Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Απονεμήθηκε το "Βραβείο Μόραλη" στον Παναγιώτη Τέτση

Photo Copyright - ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Ήταν "κρίμα", όπως σημείωσε και ο ίδιος, που η κατάσταση της υγείας του Παναγιώτη Τέτση δεν του επέτρεψε να παραστεί στη σεμνή αλλά ουσιαστική τελετή, το βράδυ της Δευτέρας, στο Μέγαρο Μουσικής, όπου του απονεμήθηκε το κρατικό βραβείο εικαστικών τεχνών «Γιάννης Μόραλης».
Ήταν ο μεγάλος απών από μια τελετή όπου παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος απένειμε το βραβείο, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, υπουργοί, βουλευτές, ακαδημαϊκοί, αλλά και πλήθος καλλιτεχνών.
Στην κατάμεστη αίθουσα, ο Προκόπης Παυλόπουλος, αφού συνεχάρη το ΥΠΠΟ για τη θέσπιση του βραβείου, είπε πως, αν ζούσε ο Μόραλης, θα απένεμε το βραβείο στον Τέτση, τον «κορυφαίο εν ζωή εκπρόσωπο της ελληνικής ζωγραφικής», ο οποίος αποτελεί, για τον χώρο των εικαστικών, «ό,τι ο Ελύτης για τον χώρο της ποίησης». Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του ζωγράφου ο γιος του.
Νωρίτερα, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, αφού
ευχήθηκε στον τιμώμενο «να γίνει καλά για να συνεχίσει να μας μαθαίνει πώς να βλέπουμε», αναφέρθηκε στη θέσπιση του βραβείου που έλειπε, το οποίο σηματοδοτεί το «Έτος Μόραλη», ενώ χαρακτήρισε τον πολιτισμό «πυλώνα για τον μετασχηματισμό της χώρας», με όρους αυτογνωσίας και ανοίγματος προς τα έξω.
Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο του. Όπως είπε, ο ζωγράφος έχει δωρίσει στην Εθνική Πινακοθήκη συνολικά 210 έργα, ανάμεσά τους και τη μνημειακή σύνθεση Λαϊκή αγορά, η οποία θα τοποθετηθεί σε ειδική αίθουσα που θα φέρει το όνομά του, στη νέα Πινακοθήκη. Επιπλέον, έδωσε την άδεια να πωληθεί έως και το 20% των έργων του, προκειμένου να αγοραστούν πίνακες άλλων ζωγράφων. "Είναι κάτι που δεν έχει κάνει άλλος καλλιτέχνης στον κόσμο", σημείωσε η Μ. Λαμπράκη-Πλάκα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, οι υπουργοί Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιάννης Τσιρώνης, Θεανώ Φωτίου, Δημήτρης Μάρδας, η υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός και η ακαδημαϊκός Κική Δημουλά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο νέος πρόεδρος του Μεγάρου Νίκος Θεοχαράκης, οι Άγγελος Δεληβοριάς, Πέγκυ Ζουμπουλάκη, Δημήτρης Παντερμαλής, Κυριάκος Κουτσομάλλης, Νίκος Σταμπολίδης κ.ά.
 
Σπύρος Κακουριώτης
 avgi