Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ο Μάρτιος, μήνας βιωματικών δράσεων εξοικείωσης με την αναπηρία

Μήνας βιωματικών δράσεων εξοικείωσης με την αναπηρία γίνεται ο Μάρτιος για την Αθήνα. Ο δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (ΣΚΕΠ), με την υποστήριξη του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger, (ΕΛΣΣΑ), καθώς και με τη συνδρομή των εκδόσεων ΠΑΤΑΚΗ, διοργανώνουν μια σειρά από βιωματικές δράσεις εξοικείωσης με την αναπηρία, μέσω της ενημέρωσης, συνειδητοποίησης αλλά και της καταγραφής των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία.
Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και
ευαισθητοποίηση των πολιτών όλων των ηλικιών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητα της πόλης μας.
Οι δράσεις, που θα διαρκέσουν όλο τον μήνα, περιλαμβάνουν:
Διεξαγωγή βιωματικών ομιλιών, από άτομα με αναπηρία, σε 14 σχολεία του Δήμου Αθηναίων
Βιωματικές ομιλίες και ανοιχτές συζητήσεις με νέους με αναπηρία, στελέχη και συνεργάτες του ΣΚΕΠ και τη συμμετοχή μελών του ΕΛΣΣΑ, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός καινούριου κώδικα επικοινωνίας και σχέσεων κατανόησης, σεβασμού και αποδοχής στο πλαίσιο του σχολείου ξεκινούν από την Τετάρτη 4 Μαρτίου.
Οι βιωματικές αυτές ομιλίες θα πραγματοποιηθούν σ’ ένα σχολείο ανά εκπαιδευτική βαθμίδα και ανά Δημοτική Κοινότητα.
Το πρόγραμμα των ομιλιών στα σχολεία, που επιδιώκουν να εξοικειωθούν τα παιδιά με την έννοια της διαφορετικότητας και να απαλυνθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός, ολοκληρώνεται στις 18/3.
Εκδηλώσεις εξοικείωσης με τον αυτισμό
·Σάββατο 21 Μαρτίου 2014 στις 17.30
Αμφιθέατρο «Α. Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων
(Ακαδημίας 50, Αθήνα)
Ομιλία και στη συνέχεια συζήτηση, με βασικό άξονα, το Φάσμα του Αυτισμού. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και όλους όσοι ασχολούνται με παιδιά. Επικεντρώνεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά στο να ζήσουν και να επικοινωνήσουν με τους άλλους.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:
Δρ Εύα Βακιρτζή,
Ειδική παιδαγωγός, θεραπεύτρια ειδικευμένη στις διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος – συγγραφέας του παιδικού βιβλίου «Το Αυγό», Εκδόσεις Πατάκη
Μαρία Ηλιοπούλου,
Ψυχολόγος – Ψυχοπαιδαγωγός, αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων για το Παιδί και πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger
Παναής Κασσιανός,
Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών (Μαρασλείου)
· Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 στις 17:00
Αμφιθέατρο Μαρασλείου, Μαρασλή 4 – Κολωνάκι
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό και με την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών (Μαράσλειο), των εκδόσεων Πατάκη και της ομάδας τέχνης "Πάροδος", διοργανώνεται εκδήλωση ευαισθητοποίησης, με θέμα τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν στο αυτιστικό φάσμα.
Πρόγραμμα εκδήλωσης
*Παρουσίαση του παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου «Το Αυγό» της Εύας Βακιρτζή,  των Εκδόσεων Πατάκη. Το βιβλίο, το οποίο προσεγγίζει το θέμα του αυτισμού και επιχειρεί να γνωρίσει το φαινόμενο στους μικρούς αναγνώστες.
Εισηγήσεις :
· «Ο συναισθηματικός κόσμος των παιδιών με αυτισμό», Σοφία Γκίνη, ψυχολόγος 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαράσλειο).
· «Ο Βίκτωρας μεγάλωσε. Τώρα; - Έφηβοι και ενήλικες στο φάσμα του αυτισμού στη σύγχρονη Ελλάδα», Αρετή Δόνου, Ψυχολόγος, Διευθύντρια ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες.
Σκηνικά δρώμενα :
· "Αισθανόμαστε τη μουσική και χορεύουμε ... με το δικό μας τρόπο. Δεχτείτε τον. Δεχτείτε μας"
Χορευτικό δρώμενο από ομάδα εφήβων με αυτισμό, εκπαιδευομένων στο ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες. Υπεύθυνη συντονισμού του εργαστηρίου, Δωροθέα Καλεθρινού, Χοροθεραπεύτρια.
· «Το Αυγό» : Σκηνική δράση ομάδας μαθητών γυμνασίου και φοιτητών, μελών του θεατρικού εργαστηρίου της ομάδας τέχνης Πάροδος.
Συμμετέχουν
Ερμηνείες: Χάρης Δάβος, Αθηνά Μακρή – Ζαφειρίου, Φλώρα Μαναβή, Μαρία Σαχά, Γιάννης Μπρουκλόγιαννης, Λεωνίδας Τσαγανός και Μιχάλης Σαχάς.
Διασκευή και σκηνοθεσία: Σίσσυ Μπλυμάκη
Εκτέλεση μουσικής: Γιάννης Σφυρής
Κίνηση και χορός: Σοφία Δράκου
Δράση στους Δρόμους
Πλατεία Συντάγματος - Σάββατο 28/3/2015 - 12.00 έως 14.00
Όλοι πρέπει να δούμε αλλιώς τους χώρους γύρω μας, και να τους βιώσουμε όπως τους βιώνουν τα άτομα που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν άνετα στην πόλη.
Για το σκοπό αυτό οργανώνονται :
- Δράση βιωματικής προσομοίωσης κινητικής αναπηρίας: άτομα που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα κινητικής αναπηρίας κάθονται σε αναπηρικό αμαξίδιο, με στόχο να μετακινηθούν στους δρόμους της πόλης τους. Η δράση υλοποιείται υπό την καθοδήγηση στελεχών και συνεργατών του Σ.Κ.Ε.Π., με κινητική αναπηρία.
- Δράση βιωματικής προσομοίωσης αισθητηριακής αναπηρίας: οι συμμετέχοντες βιώνουν τον τρόπο αντίληψης των ατόμων με προβλήματα όρασης σε διάφορες δραστηριότητες (κίνηση στο χώρο με τη βοήθεια λευκού μπαστουνιού, τεχνικές συνοδείας κλπ). Η δράση υλοποιείται με εκπαιδευτές κινητικότητας & προσανατολισμού για άτομα με προβλήματα όρασης.
Στοιχεία επικοινωνίας Δήμου Αθηναίων: 1595
Στοιχεία επικοινωνίας Σ.Κ.Ε.Π.: www.skep.gr - e-mail: skep@skep.gr - facebook: skep.association - 2118009876 - Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ιλεάνα Βασδέκη: 6936742646        Συντονίστρια δράσεων: Ειρήνη Τρομπέτα: 6945138432
Στοιχεία επικοινωνίας ΕΛ.Σ.Σ.Α.: www.asperger.gr – e-mail : elssavol@gmail.com, Δ/νση Κηφισίας 69, Αμπελόκηποι, Τηλ. Επικ. 210-6535666
Με την ευγενική υποστήριξη των :
·     Όμιλος ΟΤΕ
·     ΕΤΑΙΡΕΙΑ WHEEL
·     ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα Α.Ε.
Ημερομηνία: 
Δευ, 02/03/2015 - 14:00