Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Θεοφάνεια στη Σμύρνη

newsit 
Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης γιορτάστηκαν για πρώτη φορά φέτος μετά τον διωγμό του 1922 τα Θεοφάνεια στη Σμύρνη. Εκατοντάδες πιστοί, ακόμη και ταξιδιώτες από την Αθήνα, τη Χίο και τη Μυτιλήνη, βρέθηκαν στο ιστορικό Κε για να παραστούν στον αγιασμό των υδάτων από τον αρχιμανδρίτη Κύριλλο.

Με δάκρυα στα μάτια ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής έψαλλε για πρώτη φορά εδώ και 94 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή το «Εν Ιορδάνη» και έριξε τον Σταυρό στη θάλασσα, εκεί όπου όπως είχε δηλώσει νωρίτερα, βρίσκονται τα κουφάρια των προγόνων μας.
Δεν ήταν όμως μόνο οι Έλληνες που συγκεντρώθηκαν για να ζήσουν από κοντά τον αγιασμό των υδάτων στη Σμύρνη. Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΙ, Μανώλης Κωστίδης, ήταν πολλοί και οι Τούρκοι που θέλησαν να παρακολουθήσουν το ιστορικό γεγονός, ενώ πολλά ήταν και τα συνεργεία τουρκικών καναλιών που κάλυψαν τον αγιασμό των υδάτων.
Επτά άνδρες έπεσαν στη θάλασσα, εκεί όπου πριν από 94 χρόνια βουτούσαν οι διωγμένοι Έλληνες της πόλης για να γλιτώσουν από το θάνατο και το φονικό αμόκ των Τούρκων, εκεί όπου χιλιάδες βρήκαν τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να σωθούν ενώ η Σμύρνη καιγόταν.
Νωρίς το πρωί στην Αγία Φωτεινή, την εκκλησία που αποτελεί τη βάση της ορθόδοξης κοινότητας Σμύρνης, παρακολούθησαν την θεία λειτουργία ομογενείς και Ρώσοι, Γεωργιανοί, και Ουκρανοί χριστιανοί καθώς και πολλοί επισκέπτες από τη Χίο και τη Μυτιλήνη, οι νεότεροι των οποίων «πάλεψαν» για τον σταυρό λίγο αργότερα.
Με την ολοκλήρωση της τελετής, την απελευθέρωση του περιστεριού και την ανάσυρση του σταυρού, ο πατέρας Κύριλλος εξέφρασε τη συγκίνηση του για το «ιστορικό», όπως το χαρακτήρισε, γεγονός ευχαριστώντας τις τουρκικές αρχές που επέτρεψαν, όπως είπε, «να αισθανθούμε στην πράξη τη συνέχεια της γενιάς, της φυλής, της πίστης, της ιστορίας έτσι όπως ο θεός την καταγράφει».
Ευχαρίστησε τις Τοπικές Αρχές για την ασφάλεια και την βοήθεια που παρείχαν για την υλοποίηση αυτής «της ιστορικής ιερής τελετής». Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον γενικό πρόξενο Σμύρνης Θεόδωρο Τσακίρη «που με περισσή αγάπη αγκαλιάζει την κοινότητα και την εκκλησία», τον βουλευτή και εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης Ανδρέα Μιχαηλίδη, τον αρχιεπίσκοπο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας πατέρα Λορέτζο, τον προϊστάμενο του καθεδρικού ναού των Καθολικών πατέρα Μαξιμιλιανό, τους κολυμβητές που ανέσυραν τον «σταυρό του μαρτυρίου, της Εκκλησίας και του γένους μας» στους οποίους ευχήθηκε «κάθε πρόοδο και προκοπή μαζί με όλους τους άλλους ανθρώπους όπου και αν βρίσκονται».
Κλείνοντας ευχήθηκε σε όλη τη Ρωμιοσύνη να πορεύεται πάντα στο ρου και στον χρόνο της ιστορίας και σε οποιεσδήποτε συνθήκες να δηλώνει την παρουσία της και έστειλε σε όλους την «αγάπη μας με τις σταγόνες από τα δάκρυα και την χαρά των προγόνων μας σήμερα».
Ο εορτασμός είχε τελεστεί ανεπισήμως πριν λίγα χρόνια και το προσδοκώμενο όπως το εξέφρασε ο πατέρας Κύριλλος «είναι να καθιερωθεί ο εορτασμός των Φώτων στην παραλία, δηλαδή σε δημόσιο χώρο».