Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Δρ. Σαμ Τσέκουας: Ο Νιγηριανός «Έλληνας», που προάγει τον Ελληνικό Πολιτισμό στην Αμερική

Στις 17 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, ο βραβευμένος από την Ελληνική κυβέρνηση ως Πρεσβευτής του Ελληνισμού, Δρ. Σαμ Τσέκουας (Sam Tsekwas), από τη Νιγηρία, που ζει στις ΗΠΑ, εκδότης, συγγραφέας και ιδιοκτήτης του μοναδικού Ελληνικού βιβλιοπωλείου στη Νέα Υόρκη, θα βρίσκεται στη Ρόδο για να μιλήσει για "Tο θαύμα να νιώθεις Έλληνας!"
Σε αυτούς τους περίεργους καιρούς, που αμφισβητούνται όσα γνωρίζαμε, που το ηθικό της Ελληνικής κοινωνίας είναι σχεδόν στο ναδίρ, που η περηφάνια του Ελληνικού λαού έχει τσαλαπατηθεί … έρχεται ένας φιλέλληνας, που νιώθει Έλληνας, ο Νιγηριανός Σαμ Τσέκουας που ζει στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ,  να μας ξαναθυμίσει ότι  «Το μεγαλείο της Ελλάδας δεν βρίσκεται στο παρελθόν της αλλά και στο παρόν. Η Ελλάδα εξακολουθεί να δημιουργεί και να προσφέρει. Είναι σημαντικό να το διατυμπανίζουμε». 
Ο Δρ. Σαμ Τσέκουας, έχει πει ότι όσο αναπνέει θα προβάλλει την ελληνική γλώσσα και τα ελληνικά γράμματα και δεν έχει μείνει μόνο στα λόγια, έχει γράψει tovima.gr  … Άνοιξε το μοναδικό Ελληνικό
βιβλιοπωλείο στην αμερικανική μεγαλούπολη Αστόρια, των εκατοντάδων χιλιάδων Ελληνοαμερικανών, εκεί όπου «ο αέρας μυρίζει Ελλάδα» και πουλάει ελληνικά βιβλία με σκοπό να προάγει την Ελληνική γλώσσα και γραμματεία. Διοργανώνει ακόμα εκδηλώσεις, ποιητικές βραδιές και πρόσφερε δωρεάν μαθήματα ελληνικής στο βιβλιοπωλείο του για δύο χρόνια. Ανάμεσα στις αγγλικές εκδόσεις και στα μπεστ σέλερ τελευταίας εσοδείας, υπάρχουν ράφια που ξεχειλίζουν από ελληνικούς τίτλους. Δεν είναι μόνο τα αναμενόμενα κείμενα αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας και ιστορίας αλλά και βιβλία σύγχρονης λογοτεχνίας, δοκίμια και βιογραφίες, οδηγοί μαγειρικής, μελέτες και βιβλία τέχνης.  Παράλληλα ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Seaburn στην Αστόρια. Ως σήμερα έχει εκδώσει 120 ελληνικούς τίτλους, ανάμεσα σε αυτούς και μια ποιητική σειρά, η οποία κυκλοφορεί με την επωνυμία Salonica Ρress.
Ο Δρ. Τσέκουας υποστηρίζει σθεναρά ότι ο  Ελληνικός Πολιτισμός είναι ένα δώρο για την ανθρωπότητα και όραμά του είναι όσο περισσότερος κόσμος, να μάθει να μιλάει καλά την Ελληνική γλώσσα γιατί έτσι μόνο, οι περισσότεροι λαοί, θα κατανοήσουν καλύτερα τη δική τους.
Άλλωστε … «Ο άνθρωπος ζει εκεί, όπου είναι θαμμένο ένα μέρος της καρδιάς του» (Αλέξανδρος Δουμάς) … και ο Δρ. Τσέκουας, μοιάζει να μην έφυγε ποτέ από την Ελλάδα, όπου σπούδασε (στη Θεσσαλονίκη) οδοντιατρική και φιλοσοφία.
Ο ίδιος είπε στην "Αυγή" ότι ήθελε να γίνει Ελληνας από τα 12 του χρόνια, όταν διάβασε την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή. "Ισως είναι το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει", λέει. "Ηταν τόσο εντυπωσιακό το πόσο ψυχρός ήταν ο Κρέοντας".
Για τη βράβευσή του από την Πολιτεία ως Πρεσβευτής του Ελληνισμού λέει απλά: "Δεν χρειαζοταν. Είναι σα να ευχαριστείς τη μητέρα σου γιατί σε γέννησε".
Οσο για την έξοδο από την κρίση, είναι απόλυτος: "Η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που έκανε πάντα, να συνεισφέρει στον κόσμο με το πνεύμα, τον πολιτισμό και τη γλώσσα της. Η Ελλάδα είναι ζωντανή και θα παραμείνει ζωντανή στους αιώνες των αιώνων. Χρειάζεται απλά μια στροφή για να βρει ξανά τον προσανατολισμό της..."
Η πρωτοβουλία – οργάνωση της εκδήλωσης στη Ρόδο είναι του γραφείου «Ποιήεσσα» - θεματικές εκδηλώσεις (www.poeessa.com) και θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του σινεμά 9 Διαστάσεων «Θρόνος του Ήλιου» (www.throneofhelios.gr), στην οδό 25ης Μαρτίου 2, που συνεργάζεται και στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία, καθώς συνάδει με τους στόχους του θεάματος, που είναι η προβολή και ανάδειξη της ένδοξης ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας.
Η είσοδος είναι δωρεάν και στο χώρο της εκδήλωσης θα διατίθενται τεύχη του βιβλίου του Δρ. Σαμ Τσέκουας: «Το Θαύμα να Νιώθεις ΕΛΛΗΝΑΣ  – 10 Συναντήσεις με την Ελλάδα»
tornosnews