιατί διάλεξε τις οργανώσεις αυτές, ο Ντίλαν απάντησε: "Γιατί δίνουν φαγητό απ' ευθείας στον κόσμο. Χωρίς να ανακατεύονται στρατιωτικές οργανώσεις, χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς κυβερνήσεις".
Ο Ντίλαν -κατά κόσμον Ρόμπερτ Άλεν Ζίμερμαν- εξήγησε ότι αν και εβραίος, ποτέ δεν ένιωσε αποκομμένος από τα Χριστούγεννα στη Μινεσότα όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

ana mpa

Η γιορτή των αερόστατων


  Το μεγαλύτερο φεστιβάλ του είδους του, το Διεθνές Φεστιβάλ Αερόστατων, πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Μεξικό, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο, σχεδόν ονειρικό σκηνικό στον ουρανό πάνω από τη θάλασσα της πόλης Λεόν.
   Ενώ το πρώτο φεστιβάλ που διοργανώθηκε το 2002 είχε μόνο 27 αερόστατα, τώρα συμμετέχουν περισσότερα από 90 αερόστατα που οδηγούνται από πιλότους από όλο τον κόσμο και έλκουν 150.000 θεατές.
 Παράλληλα πραγματοποιούνται και άλλες εκδηλώσεις, όπως επίδειξη πτήσης με παρασούτ, ζωολογικό κήπο, διαγωνισμό ροντέο και έκθεση πυροτεχνημάτων. Εντυπωσιακό δε είναι και το βραδινό πέταγμα, όταν μέσα στο σκοτάδι διακρίνονται μόνο τα πολύχρωμα φωτάκια από τα αερόστατα.

Εθνος

Γλυπτά για δύτες


  Εχει περάσει ανεπιστρεπτί ο καιρός που τα γλυπτά στόλιζαν αποκλειστικά πλατείες και πάρκα. Τώρα πια γλυπτά βρίσκονται παντού, όπως αυτό στη θάλασσα του Κανκούν, που δίνει τη δυνατότητα στους δύτες για λίγο καλλιτεχνικό προβληματισμό.

Καθημερινή

Μια από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου, σε παγκόσμιο επίπεδο, το AIDS


Περισσότερα από 50.000 νέα περιστατικά AIDS εμφανίζονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, ενώ 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται ετησίως σε όλο τον κόσμο.
Σημαντική αύξηση των νέων φορέων του ιού HIV (AIDS) στη χώρα μας καταγράφουν, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, οι ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης του υπουργείου Υγείας. Στους δέκα πρώτους μήνες του 2009, έγιναν 462 νέες διαγνώσεις του ιού του AIDS.
Το συντριπτικό ποσοστό αφορά άνδρες (83,3%) που μολύνθηκαν, κατά δήλωσή τους, μέσω ομοφυλοφιλικής κυρίως αλλά και ετεροφυλικής επαφής. Οι ηλικίες στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα είναι μεταξύ 25 και 44 ετών. Οι νέες διαγνώσεις αφορούν κυρίως άνδρες 30 με 34 ετών και γυναίκες 25 με 29 ετών.

Κάθε άνθρωπος και συγγραφέας!

Από την εφεύρεση της γραφής, στην τυπογραφία και τώρα στην επανάσταση της συγγραφής από όλους για όλους.
Σήμερα σχεδόν όλοι οι άνθρωποι διαβάζουν. Αύριο σχεδόν όλοι θα γράφουν. Αν ο σχεδόν καθολικός αλφαβητισμός αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού, η σχεδόν καθολική ικανότητα και δυνατότητα του καθένα να είναι συγγραφέας, θα χαρακτηρίσει τον επόμενο πολιτισμό της ανθρωπότητας.
  Πριν το 1455 και την εφεύρεση της τυπογραφίας, όταν ακόμα τα βιβλία ήσαν χειρόγραφα, ένας γραφέας χρειαζόταν ένα χρόνο περίπου για να αντιγράψει ένα βιβλίο όπως η Βίβλος. Σήμερα πια ο καθένας, μέσα σε ένα μόλις λεπτό, έχει ανανεώσει το ιστολόγιο (blog) του. Ο ρυθμός αύξησης των συγγραφέων στην κοινωνία μας αυξάνεται διαχρονικά με εκθετικό ρυθμό, επιταχύνοντας αφάνταστα τη ροή των πληροφοριών και την κοινωνική επιρροή των ατόμων, σε βαθμό αδιανόητο όχι μόνο για το Μεσαίωνα, αλλά για τη σχετικά πρόσφατη εποχή.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΕΡΤΥΡΗ

Του κου Βασ. Γκάτσου

Διαβάζοντας την συνέντευξη του κ. Ιωσήφ Μερτύρη για τα ρόδια κρατάω τα παρακάτω:

1. Είναι πολύ θετικό στοιχείο για τον τόπο μας ότι ένα σύγχρονο συσκευαστήριο πιστοποιείται κατά ISO και HACCP για να είναι σωστά τοποθετημένο σε μια ανταγωνιστική αγορά.
2. Φιλοδοξία του είναι να φέρει το ρόδι στο σπίτι μας σε μορφή επιθυμητή, άρα έχει ως έμπορας πελατοκεντρική πολιτική, ακούει πρώτα τον πελάτη.
3. Με πολύ απλά λόγια λέει ότι το ρόδι μας είναι καλό και υπερέχει.
4. Είναι, ως έμπορας, πλήρως μέσα στην πραγματικότητα των καιρών μας. Ρόδια βάζουν παντού και σε 3-4 χρόνια οι τιμές θα πέσουν. Μέλλον έχει αυτός που έχει καλό προϊόν, σε μορφές που επιθυμούν οι πελάτες.
5. Ορίζει σαφέστατα ότι η μέση τιμή που μπορεί να εισπράξει ο παραγωγός είναι περίπου 0.70 € το κιλό. Μέγιστο παραγωγής σήμερα στην Ερμιόνη 900.000 κιλά. Άρα οι παραγωγοί πρέπει να πάρουν 630.000 € να καλύψουν τα έξοδα και να ζήσουν.
6. Ορίζει ότι το μέλλον είναι η μεταποίηση και νέα προϊόντα με βάση το ρόδι. Μόνον τότε μπορεί να δοθεί καλύτερη τιμή στον παραγωγό.
7. Δεν αφήνει περιθώρια για μαγικές σκέψεις, ότι τάχατες το ρόδι επειδή θα είναι από την Ερμιόνη θα κατακτήσει τις αγορές ή θα έλθει το κράτος και η ευρωπαϊκή ένωση να μας επιδοτήσουν. Αφήνει την αίσθηση ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος αλλά σκληρή συστηματική δουλειά, όραμα, σύγχρονες πρακτικές. Όταν η διάθεση του προϊόντος βγει από τα στενά όρια της λαϊκής και του μανάβικου, υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις από το Σουπερμάρκετ για να στα βάλει στο ράφι του.
Είχα καιρό να διαβάσω τέτοιες απλές και σταράτες κουβέντες. Καλή επιτυχία στα σχέδια του.
Και ένας άλλος υπολογισμός: Τα χρήματα που εισπράττουν οι καλλιεργητές,
630 000 €, αν διαιρεθούν με το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός δημοσίου υπάλληλου που είναι περίπου 30 000 € μας βγάζουν τον αριθμό 21. Δηλαδή όλοι οι παραγωγοί ροδιού της Ερμιόνης έχουν το εισόδημα 21 δημοσίων υπαλλήλων αλλά στην πράξη μόνον 14 περίπου υπαλλήλων, γιατί πρέπει να καλύψουν και τα καλλιεργητικά έξοδα. Χώρια τις καιρικές συνθήκες κ.λ.π. Είναι απόλυτα λογικό λοιπόν να θέλουν τα παιδιά τους δημοσίους υπαλλήλους και όχι αγρότες.
Αν έχει μέλλον το ρόδι, έχει μόνον με μία αρμονική σύνδεση παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας, έρευνας μεταποίησης, νέων προϊόντων και αγοράς. Αυτό ή θα το κάνουν μέσω συνεταιρικών μορφών οργάνωσης, πράγμα δυσκολότατο και για μένα μάλλον αδύνατο για τα μέρη μας, ή θα το κάνουν με πάγια και ειλικρινή συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες σαν του κυρίου Μερτύρη στις οποίες οι καλλιεργητές θα μπορούν να έχουν μέρος των μετοχών τους. Έτσι θα μπορούν να διεκδικήσουν και ό,τι όντως τους ανήκει από τα ταμεία και τα προγράμματα κράτους και ευρωπαϊκής ένωσης, αλλά να έχουν και πραγματικό λόγο, ώστε να απαιτήσουν φράγματα και διανομή καλού νερού στα κτήματα τους.

Υπενθυμίζω ότι στη Συρία και σε άλλες χώρες της Ανατολής βγάζουν πολλά προϊόντα από το ρόδι τα οποία είναι περιζήτητα και μεγάλης προστιθέμενης αξίας.

Με εκτίμηση,
Β. Γκάτσος

 Παρακάτω η συνέντευξη είναι αναρτημένη (στις 16/11/09   )

Τώρα στο Ναυταθλητικό Όμιλο Eρμιόνης, «τραβάμε και κουπί...» Στην προσπάθειά μας να εξοικειωθεί η νεολαία της Ερμιόνης και της ευρύτερης περιοχής με τη γνώση των θαλασσίων αθλημάτων, ο Ν.Ο.ΕΡ πρόσθεσε στις δραστηριότητές του και το άθλημα της κωπηλασίας.
Πριν λίγες μέρες, η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία –Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ- ενέκρινε την εγγραφή του Σωματίου μας.
Με πολλή χαρά λοιπόν στέλνουμε ανοιχτή πρόσκληση σ’όλα τα παιδιά –άνω των 15 ετών- και στους πιο μεγάλους αθλητές, να γνωρίσουν τα πολλά οφέλη της κωπηλασίας. Κοντά μας θα ζήσουν την ένταση, την προσπάθεια, την ομαδικότητα και την επαφή με τη φύση.
Η κωπηλασία, που σίγουρα δεν είναι εύκολο άθλημα, είναι ξεκάθαρα ανταγωνιστικό.
Μαθαίνει αυτοπειθαρχία, προσφέρει σωματική και ψυχική ευεξία. Πράγματι αποτελεί, για τον αθλητή που κυβερνάει ένα σκάφος, τρόπο ζωής.
Σας καλούμε να δηλώσετε συμμέτοχη και να τραβάμε μαζί κουπί στον Ν.Ο.ΕΡ...
Λίγα ιστορικά στοιχεία
 Στα βάθη της ελληνικής μυθολογίας βρίσκονται οι ρίζες της κωπηλασίας, οι οποίες συνδέονται με την πατρίδα μας, την Ερμιόνη. Κατά τον Παυσανία, τον 2ον αιώνα π.χ., το πιο σημαντικό και μοναδικό, για τα χρόνια εκείνα ήταν οι Ιστιοπλοϊκοί και Κωπηλατικοί Αγώνες που γίνονταν μπροστά από το ιερό του, στην θέση « Γκούρι Λάρτι « (πέτρα ψηλή) προς τιμήν του « Διονύσου Μελαναίγιδος».
 Μεταξύ άλλων αναφέρει ο Παυσανίας, ότι οι αγώνες αυτοί ήταν οι μοναδικοί στον Ελλαδικό χώρο και γι΄αυτό η Ερμιόνη, είναι και θεωρείται η πατρίδα των αγώνων αυτών...
 Στη χώρα μας, ως άθλημα, ξεκίνησε το 1885, όταν ιδρύθηκε ο Όμιλος Ερετών (ερέτης = κωπηλάτης) με έδρα το Φάληρο. Ο Όμιλος Ερετών ήταν ο πρώτος αθλητικός όμιλος στην Ελλάδα.
Το 1906 θα γίνουν οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες, ενώ το 1927 ιδρύεται η Ελληνική Ένωση Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων η οποία αριθμεί περισσότερα από 40 σωματεία και δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη του αθλήματος στις μικρές ηλικίες.
Ο Ν.Ο.ΕΡ λειτούργει κάθε Σαββατοκύριακο πρωί, από τις 10:00 έως τις 15:00 –
Πληροφορίες στις εγκαταστάσεις του ομίλου και στα τηλεφωνά 697.709.2121 και 2754031954 κ. Κωνσταντίνος Κατσουράνης
Καλημέρα, εδώ είμαστε πάλι.
Μας λείψατε..

Ανοίγοντας το γραμματοκιβώτιο μας, εκτός από δικά σας γράμματα ( σας ευχαριστούμε..) βρήκαμε κάποια δελτία τύπου, θα τα αναρτήσουμε καθώς και μια επιστολή του κου Βασ. Γκάτσου σχετικά με την συνέντευξη του κου Ιωσήφ Μερτύρη.

Καλή μας εβδομάδα λοιπόν, με καλά νέα..