Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Διεθνής διάκριση σε ερευνητή του Παν. Κρήτης και του ΙΤΕ

- Η έρευνά του χρηματοδοτείται με 2 εκατ. ευρώ
Ο Γιώργος Γαρίνης, Καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), βραβεύθηκε πρόσφατα από το εξαιρετικά ανταγωνιστικό και υψηλού κύρους πρόγραμμα χρηματοδότησης ερευνητών (Consolidator Grant) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) για την ερευνητική του πρόταση με τίτλο "Διερευνώντας τη λειτουργία του επιδιορθωτικού μηχανισμού εκτομής νουκλεοτιδίων στα θηλαστικά - DeFiNER".
Οι επιχορηγήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας απευθύνονται αποκλειστικά σε διεθνώς καταξιωμένους ερευνητές σε οποιοδήποτε τομέα της επιστήμης με σκοπό το σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοποριακών ερευνητικών προγραμμάτων. Κάθε επιλεγμένη πρόταση δύναται να χρηματοδοτηθεί με το συνολικό ποσό των 2.7 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρονική διάρκεια μέχρι και 5 έτη.
> Η έρευνα
Η ερευνητική δραστηριότητα του IMBB του ΙΤΕ επικεντρώνεται στη

διαλεύκανση του ρόλου των γενετικών βλαβών στην διαδικασία της γήρανσης και της ανάπτυξης.
«Ενώ γνωρίζουμε αρκετά για τη σχέση των γενετικών βλαβών με διάφορες ασθένειες, γνωρίζουμε πολύ λιγότερα για τους μηχανισμούς που επιδιορθώνουν τις βλάβες στο DNA. Πώς ενεργοποιούνται; Πώς συνδέονται με μία διαρκώς αυξανόμενη σειρά ασθενειών, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο, οι λιποδυστροφίες, ποικίλες ορμονικές διαταραχές και η χρόνια φλεγμονή; Είναι μερικά από τα νέα ερωτήματα που θέτει η έρευνα μας» εξήγησε ο Δρ Γαρίνης.
«Οι στόχοι του ερευνητικού προγράμματος DeFiNER είναι πολλαπλοί και περιλαμβάνουν τη χρήση μιας μοναδικής πλατφόρμας γενετικά τροποποιημένων ποντικών που πρόσφατα δημιουργήθηκε στο εργαστήριο μας. Τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που φέρουν τις ίδιες μεταλλαγές σε γονίδια με εκείνες που απαντούν στους ανθρώπους θα μας επιτρέψουν τη συστηματική μελέτη των μηχανισμών που είναι υπεύθυνοι για την επιδιόρθωση των γενετικών βλαβών σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε.
>Βιογραφικό
Ο Γιώργος Γαρίνης σπούδασε Βιολογία και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Eőtvos Lorand της Βουδαπέστης και στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε με μεταδιδακτορικές σπουδές στην Erasmus Medical Center στο Ρότερνταμ, Ολλανδία. Εκεί εκπαιδεύτηκε στους επιδιορθωτικούς μηχανισμούς των θηλαστικών και τη βιολογία του ποντικού. Το 2007 εξελέγη ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ , όπου από το 2008 ηγείται της ομάδας Γενετικής Αστάθειας Θηλαστικών του Ινστιτούτου. Το 2011 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής και τρία χρόνια αργότερα Καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικά συγγράμματα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία καθώς και αρκετά εκλαϊκευμένα επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Για το σύνολο της επιστημονικής του συνεισφοράς, ο Γιώργος Γαρίνης έχει βραβευτεί με το “EMBO Young Investigator award” από το European Molecular Biology Organization (EMBO).
GoodNews