Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Πάλι μας απασχολεί το εξασθενές χρώμιο


Η εφημερίδα  "Ημερησία" σήμερα (εδώ),  σε εκτενές άρθρο με τίτλο "Υποψίες για χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων στην Ερμιόνη", ισχυρίζεται  ότι  πιθανό «νεκροταφείο» βιομηχανικών αποβλήτων στην Ερμιονίδα,  δικαιολογεί  τις υψηλές μονάδες εξασθενούς  χρωμίου στο νερό.  
Εξασθενές  χρώμιο,  μια  καρκινογόνα ουσία για την οποία  η πολιτεία,  ποιά  αλήθεια, δεν έχει ορίσει  ακόμα επιτρεπτά όρια.
Μόνο με δικαστική απόφαση στην Χαλκίδα (Μεσσαπία Εύβοιας) έχει τεθεί το όριο των 2μγ./λίτρο.
Η  Ιταλία θέσπισε  νόμιμο  όριο τα 5μγ./λίτρο.
Στην Καλιφόρνια θα ισχύει το  0,02 μγ/λίτρο το 2012...,  που αντιστοιχεί σε 1 καρκίνο ανά 1.000.000 κατοίκους, τα 6 μg/l αντιστοιχούν σε 6 καρκίνους ανά 20.000 κατοίκους ή 1 καρκίνο ανά 3.333 κατοίκους.
Χαμένοι στις ασάφειες λοιπόν  ανησυχούμε εκτός όλων των άλλων και για το τι συμβαίνει με το νερό μας.
Στην Ερμιόνη οι τρεις μετρήσεις  που έγιναν  τον Οκτώβριο του 2011 στις γεωτρήσεις  και που το εργαστήριο  χαρακτηρίζει τις τιμές εντός ορίων, έχουν εξασθενές  0,58 στο Καταφύκι, 0,25 στου Κωστελένου στην Αυλώνα και 5,11 στου Τσάλου (Τσέλλου θα εννοούν) κι αυτή στην Αυλώνα. 
Είναι αυτή η γεώτρηση  που μάλλον επηρεάζει   τα ποσοστά στις αναλύσεις νερού από  τις παροχές των σπιτιών της Ερμιόνης, που ξεκινάνε από 2,81 και φτάνουν στο  5,59μγ./λίτρο.
Επειδή οι μόνες σίγουρες δικές μας μετρήσεις είναι οι απώλειες  ανθρώπων μας από καρκίνο, η απώλεια του θυρεοειδή  μας σε τρομακτικό ποσοστό,  ειδικά στις γυναίκες και αφού η πολιτεία δεν ανησυχεί γι αυτό  για να θεσπίσει όρια και να μας προστατέψει απο εξασθενές, φυτοφάρμακα κ.λ.π. ζητάμε:
Να γίνουν  ξανά μετρήσεις σε ολόκληρη την Ερμιονίδα.
Να δοθεί λύση στη χωματερή Διδύμων.
Να ερευνηθεί απο το Δήμο αν ισχύουν οι υποψίες για χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων και υπέυθυνα να μας ενημερώσουν σχετικά.
Να καταργήσουμε-μειώσουμε την κατανάλωση νερού από την γεώτρηση του Τσέλλου, ώστε να φτάσουμε σε  ένα ασφαλές (;)  μέσο όρο στα 2,00 μγ./λίτρο, εξασθενές χρώμιο.
Γιατί το νερό της Ερμιόνης δεν το πίνουμε, αλλά πολλά σπίτια το χρησιμοποιούν στο φαγητό και επίσης πολλά σπίτια και  όχι μόνο, έχουν βάλει αφαλατωτές και πίνουν ή προσφέρουν  αυτό το νερό που ακόμα δεν ξέρουμε πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι.

                          Η απόφαση της Μεσσαπίας εδώ

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης