Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Αναβίωση πασχαλινού εθίμου στη Χριστιανική Αδελφότητα «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων».


 Αναβίωση πασχαλινού εθίμου στη Χριστιανική Αδελφότητα «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων».

 «Ήρθεν ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια, ήρθεν κι η Κυριακή που τρώνε τα ψάρια» έψαλλαν οι μαθητές της E΄τάξης Δημοτικού στον φιλόξενο χώρο της Χριστιανικής Αδελφότητας «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων». 

Η περίοδος του Πάσχα και ο εορτασμός της Ανάστασης του Χριστού προσφέρουν πολλές αφορμές για να επικεντρωθούμε στις κοινωνικές μας και ατομικές αξίες. Έτσι τα παιδιά μετέφεραν και πρόσφεραν τα τρόφιμα που συγκέντρωσαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης στην Αδελφότητα.  

 Οι κυρίες Ελένη Δημαράκη, Μαντίκα Καισαρέας, Σοφία Μέλλου-Τσαμαδού ,Μαργαρίτα Αγγελή και Μαρία Γουμενοπούλουμας υποδέχτηκαν και χαρήκαμεμαζί τους ένα πολύ αγαπητό πασχαλινό έθιμο τα «Λαζαράκια». Μας έμαθαν τη μοναδική, αυθεντική συνταγή του με αγάπη, σπιτική φροντίδα και θαλπωρή.

Τα παιδιά ζύμωσαν αυτά τα ειδικά γλυκά ψωμάκια, σε σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου που αναπαριστούν το Λάζαρο όπως παριστάνεται στις αγιογραφίες.  

 Ήταν μια ωραία αφορμή για  τους μικρούς μαθητές, οι οποίοι χάρηκαν τηδιαδικασία της δημιουργίας μέσα από τα ήθη και τα έθιμα μας καιευαισθητοποιήθηκαν για να γνωρίζουν περισσότερο τον πολιτισμό μας.

 

Ευχαριστούμε τις κυρίες της Φιλοπτώχου. Τους ευχόμαστε Καλή Ανάσταση και τις συγχαίρουμε για τις δράσεις κοινωνικής προσφοράςτους στην Ερμιόνη.

 

                                   Η Διευθύντρια

και οι Εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης
Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΤΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ – ΠΕΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ»


 ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

«ΤΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ – ΠΕΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ»

 

Στη νέα σειρά «Τα Λαογραφικά της Ερμιόνης» φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε τις παραδόσεις του τόπου μας σε κορυφαίες στιγμές (γέννηση, θάνατος) και ζωτικά γεγονότα (βάπτιση, γάμος) της ζωής του ανθρώπου.

Κάποιες απ’ αυτές με την πάροδο των χρόνων έχουν ξεχαστεί ή χαθεί ενώ άλλες έχουν αλλάξει με τις νέες συνθήκες ζωής.

Ήδη κυκλοφορεί η πρώτη μελέτη μας με θέμα τον θάνατο αναφερόμενη στα σχετικά με αυτόν ήθη, έθιμα και την εκκλησιαστική τάξη της εξόδιας ακολουθίας, όπως αυτά υπήρχαν και τελούνταν στην Ερμιόνη στο διάβα των χρόνων.

Βασικές πηγές οι σημειώσεις της μητέρας μου Αικατερίνης Βρεττού – Σπετσιώτου, δασκάλας, τα προσωπικά παιδιά και εφηβικά βιώματα, όπως τα ζούσα κοντά στις δύο εκκλησίες της Ερμιόνης που βρίσκονται στη γειτονιά μου αλλά και εκείνα που «ρουφούσα» από τις συζητήσεις των μεγάλων.

Οφείλω να ομολογήσω πως το τόλμημα ήταν δύσκολο. Το να ψάξεις, να «ξύσεις» να ανασύρεις από μέσα σου καταστάσεις πόνου δεν είναι δα και μια εύκολη υπόθεση. Πιστεύω, όμως, πως η καταγραφή έπρεπε να γίνει όποιο κι αν ήταν το «συναισθηματικό» τίμημα. Είναι άλλωστε ο μοναδικός τρόπος να διασώσουμε από τη λήθη ό,τι έχει απομείνει και να διαφυλάξουμε από τη φθορά τις παραδόσεις μας και έτσι αναλλοίωτες να τις μεταδώσουμε στους νέους ανθρώπους του τόπου μας.

Τελειώνοντας θέλω να σας πω ότι δεν πρέπει προκαταβολικά να πανικοβληθείτε με το θέμα. Να το διαβάσετε με προσοχή χωρίς φόβο και προκαταλήψεις και πού το ξέρετε μπορεί να δράσει και ψυχοθεραπευτικά!  

Γιάννης Σπετσιώτης
Δραστηριότητες του ΙΛΜΕ τον Απρίλιο 2022

 

  1. Για τους μαθητές της Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης.

Ενόψει της πασχαλινής περιόδου το ΙΛΜΕ οργάνωσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού Σχολείου με θέμα «Το Αναστάσιμο Φως – Στολισμός λαμπριάτικης λαμπάδας».

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος έγινε αναφορά στους μαθητές για το Άγιο Φως, για τη μυσταγωγική τελετή της αφής Του από τον Πανάγιο Τάφο και τους συμβολισμούς που το Φως της Ανάστασης ενέχει για τους Χριστιανούς.

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος οι μαθητές στόλισαν πασχαλινές λαμπάδες χρησιμοποιώντας ποικίλα χειροποίητα υλικά, που προσέφερε το Μουσείο, ενεργοποιώντας τη δημιουργική φαντασία τους.

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Εθελοντικός καθαρισμός στη Λιμνοθάλασσα -Υδροβιότοπο Ποτόκια Ερμιόνης

 


Έτσι πρέπει να είναι αυτό το  ευλογημένο μέρος, αν το σεβόμαστε, πεντακάθαρο.

Τριανταπέντε σακούλες σκουπίδια μαζεύτηκαν εθελοντικά.

Μια εκ μέρους της Πρωτοβουλίας  και δυο ακόμα ερμιονίτες που  αγαπούν αυτόν τον τόπο και το δείχνουν, φρόντισαν γι αυτό.
Πριν και μετάΔεν ανήκει μόνο σ εμάς η λιμνοθάλασσα αλλά και στα τόσα  πουλιά που φιλοξενεί.
Κάποια απ αυτά μένουν και φτιάχνουν τις οικογένειές τους εδώ. 
Τους το οφείλουμε αυτό το νοιάξιμο.

Ο Δήμος που δεν τήρησε τις υποσχέσεις του για  τον καθαρισμό του χώρου, όπως οφείλει να κάνει, έστειλε φορτηγάκι για την μεταφορά των σκουπιδιών...

   Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης