Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Δολοφονήθηκε η οικολόγος ακτιβίστρια Μπέρτα Κάσερες

Η ακτιβίστρια οικολόγος από την Ονδούρα, Μπέρτα Κάσερες, δολοφονήθηκεαπό αγνώστους που την πυροβόλησαν ενώ επέστρεφε στο σπίτι της, στη Λα Εσπεράνσα, περίπου 200 χλμ βορειοδυτικά της Τεγκουσιγκάλπα, ανακοίνωσε η οικογένειά της.
Η αστυνομία υποστήριξε πως η επικεφαλής του Συμβουλίου των Πολιτών των Οργανώσεων των Αυτοχθόνων Λαών της Ονδούρας (Copinh), η οποία είχε βραβευθεί το 2015 για τους αγώνες της στην προάσπιση του περιβάλλοντος, σκοτώθηκε από κλέφτες, «αλλά γνωρίζουμε όλοι πως ήταν για τον αγώνα της» υπέρ του περιβάλλοντος, δήλωσε η μητέρα της, η Μπέρτα Φλόρες, στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo.
«Η αστυνομία λέει πως της επιτέθηκαν για να την κλέψουν αλλά είναι ένα πολιτικό έγκλημα της κυβέρνησης» της Ονδούρας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάρλος Ρέγες, επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης (FNRP).

«Σύμφωνα με την αστυνομία, άγνωστοι μπήκαν στο σπίτι της από την πίσω πόρτα και την πυροβόλησαν πολλές φορές, αλλά ξέρουμε όλοι πως αυτά είναι ψέματα, τη σκότωσαν για τον αγώνα της» υπέρ του περιβάλλοντος, επέμεινε ο Ρέγες.
Η Φλόρες πρόσθεσε πως η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ζητήσει να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια της ακτιβίστριας, όμως στην πραγματικότητα αυτή δεν είχε καμία προστασία από το κράτος, ενώ της ασκούνταν αφόρητες πιέσεις από εκείνους που υποστηρίζουν τον μεταλλευτικό τομέα και τις υδροηλεκτρικές εταιρίες.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ασφάλειας Χούλιαν Πατσέκο υποστήριξε πως μια περίπολος της αστυνομίας είχε διατεθεί για την ασφάλεια της Μπέρτα Κάσερες σε μόνιμη βάση, αλλά «έπειτα από αίτημά της», δεν επενέβαινε παρά μόνο περιστασιακά.
Ο Πατσέκο πρόσθεσε πως δύο άτομα συνελήφθησαν –ένας τραυματίας και ο υπεύθυνος ασφαλείας της συνοικίας όπου σκοτώθηκε– χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, επικαλούμενος την εν εξελίξει έρευνα.
Η Μπέρτα Κάσερες, η οποία είχε τιμηθεί το 2015 με το βραβείο Goldman, ένα από τα πιο γνωστά αμερικανικά βραβεία για την προάσπιση του περιβάλλοντος, έγινε γνωστή από την υπεράσπιση του ποταμού Γκουαλκάρκε, στο διαμέρισμα Σάντα Μπάρμπαρα, στη βορειοδυτική Ονδούρα, όπου μια εταιρία σχεδιάζει την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού φράγματος το οποίο απειλεί να στερήσει το νερό από εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής.
Η μητέρα της δηλώνει πως η Μπέρτα Κέσερες είχε πάει πρόσφατα στο σημείο και «είχε μια έντονη λογομαχία με τους στρατιωτικούς και τους επικεφαλής της επιχείρησης που κατασκευάζει το φράγμα. Και μου είχε πει πως έπρεπε να σταματήσουν την κατασκευή του φράγματος γιατί θα καταστρέψει τη ζωή».
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγκρο, καταδίκασε ένα «φρικτό» έγκλημα το οποίο χαρακτήρισε ως «κτύπημα στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Πηγή: ΑΠΕ
presspublica