Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟYΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ναύπλιο, 9 Ιανουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY
Ερώτηση Ανδριανού στη Βουλή για την ανησυχία που έχει προξενήσει σε  ροδακινοπαραγωγούς το ενδεχόμενο να ζητηθεί η επιστροφή των αντισταθμιστικών αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν το 2015 συνολικού ύψους 33 εκ. ευρώ,  λόγω των απωλειών εισοδήματος από την ρωσοουκρανική σύγκρουση
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε σήμερα στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου με θέμα την έντονη ανησυχία έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα σε ροδακινοπαραγωγούς της Αργολίδας και ολόκληρης της χώρας μετά τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Β. Αποστόλου κατά τη συνάντηση που είχε με
εκπροσώπους ροδακινοπαραγωγών από τη Θεσσαλία περί ενδεχόμενης επιστροφής των αποζημιώσεων συνολικού ύψους 33 εκ. ευρώ που χορηγήθηκαν με έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιανουάριο του 2015, μετά από αίτημα της τότε Κυβέρνησης, για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος λόγω της ρωσοουκρανικής σύγκρουσης.
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

“Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα σε ροδακινοπαραγωγούς της Αργολίδας και ολόκληρης της χώρας μετά τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Β. Αποστόλου κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους ροδακινοπαραγωγών από τη Θεσσαλία περί ενδεχόμενης επιστροφής των αποζημιώσεων συνολικού ύψους 33 εκ. ευρώ που χορηγήθηκαν με έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιανουάριο του 2015, μετά από αίτημα της τότε Κυβέρνησης, για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος λόγω της ρωσοουκρανικής σύγκρουσης.

Επισημαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν έχει δώσει απάντηση στο δίκαιο αίτημα των ροδακινοπαραγωγών για επέκταση των αποζημιώσεων και φέτος, δεδομένου ότι συνεχίζεται το ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές κοινοτικών αγροτικών προϊόντων, και στο αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνεχίσει την διεκδίκηση των εν λόγω πόρων από την ΕΕ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1.    Ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης ως προς την επέκταση και φέτος των αντισταθμιστικών αποζημιώσεων σε ροδακινοπαραγωγούς λόγω των απωλειών εισοδήματος από την ρωσοουκρανική σύγκρουση και ποιες ενέργειες έχουν αναληφθεί προς την κατεύθυνση αυτή.
2.      Αν υφίσταται ενδεχόμενο επιστροφής των εν λόγω αποζημιώσεων και ποιες ενέργειες έχουν αναληφθεί από την Κυβέρνηση για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης”.