Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

«Οι καιροί αλλάζουν, αλλά ο Σαίξπηρ μένει»

29/2 
«Οι καιροί αλλάζουν,
αλλά ο Σαίξπηρ μένει»

Ομιλητής
Gregory Thompson,
θεατρικός σκηνοθέτης
και συνεργάτης του University College of London

Σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο

Στο πλαίσιο του προγράμματος Shakespeare Lives

Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφρασηΔευτέρα 29 Φεβρουαρίου
Ώρα έναρξης: 19:00

Ελεύθερη είσοδος μόνο
με δελτία προτεραιότητας. 
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.
Με αφορμή τη συμπλήρωση, φέτος, 400 χρόνων από τον θάνατο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (1564  - 1616), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις για το Έτος Σαίξπηρ, φιλοξενώντας στους χώρους του παραστάσεις (Globe Theatre, Άμλετ, 27/2), μεταδόσεις (National Theatre Live, Όπως σας αρέσει, 29/2) και διαλέξεις στο πλαίσιο του Megaron Plus,  αφιερωμένες στον σπουδαίο άγγλο δραματουργό και ποιητή, όπως η ομιλία του Gregory Thompson [Γκρέγκορυ Τόμσον]. Ο φημισμένος σκηνοθέτης και συνεργάτης του University College of London θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου στις 7:00 το βράδυ τη διάλεξη «Οι καιροί αλλάζουν, αλλά ο Σαίξπηρ μένει» (στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση), η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του προγράμματος Shakespeare Lives.

O Σαίξπηρ συνεχίζει να επιβιώνει ώς τις μέρες μας…
… ενώ οι καιροί αλλάζουν. Τα έργα του εξακολουθούν να ανεβαίνουν στις θεατρικές σκηνές του κόσμου και να μιλούν στις καρδιές των ανθρώπων. Ο Γκρέγκορυ Τόμσον –με σημεία αναφοράς, στη διάλεξή του, την παρουσίαση σαιξπηρικών παραστάσεων στο βρόχινο δάσος της Καραϊβικής, στην εκκλησία όπου έχει ταφεί ο μεγάλος δραματουργός, στο Κατμαντού αλλά και τις παραγωγές του Βασιλικού Σαιξπηρικού Θιάσου– θα εξερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στον καιρό στον οποίο γράφτηκε ένα θεατρικό έργο, στον χρόνο της δραματουργικής δράσης και στην εποχή παρουσίασης μιας παραγωγής. Θα αναφερθεί επίσης στον τρόπο με τον οποίο επιδρά η σχέση αυτή στο κοινό του σήμερα, σε μια εποχή όπου ο Σαίξπηρ παραμένει πάντα επίκαιρος.

Gregory Thompson
O πολυβραβευμένος θεατρικός σκηνοθέτης Γκρέγκορυ Τόμσον, συνεργάτης του University College of London-UCL, είναι δημιουργός παραστάσεων που συνδυάζουν την ανατρεπτική σκηνοθεσία με τη διαδραστική σχέση ηθοποιών-θεατών. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις, μεταξύ άλλων, για τον Βασιλικό Σαιξπηρικό Θίασο (Royal Shakespeare Company) και το Young Vic, ενώ έχει παρουσιάσει έργα του σαιξπηρικού ρεπερτορίου σε όλο τον κόσμο με τη θεατρική ομάδα AandBC, της οποίας είναι ιδρυτής. Στα μαθήματά του στο UCL, ο Γκρέγκορυ Τόμσον συνδυάζει την επιστήμη με τις παραστατικές τέχνες προκειμένου να οδηγήσει την ακαδημαϊκή έρευνα σε νέα πεδία, εφαρμόζοντας δημιουργικές και συνεργατικές τεχνικές.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Έλλη Βασιλάκη