Ο Λάζαρος Γούτος έφερε το θέμα της κατάστασης του οδικού μας δικτύου και επισήμως προς συζήτηση στο ΔΣ του Δήμου μας. Εκ των πρακτικών που αναρτήθηκαν μερικές επισημάνσεις:
1. Ο Δήμος και οι Κοινότητες πρέπει να διευκρινίσουν και να γνωρίζουν σαφώς ποιοι δρόμοι είναι αποκλειστικά δικής του αρμοδιότητάς και ευθύνης. Δηλαδή σε ποιους έχουν την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης με δικά τους μέσα και πόρους. Γι' αυτούς τους δρόμους πρέπει να έχουν συγκεκριμένη διαδικασία επιθεώρησης μία φορά τον χρόνο. Να ακολουθεί την επιθεώρηση σαφής έκθεση βάσει της οποίας οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου θα προγραμματίσουν την ετήσια συντήρηση. Φυσικά η διαδικασία πρέπει να προβλέπει και επιθεώρηση μετά από μεγάλες βροχοπτώσεις.
Άπαξ και έχει ο Δήμος την πλήρη ευθύνη, πρέπει να έχει και τα μέσα και τους οικονομικούς πόρους.
2. Ο Δήμος και οι Κοινότητες πρέπει να διευκρινίσουν και να γνωρίζουν σαφώς ποιοι δρόμοι είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα και ευθύνη της Περιφέρειας. Αυτούς τούς λειτουργεί και συντηρεί η Περιφέρεια με δικές της διαδικασίες επιθεώρησης, με δικά της μέσα και πόρους.
3. Σε ποιους δρόμους έχει αρμοδιότητα ο Δήμος και η Περιφέρεια. Εδώ πρέπει ταχύτατα να πάψει η συναρμοδιότητα και να πάνε αυτοί οι δρόμοι στην αποκλειστική ευθύνη του Δήμου ή της Περιφέρειας. Η συναρμοδιότητα μόνο σε αδράνεια οδηγεί.
Είμαστε στην άκρη του νομού μας. Είμαστε μια άκρη της Πελοποννήσου ξεκομμένη και ξεχασμένη από την Περιφέρεια.
Βλέπουμε ότι οι δρόμοι που λογικά ανήκουν στην Περιφέρεια συντηρούνται ή επισκευάζονται κατά περίσταση, όταν θέσει συγκεκριμένο πρόβλημα ο Δήμος μας. Μεγάλα τμήματά τους έχουν χάσει τη σήμανση, οι γραμμές έχουν σβήσει εδώ και χρόνια από τη χρήση, φαγώματα από θάλασσα και ρέματα, ανάγκη τροποποιήσεων και βελτιώσεων, γιατί πολλά τμήματα κατασκευάστηκαν όταν κυκλοφορούσαν 10 οχήματα στην επαρχία, κ.λ.π. κ.λ.π. Η Περιφέρεια δεν έχει ISO, δεν έχει διαδικασίες ετήσιας επιθεώρησης, έκτακτης επιθεώρησης κ.λ.π. Βασίζεται στην πληροφορία που θα πάρει από ιδιώτες, τον Δήμο, τις Κοινότητες, την Τροχαία, την Πυροσβεστική.
Αν ήσαν αλλιώς τα πράγματα, αν η Περιφέρεια λειτουργούσε για τους δρόμους ευθύνης της στην Ερμιονίδα, όπως λειτουργούν με σύστημα οι εταιρίες που έχουν αναλάβει τμήματα του εθνικού μας δικτύου δεν θα ασχολιόμασταν κανένας με τέτοια θέματα. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, ο κ. Γούτος έθεσε σαφέστατα το θέμα: "Τι να κάνουμε ως Δήμος και Κοινότητες; Να πούμε ότι αυτοί οι δρόμοι δεν μας αφορούν, δεν έχουμε αρμοδιότητα, ή να εμπλακούμε προς βελτίωση της κατάστασης, όπου και όπως μπορούμε, αλλά και μέσω επιθεωρήσεων δικών μας να θέτουμε επίσημα, επίμονα και συστηματικά την Περιφέρεια ενώπιον των υποχρεώσεών της;".
Πρόταση: Ας φροντίσει για το 2020 κάθε Κοινότητα χωριστά να επιθεωρήσει τους πολυσύχναστους δρόμους εντός και πέριξ του οικισμού της, που είναι κρίσιμες περιοχές για την ασφάλεια όλων μας αλλά και για την τουριστική μας εικόνα. Π.χ. για την Ερμιόνη οι περιφερειακοί δρόμοι από Ευκάλυπτα έως Νταμάρι Αυλώνας και Ντάρδιζα και όλοι όσοι οδηγούν στην Ερμιόνη + παραλιακοί και βασικοί του οικισμού. Σε μία ή δύο μέρες επιθεωρήθηκαν με τη βοήθεια και της Τροχαίας. Η επίσημη έκθεση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης αποστέλλεται στον Δήμο, ο οποίος με τη σειρά του την στέλνει στην Περιφέρεια (μαζί με των άλλων Κοινοτήτων) με την απαίτηση εντός του 2020 να υλοποιηθεί η συντήρηση βάσει της έκθεσης. Παρακολουθεί ο Δήμος μας και επανέρχεται στο θέμα. Πρέπει να το πετύχει. Το 2021 η επιθεώρηση να αφορά τους υπόλοιπους δρόμους.
Η Κοινότητά μας δεν μπορεί να αυτενεργήσει παρά μόνο σε εύκολα και ασφαλή σημεία εντός του οικισμού. Δεν μπορεί με εθελοντές ή συνεργεία να βάφει γραμμές στο επαρχιακό δίκτυο, να βάζει σήματα κ.λ.π. Υπάρχει κίνδυνος για τους εργαζόμενους, και σε περίπτωση λαθών νομικές ευθύνες. Μπορεί όμως οργανωμένα και με εκθέσεις να απαιτήσει από τον Δήμο, και αυτός με τη σειρά του από την Περιφέρεια.
Βασίλης Γκάτσος