Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Πολίτης είναι αυτός που συμμετέχει ή ασχολείται με τα κοινά, ή αυτός που πραγματικά συνεισφέρει στα κοινά;

Του Βασίλη Γκάτσου
Μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν στην εφορία το 76% των εισοδημάτων τους. Δηλαδή για κάθε 100 € εισοδήματος δηλώνουν τα 76 και κρύβουν τα 24. Δηλαδή προφανώς κρύβουν τα χρήματα που πήραν για κάποια φροντιστήρια, για ένα νοίκι, για μια δουλίτσα που έκαναν. Αν έχουν αγροτική παραγωγή πέραν από το μισθό και τη σύνταξη, τι να κρύψουν αφού ουσιαστικά υπάρχει ασήμαντη φορολογική υποχρέωση. Επίσης τόκοι και μερίσματα φορολογούνται στην πηγή. Άρα σε αυτούς στηρίζονται τα έσοδα του κράτους από άμεση φορολογία. Στην πιάτσα ονομάζονται «τα κορόιδα» και η απάντηση είναι «γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς». Δηλαδή εδώ το κράτος τους υποχρεώνει αποτελεσματικώς, αν και μπορεί να είναι λίγο ακόμα πιο αποτελεσματικό.
Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι δηλώνουν στην εφορία το 4% των εισοδημάτων τους, πρακτικώς τίποτα. Μηδαμινή η συνεισφορά τους στην άμεση φορολογία. Στην πιάτσα ονομάζονται «οι μάγκες» και η απάντηση είναι «γιατί δεν μπορεί να μας πιάσει κανένας», εννοώντας βέβαια ότι δεν θέλει κανένας να μας πιάσει. Δηλαδή εδώ το κράτος τους απαλλάσσει αποτελεσματικώς.

Τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή οι επιχειρήσεις έχουν και αυτές τα ωραία τους. Επί συνόλου 221000 επιχειρήσεων 1660 επιχειρήσεις δηλώνουν εισόδημα από το οποίο προέρχεται το 70% των φόρων εισοδήματος νομικών προσώπων. Οι υπόλοιποι έχουν χάσει τον δρόμο προς τις ΔΟΥ.

Εννοείται ότι για όλους τούς ως άνω, αγοραπωλησίες ακινήτων, δωρεές, γονικές παροχές, κληρονομιές, είναι σχεδόν 100% δηλωμένες και νομίμως φορολογημένες.

Αν λοιπόν αυτά που από τον καθένα κρύβονται ξοδεύονται συστηματικά σε καταναλωτικά αγαθά «στα μπουζούκια που λέει ο λαός», δεν αφήνουν εύκολο ίχνος. Όχι όμως όταν αποταμιεύονται ή γίνονται σπίτια.

Έτσι ένας υψηλόμισθος που δηλώνει στην εφορία όλο του το πραγματικό εισόδημα, για παράδειγμα 50000 € θα πληρώσει περί τα 15000 € φόρο και του μείνανε 35000.

Ένας αυτοαπασχολούμενος με το ίδιο πραγματικό εισόδημα των 50000 € καταφέρνει και δηλώνει 2000 € αλλά και 12000 να δηλώσει είναι αφορολόγητος. Άρα του μείνανε και οι 50000 €. Επειδή συναλλάσσεται με αποδείξεις και τιμολόγια κ.λ.π. υπάρχει και από εδώ φοροκλοπή τουλάχιστον 10000 €.

Άρα μία οικογένεια μισθωτού ζει με 35000 και μία αυτοαπασχολούμενου κ.λ.π. με 60000 €. Αν το βιοτικό τους επίπεδο είναι ίδιο και ας πούμε ότι ξοδεύουν 30000 € το χρόνο, τότε στην οικογένεια του μισθωτού περισσεύουν 5000 € το χρόνο και στην άλλη 30000.

Αν όλα πάνε καλά για χρόνια, τότε ο μισθωτός σε 20 χρόνια θα έχει αποκτήσει ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο, και ο αυτοαπασχολούμενος 6 σπίτια και 6 αυτοκίνητα, και αν βάλουμε και τα νοίκια από τα σπίτια πολύ περισσότερα. Και η Ελλάδα πήγαινε θαυμάσια τουλάχιστον από το 1977. Έτσι κάντε μια αντιστοιχία φορολογικής δήλωσης και αξίας αγροτεμαχίου + εξοχικό ενός εκάστου στον τόπο μας για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Αυτά βέβαια συμβαίνουν και στην πανέμορφη Ερμιονίδα, όπου φωτογραφίζουμε κάθε λουλούδι της, ποτέ όμως τις λουλουδίες της.

Και ιδού το διερώτημα: Πολίτης είναι αυτός που συμμετέχει ή ασχολείται με τα κοινά, ή αυτός που πραγματικά συνεισφέρει στα κοινά;

Από τους δύο ως άνω: Αν ο μισθωτός δεν συμμετέχει ή ασχολείται με τα κοινά, ενώ ο αυτοαπασχολούμενος ναι και μετά μανίας, είτε ως κριτής, ως προτασιολόγος, ως εθελοντής, ως δημοτικός ή άλλος σύμβουλος, ως μετέχων σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ως, ως .... Ποίος εκ των δύο είναι πολίτης;

Ας αφήσουμε λοιπόν κύριε Δήμαρχε και Αγαπητέ Αντιδήμαρχε + τω συντονιστή υμών και τον λεγόμενο πολιτισμό που αναδύεται όπου αναδύεται, ας αφήσουμε και τον εθελοντισμό όπου αναδύεται, ας αφήσουμε και τον Λεμπεσισμό και να προσηλωθούμε σε αυτό που οι σοσιαλιστικές πολιτικές σας καταβολές μάς έπεισαν να σας ψηφίσουμε. Στο ότι μπορείτε να στηρίξετε τη νομιμότητα και την δικαιοσύνη και αυτή η στήριξη περνάει από ένα γενικό πόθεν έσχες στην Ερμιονίδα, όχι μόνον για τους ντόπιους αλλά και για τους κατέχοντες εξοχικά και επιχειρήσεις. Αυτό είναι μια σύγχρονη σεισάχθεια, όλα τα άλλα είναι λόγια της καραβάνας. Και ως προς αυτό βλέπω ότι δεν υπάρχει κάτι ούτε στο βάθος του μυαλού σας, δηλαδή ούτε πόθεν έσχες για όσους κατείχαν κρίσιμα πόστα στη διοίκηση και σε ανάλογες υπηρεσίες. Και ενώ το κυβερνών κόμμα στο οποίο νομίζω ότι εξακολουθείτε να ανήκετε, όσο και οι παροτρύνσεις της αριστεράς είναι προς αυτήν την κατεύθυνση, μπροστά στη χρόνο με το χρόνο, από το 1981 και δώθε, υπερχρέωση του κράτους και σημερινή εξάρτηση από τους ξένους (ευτυχώς ο Θεοδωράκης για άλλη μια φορά με το βάρος της σοφίας και της ηλικίας του ξυπνάει συνειδήσεις), αντιπαραβάλλετε την ειδυλλιακή τάχατες Ερμιονίδα των εθελοντών και των εκπολιτιστών, ωσάν να μη συμβαίνει τίποτα.

Αυτό ισχύει και για τους μπλοκολογούντες, όταν δεν μιλούν μόνον για τα ία και τα ωά της Ερμιονίδας αλλά θέλουν να μας πείσουν με τις κρίσεις, τις καταγγελίες τους και την ενασχόλησή τους με τα κοινά, ότι είναι πρώτα απ’ όλα όντως πολίτες σαν τον μισθωτό που προαναφέραμε. Αν όχι 100% σαν αυτόν τουλάχιστον 90% γιατί δεν μπορούμε να είμαστε και άγιοι. Μικρό χωριό τα λίγα σπίτια.

Σημείωση: Αυτό δεν σημαίνει ότι «εμείς είμαστε αντιπολίτευση και δε ξέρουμε από αυτά». Ορθώστε το ανάστημά σας στα κύρια και στα καίρια. Το τούνελ είναι μακρύ, πολύ μακρύ, και λεφτά δεν υπάρχουνε ούτε θα υπάρξουν στο μέλλον με τις παλιές μεθόδους. Φύγανε οι Αλβανοί φεύγουν και οι Πακιστανοί. Και όταν φεύγουν έτσι στα γρήγορα οι μετανάστες που ήλθαν στη χώρα μας να δουλέψουν και να προκόψουν, είναι το κριτήριό και το ένστικτό τους αλάνθαστο, σαν των ποντικών που μυρίζονται πρώτοι ότι το καράβι βουλιάζει.
Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος