Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Ι.Λ.Μ.Ε.



                
Ερμιόνη 7-3-2016

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Ι.Λ.Μ.Ε.

Την Πέμπτη 3-3-2016 η Β’  τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης παρακολούθησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο χώρο του Μουσείου με θέμα «Παρατηρώ και περιγράφω αντικείμενα στο Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης».

Η αφόρμηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δόθηκε από το κεφάλαιο 13 του σχολικού βιβλίου «Η γλώσσα μου» της Β΄ Δημοτικού με τίτλο «Μες στο Μουσείο».

ΟΙ μαθητές παρατήρησαν ένα πίνακα ζωγραφικής του Μουσείου, «άκουσαν» την ιστορία, που τους διηγήθηκε και στη συνέχεια έγραψαν τη δική τους λεζάντα. Ακόμα παρατήρησαν και περιέγραψαν αντικείμενα του Μουσείου. Στο τέλος οι μαθητές έπαιξαν εκπαιδευτικά παιχνίδια περιγραφής αντικειμένων.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι δάσκαλοι Παπαδόπουλος Χάρης, Σωφρονιάδη Βασιλική και Γκουτζίκα Πελαγία.

Την Παρασκευή 4-3-2016 η Ε΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης παρακολούθησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά που άφησε στην Ερμιόνη η Ρωμαιοκρατία και το Βυζάντιο». Επελέγη αυτό το θέμα διότι είναι σχετικό με τη διδασκαλία της ιστορίας της τάξης τους.


Οι μαθητές αρχικά επισκέφτηκαν τη ρωμαϊκή σαρκοφάγο της Ερμιόνης και ενημερώθηκαν για το κάλυμμά της  και τα πρόσωπα που απεικονίζονται στο ρωμαϊκό ανάγλυφο.

Στη συνέχεια μετέβησαν στο χώρο του Μουσείου, παρακολούθησαν προβολή φωτογραφιών και ενημερώθηκαν για
1.      Το ρωμαϊκό υδραγωγείο της Ερμιόνης
2.      Την περιήγηση του Παυσανία στην Ερμιόνη (145 μ.Χ.)
3.      Την παλαιοχριστιανική Βασιλική της Ερμιόνης (λίγο πριν το 600 μ.Χ.)

Ακολούθως οι μαθητές επιδόθηκαν στις παρακάτω δραστηριότητες
1. Να αναπαραστήσουν όπως φαντάζονταν το ρωμαϊκό υδραγωγείο της Ερμιόνης
2. Με θέμα τα ψηφιδωτά της Βασιλικής να σχεδιάσουν, να χρωματίσουν, να αντιγράψουν, ό,τι τους εμπνέει

Τους μαθητές της Ε΄ τάξης συνόδευσαν οι δάσκαλοι Ιωάννης Κρητσωτάκης και Κυριάκος Πάλλης.

Οι μαθητές και των δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων έλαβαν έντυπο υλικό από το Ι.Λ.Μ.Ε. με τις σχετικές πληροφορίες και ερωτήσεις.

Το Ι.Λ.Μ.Ε. ευχαριστεί τη φιλόλογο και πρώην πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε. Ήρα Φραγκούλη-Βελλέ, η οποία  επιμελήθηκε και παρουσίασε τα παραπάνω εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης ευχαριστεί τους προαναφερόμενους δασκάλους, οι οποίοι επέλεξαν οι μαθητές τους να έχουν μία βιωματική διδασκαλία στο Μουσείο ως συμπλήρωμα της διδασκαλίας στην τάξη.

Το Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε.