Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Ναυτική τραγωδία


Μόλις πληροφορηθήκαμε το δραματικό νέο, της απώλειας ενός νέου ανθρώπου, του ανθυποπλοίαρχου Γιώργου Ξυπολιτάκου, γιού του πρώην Λιμενάρχη Ερμιόνης Παναγιώτη Ξυπολιτάκου, στην ναυτική τραγωδία  του "Aegean Wind".


Συλλυπητήρια και κουράγιο στην οικογένεια του.

Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες όλων των άτυχων ναυτικών.

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Να τα πούμε!!Καλήν εσπέραν άρχοντες κι αν είναι ορισμός σας

Χριστού τη θεία γέννηση να πω στ’ αρχοντικό σας.
Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλη
οι ουρανοί αγάλλονται χαίρει η φύσις όλη.
Εν τω σπηλαίω τίκτεται εν φάτνη των αλόγων
ο Βασιλεύς των ουρανών και ποιητής των όλων.


Χρόνια πολλά σε όλους!!  
Χαρούμενες γιορτές και ο,τι επιθυμείτε

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Στον πίνακα  τα κάλαντα του Νικηφόρου Λύτρα

Πρόταση βιβλίου


Η ερημία του έρωτα

Στο τελευταίο ογκώδες μυθιστόρημά του ο Ορχάν Παμούκ στήνει μια πικρή αλληγορία από όπου αναδύονται η γοητεία της Κωνσταντινούπολης και το διπλό πρόσωπο της σύγχρονης Τουρκίας
Αυτό είναι το ογκωδέστερο, το πλέον φιλόδοξο και το καλύτερο μυθιστόρημα του Ορχάν Παμούκ. Και ενώ κατά κανόνα όσοι συγγραφείς έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νομπέλ μετά την απονομή του ή σταματούν να γράφουν ή όσα γράφουν είναι κατώτερα του έργου που ήδη είχαν δώσει, στη δική του περίπτωση ισχύει το εντελώς αντίθετο. Ο 58χρονος τούρκος συγγραφέας αποδεικνύει με το βιβλίο του αυτό πως δίκαια τιμήθηκε με το κορυφαίο διεθνώς λογοτεχνικό βραβείο.

ΤοΜουσείο της αθωότητας είναι μυθιστόρημα εκπληκτικής αρχιτεκτονικής, άψογης αφηγηματικής ισορροπίας, ατμοσφαιρικό, νοσταλγικό, πικρό και σκληρό- με άλλα λόγια συγκινητικό και βαθύτατα ανθρώπινο. Και μολονότι ο κεντρικός του ήρωας δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική (επί τριάντα χρόνια τον τρώει το ερωτικό πάθος), το βιβλίο είναι και μια ευφάνταστη αλληγορία για το διπλό πρόσωπο της σύγχρονης Τουρκίας που με το ένα πόδι πατάει στην Ευρώπη και με το άλλο στην Ασία.
  Ο βασικός ήρωας ονόματι Κεμάλ ανήκει στην εύπορη τάξη. Είναι αρραβωνιασμένος με τη Σιμπέλ, που και αυτή ανήκει στην ίδια τάξη. Η αρραβωνιαστικιά του είναι πανέμορφη, μορφωμένη και αξιαγάπητη. Ομως κάποια στιγμή ο Κεμάλ συναντά μια δεκαοκτάχρονη κοπέλα που τη λένε Φισούν- εξίσου όμορφη αλλά φτωχή, με μητέρα μοδίστρα που ράβει φουστάνια για τις κυρίες της υψηλής κοινωνίας- και την ερωτεύεται.
  Το μυθιστόρημα ξεκινά με τον Κεμάλ και τη Φισούν στο κρεβάτι. Ο τριαντάχρονος Κεμάλ έχει κατακτήσει το σώμα, όχι όμως και την ψυχή της Φισούν.

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Ο (ΜΙΚΡΟΣ) ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ


Ο εικονιζόμενος «εργαζόμενος» σε βαρύτατο και ανθυγιεινό επάγγελμα δεν έχει ιδέα περί αγίων ημερών και γεννήσεως του Θεανθρώπου.
  Δεν βρίσκεται καν στην πατρίδα του καθώς δίνει αγώνα σκληρό για το μεροκάματο, αν και παιδί. Και τι μεροκάματο: ένα δολάριο την ημέρα παίρνει, μαζεύοντας ανακυκλώσιμα πλαστικά, μέσα στην αποπνικτική χωματερή του Μάε Σοτ της Ταϊλάνδης. Εκεί κοντά βρίσκονται τα σύνορα με τη Μιανμάρ, από όπου ο ίδιος και η οικογένειά του έφυγαν, εξαθλιωμένοι πρόσφυγες, σε αναζήτηση καλύτερη μοίρας. Τα πρώτα στρατόπεδα προσφύγων δημιουργήθηκαν στα δυτικά σύνορα της Ταϊλάνδης το 1984. Σήμερα επισήμως μόνο τα εννέα από αυτά φιλοξενούν (τρόπος τού λέγειν...) 140.000 ανθρώ πους. Υπολογίζεται ότι πολύ περισσότεροι, εκατομμύρια άλλοι εξαθλιωμένοι, στεγάζονται σε «ανεπίσημους» καταυλισμούς.(RΕUΤΕRS/DΑΜΙR SΑGΟLJ)

To BHMA

Έξι βαθμούς κάτω από το μηδέν


Τα δύο άλογα φέρνουν κοντά τις μουσούδες τους, σε μία ενδεχόμενη προσπάθειά τους να ανταλλάξουν θερμές ανάσες στο παγωμένο λιβάδι κάπου έξω από τη Βαρσοβία, όπου το θερμόμετρο έπεσε έξι βαθμούς κάτω από το μηδέν.Eπιλογή: Αιμιλία Καλογεράκη photo@kathimerini.gr

(Έχουμε ακόμα ξαστεριές..) H αστρογειτονιά μας


Η ζώνη του Ωρίωνα, του κυνηγού, σκοπεύει προς τα κάτω στον Σείριο που ανατέλλει. Ο Μπετελγκέζ, ο Σείριος, και ο Προκύων σχηματίζουν ένα σχεδόν ισόπλευρο τρίγωνο, το γνωστό «χειμερινό» τρίγωνο.
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου
Ο Ερμής βρίσκεται 33,5° κάτω και στα δεξιά του Δία. Κοιτάξτε χαμηλά στα νοτιοδυτικά μια ώρα μετά τη δύση του ήλιου. Η μεγάλη ημισέληνος είναι περίπου 30° πάνω και στα αριστερά του Δία.
Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου
Πρώτο τέταρτο της σελήνης στις 7:37 μ.μ.
Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου
Στα μέσα και προς το τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η 25η Δεκεμβρίου ήταν τα γενέθλια του ανυπέρβλητου Ήλιου. Γιορτάζονταν η επιβίωση του ήλιου μετά από ένα ακόμα σκοτεινό ηλιοστάσιο. Δίνονταν η υπόσχεση του φωτός και της ζεστασιάς στην άνοιξη και το καλοκαίρι που ακολουθούσαν. Αυτός ο εορτασμός με τον ανάλογο συμβολισμό του συνεχίστηκε τελικά από το χριστιανισμό.
Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου
Προσεκτικά παρατηρήστε το σημείο του ηλιοβασιλέματος στον ορίζοντά σας από μέρα σε μέρα. Μπορείτε να δείτε ότι αρχίζει ήδη να μετατοπίζεται λίγο προς τον Βορά;
Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου
Μετά από το σούρουπο, ακολουθήστε τη ζώνη του Ωρίωνα 22° προς τα πάνω και κάμψτε ελαφρώς προς το Βορά για να βρείτε το Λαμπαδία (Aldebaran), το μάτι του Ταύρου. Περίπου μεσοστρατίς μεταξύ της ζώνης του Ωρίωνα και του Πολικού αστέρα, θα βρείτε την Αίγα (Capella), το αστέρι της μητέρας αίγας. Περίπου 34° στα αριστερά του Μπετελγκέζ (Betelgeuse) και 30° με 34° κάτω από την Αίγα, θα βρείτε τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, τα αστέρια των Διδύμων.

Ο Ερμής (μέγεθος -0,5 που πέφτει σε + 0,5) φαίνεται στο σούρουπο, μία ώρα μετά τη δύση του ήλιου, χαμηλά και πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα. Αν και βρίσκεται κοντά στην μέγιστη αποχή του, χάνει φανερά την λαμπρότητά του.


Η Αφροδίτη χάνεται στο φως της ανατολής του ήλιου. Θα εμφανιστεί ξανά στο τέλος του χειμώνα στον βραδινό ουρανό, μετά το ηλιοβασίλεμα.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Παταγώδης αποτυχία η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης

Στην πρωτεύουσα της Δανίας χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία προκειμένου να αποτραπεί το επερχόμενο κλιματικό χάος στον πλανήτη. Το ρολόι μετράει αντίστροφα και η ανθρωπότητα παίζει κορώνα γράμματα με την ίδια της την επιβίωση στον πλανήτη. Μέσα στους επόμενους μήνες, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επαναφέρει τις εκτροχιασμένες διαπραγματεύσεις στις ράγες μίας δίκαιης, φιλόδοξης και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας.

Η Greenpeace καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την υπεροψία με την οποία οι ηγέτες των αναπτυγμένων κρατών αντιμετώπισαν τις διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη. Δίχως να είναι διατεθειμένες να κάνουν ούτε ένα βήμα παραχώρησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ουσιαστικά επέλεξαν τη χειρότερη δυνατή λύση από το να δουλέψουν από κοινού για το συλλογικό καλό της ανθρωπότητας. Φεύγοντας από την Κοπεγχάγη την Παρασκευή, οι ηγέτες των αναπτυγμένων κρατών δήλωσαν ότι επετεύχθη ‘συμφωνία’. Φευ… Το μόνο που άφησαν πίσω τους, ήταν χάος και σύγχυση. Οι αντιπροσωπείες των χωρών που έμειναν πίσω για να επεξεργαστούν όλο το βράδυ το αποτέλεσμα της Διάσκεψης, προσπαθούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς είναι αυτή η ‘Συμφωνία της Κοπεγχάγης’. Δυστυχώς, η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το Κλίμα ολοκληρώθηκε με έναν άδοξο, ασυνάρτητο και έντονα αμφισβητούμενο τρόπο.
http://www.greenpeace.org/greece/news/copenhagen-wrap-up

Η ΦΑΤΝΗ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ


   Αλλοι στολίζουμε χριστουγεννιάτικα δέντρα, άλλοι καραβάκια, άλλοι απλώς τοποθετούμε φωτάκια σε υπάρχουσες γλάστρες, άλλοι φωτίζουν όλο το σπίτι από πάνω μέχρι κάτω -και τη βεράντα και τον κήπο και τη σκεπή-, κι άλλοι χρησιμοποιούν 825 τόνους άμμο για να αναπαραστήσουν τη σκηνή της Γέννησης. Η γλυπτή σύνθεση της φωτογραφίας στην παραλία Λα Πινέδα στην Ταραγόνα της Ισπανίας απεικονίζει μια σύγχρονη εκδοχή της φάτνης δημιουργημένη από 7 γλύπτες διαφορετικών εθνικοτήτων που άρχισαν να εργάζονται για αυτό το αποτέλεσμα από τις 4 Δεκεμβρίου. Το Θείον Βρέφος βρίσκεται ξαπλωμένο στο κέντρο της σύνθεσης πάνω σε ένα ύφασμα που κρατούν δύο άγγελοι και γύρω του στέκονται όλα τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στη Γέννηση του Χριστού, από την Παναγία και τον Ιωσήφ έως τους μάγους και τα ζώα της φάτνης.

ethnos.gr

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης γίνεται << παραμυθότοπος>>    Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης <<Απόστολος Γκάτσος>>
γίνεται  <<παραμυθότοπος>> , για να υποδεχτεί παιδιά μεγάλα και μικρά.Ενα γιορταστικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό πρόγραμμα με αφηγήσεις παραμυθιών, προβολές ταινιών, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μουσική , εικαστικές δραστηριότητες.
Το πρόγραμμα:
΄Ολες οι εκδηλώσεις αρχίζουν 5 μ.μ.
Σάββατο 26-12-09 Η κ. Παρασκευή Δ. Σκούρτη αφηγείται
την «Καλικαντζαροϊστορία» της Ζωής Βαλάση
Δευτέρα 28-12-09. Η ταινία «Οι τρεις μάγοι»
Τετάρτη 30-12-09 . Γνωρίζουμε και τραγουδάμε την παράδοση μέσα από τους πίνακες της λαϊκής μας ζωγράφου κ. Ανθούλας Λαζαρίδου-Δουρούκου.
Με οδηγούς τις κ.κ. Παρασκευή Α. Σκούρτη και Παρασκευή Δ. Σκούρτη.
Σάββατο 2-1-10. Η ταινία «Χάρυ Πότερ και ο ημίαιμος πρίγκηπας»
Κυριακή 3-1-10. Η ταινία «Ο πλανήτης των θησαυρών»
Δευτέρα 4-1-10 Οι κ.κ. Χατζηζήση Κατερίνα και Τζένη Μέξη-Λαμπίρη
στο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά «Τα μαγικά μαξιλάρια».
Τρίτη 5-1-10. Η ταινία «Μια σειρά από απροσδόκητα γεγονότα».
Καλούμε μικρούς και μεγάλους <<να ταξιδέψουμε>>
μέσα σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και γιορτινή διάθεση.
Χρόνια Πολλά
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης «Απ.Γκάτσος» τηλ.2754 0 32416

Πως είδε ο Μάκης Κατσαΐτης (Μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΠΟΕΡ) την διαδικασία του Δ.Σ. στον Δήμο Ερμιόνης, την περασμένη Τρίτη, για την ανακύκλωση

http://sikam.wordpress.com/
Πρωτα απ ολα η διαδικασια της περασμενης Τριτης 15 Δεκεμβριου ηταν μια δημοκρατικη πολιτικη διαδικασια .

Σε μια καταμεστη ( απο κοσμο καθε ηλικιας) αιθουσα, συνεδριασε το Δημοτικο συμβουλιο και μετα τις τοποθετησεις αντιπολιτευσης και πλειοψηφιας ο λογος εδοθει στους πολιτες σε μια δημοσια διαβουλευση. Παθος, ενταση, παρεξηγησεις, καταγγελιες, προτασεις, συμφωνιες. Δημοκρατια.
Σχεδον ειχα ξεχασει τι σημαινει η λεξη στην χωρα που την γεννησε.
Το ξαναθυμηθηκα στην Ερμιονη την περασμενη Τριτη και αυτο ειναι το σημαντικωτερο που πρεπει να κρατησουμε.Απο μενα ενα μεγαλο ευχαριστω στους Ερμιονιτες και τις Ερμιονιτισες για αυτη την βραδυα,
Στα γεγονοτα τωρα.
Πρωταγωνιστες ο κοσμος.και το Δημοτικο συμβουλιο.
Αντιπαρατεθηκαν απο την αρχη δυο αποψεις.
Η μια προσπαθησε να υπερασπισθει την δεματοποιηση συμμεικτων απορριμματων σαν την μοναδικη λυση απεναντι στις χωματερες.(και της Ερμιονης).
Να στειλουμε τα σκουπιδια μας πακετο καπου αλλου.
Υπαρχει στα Αγγλικα μια εκφραση ακριβως γι αυτη αυτην αποψη.
ΝΙMΒΥ που σημαινει not in my back yard (οχι στην πισω αυλη του σπιτιου μου και οπου ναναι!)
Και η χωματερη της Ερμιονης ειναι ακριβως στην πισω αυλη του χωριου κυριολεκτικα.
Η αποψη αυτη λοιπον προσπαθησε να ενοχοποιησει φανταστικους (πολιτικους) εχθρους για τη φωτια, ενα κυνηγι μαγισων, μια αποποιηση της ευθυνης χρονων, μιας ελλειψης δρασης που συσωρευσε το προβλημα. Απουσες οι εφημεριδες της Αργολιδας και οι τηλεοπτικοι σταθμοι. Απουσες οπως ηταν σε ολη την πορεια αυτης της περιβαλλοντικης καταστροφης.Κατι σχολια μικρα κατι δηλωσεις στα κλεφτα κι αυτο ηταν ολο.
Αποντες οι πολιτες απο τα Διδυμα και τους Φουρνους.
Αυτοι που στο αλλο μετωπο της καιομενης χωματερης στο Αναθεμα, αντιμετωπιζουν και τον μεγαλυτερο κινδυνο (ιδιαιτερα οι Διδυμιωτες). Απουσες και οι δυο παραταξεις του Δημου Κρανιδιου που υφισταται την καυση στα Δισκουρια αλλα και εισεπνευσε την διοξινη της Ερμιονης τις προηγουμενες μερες.
Απουσα η μειοψηφια του Δημου Κρανιδιου που σε λιγους μηνες θαρθει να ζητησει ψηφο απο τους Ερμιονιτες για τον ενιαιο Δημο την ενιαια πολιτικη διαχειρησης για τα απορριμματα την ενιαια χωματερη.
Απων ο υποψηφιος βουλευτης (απο την Ερμιονιδα) κ Σιδερης που κυριολεκτικα σαρωσε σε ψηφους στην Ερμιονιδα στις τελευταιες βουλευτικες εκλογες.
Ακομα περιμενουμε την απαντηση του στο ερωτηματολογιο που δημοσια του απευθυναμε οσον αφορα την διαχειρηση των απορριμματων.
Αποντα και ολα τα πολιτικα κομματα που ζητουν την ψηφο μας εξ αλλου.Αριστερα και δεξια.
Φαινεται πως η ποιοτητα ζωης η καθημερινοτητα θεωρειται δευτερευον στην ατζεντα τους.
Απουσα ομως πολυ περισσοτερο η πλειοψηφια του Δημαρχου κ Σφυρη του αρχιτεκτονα και σχεδιαστη της δεματοποιησης συμμεικτων απορριμματων(κατα δηλωση του ) που αφησε τον κ Λεμπεση μονο του απεναντι στην κριτικη των πολιτων.
Απο αυτους που ειμασταν εκει τωρα.
Οι ενεργες πολιτισες Ερμιονης με τις υπογραφες που συλλεγουν (ακομα συλλεγωνται) στο χερι και την ξεκαθαρη τοποθετηση υπερ της ανακυκλωσης .
Η Παρεμβαση Πολιτων Ερμιονιδας με την παρουσια τριων μελων του ΔΣ αλλα και απλων μελων του σωματειου.
Με ετοιμη γραπτη τοποθετηση-προταση για ανακυκλωση τωρα.
Με παρεμβαση τριων μελων του ΔΣ στην διαδικασια.
Οι ενεργοι πολιτες Τσεφαλας και Σκουρτη που ετρεξαν ειδοποιησαν τις αρχες στοχοποιηθηκαν για την δραση τους και ανεδειξαν το προβλημα εδω και μηνες.
Αυτοι οι δυο δεν τοποθετηθηκαν μη τυχον και η αντιπαραθεση τους με οσους τους στοχοποιηουσαν αποδιοργανωνε την συζητηση.
Στο τελος καθε αναφορα στο προσωπο τους ειχε αποσυρθει σαν αβασιμη.
Οι ιστολογοι που εδω και καιρο σηκωνουν φωτογραφιες αρθρα επιστολες και εγιναν σιγα σιγα σημειο αναφορας απο τα μεσα μαζικης ενημερωσης.(στον βαθμο που αυτα ασχοληθηκαν με το θεμα).
Στις τοποθετησεις σημαντικη η παρεμβαση των δυο παραταξεων της αντιπολιτευσης στην Ερμιονη,
Οι κκ Κρητικος και Γανωσης που αμφισβητησαν με δυναμισμο την πρακτικη και τα επιχειρηματα της πλειοψηφιας και εκαναν συγκεκριμενες προτασεις για υλοποιηση της ανακυκλωσης.
Προσωπικα ειμαι ποιο κοντα στα επιχειρηματα και την μεθοδευση του κ Κρητικου αλλα και ο κ Γανωσης δεν στερηθηκε μαχητικοτητας.
Ο συγκροτημενος και τεκμηριωμενος λογος τα επιχειρηματα και ο επιμονος διαλογος με την πλειοψηφια κατεληξαν σε μια ΟΜΟΦΩΝΗ αποφαση.
Τα συμμεικτα δεματα απορριμματων δεν ειναι λυση.
Ουτε οι φυλακες στους σκουπιδοτοπους θα μας σωσουν απο νεες φωτιες στις χωματερες.
Οι φωτιες μπαινουν η απο τους εργολαβους που μαζευουν τα σκουπιδια (για να μειωθει ο ογκος) η απο αυταναφλεξη λογω του μεθανιου .
Η μονη λυση λοιπον
1 για να μειωθει ο ογκος και
2 για να μην ξαναεχουμε φωτιες
ειναι να βγαλουμε τωρα χαρτι και πλαστικο (καυσιμη υλη δηλαδη ) απο τις χωματερες και μαζι γυαλι και αλουμινιο να ξεκινησουμε δηλαδη την ανακυκλωση.
Οπως γινεται στους Δημους Λυγουριου και Επιδαυρου.
Τα υπολοιπα σκουπιδια πρεπει να τα διαχειριστουμε επιστημονικα με στεγανοποιηση του πυθμενα των χωματερων και σωληνες που θα αφηνουν το μεθανιο να βγει στην ατμοσφαιρα ελεγχομενα.
Αυτα αμεσα ΤΩΡΑ.
Η αποφαση αυτη ειναι προιον μιας επιπονης διαδικασιας εδω και πολυ καιρο.
Συναντηθηκαν πολιτες και πολιτικες απο διαφορετικους δρομους την Τριτη το βραδυ στην Ερμιονη.
Και ολα οσα ζητησαμε επιμονα λιγοι στην αρχη ηρθε η στιγμη να γινουν αποφαση ολων στο Δημοτικο συμβουλιο.
Η πλειοψηφια ξεπερασε τα πεισματα και τις λαθεμενες επιλογες και δειχνει κατ αρχην πως εχει διαθεση να συστρατευτει στον αγωνα για ορθολογικη διαχειρηση των απορριμματων.Θα δουμε αν το εννοει τωρα. Συνοψιζοντας.
1.Φωτιες στις χωματερες μπαινουν εδω και τριαντα χρονια. Αυτη τη φορα ομως ο κοσμος ξεσηκωθηκε.Πολιτικα και με επιχειρηματα.Και ειχαμε αποτελεσμα.
2.Βοηθησαν οι εκλογες το διωξιμο του περιφερειαρχη,και ενα θετικο κλιμα με την δημιουργια του υπουργειου περιβαλλοντος με υπουργο και υφυπουργο γνωστες του προβληματος.Η αναληψη δρασεων και πολιτικης ανακυκλωσης απο τους Δημους Ληγουριου Επιδαυρου.
3.Η ενεργοποιηση του περιβαλλοντικου σωματειου ΠΑΠΟΕΡ εδω και εναμιση χρονο ο συντονισμος με περιβαλλοντικες κινησεις σε ολη την Πελοποννης η διαμορφωση τεκμηριωμενων θεσεων η συνεχης διοργανωση ημεριδων ,συναντησεων, παρουσιασεων.(ετσι κι αλλιως οι περισσοτεροι απο οσους ενεργοποιηθηκαν με καθε τροπο,ειναι και μελη της ΠΑΠΟΕΡ)
4.Η δραση των Ενεργων Πολιτων Ερμιονης αλλα και πολιτων-σων που κινηθηκαν ανεξαρτητα δημοσιοποιωντας και καταγγελωντας στις αρχες.
5.Τα ιστολογια που συνεχως με αρθρα και φωτογραφιες κρατησαν το θεμα των καιωμενων χωματερων στην επιφανεια πιεζοντας για λυση.
6.Η αντιπολιτευση στον Δημο Ερμιονης (και τα δυο μερη της) που βγηκαν μπροστα την κρισιμη στιγμη και ζητησαν εκτακτο ΔΣ.
Τωρα ειναι τα Διδυμα. Για τα Διδυμα ετοιμαζαμε την εκδηλωση οταν ξεσπασε το κακο στην Ερμιονη και μας προλαβαν οι εξελιξεις.
Αμεσως μετα τις γιορτες ομως θα προχωρησουμε στα Διδυμα.Θυμιζω πως ο κινδυνος στα Διδυμα ειναι μεγαλυτερος. Αν ο καπνος της καιομενης χωματερης ενωθει με την παχνη που σκεπαζει το χωριο και εγκλωβιστει αναμεσα στα βουνα οι συνεπειες θα ειναι πολυ μεγαλες.
Οι Φουρνιωτες μεχρι στιγμης κρατανε αποσταση απο καθε συζητηση –πληροφορηση. Περιεργο.