Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Άντε και καλέ καρέκλε!

Τι στιγμή που η Ερμιονίδα και ο Δήμος της εναγωνίως αναζητά την πανάκριβη καρέκλα αλλά και το ποιος κάθεται πάνω της, το Λυγουριό εξάγει σε μεγάλες ποσότητες το Παρθένο ελαιόλαδό του στην αγορά της Κίνας, όπου και θα διαφημίζεται διαρκώς. Μην ξεχνάμε ότι το Λυγουριό έχει και ένα σύμβολο - διαβατήριο των προϊόντων του: Το θέατρο της Επιδαύρου και το μέγα θεραπευτήριο του Ασκληπιού. Η αρχαία τραγωδία είναι πολύ αγαπητή σε Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, γιατί είναι στοιχείο και του δικού τους πολιτισμού. Η Μήδεια είναι κάτι σαν δική τους τραγωδία.
Και μόνον η αναφορά και σύνδεση των προϊόντων τους με το αρχαίο θέατρο και το Ασκληπιείο, κάνει το κάθε προϊόν του Λυγουριού ‘σήμα’.

Πού θα πάει, θα βρεθεί η καρέκλα, και θα την κάνουμε σήμα του μυαλού μας. Μυαλά Ερμιονίδας με brand name, με σήμα την καρέκλα.

Και μέχρι να βρεθεί η καρέκλα και ο πισινός, ας μάθουμε τουλάχιστον:
1.    Τι απέγινε η ανάλυση του δείγματος των ζουμιών του δεματοποιητή, δείγμα που προ πολλών μηνών είχε πάρει ο Δήμος μας.
2.    Πότε θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος κύκλος αναλύσεων με σωστή διαδικασία δειγματοληψίας και σωστό εργαστήριο, αναλύσεων πόσιμου νερού και νερού γεωτρήσεων ως προς το ολικό και εξασθενές χρώμιο.
3.    Τι γίνεται με τα ανακυκλώσιμα και την τύχη τους. Από ποίους και πού πρωτοπηγαίνουν, ποία η τελική τους διάθεση, ποίες ποσότητες διετέθησαν το 2011. Για τα σκουπίδια δεν χρειάζεται να μάθουμε. Βλέπουμε.
4.    Τι γίνεται με τα Σφαγεία, την εκκαθάρισή τους κ.λ.π., μια και πέρασε πολύς χρόνος και, ως φαίνεται, οι ενώσεις των κτηνοτρόφων δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον.
5.    Γύρω από τον δήμαρχο και το δήμο κινούνται σύμβουλοι, εκκαθαριστές, και άλλοι. Με λίγα λόγια να παρουσιαστεί το έργο τους το 2011 και οι τυχούσες νόμιμες αμοιβές τους.
6.    Να δοθούν επισήμως εξηγήσεις για το τι γίνεται με τα λύματα του Κρανιδίου. Ένας αγωγός τα πηγαίνει σε συγκεκριμένη θέση στον Κάμπο. Κάπου εκεί πηγαίνουν και οι κατσίγαλοι των ελαιοτριβείων. Ο τόπος μυρίζει και έχει λάκκους υποδοχής λυμάτων και εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού. Πώς λειτουργεί το όλο σύστημα; Για παράδειγμα της Ερμιόνης ο βιολογικός λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά και το αποτέλεσμα φαίνεται στις θάλασσές μας. Στο Κάμπο του Κρανιδίου τι γίνεται;
7.    Να δοθούν επισήμως εξηγήσεις για τον όλο σχεδιασμό της διαχείρισης των λυμάτων τέως δήμου Κρανιδίου. Συνεχίζεται η εμμονή με το φαραωνικό έργο (επικίνδυνο για το περιβάλλον) της συγκέντρωσης των λυμάτων όλων των χωρίων στο Κάμπο του Κρανιδίου; Ακούστηκε και αγωγός που θα πηγαίνει εκεί τα λύματα Θερμησίου. Φανταζόσαστε μια επαρχία με ένα εκτεταμένο εσωτερικό δίκτυο αγωγών λυμάτων που θα διατρέχει τους κάμπους της, όπου, θέλουμε δεν θέλουμε, οι διαρροές προς τον υδροφόρο ορίζοντα θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση;
8.    Και η καρέκλα να βρεθεί, και ο πισινός ο καθήμενος, και τα παραπάνω να μαθευτούν, καμία η συμβολή τους στο μεγάλο μας πρόβλημα: Παραγωγή και Εμπορία προϊόντων και υπηρεσιών Ερμιονίδας. Και τα μυαλά με brand name για τη λύση αυτού του προβλήματος χρειάζονται.


Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος