Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Κατά Ματθαίον κεφάλαιο 6


1 Προσχετε τν λεημοσνην μν μ ποιεν μπροσθεν τν νθρπων πρς τ θεαθναι ατος· ε δ μγε, μισθν οκ χετε παρ τ πατρ μν τ ν τος ορανος.  2 Οταν ον ποις λεημοσνην, μ σαλπσς μπροσθν σου, σπερ ο ποκριτα ποιοσιν ν τας συναγωγας κα ν τας ρμαις, πως δοξασθσιν π τν νθρπων· μν λγω μν, πχουσι τν μισθν ατν.  3 σο δ ποιοντος λεημοσνην μ γντω ριστερ σου τ ποιε δεξι σου,  4 πως σου λεημοσνη ν τ κρυπτ, κα πατρ σου βλπων ν τ κρυπτ ποδσει σοι ν τ φανερ.

Το ανωτέρω οι παλαιοί το είχαν συμπυκνώσει στο παρακάτω γνωμικό που τηρούσαν ευλαβώς:
Να μη γνωρίζει η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου.

Καλόν είναι να τα ξαναθυμηθούμε αυτά, γιατί τα τελευταία χρόνια είχαμε στο τόπο μας μεγάλη έκρηξη φιλανθρωπικών αισθημάτων και προσφοράς, όπου το μελάνι για την παρουσίασή της από τον τοπικό τύπο και τις μπλοκότρυπες έκανε πολύ περισσότερο από το προσφερόμενο.
Και πέραν αυτού, τι δημόσιοι έπαινοι προς παιδιά που μπήκαν σε σχολή ή βγήκαν, τι δημόσιοι έπαινοι και ευχαριστίες για επιτυχόντες σε εκλογές, τι δημόσιες ευχές πολιτικών και άλλων για Χριστούγεννα και Πάσχα, τι δημόσια συγχαρητήρια πολιτών προς διοικούντες και κρατούντες.
Και πέραν αυτών τι δημόσια παρουσίαση εθελοντικού έργου, τι αυτοβραβεύσεις, τι αυτοέπαινοι, τι αυτοφωτογραφήσεις. Μεγαλοεθελοντής στη μπλογκότρυπά του διεμήνυε ότι  παίρνει το χορτάρι από τον καθαρισμό ερμιονίτικου παρκιδίου 5 τ.μ. να το κομποστοποιήσει στο σπίτι του και να μας το φέρει έτοιμο κομπόστ! Που και τελικά δεν μας το έφερε. Πάει το χορτάρι μας!
Και δάκρυα, δημόσια δάκρυα για το περιβάλλον, για τη μικροκοινωνία μας, τη μεγαλοκοινωνία μας, παρ’ ολίγο να γεμίσουν τις μπλοκότρυπες, να μη χωράνε άλλο. Τα κροκοδείλια.
Στο τσακ φτάσαμε να δίνουμε δημόσια συγχαρητήρια στο παιδί μας που πούλησε το κτήμα του πατέρα του.

Στο τέλος εποχής, στο κάθε τέλος εποχής, έρχεται μια γενική γελοιοποίηση όπως στο τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Είναι η έναρξη της αυτογνωσίας ενός λαού, είναι οι Απόκριες που αμέσως την επομένη, ως τομή, φέρνουν την Καθαρή Δευτέρα που οδηγεί στο Άγιο Πάσχα, την αυτογνωσία μας.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος