Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Κι όσα σπαρταρούσανε τ' ανάδειξα..


Δίχτυα ήταν τα χρόνια και τα τράβηξα,
                                                       κι όσα σπαρταρούσανε τ' ανάδειξα..
Δίχτυα ήταν τα χρόνια κι ήπια θάλασσα,
όμως κάτι αιώνια δε τα χάλασα..

Απο το "Ναι θα πώ.." της Λίνας Νικολακοπούλου
Φωτ:Ρίνα λουμουσιώτη

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Επανεκκίνηση της κοινωνίας

Tου Νικου Γ. Ξυδακη
Η χρονιά που φεύγει μάς αφήνει πιο αδύναμους, ζαρωμένους, τρομαγμένους. Αλλά και πιο πλούσιους. Η ανατροπή των στερεότυπων είναι κέρδος, η αφύπνιση είναι πλούτος, η ανανοηματοδότηση κέρδος κι αυτή. Εφόσον ασφαλώς μπορέσουμε να αντιληφθούμε την κρίση ως ρήγμα στο παλαιό σώμα και ως τρόπο νέας συνέχισης, εφόσον αντιληφθούμε το ρήγμα ως ευκαιρία αναγέννησης. Και εφόσον νιώσουμε βαθιά μέσα μας την ανάγκη για ανανεωμένη επαναφορά σε βασικές αξίες: αλληλεγγύη, συλλογικότητα, προάσπιση του κοινού καλού.

Μια επανεκκίνηση της κοινωνίας, λοιπόν. Που θα είναι οδυνηρή όμως: η επανεκκίνηση θα τελεσθεί επί των ερειπίων του παλαιού. Ακριβώς αυτά τα ερείπια πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα: πώς θα είναι λιγότερα, αφενός, πώς θα τα αξιοποιήσουμε, αφετέρου. Πώς θα πάρουμε στα χέρια μας προσεκτικά τα όστρακα, τα θραύσματα, για να τα συντηρήσουμε, να τα συγκολλήσουμε, να ανατάξουμε ό,τι αξίζει να σωθεί: το σχήμα των προσώπων. Σαν αρχαιολόγοι του μέλλοντός μας, σαν ιστορικοί άνθρωποι, σαν κληρονόμοι βαριάς κληρονομιάς, σαν τυχεροί κάτοικοι τόπου ευλογημένου, ταγμένοι να συνομιλούμε με νεκρούς, με φαντάσματα εμφυλίων, ακούγοντας διαρκώς φωνές ποιητών και φιλοσόφων, πολεμιστών και ταξιδευτών, γνωρίζοντας διαρκώς ότι το ποτάμι δεν γυρνάει πίσω, μ’ εμάς ή χωρίς εμάς.

Ας πάρουμε απόφαση λοιπόν ότι το ποτάμι θα μας περιέχει, θα μας φέρει προς τους νέους καιρούς· κι ας επιπλεύσουμε, σώοι, ανάμεσα σε κορμούς και πτώματα. Επιπλέοντας, ας υφαίνουμε το μέλλον μες στο παρόν. Το σοκ του παρόντος δεν πρέπει να θολώνει την κρίση μας, να αμβλύνει την ιστορική όραση - είπαμε: είμαστε ιστορικοί άνθρωποι. Το ξαναδιάβασμα της Ιστορίας δεν υπαγορεύει τι να κάνουμε, αλλά τουλάχιστον μάς λέει ότι μια-δυο γενιές πριν από μας οι άνθρωποι επλήγησαν από τρομερές καταστροφές και παρ’ όλα αυτά σηκώθηκαν, ανασυγκολλήθηκαν, επανεκκίνησαν, δημιούργησαν. Η παρούσα περιπέτεια του ελληνικού λαού δεν είναι η πιο τρομερή. Ο περασμένος αιώνας άλλαξε και εμπλούτισε τον πληθυσμό, τη συνείδησή του, έφερε καταστροφές και λιμούς, πολέμους και εμφυλίους, ηρωισμούς και υπερβάσεις, ταπεινώσεις. Ο παρών αιώνας μας ξαναβάζει επιτακτικό, επείγον, το ερώτημα: ποιοι είμαστε; Πώς συνεχίζουμε;

Ας δούμε γύρω: βουνά και θάλασσα, ολίγος κάμπος. Μαρμάρινα μέλη, ελιές, ναΐσκοι, αμπέλια, κήποι, πολίσματα - τέτοια πήραμε. Και πολιτείες αχόρταγες, αυτοκινητόδρομοι, μολ, τουριστική ανοχή, βενζίνες και καλώδια, κατάμεστα καφενεία - τέτοια αφήνουμε. Είμαστε όλα. Το ολίγο και το υπερβολικό, το ωραίο και το άσχημο. Παλαιοί και μοντέρνοι, υπερήφανοι και υποτελείς, έτοιμοι για θάνατο και έτοιμοι για ντροπιασμένη επιβίωση. Αναγκασμένοι όμως κάθε τόσο να επιλέγουμε, και να υπερασπιζόμαστε την εκάστοτε επιλογή: το κάλλος ή την ασχήμια, τη δυνατότητα ελευθερίας ή την υποταγή;
Η ελευθερία και το κάλλος δεν είναι μοίρα, είναι επιλογή.

Πηγή


Υπάρχει κανείς που να μη συμφωνεί;
Καλή  χρονιά και καλή νέα αρχή λοιπόν..

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Σας τα ΄πανε;

  Χειροποίητα κάλαντα της ώρας

"με το καλό να μας εβρεί και να μας προστατέψει,
Άγιος Βασίλης που ΄ρχεται, θάματα να μας πέψει.

νάχει φαρδύ χαμόγελο και μι' αγκαλιά μεγάλη,
να μας φιλέψει τη χαρά που μας στερήσαν άλλοι!

να μας υγιάνει τσι πληγές, να διώξει τις λαχτάρες,
κοντά μας μη ζυγώνουνε, παρά μονάχα χάρες.

να κρύβει στο σακούλι του μαντζούνια για υγεία
και γκαστρωμένα ευρώπουλα, για λίγη ευκολία!

κι εμείς θ' ανταποδώσουμε την τόση καλοσύνη,
στο γράμμα που θα πέψουμε του χρόνου Αη-Βασίλη...

άμα θωρείς πως ήμασταν καλά παιδιά οφέτο,
βοήθα να ξανοίγουμε το χάπι για κουφέτο...

γιατ' είναι δύσκολοι καιροί και πρέπει θεραπεία,
σ' όλη την επικράτεια, για μιά σωστή πορεία!

φύλαξε Άγιε απ΄το κακό και τ' άδικο τους δούλους σ',
που με το μεροκάματο τους επροικίσαν ούλους...!

και άμα δε συβάζονται με το καλό ή το δίκιο,
κάμε τους "προικισμένους" μας... να πουν τ' απολυτίκιο...

Αμήν

και εις έτη καλά
κοπΕΛΛΗ αγιοΒΑΣΙΛΑΚΗ

Αγαπημένε μου Αη-Βασίλη...

αλιεύοντας σχετικές δημοσιεύσεις, πρόσφατες και μη και αποσπάσματα από τις σελίδες του λευκώματος των ΕΛΤΑ "Γράμμα στον Αϊ Βασίλη" απολαύστε, γελάστε, συγκινηθείτε, προβληματιστείτε, ανησυχήσετε
ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
"Αγαπητέ Αι-Βασίλη, Σήμερα έμαθα τη διεύθυνση σου και αποφάσισα να σου στείλω το γράμμα μου, κατευθείαν στο σπίτι σου.
Δώρο; Εδώ σε θέλω κάβουρα!! Λοιπόν Αϊ-Βασίλη μου το καλύτερο δώρο για εμάς τα παιδιά είναι η ειρήνη! Κατά βάθος ώμος, όλα θέλουμε ένα δώρο. Οτι και να είναι! Εγώ λοιπόν, φέτος, Αϊ-Βασίλη, Θα ήθελα να μου φέρεις ένα ωραίο λογοτεχνικό βιβλίο, με πολλές σελίδες και πολλά μυστήρια που δεν πρέπει να μείνουν ανεξιχνίαστα. Αλλά και να μη μου στείλης τίποτα δεν θα παρεξηγηθώ, φτάνει να μην αποκλειστούμε στην Καβάλα και δεν πάμε στο Νευροκόπι!!!"
«Θα ήθελα μία Φεράρι, ένα διαμάντι που να γυαλίζει και ό,τι καλύτερο έχεις»
«Θέλω να κάνεις τους κακούς ανθρώπους καλούς, να μην έχουν άλλες χώρες πόλεμο και να μη σκοτώνουν οι κακοί άνθρωποι τα φτωχά παιδιά που είναι στους δρόμους»
«Θα ήθελα να μου φέρεις ένα κουταβάκι»
«Θα ήθελα να μπει η αδελφή μου στο L.Α.C. ή στο Kings...!».
«Ξέρω τι θέλω για δώρο - φέτος, μία δουλειά για τη μαμά μου και λίγα χρήματα για να ζούμε αξιοπρεπώς!»
«…Αγαπημένε μου Αϊ-Βασίλη νομίζω ότι φέτος ήμουν καλό παιδί. Για τα Χριστούγεννα λοιπόν θα ήθελα να μου φέρεις ένα μωράκι»
"Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη, αυτά τα Χριστούγεννα θα ήθελα δώρο μια σβούρα.Άμα δε μπορείς, δε πειράζει. Σ' αγαπώ πολύ. Θοδωρής."
«Καταλαβαίνουμε ότι ίσως δεν είμαστε οι μόνοι που περνάμε δύσκολα, αλλά είμαστε παιδιά και δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τον πατέρα μας»
«Αγιε μου Βασίλη, θα ήθελα να μου φέρεις μία ηλεκτρονική ατζέντα του Χάρι Πότερ, Nintendo game, computer (όλο δικό μου), Xbox, Play station, DVD, και έξι κινητά τηλέφωνα»
«Θα ήθελα να μου φέρεις "σποράκια". Οχι τα συνηθισμένα, αλλά σποράκια χαράς τα οποία θα ήθελα να σπείρω σε όλο τον κόσμο και με τον καιρό να φυτρώσουν και να ριζώσουν μέσα στις καρδιές τους»
"Αγιε Βασίλη,
Ελπίζουμε το γράμμα μας να σε βρει καλά. Εμείς θα θέλαμε αν μπορείς να μας φέρεις: Θα'θελα ένα πόνι με φτερά,μια κούκαλα με φόρεμα και παπούτσια. Εγώ θα 'θελα ένα σκυλάκι, που έχει, ένα, κουμπάκι, που το πατάμε, και γαβγίζει,και τη Βάρβη του μαγικού νησιού, και θα ήθελα ένα μικρόφωνο, που θα έχει ένα κουμπάκι,που το πατάο και ανοίγει,και όταν το ξαναπατάο,να κλείνει. Η μαμά μου θέλει μια σοκολάτα. Θα ήθελα κα ένα σιντί με μουσική μπαλέτου.
Υστερογράφημα: Θα ξέρεις ότι πάω έκτη όμως δεν θα ξέρεις ότι θα καταθέσω στεφανι"
«Μπορείς να βρεις στη μαμά μου μία δουλειά για να πληρώνει το ενοίκιο;»
«Θα ήθελα ο Αϊ-Βασίλης να μου φέρει φωτογραφίες από αυτόν και τους βοηθούς του».

11.000.000$ για ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρo

Πρόταση ανάρτησης, Γιάννης Λακούτσης
  11 εκατομμύρια $ για ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο!
  Αν μας έλεγε κάποιος για ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο αξίας 11 εκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να μας φαινόταν απίστευτο, αλλά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο δέντρο βρίσκεται σε ένα ξενοδοχείο 7 αστέρων στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα καθιστά την ιστορία πιστευτή.
  Σύμφωνα με τον Hans Olbertz, γενικό διευθυντή της Emirates Palace Hotel, αυτό είναι το πιο ακριβό χριστουγεννιάτικο δέντρο του κόσμου! Αλλά τι είναι αυτό που κάνει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο να αξίζει 11 εκατομμύρια δολάρια; Η απάντηση είναι απλή: αντί για τα παραδοσιακά στολίδια το δέντρο είναι διακοσμημένο με πολύ ακριβά κοσμήματα γύρω από τον κλαδιά του, μαζί με μερικούς χρυσούς και ασημένιους φιόγκους!
  Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει ύψος 4 μέτρων και είχε αρχική αξία μόλις 10.000$, αλλά η άξια του συνεχώς αυξανόταν, καθώς προστίθονταν διαφορα πολύτιμα στολίδια όπως χρυσός, μαργαριτάρια, διαμάντια, ζαφείρια και άλλες πολύτιμες πέτρες που παρέχονταν από την Style Gallery. Πλέον 181 κοσμήματα διακοσμούν το ακριβότερο Χριστουγεννιάτικο δέντρο στον κόσμο.

Πρωτοχρονιάτικο παραμύθι

λόγω της ημέρας ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
O ζωγράφος και συγγραφέας Παναγιώτης Μαυρόπουλος/ Σταυριώτης εύχεται Χρόνια Πολλά και Καλή Πρωτοχρονιά με έναν πρωτότυπο τρόπο, γράφοντας ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους.
               Ο δικός μου «κυρ Βασίλης»
 Τώρα που είναι Πρωτοχρονιά, όπως και κάθε Πρωτοχρονιά, είναι συνήθεια (από τα αρχαία χρόνια), οι άνθρωποι να κάθονται γύρο στο τζάκι (ή από την ξύλοσόμπα τους) και να λένε (οι μεγαλύτεροι στους μικρότερους) παλιές ιστορίες. Ιστορίες που μπορεί, όταν τις διηγούνται τις άλλες ημέρες του χρόνου, να μη μας συγκινούν πολύ... αλλά πάντα όταν ακούγονται τέτοιες εορταστικές ημέρες... ακουμπούν ΟΛΩΝ τις καρδιές.
 Έτσι και εγώ, τώρα θα σας διηγηθώ την ιστορία του «κυρ Βασίλη».
 Σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά και ρούγα, υπάρχει πάντα ένας «κυρ Βασίλης»! Ακόμα και αν δεν τον λένε «Βασίλη»... πάντα υπάρχει ένας «κυρ Βασίλης»! Σας ακούγεται λίγο παράξενο αυτό... αλλά είναι αλήθεια, παντού και πάντα υπάρχει ένας «κύριος Βασίλης»... ή για να ήμαστε πιο ακριβείς... παντού και πάντα μπορεί να υπάρξει ένας «κυρ Βασίλης»!
 Τώρα, θα σας παρακαλέσω να κάνετε για λίγο ησυχία και να δώσετε προσοχή στην ιστορία που θα σας διηγηθώ... Θα σας μιλήσω για το δικό μου «κυρ Βασίλη».
  Και ο δικός μου «κυρ Βασίλης», όπως άλλωστε όλοι οι «κυρ Βασίληδες», κάποτε ήταν μικρό παιδί σαν και εσάς. Bέβαια αυτό συνέβαινε πριν πολλά - πολλά χρόνια...
  Αυτός ο «κυρ Βασίλης», όταν ήταν παιδί, δεν πίστευε καθόλου στο συνονόματό του... Ξέρετε ποιόν

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Μπράβο στους νέους της Ερμιόνης

Γεμάτο το Aperopia χθες βράδυ από νιάτα και ελπίδα..
Συγκεντρώθηκαν εκεί οι νέοι μας, για να προσφέρουν αγάπη και βοήθεια σε συμπολίτες μας που την χρειάζονται.
Δεν έχουμε φωτογραφίες να σας δείξουμε όμως μπορείτε να τους φαντασθείτε..
Όμορφα νέα αγόρια και κορίτσια χαμογελαστά φορώντας τα καλά τους και τη γλύκα της προσφοράς στο χαμόγελό τους..
Οι πρωτοπόρες εκπλήξεις όπως το χιόνι που έπεφτε έξω στο δρόμο τα φώτα και η καλή μουσική, έκαναν τη βραδιά ξεχωριστή.

Συγχαρητήρια στους χορηγούς Βαγγ. Δημαράκη, Ν. Δρούγκα, Μπογιατζή  και στους διοργανωτές αυτής της  βραδιάς..

Ετσι ξεμάτιαζαν οι αρχαίοι

 Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ  enet
 Αν δείτε δύο μαύρα μάτια ζωγραφισμένα σε αρχαίο αγγείο, μη φανταστείτε πως αποτελούν μια παραξενιά του ζωγράφου ή έστω ένα διακοσμητικό μοτίβο. Ούτε η γλυπτή απόδοση ενός χάλκινου φαλλού, με πόδια αλόγου και καμπανάκια να κουδουνίζουν από κάτω, έχει να κάνει με κανένα διαστροφικό αρχαίο δημιουργό. Και τα δύο έργα έχουν αποτρεπτικές ιδιότητες για το βάσκανο μάτι.
Φωτ:Μεταλλικό τάμα οφθαλμών (19ος-20ός αι.)

  Τα ορθάνοιχτα μαύρα μάτια τα βλέπουμε συνήθως πάνω ή μέσα σε αρχαία αγγεία πόσης, που χρησιμοποιούσαν οι συμποσιαστές ακριβώς για να αποφύγουν το «μάτιασμα». Τα βλέπουμε ως φυλαχτά και στις μέρες μας, τάματα κρεμασμένα στις εικόνες μέσα στις εκκλησιές.
  Οταν θέλουμε να αποτρέψουμε το κακό από επάνω μας, τι κάνουμε; Φτύνουμε τον κόρφο μας. Κι όταν η γιαγιά ξεματιάζει το εγγονάκι της, λέει από μέσα της κάποιες ευχές φτύνοντας το παιδί. Λοιπόν, το φτύσιμο ως αποτρεπτικό της βασκανίας έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Ισως γιατί το σάλιο έχει αντισηπτικές ιδιότητες, όπως διαβάζουμε στο εξαιρετικό βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε,
«Βάσκανος Οφθαλμός. Σύμβολα μαγείας από ιδιωτικές αρχαιολογικές συλλογές».
  «Οι μητέρες ή οι τροφοί, όταν φοβούνταν για την υγεία του βρέφους, έβρεχαν το μέτωπο και τα χείλη

Χριστουγεννιάτικη μουσική με ..ποτήρια


Πρόταση του Γιάννη Λακούτση

Ευχές!


Το 2011
να μας δώσει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε
και να διεκδικήσουμε την αξία της ζωής,
να επαναφέρει το χαμόγελο στα πρόσωπά μας και στα πρόσωπα των παιδιών μας και να δώσει υγεία σε όλους!!!

  Σταύρος Κούστας
  Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Νέα ωράρια..

Απλωμένα ρούχα

 Στη θέα μιας απλωμένης μπουγάδας αντικρίζω την πατρίδα μου, το πατρικό μου σπίτι, τα παιδικά μου χρόνια, τη θαλπωρή που μπορεί να δώσει ένας άνθρωπος σε έναν άλλον. Απλωμένα ρούχα σημαίνει ειρήνη, φροντίδα, τρυφερότητα. Είναι είδος υπό εξαφάνιση, μια και μάλλον βολεύει να τα δίνεις στο καθαριστήριο. Η μπουγάδα είναι η διακριτική δημοσιοποίηση των πιο προσωπικών μας αντικειμένων: εσώρουχα, σεντόνια, πιτζάμες, νυχτικά... Όλα έκθετα στο φως, αλλά σε περιορισμένο κοινό. Είναι απομυθοποίηση η απλωμένη μπουγάδα: Όλοι σε κάποιο σεντόνι θα κοιμηθούμε κάποιο εσώρουχο θα φορέσουμε και οι ποιο ένδοξοι και οι πιο ταπεινοί και οι πιο πλούσιοι και οι πιο φτωχοί.
Είναι η μπουγάδα η κοινή μας καταγωγή, είμαστε σχετικώς γυμνοί.
Μπάμπης Πυλαρινός

Μια έκθεση ζωγραφικής  που αξίζει κανείς να δεί..

 Στο εργαστήριο του Ζωγράφου Μπάμπη Πυλαρινού στην  Πλατεία Μητροπόλεως 11 (πίσω απο το ιερό της Μητρόπολης Αθηνών) Τηλ.211 4076675
 Διάρκεια: Απο 16 Δεκεμβρίου 2010 μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Δευτ.-Σάβ. 11.00-20.00
Μετά το τέλος της έκθεσης, στο εργαστήριο θα εκτίθενται έργα απο παλιότερες συλλογές.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, μπορούν να πάνε παιδιά να παίξουν δημιουργικά παιχνίδια σε σχέση με τα εκτεθιμένα έργα.΄Ολες οι ζωγραφιές των παιδιών θα αναρτώνται στο εργαστήριο και στην ιστοσελίδα  http://www.pilarinos.gr/ar.htm

Αποφυλακίστηκε η Ειρηνούλα

Του Ηλία Μαμαλάκη    protagon
 Τα δάκρυά της έτρεχαν καυτά και σιωπηλά. Μέσα στο μικρό δωμάτιο άναβε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο. Οι συντρόφισσές της στο Κέντρο Απεξάρτησης στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού την χαϊδολογούσαν και της έδιναν κουράγιο
 - Δεν θέλω να φύγω, είπε, είμαι καλά εδώ.
 Έπεσε η απόλυτη σιωπή, εμείς οι άπειροι εθελοντές μείναμε άναυδοι. Άκου, δεν θέλει να φύγει, να πάει στην ελευθερία της, να δει τις τρεις κόρες της, τα διδυμάκια και την μεγάλη την Έλενα; Απορούσαμε χωρίς να ξέρουμε.
 Δεν ζήτησα ποτέ να μάθω με λεπτομέρειες την ιστορία της Ειρηνούλας, άλλωστε σε τι θα χρησίμευε; Αυτά τα κορίτσια κάθε ηλικίας και προέλευσης τα αγαπάς και τα λατρεύεις για την τιτάνια προσπάθεια που κάνουν να ξεφύγουν από τις ουσίες και το κακό παρελθόν τους. Έχουν περισσότερη πείρα από εσένα για τη ζωή. Έχουν πιάσει τον πάτο του καζανιού πολύ περισσότερες φορές από εσένα και ας είναι μικρότερες σε ηλικία. Μιλάνε σωστά με όμορφες λέξεις. Σίγουρα δεν είναι υπόκοσμος, είναι σαν εμάς και διψάνε για τη ζωή και παλεύουν μαζί με τις θεραπεύτριές τους να απεξαρτηθούν από το επώδυνο παρελθόν τους. Σκληρή πάλη, τιτάνια. Είναι να μην τις λατρέψεις;
  Της Ειρηνούλας ο άντρας πέθανε 4 μέρες πριν την συλλάβουν, από υπερβολική χρήση. Την βάλανε

"O Έρωτας στα χιόνια" Aλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Kαρδιά του χειμώνος. Xριστούγεννα, Άις-Bασίλης, Φώτα.

Kαι αυτός εσηκώνετο το πρωί, έρριπτεν εις τους ώμους την παλιάν πατατούκαν του, το μόνον ρούχον οπού εσώζετο ακόμη από τους προ της ευτυχίας του χρόνους, και κατήρχετο εις την παραθαλάσσιον αγοράν, μορμυρίζων, ενώ κατέβαινεν από το παλαιόν μισογκρεμισμένον σπίτι, με τρόπον ώστε να τον ακούη η γειτόνισσα: Σεβτάς είν’ αυτός, δεν είναι τσορβάς...· έρωντας είναι, δεν είναι γέρωντας.

Tο έλεγε τόσον συχνά, ώστε όλες οι γειτονοπούλες οπού τον ήκουαν του το εκόλλησαν τέλος ως παρατσούκλι: «O μπαρμπα-Γιαννιός ο Έρωντας».

Διότι δεν ήτο πλέον νέος, ούτε εύμορφος, ούτε άσπρα είχεν. Όλα αυτά τα είχε φθείρει προ χρόνων πολλών, μαζί με το καράβι, εις την θάλασσαν, εις την Mασσαλίαν.

Eίχεν αρχίσει το στάδιόν του με αυτήν την πατατούκαν, όταν επρωτομπαρκάρησε ναύτης εις την βομβάρδαν του εξαδέλφου του. Eίχεν αποκτήσει, από τα μερδικά του όσα ελάμβανεν από τα ταξίδια, μετοχήν επί του πλοίου, είτα είχεν αποκτήσει πλοίον ιδικόν του, και είχε κάμει καλά ταξίδια. Eίχε φορέσει αγγλικές τσόχες, βελούδινα γελέκα, ψηλά καπέλα, είχε κρεμάσει καδένες χρυσές με ωρολόγια, είχεν αποκτήσει χρήματα· αλλά τα έφαγεν όλα εγκαίρως με τας Φρύνας εις την Mασσαλίαν, και άλλο δεν του έμεινεν ειμή η παλιά πατατούκα, την οποίαν εφόρει πεταχτήν επ’ ώμων,

Τσουνάμι από κεριά


  Δύσκολο να ξεχάσει κανείς τη συμφορά.
  Ηταν 26 Δεκεμβρίου, έξι χρόνια πριν.
  Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων του 2004, όταν ο φονικός σεισμός στην Ινδονησία προκάλεσε το φονικότερο τσουνάμι της σύγχρονης εποχής. Περίπου 5.400 άνθρωποι πνίγηκαν από το τσουνάμι και στις ακτές της Ταϊλάνδης, κυρίως στην παραλία Πατόνγκ του νησιού Πούκετ.
  Οι μισοί από αυτούς ήταν ξένοι τουρίστες. Ταϊλανδοί και ξένοι πήγαν χθες στη «στοιχειωμένη» παραλία και άναψαν κεριά στη μνήμη εκείνων που χάθηκαν.
  Κεριά δίπλα σε γλυπτά φτιαγμένα με άμμο, έτσι που να προκαλούν πολύ περισσότερο δέος παρά κατάνυξη και γαλήνια ανάμνηση των συνολικά μυριάδων θυμάτων στις χώρες της περιοχής.

Γιάννης Λακούτσης
Πηγή: Τρελογιάννης.

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Δήμος Ερμιόνης: Ονοματοθεσία Οδών και Πλατειών

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΩΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ, ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ (ΚΑΙ ΤΟ LINK ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ)

H Ονοματοθεσία των Οδών και των Πλατειών καθώς και η αρίθμηση των οικοδομικών τετραγώνων του Δ.Δ. Ερμιόνης εγκρίθηκαν με την υπ' αριθμ. 66/2010 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και από την Επιτροπή του Άρθρου 8 του Ν. 3463/2006 με το υπ' αριθμ. 3 πρακτικό (19/10/2010).

                                   http://www.ermioni.gov.gr/Default.aspx?tabid=349

Αν ακούς

Χρήστος Θηβαίος
Μουσική: Παραδοσιακό Σουηδίας
Στίχοι:Λαμπρίδη Φωτεινή

Μερική έκλειψη Ηλίου στις 4 Ιανουαρίου

Μια μερική έκλειψη Ηλίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και από τη χώρα μας την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011 από τις 9:00 το πρωί. Εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, στην είσοδο του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου (οδός Πεντέλης 11, Π. Φάληρο), θα εγκατασταθούν τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, ενώ ερασιτέχνες αστρονόμοι θα βοηθούν τους ενδιαφερόμενους να δουν τη μερική έκλειψη του Ήλιου μέσα από το τηλεσκόπιο.
  Σύμφωνα με το διευθυντή του Πλανηταρίου, Διονύση Σιμόπουλο, στην Ελλάδα θα δούμε μόνο τα δύο τρίτα του ηλιακού δίσκου να καλύπτονται από τη Σελήνη και αυτό θα συμβεί στη μέγιστη φάση της έκλειψης στις 10:23 π.μ. (ώρα Ελλάδος), εφόσον δεν θα υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό.
  Σχεδόν 12 ώρες νωρίτερα, η Γη θα βρίσκεται στο περιήλιό της, δηλαδή στην πλησιέστερη απόστασή της από τον Ήλιο (147.105.721 χλμ.). Η έκλειψη θα ξεκινήσει στη 8:40 π.μ. στη Βόρεια Αλγερία και θα είναι ορατή από τη Βόρεια Αφρική, το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και την Κεντρική Ασία.

Φωτοβολταϊκά: Σε προτεραιότητα Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες

 Προτεραιότητα στις αιτήσεις των αγροτών και των πολιτών για φωτοβολταϊκά στα χωράφια και τα σπίτια τους, αντίστοιχα, δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

 Την ίδια στιγμή, η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη άναψε το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος έως 150 kWp και στα νησιά που είναι διασυνδεδεμένα με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας.
 Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με διευκρινίσεις της υπουργού ΠΕΚΑ, θα εξετάζονται από τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και τη ΔΕΗ κατά προτεραιότητα αιτήματα για τη χορήγηση προσφορών σύνδεσης στα δίκτυά τους από τους επαγγελματίες αγρότες (έχουν υποβληθεί 6.000 αιτήσεις), τους πολίτες που θέλουν να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά στις ταράτσες των κτιρίων τους, ενώ την «τριάδα» συμπληρώνουν και τα αιτήματα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα.
  Για την ακρίβεια, πρόκειται για αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την ψήφιση του Νόμου 3851/2010.
  Εξάλλου, με άλλη υπουργική απόφαση της κ. Μπιρμπίλη τροποποιείται το πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών, ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών με ισχύ έως 150 kWp στα διασυνδεδεμένα με το διασυνδεδεμένο δίκτυο ή σύστημα νησιά.
  Αφορά τα εξής νησιά: Εύβοια, Ανδρος, Τήνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Σαμοθράκη, Θάσος, Αμουλιανή, Κέα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρος, Υδρα, Σπέτσες, Κύθηρα, Ελαφόνησος, Σαλαμίνα, Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός και Ζάκυνθος.

Αντιδράσεις απ’ τον ...σκουρόχρωμο μικρό Ιησού

Του Γιάννη Λακούτση
Έντονες αντιδράσεις στην Βερόνα έχει προκαλέσει η αναπαράσταση της Θείας Γέννησης, όπου ο Ιησούς, η Μαρία και ο Ιωσήφ έχουν σκούρα επιδερμίδα, στο δικαστικό μέγαρο της πόλης που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Λέγκα του Βορρά, γνωστή για την πολιτική της κατά των μεταναστών. Η εμφάνιση αυτής της διαφορετικής φάτνης συμπίπτει με την αμφιλεγόμενη επιχείρηση ελέγχου των μεταναστών -με το όνομα "Λευκά Χριστούγεννα" - της Λέγκας, στο Κοκάλιο, μια πόλη 7.000 κατοίκων σε απόσταση μιας ώρας με το αυτοκίνητο ανατολικά του Μιλάνου.

Για την επιχείρηση αυτή, υπάλληλοι του δήμου έχουν αρχίσει να επισκέπτονται τα σπίτια των ξένων κατοίκων και να οδηγούν στο αεροδρόμιο όσους δεν έχουν νόμιμη άδεια παραμονής.

Η σκηνή των Χριστουγέννων με το νεογέννητο Ιησού να φορά ένα κόκκινο πουκάμισο ήταν ιδέα του Μάριο Τζούλιο Σινάια, επικεφαλής της εισαγγελίας της Βερόνας. "Η ιστορία μας διδάσκει ότι ο

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Σαν σήμερα το 537 τελέσθηκαν τα θυρανοίξια, της Αγια-Σοφιάς

Του Γιάννη Λακούτση
 Τρούλλος της Αγια-Σοφιάς
Σαν σήμερα το 537 τελέσθηκαν τα θυρανοίξια, της Αγια-Σοφιάς, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθέμιου και Ισίδωρου. Αυτοκράτορας           
της Ανατολικής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, ο Ιουστινιανός (527-565), αποφάσισε να ξαναχτίσει τον ναό της Αγίας Σοφίας, μετά
την καταστροφή του στη διάρκεια μιας περιόδου ταραχών. Τα ερείπια απομακρύνθηκαν και δέκα χιλιάδες εργάτες άρχισαν να δουλεύουν επί έξι χρόνια για την κατασκευή του ναού.Ο μεγάλος τρούλλος ήταν με τόση εφυια σχεδιασμένος και τα παράθυρα στην βάση του τόσα πολλά και τόσο επιδέξια τοποθετημένα, ώστε ολόκληρο το εσωτερικό της εκκλησίας-33 μέτρα πλάτος και 55 μέτρα ύψος-λούζονται απο  το ηλιακό φώς.Όταν τον κοιτάζει κανείς απο κάτω , έχει την αίσθηση ότι ο τεράστιος αυτός τρούλλος δεν στηρίζεται πουθενά αλλά κρέμεται απο τον ουρανό.Ο τρούλλος ή θόλος είναι μαι ημισφαιρική δομή στην κορυφή ενός κτίσματος. Είναι ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό στοιχείο και επι πλέον, δίνει την δυνατότητανα κατασκευασθούν κατακόρυφα παράθυρα που επιτρέπουν την είσοδο του φωτός.Οι Ρωμαίοι εισήγαγαν για πρώτη φορά τους θόλους στο Πάνθεον, ένα κτίριο που η οικοδόμησή του άρχισε το 27 π.χ.Πρόκειται για τον μεγαλύτερο θόλο που έχει κατασκευαστεί στην αρχαιότητα.Ωστόσο έχει μεγάλο βάρος, είναι κτισμένος πάνω σε ένα κυκλικό κτίριο,δεν έχει ανοίγματα , εκτός απο ένα στην κορυφή, και έτσι παρουσιάζει περιορισμένη αισθητική έλξη.Το 480 περίπου, οι αρχιτέκτονες της Ανατολικής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας τελειοποίησαν ένα σύστημα, που τους επέτρεπε να τοποθετήσουν έναν ημισφαιρικό τρούλλο πάνω σε ένα τετράγωνο κτίριο, με τέτοιο τρόπο ώστε η βάση του τρούλλου να έχει πολλά παράθυρα,χωρίς να θυσιάζεται   η αντοχή του.Η ευκαιρία για την δοκιμή αυτής της επινόησης δόθηκε όπως προανέφερα από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, όταν αποφάσισε να ξαναχτίσει την Αγια-Σοφιά.
Απο το βιβλίο,  "Το χρονικό των επιστημονικών ανακαλύψεων". ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Όμιλος Τσοκανή. Αδρανή υλικά - δραστηριοποιημένοι πολίτες

  Σύμφωνα με πληροφορίες που πήραμε και από τον σύλλογο «Αχλαδίτσα», ένα σύλλογο που χρόνια προσπαθεί να διαφυλάξει την περιοχή της Δάρδιζας από  τα επακόλουθα των  συμφερόντων του Ομίλου  Τσοκανή, «Ερμιονη Οικονομία Τουρισμός Α.Ε.», εκδόθηκε άδεια εγκατάστασης, αποθήκευσης,  φόρτωσης αδρανών υλικών στην παραπάνω εταιρεία, από τον Νομάρχη κο Σωτηρόπουλο.
  Ο σύλλογος «Αχλαδίτσα» βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον Όμιλο Τσοκανή, (έχοντας κερδίσει όλους τους δικαστικούς αγώνες μέχρι  σήμερα)  και ενώ εκκρεμεί δικαστική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, εκδίδεται από την Νομαρχία  η άδεια.
  Εμείς συμφωνούμε απόλυτα με τις προσπάθειες του συλλόγου και πιστεύουμε ότι όχι μόνο οφείλουμε να τις στηρίξουμε, αλλά και να δράσουμε ενεργά και άμεσα όλοι οι φορείς.
  Το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο την Δάρδιζα αλλά  την Ερμιόνη, την γύρω περιοχή και τη ζωή μας.
( 27/12/2010, είναι η τελευταία ημέρα υποβολής προσφυγής, κατά της απόφασης )