Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΝΕΔΥΠΕΡ:ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Τ.Κ.ΦΟΥΡΝΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Φούρνοι, 01 Μαρτίου 2016

Του Νίκου Γεωργίου

Τοπικού Συμβούλου Φούρνων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Τ.Κ.ΦΟΥΡΝΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Στο χθεσινό συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Φούρνων και στο εκτός ημερησίας διάταξης έκτακτο θέμα σχετικά με το  ΧΑΔΑ «Σταυρός1 », ομόφωνα αποφασίσαμε να σταθούμε αλληλέγγυοι στην απόφαση της Τ.Κ. Διδύμων της 26-02-2016 για την διακοπή των  εργασιών που γίνονταν στη χωματερή καθώς και όσων στήριξαν με τις ενέργειές τους την παραπάνω διαδικασία.

Χωρίς να προηγηθεί καμιά ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια και Δήμο Ερμιονίδας) για το πώς θα γίνει η αποκατάσταση της χωματερής γίνεται προσπάθεια για θάψιμο των «χύδην » απορριμμάτων στο ίδιο σημείο.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2016, από επιτόπιο έλεγχο στελεχών της παράταξής μας, μετά το ξεκίνημα των εργασιών από συνεργείο της ανάδοχης εταιρείας στη χωματερή η οποία βρίσκεται πλησίον στο χώρο του δεματοποιητή,  παρατηρήσαμε την άσχημη εικόνα στην οποία βρίσκονται τα απορρίμματα  που είναι προς αποκατάσταση, αφού πρόκειται ουσιαστικά για σκουπίδια των τελευταίων ετών που αναμείχθηκαν με χώμα μετά την παρέμβαση μηχανημάτων για το σβήσιμο πολλών πυρκαγιών.

Δεν πρόκειται δηλαδή για παλιά ανενεργά σκουπίδια, στα οποία μπορεί να γίνει αποκατάσταση.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια νέα διαμορφωμένη κατάσταση, μετά τα γνωστά προβλήματα λειτουργίας του δεματοποιητή αφού ο χώρος της παλιάς χωματερής  χρησιμοποιήθηκε για αποθήκευση «χύδην» απορριμμάτων.

Από τους ανθρώπους, μάλιστα, που εργάζονταν εκεί πληροφορηθήκαμε ότι αυτοί οι τεράστιοι σωροί απορριμμάτων θα θαφτούν στο ίδιο σημείο.!!

 Με αυτό τον τρόπο αποκατάστασης όμως,  επιβαρύνεται η μόλυνση όχι μόνο  του περιβάλλοντος αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα, με τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία να είναι μεγαλύτερος από ποτέ λόγω της κοντινής απόστασης από τις πηγές ύδρευσης και άρδευσης.

Η ΝΕΔΥΠΕΡ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της έκανε λόγο για απομάκρυνση όχι μόνο των σκουπιδιών αλλά και του χώματος της επιβαρυμένης περιοχής, ώστε να μπορέσει μετά να γίνει αποκατάσταση και αφού προηγηθούν οι απαραίτητες μετρήσεις και έλεγχοι για την ρύπανση της περιοχής.

Καλό θα ήταν να έχουμε την στήριξη και από τις άλλες Κοινότητες, καθώς το θέμα δεν αφορά μόνο τα κοντινά χωριά αλλά όλο το Δήμο Ερμιονίδας.

Ομόφωνα επίσης ψηφίστηκαν και τα άλλα θέματα που είχαν έρθει προς συζήτηση στο συμβούλιο της Τ.Κ. Φούρνων:

ΘΕΜΑ 1º: Αποκλάδωση ευκαλύπτων στη θέση <Πάρκο>.

ΘΕΜΑ 2º:Τοποθέτηση προστατευτικής μπάρας σε απόσταση 150μ. από την επιχείρηση ξυλείας Σαλιαγκόπουλου.

ΘΕΜΑ 3º: Αλλαγή θέσης κάδων έναντι καφενείου εντός του οικισμού Φούρνων.

ΘΕΜΑ 4º: Τοποθέτηση προστατευτικού κιγκλιδώματος στη θέση ‘Γέφυρα’.

Εκτός των παραπάνω, πρότεινα στο συμβούλιο να γίνει προσπάθεια ώστε  να  επιλυθούν τα τρέχοντα ζητήματα, όπως:

1) Να ειδοποιηθούν ξανά όσοι ρίχνουν απόνερα στους δρόμους του χωριού, πριν κινηθεί η διαδικασία επιβολής προστίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

2) Να ληφθούν μέτρα για εξοικονόμηση νερού λόγω του φαινομένου της λειψυδρίας που παρατηρείται.

3) Να γίνει προσπάθεια για καλύτερο διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, βάσει των οδηγιών του προγράμματος του Δήμου.