Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Προσοχή απατεώνες στέλνουν SMS η ηλεκτρονικά μηνύματα για να μας κλέψουν κωδικούς

Σήμερα στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο λάβαμε μήνυμα με αποστολέα την ATTICA BANK.  Επειδή καμία σχέση δεν έχουμε σαν Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης με τράπεζες, υποψιασμένες δεν το ανοίξαμε. 
Πολλά μηνύματα η SMS τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν  για να μας κλέψουν κωδικούς τραπεζών ή άλλα προσωπικά μας στοιχεία, γι αυτό ας είμαστε προσεκτικοί.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανακοίνωσε σχετικά: 
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι δράστες με τα μηνύματα αυτά, που φαίνεται να έχουν σταλεί από ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, προτρέπουν τους παραλήπτες να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά στοιχεία πρόσβασης στις διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες e-banking
T α μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι χρησιμοποιούν λογότυπα ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.
Οι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους υπερσυνδέσμους (links), να μην απαντούν στα μηνύματα, να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα, καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά, αφού οι τράπεζες δεν προβαίνουν σε επιβεβαίωση κωδικών μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι έχει εντοπιστεί προσπάθεια αλίευσης και υποκλοπής κωδικών (Phishing
Mail) από τραπεζικούς πελάτες, οι οποίοι είναι χρήστες ηλεκτρονικών
υπηρεσιών e-banking, με σκοπό τη διενέργεια συναλλαγών και τη μεταφορά χρημάτων τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων προσώπων στο εξωτερικό.

Με τα μηνύματα αυτά οι άγνωστοι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά.
Ειδικότερα, τα ανωτέρω απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενημερώνουν τους παραλήπτες, ότι πρέπει να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες e-banking.
Εφόσον ο παραλήπτης ανταποκριθεί, οι κωδικοί του αλιεύονται από τους δράστες, οι οποίοι στη συνέχεια αποκτούν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων και προβαίνουν στη μεταφορά χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς τρίτων.
Επισημαίνεται ότι τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι χρησιμοποιούν λογότυπα ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.
Καλούνται οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους υπερσυνδέσμους (links), να μην απαντούν στα μηνύματα, να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα, καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά, αφού οι τράπεζες δεν προβαίνουν σε επιβεβαίωση κωδικών μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
• Τηλεφωνικά: 111 88
• Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID