Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Και λίγο πολιτική

Του Βασίλη Γκάτσου
Εισπήδηση  = η τέλεση λατρευτικών πράξεων ή η συμμετοχή σε αυτές κληρικών σε άλλη μητρόπολη ή ενορία χωρίς προηγούμενη έγκριση της επιχώριας εκκλησιαστικής αρχής. (Λεξικό Μπαμπινιώτη).

Η αρχική ‘μητρόπολη’ Κουβέλη – Τσίπρα είχε περίπου 3% των ψήφων. Κόπηκε σε δύο μητροπόλεις, και λογικά η κάθε μία πήρε το 1.5% των ψήφων. Υπάρχει και το προηγούμενο: οι δημοσκοπήσεις έδιναν μια περίοδο στη κοινή μητρόπολη γύρω στο 18%, αλλά η ψήφος του λαού μόνο το 3%.
Ξαφνικά πάλι έχουμε τα ίδια. Στη μητρόπολη Κουβέλη εισέρχονται κατά τις δημοσκοπήσεις γύρω στο 13% ψηφοφόροι από τη μητρόπολη του ΠΑΣΟΚ και 10% στην μητρόπολη Τσίπρα, πάλι από την μητρόπολη ΠΑΣΟΚ. Είσοδος ψηφοφόρων και στελεχών, τα οποία προφανώς δεν θα πάνε για να παρακολουθούν την θεία λειτουργία αλλά για να τελέσουν λατρευτικές πράξεις. Διότι είναι ακατανόητο έτσι ξαφνικά να αλλαξοπιστήσει ένα ποσοστό της τάξης του 13% και να αφομοιωθεί από το 1.5%.
Πρόκειται λοιπόν για εισπήδηση, και λογικά το 1.5% που θα είναι και η συντριπτική μειοψηφία θα εισπηδήσει στο 13% των εκ του ΠΑΣΟΚ που θα είναι η συντριπτική πλειοψηφία. Άρα μια τέτοια μετατόπιση θα δημιουργήσει δύο νέα μορφώματα εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενα τα οποία θα ενσωματώσουν και τις δυνάμεις του 1.5% των αυτοχθόνων.
Άρα θα έχουμε το ΠΑΣΟΚ το εκ του ΠΑΣΟΚ, ως Φως εκ Φωτός, και δύο άλλα ΠΑΣΟΚογενή μορφώματα που θα εισπηδήσουν στις μητροπόλεις Κουβέλη και Τσίπρα και θα τις καταλάβουν.

Θυμάμαι και μια άλλη τέτοια μεγέθυνση στις δεύτερες εκλογές μετά τη Μεταπολίτευση με τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Γυρίζαμε με τις ντουντούκες όλη την Αργολίδα, γεμίσαμε με προεκλογικό υλικό όλους τους δρόμους και τα στενά, τόσο πολύ που ο αείμνηστος Λούης είχε πει: Αν τα λεφτά δεν τα πετάγαμε στο δρόμο και αγοράζαμε ψήφους θα ερχόμαστε πρώτοι στην Ερμιονίδα! Τόσα πολύ υλικό είχαμε τυπώσει.
Ήρθε λοιπόν η μέρα των εκλογών και η νύχτα των αποτελεσμάτων. Αναμενόμενο ποσοστό γύρω στο 18%. Το πίστευαν και όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη κυρίως του ΚΚΕ – Εσωτερικού που ήταν και η κύρια πολιτική δύναμη της Συμμαχίας. Συγκεντρωθήκαμε λοιπόν για τα αποτελέσματα και ερωτήσαμε τον Σταύρο: Πώς πάνε στα Γιάννινα; Είμαστε γύρω στο 12%, αλλά με μια γύρα ομιλιών που κάνει ο Σκοπούλης (ιατρός, υποψήφιος της Συμμαχίας στον νομό Ιωαννίνων) θα πιάσουμε το 18%.
Άρχισαν λοιπόν τα αποτελέσματα και, όπως πάντα, πρώτα μικρά χωριά Αρκαδίας, Ηπείρου κ.λ.π. Άντε να έπαιρνε η Συμμαχία ένα με δύο ψήφους. Με γέλιο λοιπόν λέγαμε: Πού να φτάσουν τα μηνύματα της Συμμαχίας εκεί πάνω!
Μετά όμως άρχισαν και τα συγκεντρωτικά των νομών, αλλά το ποσοστό ήταν πολύ χαμηλό γύρω στο 2%. Έεε, μόλις αρχίσουν να έρχονται τα αποτελέσματα από τις εργατικές περιοχές της πρωτεύουσας που πάντα αργούσαν, θα πάρουμε τα πάνω!
Άρχισαν να έρχονται κι’ αυτά, αλλά τζίφος!
Τότε σηκώνεται ο Λούης, παίρνει το μπλε καπέλο που φορούσε στις πολιτικές εκστρατείες της Συμμαχίας το χώνει με τα δύο χέρια στο κεφάλι μέχρι που σκέπασε και τα μάτια και φωνάζει: Δεν είναι οι βάσεις ραπανάκια να τις ξεριζώσουμε μία μία. Χάνα μούνε, ρόμπα γίναμε. Καληνυχτίζει και φεύγει. Τελικό αποτέλεσμα κάπου 2.5%.
 
Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος