Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Στα βήματα του πειρατή που εξελίχθηκε σε άγιο



«Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι».
 Το  saronicmagazine στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή.
Eνα πρόσωπο άγνωστο στον πολύ κόσμο, αν και το μεγαλείο της ψυχής του έχει αποτυπωθεί στα έργα που άφησε, αναδεικνύει ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής με τη νέα του ταινία «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι».
Μετά τη μεγάλη επιτυχία της ταινίας «El Greco», μέσα από την οποία γνωρίσαμε τις αδυναμίες και τα προτερήματα του Έλληνα ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ο Γιάννης Σμαραγδής επανακάμπτει στο προσκήνιο με άλλη μία υπερπαραγωγή, που πραγματεύεται τον βίο και την πολιτεία του μεγάλου ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη. Του πειρατή που εξελίχθηκε σε άγιο, όπως λέει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης, έχοντας μελετήσει σχολαστικά τη ζωή του ήρωά του βήμα-βήμα.
Ο Ιωάννης Βαρβάκης έζησε από το 1770 έως το 1825, γεννήθηκε
στα Ψαρά και πέθανε στο λοιμοκαθαρτήριο της Ζακύνθου. Ως πειρατής, βρέθηκε στη Ρωσία και, χάρη στις ικανότητές του, έγινε προστατευόμενος της τσαρίνας Αικατερίνης της Μεγάλης, η οποία του έδωσε ένα ειδικό προνόμιο αλιείας στην Κασπία Θάλασσα. Πολύ γρήγορα έγινε πλούσιος και άρχισε να στηρίζει τους αδύναμους με κάθε τρόπο. Χάρη στην ευγένειά του και στις άλλες αρετές που ξεδίπλωσε, κέρδισε ένα μεγάλο δώρο. Την άδεια να εξάγει από τη Ρωσία το χαβιάρι, το οποίο έως τότε παρέμενε στον τόπο εξαγωγής του. Ο Βαρβάκης βρήκε μια πρωτοποριακή πατέντα, ώστε το μοναδικό αυτό έδεσμα, το οποίο οι περισσότεροι Ρώσοι περιφρονούσαν, να διατίθεται όλες τις εποχές του χρόνου. Έτσι, το χαβιάρι έγινε μόδα.
Ωστόσο, ο Ιωάννης Βαρβάκης διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο και στην Επανάσταση του 1821, την οποία στήριξε οικονομικά, μέσω της Φιλικής Εταιρείας. Όταν όμως το 1825 πούλησε όλη του την περιουσία στη Ρωσία και επέστρεψε στην Ελλάδα, με το όνειρο να φτιάξει σχολεία για να μορφωθούν οι Έλληνες –εξ ου και η Βαρβάκειος Σχολή–, οι συμπατριώτες του αλληλοσπαράσσονταν. Παρά τη μεγάλη του προσφορά στον Αγώνα, ο Βαρβάκης δεν αποτέλεσε εξαίρεση του κανόνα που θέλει τους λίγους μεγαλόψυχους θύματα της μικροψυχίας των πολλών. Παρ’ όλα αυτά, παρέμεινε πατριώτης έως το τέλος…
Τα γυρίσματα της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή ξεκίνησαν από το «Costa Navarino», και ειδικότερα την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, συνεχίστηκαν στην Αίγινα, στον Ναό της Αφαίας, και μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, ενώ ένα μεγάλο μέρος της ταινίας θα γυριστεί στην Αγία Πετρούπολη. Το καστ της ταινίας εξασφαλίζει εκ των προτέρων μεγάλη δημοσιότητα στο εγχείρημα, καθώς τη Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας υποδύεται η μεγάλη Γαλλίδα ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ, τον ρόλο του Ιωάννη Βαρβάκη ερμηνεύει ο Γερμανός ηθοποιός Σεμπάστιαν Κοχ, γνωστός από την ταινία «Οι Ζωές των Άλλων», ενώ ο πρώην Μόντι Πάιθον Τζον Κλιζ παίζει τον Άγγλο διοικητή της Ζακύνθου, έναν φλεγματικό αποικιοκράτη, ο οποίος ουσιαστικά θα αποφασίσει αν ο Έλληνας ευεργέτης θα ελευθερωθεί ή θα κλειστεί σε σανατόριο.
Το καστ συμπληρώνεται από γνωστούς ηθοποιούς της Ισπανίας και της Ρωσίας, ενώ από την Ελλάδα συμμετέχουν οι Γιώργος Κοτανίδης, Λάκης Λαζόπουλος, Άκης Σακελλαρίου, Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, Γιάννης Βούρος και Κώστας Σόμερ, καθώς και μια πλειάδα κομπάρσων.

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν από το «Costa Navarino», και ειδικότερα την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, και συνεχίστηκαν στην Αίγινα, στον Ναό της Αφαίας
Η ταινία έχει εξασφαλίσει διεθνή διανομή μέσω της Sony Pictures, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά με ελληνική ταινία και που επιβεβαιώνει τις προσδοκίες των συντελεστών, και ιδιαίτερα του σκηνοθέτη, ότι η ζωή του Βαρβάκη θα αγγίξει πολύ κόσμο. Για το καλό αποτέλεσμα –εκτός από τον Γιάννη Σμαραγδή– εγγυώνται οι καλύτεροι και πλέον καταξιωμένοι στον χώρο τους τεχνικοί, όπως ο διευθυντής φωτογραφίας Άρης Σταύρου, ο Γιώργος Διδυμιώτης στο μοντάζ και ο ταλαντούχος συνθέτης Μίνως Μάτσας στη μουσική, καθώς και το πολυπληθές συνεργείο που εργάζεται αγόγγυστα.
Το SM είχε την τύχη να παρακολουθήσει από κοντά τα γυρίσματα που έγιναν στον Ναό της Αφαίας, στην Αίγινα, και να απολαύσει μια μοναδική εμπειρία.
Οι Αιγινήτες κομπάρσοι που είχαν την τύχη να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία
Η μεγάλη ομάδα των γυρισμάτων. Από αριστερά: Άκης Σακελλαρίου, Ευγένιος Στίτσκιν, Κώστας Σόμερ, Σεμπάστιαν Κοχ, Τάσος Μπιρσίμ (φιλικά συμμετέχον), Γιάννης Σμαραγδής, Άρης Σταύρου και Γιώργος Κοτανίδης
Ο σκηνοθέτης τσεκάρει την κάμερα
Σεμπάστιαν Κοχ και Κώστας Σόμερ

Φωτογραφίες: Τάσος Μπιρσίμ, Βασιλική Ταντάουι