Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Συμμετοχή του Δήμου Ερμιονίδος στην αποστολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Περιφέρεια του Schwabisch Hall της Γερμανίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στις 3-6 Μαρτίου 2015, στην Περιφέρεια του Schwabisch Hall του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βάδης-Βιτεμβέργης της Γερμανίας,  μετέβει πολυπληθής αποστολή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή του συνόλου σχεδόν των Δήμων της Πελοποννήσου, καθώς και εκπροσώπων θεσμικών φορέων, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ανάπτυξη συνεργασιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Στόχος της αποστολής από την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η εμβάθυνση της σχέσης μεταξύ των δύο Περιφερειών, η ανταλλαγή εμπειριών και ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των Δήμων, ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία των δύο μερών και να ενισχυθεί η εξωστρέφειά τους.
Οι συνεργασίες που θα αναπτυχθούν θα αφορούν τους τομείς της αγροτικής οικονομίας, του τουρισμού, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, της επαγγελματικής κατάρτισης, της βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης, της αρχιτεκτονικής των δημοσίων χώρων, της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, της υποβολής κοινών προτάσεων σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και της προσέλκυσης επενδύσεων.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κύριος Π. Τατούλης ,σε κοινή συνέντευξη με τον Περιφεριάρχη του  Schwabisch Hall κύριο Gerhard Bauer “Μέσα από τη συνεργασία μας ισχυροποιούμε την ταυτότητα των θεσμών της αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη και άρουμε τις δυσκολίες και δυσκαμψίες της κεντρικής πολιτικής σκηνής” , επισημαίνοντας  παράλληλα ότι η συνεργασία αυτού του επιπέδου είναι ασφαλώς πιο αποδοτική, λόγω της καλύτερης γνώσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής και των προβλημάτων της, αλλά και λόγω της αρχής της εγγύτητας.
Ο κ. Τατούλης έθεσε ως προτεραιότητες τη συνεργασία των δύο Περιφερειών για τη  μεταφορά του μοντέλου εκπαίδευσης των πολιτών στην ανακύκλωση, τη συνεργασία των Αναπτυξιακών Εταιρειών με υποβολή κοινών προτάσεων σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, για την οποία υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας, τη μεταφορά μοντέλων ψηφιακής διακυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση, καθώς και παροχής ψηφιακών υπηρεσιών στον πολίτη και τις επιχειρήσεις και τη συνεργασία των γραφείων Ευρωπαϊκής πληροφόρησης Europe Direct με κοινές προτάσεις σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Ο Περιφερειάρχης του Schwabisch Hall κ. Gerhard Bauer από την πλευρά του χαρακτήρισε πρότυπο αυτή τη συνεργασία και τόνισε ότι “ζούμε στην ενωμένη Ευρώπη πολλά χρόνια, χάσαμε ωστόσο δεκαετίες πριν την ευκαιρία για τέτοιες συναντήσεις και συνεργασίες ώστε να βιώσουμε τις κοινές Ευρωπαϊκές αξίες και ιδέες”.
“Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί πρέπει να βρίσκονται κοντά και να συνεργάζονται” συνέχισε ο κ. Bauer και σημείωσε ότι “η συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη αποδεικνύει πως μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία”.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Απόστολος Λαδάς υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης του Δήμου Ερμιονίδος  εκπροσώπησε τον Δήμο μας στην αποστολή αυτή. Ο Δήμαρχος κ. Δ. Σφυρής  λόγω ασθένειας την τελευταία στιγμή,  δυστυχώς δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την αποστολή.
Ο κ. Λαδάς στο πλαίσιο της αποστολής αυτής έκανε μία από τις λίγες προγραμματισμένες παρουσιάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παρουσιάζοντας  στον Περιφερειάρχη  κύριο Gerhard Bauer τους συμβούλους του  και τους  Δημάρχους της Περιφέρειας του, το Τουριστικό Προϊόν του  Δήμου Ερμιονίδος.
Ειδικότερα παρουσίασε το ιδιαίτερο κάλος της περιοχής, την ιστορία της, τις αρχαιότητες, και τα νεότερα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Ειδική αναφορά έκανε για το είδος του τουρισμού που υποστηρίζεται στην περιοχή μας,  τις υπάρχουσες τουριστικές υποδομές, τις νέες τουριστικές επενδύσεις που είναι προγραμματισμένες να υλοποιηθούν, καθώς και το πρόγραμμα του Δήμου για την βελτίωση των υποδομών και την ανάπτυξη του Τουρισμού στην περιοχή.
Στο τέλος της παρουσίασης παρέδωσε στους παρευρισκομένους ένα CD με εκπληκτικές φωτογραφίες από όλες τις περιοχές του Δήμου καθώς και ένα μικρό  VIDEO  όπου τονίζεται το ιδιαίτερο κάλος της Ερμιονίδος.
Υπήρξε από τους παρευρισκόμενους ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή μας το οποίο στο πλαίσιο των γενικότερων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ των δύο Περιφερειών,  θα αξιοποιήσουμε  τόσο για την τουριστική προώθηση της περιοχής μας όσο  και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Η ελληνική αποστολή έτυχε από πλευράς των Γερμανών συναδέλφων εξαιρετικής υποδοχής και υποδειγματικής φιλοξενίας την οποία και θα ανταποδώσουμε σε προσεχή επίσκεψή τους στην Περιφέρειά μας.  Οι συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν και οι επισκέψεις που είχαμε  στους Δήμους και στους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων υπήρξαν άκρως εποικοδομητικές  και αφήνουν μεγάλα περιθώρια μελλοντικής συνεργασίας σε πολλούς τομείς.

Από την ξενάγηση στην πόλη του Schwabisch Hall  Στο κέντρο ο Περιφεριάρχης  κ. Gerhard Bauer και ο Δήμαρχος της πόλης κ. Hermann Pelgrim:

Η Ελληνική αποστολή  έξω από το Δημαρχείο του  Schwabisch Hall:

Μέρος της Ελληνικής αποστολής με τον Περιφερειάρχη κ  Gerhard Bauer κατά την επίσκεψη σε κέντρο επεξεργασίας απορριμμάτων:

Μέρος της Ελληνικής αποστολής με τον Περιφερειάρχη κ  Π. Τατούλη  κατά την επίσκεψη στο κέντρο  καύσης απορριμμάτων μέσα στην πόλη της Στουτγάρδης:

Από την επίσκεψη σε κέντρο κομποστοποίησης:

Από την επίσκεψη στο εργοστάσιο Καύσης Απορριμμάτων:

Από την επίσκεψη στο ενεργειακό κέντρο του Ευρωπαϊκού Γραφείου:


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ