Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ανταποδοτικά τέλη

Το άρθρο του κυρίου Άρη Δημαράκη, έδειξε έναν άλλον δρόμο.
 
Είναι ένα κείμενο του πρώτου σε ψήφους συμπολίτη μας που βρίσκεται στο χώρο της αντιπολίτευσης. Δεν ρίχνει τα βάρη ή τα λάθη σε πρώην κοινοτικές και δημοτικές διοικήσεις, δεν αποδίδει καμιά μομφή στη διοίκηση του Δήμου Ερμιονίδας, ούτε σε πρόσωπα ή παρατάξεις. Απλά επισημαίνει, φέρνει στην επιφάνεια, ένα σημαντικό πρόβλημα, μια ανισότητα μεταξύ των πολιτών την οποία και τεκμηριώνει. Παραθέτει τις δικές του απόψεις και ουσιαστικά καλεί τους πάντες να διατυπώσουν ένα νέο σκεπτικό για τα ανταποδοτικά τέλη που είναι το κύριο τοπικό έσοδο, το προερχόμενο κατ’ ευθείαν από το βαλάντιο κάθε οικογένειας και το οποίο πονάει. Γιατί όταν μας επιχορηγούν, λέμε: καλώστα νάταν κι άλλα, πάρτε τα και όπου πάνε. Όταν όμως δίνουμε, τότε θέλουμε δίκαιη κατανομή των βαρών.
Σε αυτό το επίπεδο ήθους και ύφους πρέπει να διατυπώνεται ο προβληματισμός για το καλό του τόπου και όχι με άγονες κοκορομαχίες.
Διατυπώστε λοιπόν ένα νέο σκεπτικό που να κατανέμει δίκαια το βάρος των ανταποδοτικών τελών, φτιάχτε ένα νέο τρόπο υπολογισμού, περάστε το από διαβούλευση και φέρτε το στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση. Αυτό μπορεί να το κάνει και η αντιπολίτευση. Αν το σκεπτικό εγκριθεί από το ΔΣ, θα έχουμε ένα σημαντικό έργο της αντιπολίτευσης. Αν απορριφθεί και πάλι θα έχουμε μια σημαντική πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης που θα την έχουμε στα υπ’ όψιν στις επόμενες εκλογές.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος