Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Πελίτι
Πελίτι
Του Δημήτρη Τουτουντζή   
Πελίτι στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά. Με την ονομασία αυτή ξεκίνησε από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη ως προσωπική του ανάγκη το 1995 μια εναλλακτική κοινότητα με έδρα στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου και σήμερα έχει 15 τοπικές ομάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας και μία στη Βουλγαρία. Αγκαλιάζει και αγκαλιάζεται από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Το σήμα του Πελίτι, είναι ένα δέντρο, μια Βελανιδιά. Πιασμένοι χέρι, χέρι χορεύουν σε κύκλο άντρες και γυναίκες. Είναι εμπνευσμένο από έναν Ιδιάνικο μύθο. Προτάθηκε και σχεδιάστηκε αρχικά από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη και μετά από την Αγγελική Καϊσέρογλου. Η επωνυμία Πελίτι είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου του νομού Δράμας.
    Οι βασικοί στόχοι του Πελίτι είναι η συλλογή, διατήρηση και
διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών, η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος, η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών, σιτηρών κ.λ.π.
    Το ξεκίνημα έγινε από την άποψη ότι όλοι μας φέρουμε την ευθύνη γι’ αυτά που γίνονται σε προσωπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς οι ίδιοι οδηγούμε τα γεγονότα με τη στάση και τη σκέψη μας. Κατά συνέπεια ο καθένας μας κρατάει ένα μέρος από τη λύση των προβλημάτων σε προσωπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είμαστε θύματα καταστάσεων ούτε φταίνε οι άλλοι για αυτά που ζούμε εμείς. Εστιάζουμε την προσοχή μας στα θετικά πράγματα που γίνονται και αυτά ως δια μαγείας αυξάνουν.
    Δεν γνωρίζουμε τι είναι το κακό. Δεν γνωρίζουμε γιατί γίνονται κάποια γεγονότα. Αν δούμε τα πράγματα μέσα στην πορεία του χρόνου, αυτό που σήμερα είναι πόνος αύριο θα είναι χαρά, και μετά μπορεί να είναι πάλι πόνος και ούτω καθεξής. Δεν έχει σημασία η κοινωνική ή η οικονομική μας θέση. Η σκέψη μας είναι πολύ δυνατή και αρκετή για να κατευθύνει τα πράγματα. Όλοι μαζί έχουμε ακόμη πιο μεγάλη δύναμη. Το σημαντικό δεν είναι να βλέπουμε τι κάνουν οι άλλοι αλλά τι κάνουμε εμείς. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα βγει στην αγορά ένα καινούργιο προϊόν. Το ζήτημα είναι αν θα το στηρίξουμε ή όχι. Οι πολυεθνικές κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας. Δεν καταναλώνουμε και δεν στηρίζουμε τα προϊόντα που καταστρέφουν το περιβάλλον. Δεν πολεμάμε με κανέναν έξω από μας, αυξάνουμε τη συνειδητότητά μας και αυτό είναι αρκετό για να φέρει τεράστιες αλλαγές. Κάθε μέρα με το πιρούνι μας επιλέγουμε τη γεωργία και τι πλανήτη θέλουμε.
    Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται εξερευνητικές αποστολές στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Το Πελίτι από το 1995 ως σήμερα έχει διανέμει πάνω από 4000 ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ.λ.π. σε περισσότερους από 120.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές.
    Το Μάρτιο του 1999, το Πελίτι οργάνωσε την πρώτη δημόσια ανταλλαγή παραδοσιακών ποικιλιών στην Ελλάδα, στην Κάρπη του νομού Κιλκίς. Αυτή η πρώτη συνάντηση μετεξελίχθηκε στην Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών. Το Σάββατο 18 Απριλίου 2015 θα πραγματοποιηθεί Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας. Οι στόχοι της γιορτής είναι:
1.  Να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ.α.
2.  Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες.
3.  Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους.
4.  Να γίνουν όλες οι ανταλλαγές χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο: www.peliti.gr

Δημήτρης Τουτουντζής