Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Αυτά είναι τα χωριά στην Αργολίδα που οι κάτοικοι τους θα εχουν επιστροφή χρημάτων από τη ΔΕΗ


Ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στο θέμα της επιστροφής χρημάτων σε καταναλωτές της ΔΕΗ που βρίσκονται σε οικισμούς κοντά σε αιολικά πάρκα.
Αναλυτικά ο κ. Μανιάτης ανέφερε:


Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε πολλά ορεινά χωριά της πατρίδας μας έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα. Είναι η πρώτη φορά που το κράτος και η ΔΕΗ αν το θέλετε θα επιστρέψει χρήματα στους πολίτες.

Είχαμε βάλει μία διάταξη εδώ και τρία χρόνια περίπου στο νόμο που έλεγε ότι όπου εγκαθίσταται αιολικό πάρκο το 2% των εσόδων του το κρατάει ο Δήμος, για αυτό εφαρμόζεται, κι εδώ είναι ένα θέμα πως αξιοποιούν οι Δήμοι αυτά τα χρήματα και η δική μου έκκληση δημόσια προς τους δημάρχους είναι τα χρήματα αυτά να τα αξιοποιούν για να κάνουν παρεμβάσεις θετικές στα χωριά αυτά ακριβώς όπου είναι εγκαταστημένα τα αιολικά πάρκα, και το άλλο 1% είναι έσοδα τα οποία είχαμε προβλέψει να τα πάρει στο λογαριασμό του το κάθε νοικοκυριό του συγκεκριμένου χωριού.
 Σήμερα στη χώρα μας είναι εγκαταστημένα αιολικά πάρκα σε 272 οικισμούς. Σε 272 χωριά. Είναι περίπου 80 με 100 χιλιάδες σπίτια. Είτε πρώτη κατοικία είτε το εξοχικό. Για αυτά τα περίπου 100.000 σπίτια, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως το καταφέρουμε και μέσα στην εβδομάδα, το αργότερο την επόμενη εβδομάδα, θα επιστραφούν χρήματα που έπρεπε να τους έχουν δοθεί ως ανταποδοτικά.

 Στην Αργολίδα έχουμε έξι χωριά ορεινά όπου τα νοικοκυριά, οι λογαριασμοί οικιακού ρεύματος είναι 2.300. Για αυτούς τους 2.300 λογαριασμούς των έξι χωριών της Αργολίδας τα χρήματα που θα επιστραφούν είναι 990.000 Ευρώ. Είναι περίπου κατά μέσο όρο – ανά χωριό και ανά σπίτι είναι διαφορετικά – είναι περίπου 300 ευρώ που επιστραφούν πίσω με τους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Δηλαδή όπως έρχεται ο λογαριασμός θα πας στο ταμείο και αντί να πληρώσεις θα σου δώσει πίσω…. 

Έχουμε 270 οικισμούς, αλλού είναι 100 ευρώ αλλού είναι 300… Σε όλη την Ελλάδα, σε 270 χωριά σε περίπου 30 νομούς της χώρας. 

Τα χωριά στην Αργολίδα που οι κατοικοι τους θα δικαιούνται επιστροφή χρημάτων από τη ΔΕΗ είναι: Αχλαδόκαμπος, Αραχναίο, Δίδυμα. Θερμησία, Ηλιόκαστρο και Άγιο Νικόλαος, ενώ το μέτρο έχει ισχύει αναδρομικά από το 2011