Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Και πάλι για τα Ανταποδοτικά Τέλη

Του Βασίλη Γκάτσου 
 

ΑΡΗΣ ΔΗΜΑΡΑΚΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
<<ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ>>
ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
( Ηλεκτρισμός – Καθαριότητα )

…….Εδώ όμως υπάρχει μια μεγάλη ανισότητα πολιτών. Σπίτια εκτός σχεδίου και εκτός κοινοτήτων ( Δημοτικών & Τοπικών Διαμερισμάτων ) πληρώνουν 2,5 φορές περισσότερο. Το σκεπτικό (λάθος) είναι , ότι είναι μακριά και χρειάζονται περισσότερα καύσιμα και περισσότερες εργατοώρες για να περισυλλέξουν τα απορρίμματα , της Σαμπάριζας και των Πηγαδιών , απ’ότι στο Θερμήσι , της Λεπίτσας και του Δορουφιού – Θυνί απ’ότι της Κοιλάδας και της Βερβερόντας από το χωριό του Πορτοχελίου……..

Τα εκτός σχεδίου σπίτια, δηλαδή τα εξοχικά, πληρώνουν 2.5 φορές περισσότερα Ανταποδοτικά Τέλη από ό,τι θα πλήρωναν αν βρίσκονταν εντός οικισμού. Και στο άρθρο του κυρίου Δημαράκη τεκμηριώνεται με πολύ ισχυρά επιχειρήματα ότι το σκεπτικό που επέβαλε αυτή τη μεγάλη διαφορά είναι λάθος.
Άλλο πράγμα είναι η πολιτική γης και μάλιστα καλλιεργήσιμης γης και άλλο η νομιμότητα. Και σήμερα σπίτια εκτός σχεδίου στα 2 ή 4 στρέμματα με άδεια οικοδομής κ.λ.π. είναι το ίδιο νόμιμα με αυτά των οικισμών.
Υποθέτω ότι τα σπίτια με παροχή ΔΕΗ των οικισμών της Ερμιονίδας πρέπει να είναι πάνω κάτω 6000. Δεχόμαστε ότι τα 2000 χρησιμοποιούνται ως εξοχικά με 1-2 μήνες κατοίκηση το χρόνο.
Υποθέτω ότι τα εξοχικά εκτός σχεδίου είναι 3000. Μπορεί και
πολύ περισσότερα, αλλά ας σταθούμε σε αυτόν τον αριθμό. Και αυτά με 1-2 μήνες κατοίκηση το χρόνο.
Άρα επί συνόλου 9000 σπιτιών στην Ερμιονίδα, έχουμε 3000 εξοχικά που πληρώνουν 2.5 φορές πάνω Ανταποδοτικά τέλη, που σημαίνει ότι πληρώνουν συνολικά όσο 3000 Χ 2.5 = 7500 σπίτια εντός οικισμού.

Από τα ως άνω στοιχεία βγαίνουν αβίαστα τα παρακάτω συμπεράσματα:
1.    Υποθέτουμε ότι το μέσο σπίτι σε οικισμό  που κατοικείται όλο το χρόνο πληρώνει ετησίως Ανταποδοτικά Τέλη 100 €. Άρα τα 4000 τέτοια σπίτια πληρώνουν 400000 € ετησίως. Τα 2000 σπίτια στους οικισμούς που χρησιμοποιούνται ως εξοχικά πληρώνουν 200000 € ετησίως. Και τα 3000 εξοχικά εκτός σχεδίου πληρώνουν 3000 Χ 2.5 Χ100 = 750000 € ετησίως. Φαίνεται λοιπόν ότι αυτοί που δραστηριοποιούνται στα σπίτια τους μόνο 1-2 μήνες το χρόνο σηκώνουν στην πλάτη τους τα Ανταποδοτικά Τέλη του Δήμου Ερμιονίδας (παλαιότερα των Δήμων Κρανιδίου και Ερμιόνης), και κατά κάποιο τρόπο επιδοτούν τα σπίτια με μόνιμη ετήσια κατοίκηση.
2.    Οι Δημοτικές εκλογές κρίνονται από τις ψήφους των εντοπίων, αφού οι των εξοχικών έχουν αλλού τα εκλογικά τους δικαιώματα, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που χρησιμοποιούν ως εξοχικά σπίτια των οικισμών έχουν αλλού τα εκλογικά τους δικαιώματα. Έτσι φαίνεται ότι τα ανταποδοτικά τέλη τα επωμίζονται οι πολιτικά αδύναμοι.

Με αφορμή λοιπόν το άρθρο του κυρίου Δημαράκη που έθεσε το πρόβλημα των ανταποδοτικών τελών στην Ερμιονίδα, είναι φρόνιμο ο Δήμαρχος και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να δώσουν στατιστικά στοιχεία για τα ανταποδοτικά τέλη. Δηλαδή να πουν ότι:

1.    Τα εκτός σχεδίου σπίτια είναι τόσα και από αυτά εισπράξαμε (το σωστό είναι βεβαιώσαμε) το 2011 τόσα ανταποδοτικά τέλη.
2.    Τα εντός των οικισμών σπίτια είναι τόσα και εισπράξαμε το 2011 τόσα ανταποδοτικά τέλη.
3.    Τα πάσης φύσεως καταστήματα βιοτεχνίες, ξενοδοχεία κ.λ.π. της Ερμιονίδας είναι τόσα και εισπράξαμε (βεβαιώσαμε) τόσα ανταποδοτικά τέλη.
4.    Τα εντός των οικισμών σπίτια με ετήσια κατανάλωση ρεύματος κάτω από 700 κιλοβατώρες (σημάδι ότι κατοικούνται ελάχιστα) είναι τόσα και εισπράξαμε τόσα ανταποδοτικά τέλη.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος