Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Έχει και η λάσπη ηδονή

Ο οπαδός της Χρυσής Αυγής, Νότης Σφακιανάκης, χαρακτήρισε «ριψάσπιδες» τους πρόσφυγες από την Συρία, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους εν μέσω εμφυλίου και «βιάζουν την Ελλάδα», ενώ είπε ακόμα πως οι πρόσφυγες έρχονται με πορτοφόλια γεμάτα 500άρικα.
Είναι προφανές πως ο Νότης Σφακιανάκης απευθύνεται στο κοινό του, τους νεοναζί, αφού δεν μπορεί να μην γνωρίζει τι συμβαίνει στη Συρία τα τελευταία πέντε χρόνια και γιατί φεύγουν οι πρόσφυγες.
Επίσης, δεν μπορεί να μην ξέρει πως οι πρόσφυγες δεν έχουν καμία πρόθεση να μείνουν στην Ελλάδα και να την «βιάσουν», αφού είναι γνωστό σε όλους πια πως οι πρόσφυγες θέλουν να πάνε σε χώρες της βόρειας Ευρώπης και έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συνόρων.
Και βέβαια, μόνο ένας εντελώς άσχετος θα εντυπωσιαζόταν από το γεγονός πως η αστική τάξη της Συρίας -που βρίσκεται ανάμεσα
στους πρόσφυγες γιατί κι αυτή θέλει να σώσει το κεφάλι της- έχει κάποια χρήματα στην τσέπη της· λες και οι Έλληνες αστοί δεν έχουν χρήματα.
Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει πως, όταν γίνεται ένας πόλεμος, τρέχουν να σωθούν μόνο οι φτωχοί. Λες και οι πλούσιοι είναι αλεξίσφαιροι.
Το θέμα δεν είναι τι λέει ο Νότης Σφακιανάκης – ο Σφακιανάκης αυτός ήταν πάντα- αλλά η χρεοκοπημένη Ελλάδα που τελείωσε και δεν πρέπει να επιστρέψει ποτέ.
Ο Νότης Σφακιανάκης ήταν ένα από τα εμβληματικά πρόσωπα αυτής της χρεοκοπημένης Ελλάδας.
Τα τραγούδια του ακούγονταν σαν ύμνοι, ενώ ήταν ανόητα και δεύτερα.
Ο Νότης Σφακιανάκης και οι όμοιοί του -«η απόλυτη Ελληνίδα σταρ», «ο μεγαλύτερος Έλληνας ποπ σταρ» και άλλοι πουθενάδες- γνώρισαν την αποθέωση όταν η Ελλάδα ζούσε τις «χρυσές μέρες».
Οι Έλληνες θα πρέπει να αντιληφθούν πως τελείωσαν οι αετοί που πετούσαν στον αέρα, τα ακριβά διθέσια και άλλα τέτοια τραγούδια για ντεμέκ γιάπηδες.
Αυτά είναι σύμβολα μιας πολύ παρακμιακής εποχής που οδήγησε στο σήμερα που δεν τους αρέσει καθόλου.
Οι Νότηδες τελείωσαν με την χρεοκοπία και σήμερα βρήκαν το πραγματικό τους κοινό: τους νεοναζί.
Βέβαια, αυτό ήταν πάντα το πραγματικό κοινό του Νότη Σφακιανάκη. Αλλά οι Έλληνες δεν το καταλάβαιναν. Πώς να το καταλάβουν, όταν ήταν μεθυσμένοι και ανεβασμένοι πάνω στα τραπέζια;
Είχε και τα καλά της η χρεοκοπία.
Τελειώσαμε με το σκουπιδαριό που είχε γίνει κυρίαρχη τάση στη χώρα.
Νότηδες μπροστά δεν έχει. Αν έχει Νότηδες μπροστά, game over.
Βέβαια, η Ελλάδα -για την ώρα- δεν μοιάζει διατεθειμένη ή ικανή για κάτι καλύτερο από λούμπεν τραγουδιστές.
Η Ελλάδα δυσκολεύεται να πετάξει από πάνω της την κοινωνική και πολιτιστική χρεοκοπία.
Όπως είχε γράψει και ο Άκης Πάνου «Δεν είναι εύκολο ν’ αλλάξεις, έχει και η λάσπη ηδονή».
(Με την ευκαιρία, ένα κείμενο που γράφτηκε με αφορμή τους Νότηδες και είναι το κείμενο του μπλογκ με την μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα: Πώς στρώθηκε ο δρόμος για τον φασισμό)