Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Χωράνε όλα αυτά στο κτήμα;

Του Βασίλη Γκάτσου
4.1.2.1. Ελάχιστη επιφάνεια ενιαίου Γηπέδου  Γκολφ: 550.000 Μ2 (πεντακόσιες πενήντα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα) για Γήπεδο 18 οπών και με ανάλογο ποσοστό προσαύξησης της συνολικής επιφανείας Γηπέδου Γκολφ των 18 οπών δηλαδή των 550 χιλιάδων Μ2, κατ` ελάχιστο 35 % ανά 9 οπές για Γήπεδα  Γκολφ 27 οπών, 36 οπών κ.ο.κ.     

Δεν ξέρω αν ισχύουν ακόμη αυτές οι προδιαγραφές, αλλά δεν νομίζω ότι θα έχουν τροποποιηθεί κατά πολύ.
Το προς πώληση κτήμα είναι 627 στρέμματα.
Χωράει εδώ γκολφ 18 οπών, βίλες για πλούσια βαλάντια, ξενοδοχείο πολλαπλών αστέρων, αεροδρόμιο, και να μείνει κάνα στρέμμα και για το Δήμο;

Καλή η συζήτηση στο Δήμο αλλά το θέμα είναι άκρως εξειδικευμένο, δηλαδή δεν γίνεται συζήτηση για το αν σε ένα δρόμο θα βάλουμε 2 ή 3 κάδους.
Η καλή λοιπόν οργάνωση συζήτησης γίνεται επί εισηγήσεως μιας αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου μας ή της Περιφέρειας. Για να καταλάβουμε όλοι τι πραγματικά μπορεί να γίνει εκεί και αν αυτό συμφέρει τον τόπο. Αλλιώς είναι συζήτηση μεταξύ τυρού και αχλαδιού.
Έψαξα για πολύ μικρά αεροδρόμια. Ένα τέτοιο είναι της Νάξου με διάδρομο μήκους 1100 μέτρων (καθαρός διάδρομος 900 μ.) και πλάτους 100 μ. Δηλαδή 110 στρέμματα + 30 στρέμματα εγκαταστάσεις και για ελιγμούς αεροσκάφους + 70 χέρσο. Δηλαδή 200 στρέμματα. Καμιά σχέση βέβαια με Μυκόνου, Καρπάθου κ.λ.π. Δεν ξέρω τι προσγειώνεται εκεί, αλλά από ότι διάβασα αεροπλάνα των 40 θέσεων και ζητάνε να γίνει ο διάδρομος 1200 μέτρα για να πιάνουν αεροσκάφη των 60 μέτρων, οπότε και οι νέες εγκαταστάσεις θα απαιτήσουν χώρο τουλάχιστον 300 στρεμμάτων.
Στην έκταση των 627 στρεμμάτων (μέρος της διεκδικούμενο) χωράνε όλα τα ως άνω, αλλά με γήπεδο γκολφ μίας οπής και αεροδρόμιο για drones.
Μήπως και εδώ έχουμε το κλασσικό υπόδειγμα των φουσκωμένων προσδοκιών προς απληροφόρητους ώστε εύκολα να πούμε το ναι; Το Δημόσιο θα δεσμευθεί από τις προσδοκίες μας και με ρήτρα θα επιβάλλει στον αγοραστή την κατασκευή αεροδρομίου, γκολφ 18 οπών κ.λ.π.;;;
Δεν είναι καλύτερα να πει το Δημόσιο ότι δίνω αυτά στο Δήμο και το υπόλοιπο το πουλάω και να το κάνει ο,τι νομίζει ο αγοραστής;

Β. Γκάτσος