Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Στο σφυρί ελληνικό χωριό στην Τουρκία

Του Γιάννη Λακούτση

Πουλιά χωρίς φτερά.

« Ο άνθρωπος είναι πουλί χωρίς φτερά και το πουλί είναι ένας άνθρωπος χωρίς βάσανα». Στο βιβλίο του με τίτλο, «Πουλιά χωρίς φτερά» , ο συγγραφέας Λουι ντε Μπερνιέρ, αναφέρεται στην συνύπαρξη των κατοίκων, Ελλήνων, Εβραίων, Τούρκων, Αρμένιων, ενός χωριού  που βρίσκεται στα παράλια της Ανατολίας, απέναντι από την Ρόδο. Το χωριό το οποίο είχε στο νου του ο συγγραφέας όταν έγραφε το βιβλίο, λέγεται, ότι είναι το Λεβίσι σημερινό Kayakoy.
 
Κριτική για το βιβλίο στον σύνδεσμο:
http://www.psichogios.gr/site/Books/show/22031/poylia-xwris-fteraΒλέπε πολλές εξαιρετικές φωτογραφίες ΕΔΩ

 Επενδυτή που ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα χωριό - φάντασμα, στο οποίο κατοικούσαν ελληνικής καταγωγής πληθυσμοί, αναζητά η Τουρκία, σύμφωνα με tovima.gr.
  Πρόκειται για το Λεβίσι, στα τουρκικά Καγιάκιοϊ, στα παράλια απέναντι από τη Ρόδο, το οποίο θα βγει σε δημοπρασία από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας. Η Τουρκία αναζητά επενδυτή που θα αναστηλώσει το χωριό και θα το εκμεταλλευτεί τουριστικά, 
  Το Λεβίσι αποτελείται από εκατοντάδες ερειπωμένες κατοικίες και δύο εκκλησίες, που απλώνονται σε μία βουνοπλαγιά. Συχνά, οι τουρίστες που επισκέπτονται το γειτονικό παραθαλάσσιο θέρετρο Φετιγέ -τη Μάκρη- το χρησιμοποιούν ως πάρκινγκ. 
  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Τούρκων αξιωματούχων, το κόστος είναι περίπου 10,5 εκατομμύρια ευρώ και δύο εταιρείες έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον. 
  Το χωριό άδειασε στις 30 Ιουνίου 1932, με την ανταλλαγή πληθυσμών, όταν περίπου 2.000 άμαχοι έφυγαν από την Τουρκία, με πολλούς από αυτούς να καταλήγουν στη Νέα Μάκρη της Αττικής και το χωριό Φαράκλα, στη βόρεια Εύβοια. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προσπαθεί να βγάλει στο σφυρί το Λεβίσι. Σε παλιότερη δημοπρασία, που δεν είχε αποτέλεσμα, μία ομάδα πολιτών είχε δημιουργήσει στο Facebook σελίδα με τίτλο «Σώστε το Λεβίσι», προτρέποντας οι τυχόν αποκαταστάσεις στο χωριό να γίνουν μελλοντικά σε συντονισμό με αρμόδιους φορείς από την Ελλάδα. 
  Η δημοπρασία θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου και ο πλειοδότης θα αναλάβει την ενοικίαση για 49 χρόνια, με αντάλλαγμα την αποκατάσταση και τουριστική εκμετάλλευση του χωριού. Θα πρέπει να συντηρήσει μεγάλο μέρος του χωριού και να φτιάξει εγκαταστάσεις (ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα, κοινόχρηστα κτίρια) στο ένα τρίτο επί του συνόλου του οικισμού. Επίσης καλείται να χρηματοδοτήσει τη μερική αποκατάσταση και λειτουργία παρακείμενου αρχαιολογικού χώρου, με ευρήματα που χρονολογούνται από το 3.000 π.Χ.