Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Άδεια Αποκατάστασης (;;;;;;)


Του Βασίλη Γκάτσου

Αυτόν τον όρο το διάβασα σε ανάρτηση της ΔΥΝΑΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ.

Άδεια αποκατάστασης της χωματερής των Διδύμων, δηλαδή των ολίγων τόνων σκουπιδιών που έριχνε κάπου εκεί το χωριό, ΠΡΙΝ γίνει ο χώρος δεματοποίησης. Επειδή θεωρητικά εκεί έριχναν οικιακά απόβλητα, θεωρητικά και πάλι μπορούν να καλυφθούν με χώμα. Όμως στην πράξη τι γινότανε; Τι έπεφτε εκεί; Η θεωρία ή η πράξη μολύνει; Δεν είναι δίκαιο το αίτημα εξασφάλισης της καθαρότητας του υπόγειου νερού και του εδάφους; Πόσο μάλλον που αυτή η Χωματερή είναι στο χώρο δεματοποίησης. Ποιος μπορεί να βεβαιώσει ότι σήμερα τα απορρίμματα σε αυτόν τον χώρο είναι ακριβώς αυτά που έριξε εκεί το χωριό των Διδύμων και δεν περιέχουν και χύδην απορρίμματα του χώρου δεματοποίησης;
Προφανώς αυτή η παλιά χωματερή των Διδύμων είναι καταγραμμένη επισήμως ως Χωματερή, άρα όσο δεν αποκαθίσταται πέφτει πρόστιμο, γι' αυτό και ενδιαφέρεται Περιφέρεια και Υπουργείο.

'Άρα το υπόλοιπο, αυτό που γνωρίζουμε ως χώρο δεματοποίησης Σταυρού και εναπόθεσης δεμάτων, δεν είναι επισήμως Χωματερή, είναι εγκατάσταση επεξεργασίας, άρα δεν πέφτει πρόστιμο και άστο όπως έχει.
Γι' αυτόν τον χώρο υπάρχει υποχρεωτικά "Μελέτης Αποκατάστασης, Εξυγίανσης, Παρακολούθησης του Χώρου Δεματοποίησης και απόθεσης δεμάτων στον Σταυρό".
Αυτός ο χώρος σήμερα είναι παρατημένος, χωρίς δραστηριότητα, άρα έπρεπε να εφαρμοστεί η ως άνω μελέτη.
Γιατί δεν εφαρμόζεται;
Κατά τη γνώμη μου δεν εφαρμόζεται, γιατί είναι απλά παρατημένος, άρα επισήμως ακόμη εν λειτουργία, και πρέπει πρώτα η ΦΟΔΣΑ να κλείσει επίσημα* αυτόν τον χώρο, οπότε αυτόματα πρέπει να εφαρμοστεί η ως άνω μελέτη. Και επίσημα κλείνει όταν κατατίθεται αρμοδίως η άδεια λειτουργίας του.

* Όσο ο Δήμος μας δεν πιέζει τον ιδιοκτήτη του χώρου δεματοποίησης ΦΟΔΣΑ να κλείσει επίσημα το χώρο καταθέτοντας την άδεια λειτουργίας του και ενεργοποιώντας την "Μελέτης Αποκατάστασης, Εξυγίανσης, Παρακολούθησης του Χώρου Δεματοποίησης και απόθεσης δεμάτων στον Σταυρό" μηχανήματα δεματοποίησης, χύδην απορρίμματα και δέματα θα μένουν εκεί που είναι, και κάθε τόσο θα φυτρώνουν "ιδέες" για ΧΥΤΥ σε αυτόν τον χώρο ή ό,τι άλλο.
Δυστυχώς η χώρα ενεργεί μόνον γιατί πέφτουν γερά πρόστιμα από την ΕΕ και όχι από περιβαλλοντική ευαισθησία.
 

Β. Γκάτσος