Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Εκθεση φωτογραφίας "Το Ναύπλιο μέσα από την ματιά ενός ξένου"

Φωτογραφική έκθεση του Ιρλανδού φωτογράφου και μουσικού Stewart Carolan ξεκινάει την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012 στο Τριανόν του Ναυπλίου. Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαρτίου, θα λειτουργεί κάθε μέρα 10.00-14.00 και 17.00-22.00.
Λίγα λόγια από τον κ. Carolan Stewart
Το 1980 επισκέφθηκα την Καλιφόρνια των Η.Π.Α.
Είχα την τύχη να ταξιδέψω και να δω κάποια από τα θαύματα της φύσης κατά την 7μηνη παραμονή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια ημέρα, τυχαία, ξεφύλλισα σε ένα τραπεζάκι, σε σπίτι φίλων, ένα μεγάλο φωτογραφικό άλμπουμ του Ansel Adams με φωτογραφίες του που έκοβαν την ανάσα από το Εθνικό Πάρκο Yosemite.
Η επίδραση του πάνω μου ήταν καταλυτική. Ήξερα ότι έπρεπε οπωσδήποτε να επισκεφθώ αυτή την τοποθεσία, πράγμα που έκανα.
Λίγα χρόνια αργότερα, ζώντας και εργαζόμενος στη Γαλλία, στο Παρίσι, είχα την ευκαιρία να δω από κοντά έργα παγκοσμίου φήμης φωτογράφων, στο πλαίσιο εκδηλώσεων του “Mois de la photo” (Μήνας Φωτογραφίας) σε γειτονιές της πόλης του Παρισιού. Τι έμπνευση και ενθουσιασμός να βλέπει κανείς έργα διάσημων φωτογράφων όπως ο Jean Loup Sieff, Robert Mapplethorpe, Frank Kappa, -για να αναφέρω μερικά από τα ονόματα των μεγάλων καλλιτεχνών!
Η υφή των έργων τους, η πλαισίωση, οι σκιές, η χρήση του φωτός και της φόρμας, οι γωνίες λήψης και τα θέματα..
Οι εκπληκτικές εικόνες, οι οποίες αποτελούν αφορμή άλλες φορές για έμπνευση, άλλες φορές προκαλούν σοκ, άλλες προκαλούν τη σκέψη και “αιχμαλωτίζουν” αξιομνημόνευτες εικόνες. Αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου.
Η φωτογραφία είναι η τέχνη της έκφρασης και σύλληψης του ανείπωτου, του ανέκφραστου.
...Να εμπνέω το θεατή, να “αιχμαλωτίζω” απερίγραπτα μέρη, εικόνες και διαχρονικές στιγμές της ζωής μας, αυτός είναι ο στόχος μου σας φωτογράφος... 
Έλλη Βασιλάκη